Извънземната Кападокия

Част от Согани - изглежда като декор за фентъзи

Извънземната Кападокия

24008 прочитания

Част от Согани - изглежда като декор за фентъзи

© Радослав Райков


След като преминете 1300 км от София, някъде по средата на Турция, в припека на 30 градуса се мержелее Кападокия – не много ясно очертана територия, в чийто триъгълник между Невшехир, Аванос и Юргюп попадате в естествения декор на "Властелинът на пръстените" с Горната и Долната земя, жилищата на хобитите и т.н. Отвсякъде ви обгръщат всевъзможни каменни образувания, троглодитни убежища, скали, напоени с вяра и аскетизъм, и вековни препирни върху местност, осеяна с история, пресичана от търговски маршрути, отъпквани от копитата на хиляди кервани с камили. И въпреки това Кападокия изглежда като откъслек от чужда планета, напълно извънземна с фантастичната си панорама – не случайно именно в долината Ъхлара е снимана част от сагата "Междузвездни войни". Надупчени от всякакви по размер отвори огромни скали, конусоподобни образувания, кули и гигантски гъби, на върха на които като по чудо се крепят шапки от по-твърд материал, обагрени в розово, оранжево, синьо, жълто и млечнобяло, променят своите цветове с всеки изминал час според ъгъла, под който падат лъчите на слънцето. И като че ли тази фантазия от камък не е достатъчна, човекът се е включил в дооформянето на пейзажа, като е копал, дълбал и извайвал податливия камък според своите нужди. Под този удивителен пейзаж хората прокопали подземни градове, спускайки се в недрата на земята със своите 10 етажа, неясно от кой и кога, а сред лунния пейзаж на повърхността християните намерили убежище от легионите на римляните, като издълбали малки килии, в които да се усамотят. Разходката сред тях бързо изчерпва прилагателните, но това не спира възхищението пред чудесата на природата и упоритостта на хората… Ючхисар, Чавушин, Пашабаг, Соанлъ, Гьореме… Само в Гьореме има над 30 църкви… почти всяка по-голяма скала е превърната в жилище или манастир… Повечето са изсечени в периода ІХ - ХІІ век и може да ги видите само срещу 15 турски лири вход. Тук са Девическият манастир със своите 6-7 етажа, издълбани в огромен скален отломък, свързани помежду си със стълбища, тунели, мостове; Ябълковата църква, една от най-известните в района със стенописите си и колоните, които всъщност не са носещи, тъй като храмът е прокопан в скалите, но са създадени просто за да се спази църковната архитектура, обителта на св. Варвара, Змийската църква и много други. Малките входове изненадват с размерите на църквите, прокопани вътре в скалите, повечето от които имат купол, който отвън естествено не се вижда и често единственият източник на светлина е от вратата. Такъв е случаят с Тъмната църква, чиято изолация от слънчева светлина е запазила фреските по стените й в перфектно състояние. Тя има отделен вход, който е 8 лири, но парите си заслужават.

Гьореме е повече или по-малко в центъра на Кападокия и оттук лесно може да стигнете до Зелве, съседната долина, която се намира само на няколко километра на север. Зелве е "визитната картичка" на областта, "столицата" на т.нар. Вълшебни комини - сред лозя и праскови отдясно се извисяват всевъзможни кули, стълбове, замъци – изумително зрелище за неподготвените, което пълни сетивата с такава скорост, че мозъкът не може да обработи необичайната информацията толкова бързо и отстрани, общо взето, изглеждате леко налудничаво, въртейки се на всички страни с фотоапарат в ръка, чудейки се кое да заснемете по-напред. Но не се притеснявайте – всички около вас изглеждат по същия начин. Тук може да посетите килията на св. Симеон, който прекарал целия си живот по средата на една каменна колона. Изкачването до помещението на сирийския отшелник от V век е истинско предизвикателство към волята и дава възможност да оцените мъжеството на първите християни от първа ръка.

Още по на север е Аванос, известно с грънчарските си фабрики от дълбока древност. Където и да спрете, ще се озовете пред грънчарска работилница, от която веднага ще изскочи човек и ще започне да ви кани… Фатих сяда на колелото и започва да го върти, а в ръцете му е само буца глина… която за 10 минути се превръща в… "Може ли някой да познае?" "Шише." Той клати отрицателно глава: "Yok." След много опити се оказва, че това е "стомна за сълзи". "Ама много малка", подхвърля някой. И Фатих нравоучително обяснява – едно време, когато мъжете отивали войници, жените събирали сълзите си в такива стомни и когато се върнели, им показвали колко много са плакали; днес обаче модерните момичета не си дават много труд и не плачат толкова много, не успявали да напълнят шишетата и затова грънчарите започнали да правят по-малки, та дано ги напълнят… След като продукцията се изпече, се украсява от жените в семейството – майки, снахи, дъщери…

Тук човек има възможност да види обитаем троглодитен дом и няма нужда да си представя как са изглеждали всички тези издълбани в скалите жилища, чиито голи помещения и стени е оглеждал досега.

