По следите на Лорънс Арабски

Приказната пустош на Вади Рум

Ако и вие сте от хората, за които думата почивка предизвиква асоциация с приключение, ново място и активни забавления – Вади Рум е вашата следваща дестинация.

Разположена в южната част на Йордания, полупустинната долина Вади Рум е защитен природен резерват с площ около 700 кв.км. Червени пясъци и дюни, причудливи скални форми и гигантски каменни стени  - това е домът на три бедуински племена и техните стада от камили и коне. Тук водата има само едно значение – живот. Сред туристите регионът е известен най-вече с великолепните си турове за скално катерене и сафарита 4х4. Нас обаче ни привлече с една нова дисциплина, така наречения скрамбълинг. Името идва от английски, а съдържанието е нещо като катерене, нещо като ходене, нещо като лазене без осигуровка, нещо като нищо на света. Всъщност е комбинация от пешеходна разходка в пресечен терен и преодоляване на каменни стъпала с помощта на ръцете. Приятна умора за офисните ни тела и огромна доза адреналин. За практикуването на скрамбълинг не е необходимо специално оборудване, катерачна екипировка, въжета или карабинери. Единственото, от което се нуждаете, е лека загрявка и подходящо място за забава, като долината на Вади Рум например.

В историята долината Вади Рум е позната най-вече с името на Лорънс Арабски, който преминава оттук по време на Арабския бунт през 1917 -1918 г. През 1980 г. в негова памет едни от най-впечатляващите скални образувания в околността са наречени "Седемте стълба на мъдростта". Днес предприемчиви бедуини са изпъстрили туристическата карта на региона с десетки наименования, напомнящи за славния британски офицер, като извора на Лорънс, лагера на Лорънс и т.н.

Автобусът от Акаба ни стоварва на входа на Вади Рум, точно до помпозната сграда на новия туристически информационен офис на резервата. При пътуванията си се опитваме да използваме предимно обществен транспорт, за двама е по-евтино и много по-екологично от организирането на индивидуални трансфери. Вече се стъмва и тръпнем в очакване дали ще разпознаем сред тълпата Салем – местен бедуин, с когото завързахме интернет комуникация след препоръка на наши приятели. Ето го и него, крачи забързано към нас в ослепително бялата си галабия (арабска дълга дреха за мъже). Салем си изкарва хляба като планински водач, развежда туристи из приказните кътчета на пустинята, която го е откърмила.

Има много начини да се проникне в приказната пустош на Вади Рум – с 4х4 сафари, с импровизиран керван от камили или пеша. Избрали сме си сложна комбинация от трите. По време на краткия ни тридневен престой ще навлезем с джип до края на разрешената за тези превозни средства територия. За да не остави нашествието от туристи траен отпечатък върху крехката околна среда, управата на парка е разделила резервата на две зони – външна зона, достъпна за високопроходими автомобили, и вътрешна зона с ограничен достъп само за пешаци. На следващия ден пък ни чакат незабравими часове на пешеходно бродене из дивата пустош, а за десерт ще се приберем в цивилизацията, клатушкайки се върху камилско седло. Спането през цялото време ще е на палатки, все пак сме в истински природен резерват, където строежът на хотели е забранен.

Товарим раниците в джипа, Салем сяда зад волана и отпрашваме без път и пътека към далечните скални образувания. За минути лепкавият мрак ни обгръща, а пред фаровете пробягва пустинна лисица. Не след дълго стигаме до скалната ниша, която ще ни служи за дом през следващите две вечери. Импровизиран палатков лагер, шарени черги разпънати край огнището и натурална тоалетна с 360-градусова панорама. Салем раздава и първите инструкции, в тоалетната всичко се закопава и по възможност хартията се изгаря. Иначе рискуваме сухият климат да запази странни изненади за бъдещите посетители. 27- годишният Салем ни впечатлява с добрия си английски език, но както установяваме по-късно, само говорим, защото го е научил в университета на живота, тоест от туристите. Забавлява ни разказът му как няколко пъти го късали на изпита за шофьорска книжка, защото не подавал мигач, преди да завие. Макар че шофира от малък джипа на баща си и е истински виртуоз на преминаването през пясъчните дюни, така и не усвоил умението да подава мигач при завой. Та кому е нужно да уведомяваш в пустинята, че имаш намерение да смениш посоката на движение.

