История на ценности

Приключението на офичинe панерай в часовникарското поприще започва в ранния XX век с отварянето на специализиран магазин във Флоренция, а през 1938 г. компанията произвежда и първия си часовник. През тази година компанията „Гуидо Панерай & Филио“, която по-късно става „Офичине Панерай“, създава първия прототип на часовник с абсолютно нов дизайн. Той е снабден с механизъм на „Ролекс“ и е предназначен за специална, секретна военноморска част, сформирана в Италия.

Малко по-късно компанията вече снабдява Кралската италианска флота с технически инструменти със забележителна за времето си точност. Тази специализирана продукция неразривно свързва името на Панерай с флотското обкръжение, измерването на времето и пространството и развитието на стандарти за качество и сигурност, превъзхождащи нормата. Това са луминесцентни механични калкулатори за торпедоносачи, насочващи съоръжения, уреди за измерване на дълбочина, компаси и подводни съоръжения. Използвайки предишни технологии, Панерай създава специален подводен часовник за военни цели, който всъщност е първият военен водоустойчив часовник за гмуркане. Часовниците на Панерай „Радиомир“ влизат в постоянна употреба на Кралската италианска флота. Те изпъкват на китките на командосите и членовете на Гама-силите, които изстрелвали „прасетата“ (както са известни нискоскоростните торпеда), или на леководолазите, които правят много успешни атакуващи мисии срещу вражески кораби по време на Втората световна война. В края на войната часовниците на Панерай „Радиомир“ бързо предизвикват интерес сред колекционерите: 300-те бройки, които са произведени, се превръщат в рядкост, търсена от колекционерите и до днес. Циферблатът на Панерай „Радиомир“ се отличава с изключителната си луминесцентност, подобрена и от апликацията на индикаторите и стрелките от специална боя - смес от цинков сулфат, радий, бром и мезоторий. Същата съставка, измислена и приготвена от Панерай, е характерна за всички нощни цели и търсещи устройства, направени от флорентинската компания. Изцяло луминесцентното качество на тази боя дава възможност инструментите да се използват в пълен мрак, без да има нужда да се осветяват с изкуствено осветление, което да се забележи от врага.
През 1943 г. флорентинската корпорация създава друг часовник, също предназначен за италианската флота, но за палубните офицери. Това е моделът „Панерай Маре Нострум“ – хронограф с два брояча във водоустойчив корпус, който обаче остава само прототип поради развитието на събитията от войната в Италия. В края на петдесетте „Панерай Луминор“ се присъединява към „Панерай Радиомир“. Този модел има същата форма на корпуса и същия циферблат като историческия часовник, но има и важни подобрения. Водоустойчивостта е подобрена с поставянето на специален мост с лостов механизъм, който притиска коронката за навиване към корпуса, а използваният механизъм е калибър „Ангелус“ с 8 дни резервен ход, който значително намалява честото използване на коронката и навлизането на течности през нея - най-деликатното място за подводните часовници. Устройството за заключване на коронката е характеристика, уникална за часовниците „Панерай“, и този технически детайл е регистриран като запазена марка. Друго важно нововъведение, що се отнася до циферблата е, че луминесцентността е подобрена чрез смес, базирана на тритиум. Часовниците „Панерай Луминор“ продължават да снабдяват специалните части на италианската флота и бързо се превръщат в легендарно изделие, изключително търсено сред колекционерите и ентусиастите от целия свят. През 1993 г. компанията създава за първи път лимитирана номерирана серия модели, предназначени за широкия потребител: „Панерай Луминор Марина“ и „Маре Нострум“. Две години по-късно пък, по молба на актьора Силвестър Сталоун, Панерай създава специална лимитирана серия, наречена „Слайтех“. На гърба на всички часовници е гравиран подписът на актьора.

За кратко време „Офичине Панерай“ става световнопризната водеща марка, а моделът „Луминор Събмърсибъл 2005“ печели годишната награда Гран при за спортен часовник на панаира в Женева.

Колекционерите навсякъде разпознават в „Панерай“ рядкото съчетание на швейцарска традиция в изработката и италианска ефектност на дизайна и естетиката. Страстта, която стимулира почитателите на часовниците „Панерай“, се базира на тяхната ексклузивност и автентичност, както и на селективната и лимитираната им продукция.

Бутик Royal House, бул. „Витоша“ 38

Още от Капитал