Крепостта на кайсиите

За Ветрен, Меджиди Табия и холандеца Ян от село Сребърна

"Тук жега и кайсии дал господ", казва леля Любка пред портата на "Почивен дом Сребърна" - уютната къща за гости, разположена на самия бряг на едноименното езеро.

Слънцето сипе жега по целия път от Добрич към Силистра. По пътя спираме често - от двете страни на шосето има плодни дръвчета, отрупани с кайсии, от които лакомо похапваме. В селата, през които минаваме, хората берат кайсии, а прекупвачите стоят под дебелите сенки на площадите и чакат реколтата. На десетина километра след село Айдемир кайсиите и житните поля отстъпват място на безбрежно море от зелени тръстики - вече сме до уникалния биосферен резерват Сребърна, приютяващ стотици защитени видове животни и растения . Няма и помен от вятър, въздухът е нажежен и дрехите лепнат по нас, а единственият звук наоколо е от хилядите щурци.

В селото жегата е прогонила хората от улиците, но от разни табели разбираме, че тук има природонаучен музей, екопътека и къщи за гости.

От къщата излизаме едва привечер - вече се е появил лек ветрец и е време за разходка. Тръгваме към екопътеката, която започва в северния край на селото. По-голямата част е чакъл, но като цяло пътят не е лош. Стигаме до един разклон, на който има само спрели коли. Оставяме нашата и тръгваме по дясното разклонение. Пътеката ни извежда на брега на езерото и няколко рибари, скрити в тръстиките, ни показват верния път. Екопътеката извива покрай езерото, има беседки, табели с описания на различни защитени видове на територията на резервата и площадки за наблюдение, но всичко е занемарено. Тревата е покрила пътечките и само тук таме се виждат грубо сковани перила.

Въпреки това усещането е страхотно - вървим през тревата и гледаме нагоре - толкова много птици, които свободно се реят в небето. Неусетно стигаме и до Дунава - мътните води се движат лениво и са отпускащи сетивата, но огромните рояци комари скоро ни прогонват. На следващия ден решаваме да посетим друга забележителност в съседното село Ветрен - крепостта, за която разбираме от голяма кафява табела на входа на с.Сребърна. Селото е разположено на самия бряг на Дунава, хората са усмихнати и приветливи - навсякъде има табели за опазване на околната среда и изхвърлянето на боклуци, което приятно ни впечатлява. На брега има малък къмпинг до рибарското селище, разпитваме няколко човека за крепостта, но получаваме противоречиви отговори - "нагоре по хълма има някакви разкопки, но сега нищо няма да видите - всичко е покрито с найлон".

Връщаме се безславно и гостоприемната ни стопанка обяснява, че поради недостиг на средства е спряно възстановяването на крепостта. След малко пристига друг гостенин - холандеца Ян, който живее в Сребърна и който отказва да говори на друг език освен на български. От него научаваме за още няколко семейства шотландци и англичани, които имат къщи в селото и околностите, сами се грижат за поминъка, дори произвеждат вино и "цяла зима са много щастливи". Унесени в сладки приказки в градината, не усещаме кога денят е превалил и трябва да тръгваме. Леля Любка ни дава точни указания за още едно място, което си заслужава да се види - крепостта Меджиди табия в Силистра, която доскоро е била напълно занемарена. От няколко години един ентусиаст събира средства за реставрирането й и сега е една от забележителностите на града.

Натоварени с кашон кайсии, тръгваме с нежелание - леля Любка дълго маха след колата с няколкото котки, скупчили се около краката й. Крепостта намираме лесно - още на основния път има голяма табела. Скоро стигаме и до тежките порти, а някъде отвътре се чува глас "Антреее" . Не можем да не се възхитим на усмихнатия човек, който пъргаво посреща и изпраща туристи, както и на невероятните неща, които е направил. Крепостта е възстановена от самия него, а в прохладните й подземия е огромната му оръжейна сбирка, стари карти на България и портет на Левски. Отделете време да чуете историите за седемте нации, които през различни периоди държали контрола над крепостта.

Полезна информация:

За хапване - освен в къщата има приятно ново заведение на центъра на селото. Опитахме добруджанската яхния и си облизахме пръстите.

За спане - "Почивен дом Сребърна" 0889/441116, Любка Иванова И още - комарите покрай Дунав са друга порода, така че носете си дълги дрехи и спрей против насекоми.

Още от Капитал