На сутринта потегляме към нашата цел във Вади Рум - изкачване на скалната арка Бурда и върхът на едноименната планина. Еднодневният ни преход изисква средна физическа издръжливост и фотоапарат, за да запечатаме незабравимите гледки. Тръгваме рано сутринта, за да изпреварим настъпващата жега. Пролет е и можем да го усетим дори тук, в тази пустинна местност. Тук-там сред червеникавите пясъци са избуяли туфи растителност, отрупани в дребни цветчета. Цялата флора разчита единствено на влагата, носена от въздушните течения, идващи от залива Акаба. Най-доброто време за посещение на региона е през пролетта и есента, когато температурите през деня рядко достигат 30 градуса, а нощите са приятно прохладни.

Гигантски пясъчни скали, оформени в причудливи форми от фрезата на вятъра, се издигат пред нас, някои достигат височина над 1700 метра. Оттук се вижда и най-високият връх на резервата и втори по височина в Йордания - Джебел Рум (1754 м). Катерим се все по-нагоре и по-нагоре, а умората от ходенето ни е възнаградена с великолепни гледки към тесни каньони, безброй скални ниши и естествени каменни арки. Шест часа пъплим по склоновете на планината Бурда, преодоляваме терасовидни препятствия и долепени до гръдта на скалата минаваме по надвесени корнизи. Фрезата на вятъра е създала великолепен микрорелеф в огромните скални образувания от пясъчник, който релеф дава солидна опора на катерещия се дори при преминаването на вертикални участъци. За разлика от истинското катерене тук отвесните пасажи са високи не повече от 3-4 метра и така нареченият спорт скрамбълинг се свежда до нещо като ходене с препятствия. Приятна изненада ни очаква на самия връх, Салем е взел малък чайник и вода и след минути пием сладък черен чай в стъклени чаши.

На слизане в подножието на планината се натъкваме на П-образния профил на бедуинска тента. Дебели козяци покриват дървената конструкция на дома на това номадско семейство, вътре дори и денем е тъмно и хладно. А вечерта край лагерния огън запален под огромните блещукащи звезди, се наслаждаваме на вкусна бедуинска кухня, агнешко с ориз и зеленчуци, обилно полята с чай. Никой от местните не докосва алкохол, все пак Мека е на по-малко от хиляда километра право на юг.

Единственото населено място в резервата Вади Рум, разположен на границата на Йордания със Саудитска Арабия, е селцето Рум. През последните години напливът от туристи в тази изолирана долина е довел до съществено увеличаване на доходите на част от бедуините и е предизвикал странна смесица на ценности и нрави. Често срещана гледка в селото са бедуини с дълги галабии и намотани около главата си шешове да говорят по мобилни телефони и да карат скъпи джипове. Изкушенията на съвременната цивилизация дебнат навсякъде, в двора на чисто нова тухлена къща със сателитна чиния е разпънат дебел традиционен козяк над импровизирано огнище. Вековни традиции и обичаи съжителстват с последната дума на техниката.

Времето никога не стига за всичко, тръгваме си, а зад гърба ни остават пропуснатите възможности за организирано наблюдение на редки диви животни и растения, невероятно посещение на праисторически скални рисунки и купища неизкачени върхове във Вади Рум.

Транспорт

Има ежедневни автобусни линии, които свързват туристическия офис на входа на Вади Рум с Петра и Акаба. Ако сте група от 4 души на приблизително същата цена може да наемете и такси.

Входна такса за природния резерват: 2 евро

Настаняване

Организирано настаняване в палатков лагер или бедуинска тента вътре в резервата или спане на палатка в къмпинга на селцето Рум, разположено на 3-4 км от туристическия информационен офис.

Виза за Йордания

Виза може да получите от консулството на Йордания в България срещу 32 долара или на място при влизането си в страната от всяко КПП. При влизането в страната през безмитната зона на Акаба получавате безплатна виза.

Не пропускайте да посетите Петра

Древният град предоставя уникална възможност да се докоснете до минали епохи и тълпи от въоръжени с фотоапарати туристи. Градът е преоткрит за западния свят през 1812 г. от швейцарския изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт, който посещава планинска долина Вади Муса.

Още от Капитал