Сто години красота

Международният културен център Centro Oscar Niemeyer в испанския град Авилес беше открит на 103-ия рожден ден на своя създател

"Аз съм архитект, така че това, което мога да правя, е дизайн на сгради и сега ще направя точно това, ще проектирам една сграда." Това е отговорът на архитекта Оскар Ниймайер, когато през 2006 г. фондация Principe de Asturias (връчваща годишни международни награди в различни области, подобно на Нобеловите) моли призьорите да се включат по какъвто начин решат в честванията на 25-годишнината от основаването й. Първите щрихи на Ниймайер (отличен през 1989 г.), направени тогава с черен фулмастер, днес вече са реализирани в амбициозен проект в испанския град Авилес (в автономната област Астуриас в Северна Испания). Международният културен център Centro Oscar Niemeyer беше открит на 15 декември 2010 г., точно на 103-ия рожден ден на своя създател. "Тази творба е една от най-високите точки от постоянното ми усилие да превърна архитектурата в произведение на изкуството. Надявам се със своето пластично и монументално единство да събуди моменти на емоция и изненада", споделя Ниймайер.

Центърът, чийто строеж започва през 2008 г., е разположен върху изцяло обновена площ, която преди това е била замърсена индустриална зона. Комплексът разполага с пет добре обособени пространства. Най-високата точка е Аудиториумът  (26 м). В него разпределението на всичките 998 места е на едно ниво без ложи и балкони, следвайки принципа на Ниймайер за демократизация на културата. Големият "прозорец-врата" се отваря към площада и така позволява приобщаването на още по-голям брой зрители. Куполът е предвиден за изложби. Кулата служи за наблюдателница, разкриваща панорамна гледка към целия комплекс. Поливалентната сграда помещава Film Center с почетен президент Уди Алън. Американският режисьор участва в селекцията на показваните филми. Отвореният площад е място за събития на открито и представлява естествената връзка с град Авилес. В мултидисциплинарния център Oscar Niemeyer има място за музика, театър, кино, живопис, литература, гастрономия. Изявите ще включват от малка експозиция или аматьорски театър до кинопремиера, мастер клас на известен артист и дори концерт за многобройна публика.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове