Равната земя

Разходихме се до Сребърна, беше красиво и малко бурно

Ходили ли сте в Североизточна България? Ние не бяхме. Земите на изток от Русе и на север от Добрич, селата и градовете в Добруджа са си доста отдалечени от софийските ни домове и все пак ни беше любопитно да разберем повече за тези равни полета край Дунава. Запалваме Urban Cruiser-a, дизеловият му мотор сънено започва да потраква и с всяка секунда се ободрява - готови сме за път. Поставяме си цел - резерват Сребърна.

Село Сребърна е на 16 км западно от Силистра. Резерватът е разположен в землището му. За да го достигнем, трябва да преодолеем около 400 км път. До Силистра можете да стигнете през Добрич или през Русе, като вторият вариант е по-бърз и удобен, ако се движите от западна посока. В това приключение неочаквано компания ни прави един голям бял Land Cruiser. Той е от предишното поле на всъдехода, но е респектиращ и любим на семейството на Юри и Деси. Те имат три деца и очакват четвърто. И тъй като големият Cruiser им върши чудесна работа, искат да разберат дали и по-малката Toyota е толкова просторна, проходима и функционална.

Пространството в нашия Urban Cruiser е достатъчно за четирима души с техния не много голям багаж. Място за краката има, близкият таван на задния ред ще ви притесни само ако сте баскетболисти. На фона на Land Cruiser градският Cruiser е крехък и фин. И по нищо не можете да заподозрете, че е способен да се движи в пресечен терен подобно на големия си събрат. Ще имаме възможност да експериментираме по-късно как и дали калта и снегът ще ни спрат.

Включването за Силистра след Русе е едно от героичните места в българската история. То е точно на кръговото, от което можете да потеглите към Дунав мост и Румъния. За Силистра се отбивате надясно и попадате в терен на бойни сражения. Ями, кратери, ровове, дори окопи - не питахме, но сигурно има живи свидетели на преминалите танкове и бойни действия оттук. ТИР-ове с българска и международна регистрация лекичко се провират през паяжината от окопи и траншеи, а някои дори и затъват. Героизмът им обаче е похвален и събужда чувство за съпричастност във всички водачи - това е битката за Силистра. Боят настана, внимателно с газта. За оцелелите и преминалите от другата страна ще има гладък асфалт и топла кухня.

Пътят през Добруджа е прелестен. Равната земя е прорязана от асфалтови ленти, а редките населени места изглеждат спретнато и кокетно. Близо 90-те километра до Сребърна са живописни. Вероятно през лятото няма да са така приятни, когато напече жаркото слънце. В предпролетните дни обаче всичко беше окей и Urban Cruiser-ът пореше гордо напред.

Някои биха казали, че 1.4-литровото моторче е малко и недостатъчно за това купе. Наистина първо трябва да го опитате, за да видите, че 90-те коня са в чудесен тандем с 6-степенната ръчна скоростна кутия. При изпреварване тягата е достатъчна, за да не се притеснявате. По магистрала можете да поддържате безгрижно 130-140 км/ч (където са разрешени), като средният разход на гориво се движи в диапазона около 5.6 литра на 100 км дизел. Поразителен е комфортът, който Urban Cruiser  може да ви осигури. Свой дял в това усещане със сигурност имат и големите 17-инчови джанти, с които колата е много стабилна и сигурна.

Резерватът Сребърна е известен с биоразноборазието от птици, които обитават едноименното езеро. Сладководното езеро е в непосредствена близост до Дунав. Според официалната информация пернатите са 220 вида, към тях се добавят още 20 вида риба и близо 140 различни видове растения. Естествено, в този сезон биоразнообразието все още е в зимно настроение и можем просто да се насладим на красиво изглеждащото езеро. В село Сребърна има и специален природонаучен музей, в който има препарирани птици и възможност да се запознаем с богатството на резервата. Проблемът е, че този музей работи само през лятото, а състоянието, в което го намерихме при нашето посещение, ни кара да си мислим, че той е работил през лятото преди доста години. Красивата местност и чудесната природа са попаднали в безвремието на българската действителност, в която Сребърна е последен приоритет на различните институции.

Разглеждаме пейзажа около езерото и решаваме да опитаме пресечения терен. Urban Cruiser-ът копае, реве и се промъква през калта и снега. Яко.

Замислени, но все още в добро настроение, решаваме, че е крайно време да похапнем, което в случая със Сребърна е град Силистра. Там безрезервно можем да препоръчаме хотел "Дръстър" и неговия ресторант. Разположен на брега на Дунава, с отлично обслужване и чудесна гледка, той е идеален, ако искате да си прекарате безгрижно в иначе скромната Силистра.

По пътя към София ни чака нова изненада, така типична за тези добруджански земи. Внезапно се извива снежна буря. Вятърът е силен и навява снега на асфалта. Караме мълчаливо, а от пътя не се вижда нищо. "Малко ми се вие свят от тоя сняг, който вали отгоре и отстрани и не съм сигурен кое е горе и кое - долу", бодро информирам спътниците си. Добре, че са ми добри приятели и приемат временното ми пространствено разстройство с усмивка и по-здраво стиснати дръжки на колата. С края на бурята се връщат и усмивките по лицата, продължаваме мирно към София.

Още от Капитал