На връщане от Аванос се отбийте до Ючхисар. Селището е известно с умопомрачителната си цитадела, която се издига на най-високата точка на иначе равнинната Кападокия – 1345 м, и се вижда отвсякъде. Само срещу 5 лири ще научите, че вместо да докарват строителен материал и да търсят скъпоструващи каменоделци и зидари, коренните жители на Анадола решили, че е много по-лесно да издълбаят голямата скала и да я превърнат чрез мрежа от тунели, проходи и стълби в уникално защитно съоръжение… много по-евтино и функционално излиза да си направиш от скалата крепост, отколкото да я издигнеш. Днес много от тунелите са силно ерозирали и голяма част от тях са срутени, но по тези, които са останали, минавате през вътрешността й, за да започнете да пълзите после по външната й стена, и ако това не ви е достатъчно, следват стълби, които ви изкачват на върха, откъдето се открива спираща дъха гледка над цяла Кападокия. До 1950 г. тук все още са живеели хора, а и днес в много от скалните образувания, наречени комини, намиращи се в подножието на "скалния замък", могат да се видят жилища, на чиито прозорци е поставена алуминиева дограма, а на дупката по-долу – желязна врата. В тях е прокаран ток, има канализация, сателитната антена е изкарана отвън, а кабелът за интернет минава кой знае къде.

Продължавайки на юг, стигате до една от главните атракции на Кападокия – подземните градове. Деринкую отстои на 40 км от Ючхисар, но онова, което ще видите само срещу 15 лири, ще надхвърли и най-дивите ви фантазии. Подобно на общество от мистични хора-къртици, жителите на Централен Анадол са се впуснали на пътешествие към центъра на Земята, прокопавайки цял град на неизвестна дълбочина, неизвестно колко голям, неизвестно кога… Ако страдате от клаустрофобия, не си правете опити, защото път наобратно няма – галериите са ниски и тесни, широки точно колкото един човек и няма как да се върнете назад.

Иначе като повечето велики открития Деринкую е открит случайно. През 1969 г. жител на Кападокия, работещ върху разширяването на пещерния си дом, разбива стена и вижда мистериозна стая, изсечена в скалата до него. Вдъхновен от находката, той продължил да копае, разкривайки едно след друго вдълбани в скалата пространства. Досега археолозите са проникнали до 40 м под земята, без да са достигнали края. Според някои изчисления Деринкую се простира на 80 м под повърхността (колкото 30-етажна сграда, обърната надолу). Днес за подземни приключения на туристите са предоставени осем нива, а в останалите 12 само археолозите имат право да влизат. Общият брой на нивата в града все още не е известен.

Коридори, тунели, стълбища, изсечени в скалата, водещи нагоре и надолу, по които вървите приведен, тъй като често те са с височина 1.50, осветени само от една крушка, която хвърля туберкулозно жълта светлина, следват едни след други и водят до зали, стаи, складове, конюшни, изби, църква, училище. Тук могат да се видят и кухни, трапезарии, механи, вентилационни шахти, резервоари за вода и пр.; Деринкую дори разполагал с естествена подземна река, която да посрещне нуждите от вода на неговите жители.

Близо до Деринкую е Гюзелюрт – родното място на св. Григорий Богослов. То има типичния вид на планинско селце, покачило се по склоновете на вулкана Хасан Даа на височина 1500 м. Състои се от 3 махали, поради което всяка е така малка, че изглежда все едно сте попаднали в кукленска къщичка. Около централния площад на горната махала има само няколко постройки, които до една предлагат едно и също – т.нар. пиде, или иначе казано, гюзелюртска пица. Блатът се посипва със зеленчуци, кашкавал или кайма и се пече на пещ. Където и да влезете, ще ви предложат пиде и айрян – не се колебайте. Пидето става за минути само срещу 5 или 7 лири в зависимост от пълнежа и 1.50 за айряна. Иначе може да хапнете във всеки ресторант срещу 20 лири, които включват и чаша вино, но не се изненадвайте, ако предлаганите ястия се окажат "гювеч", "сърми", "кебаб(чета)" и т.н., а в менюто прочетете çömlek, çorba, çevirme и пр.

Така подкрепени, може да се отправите към долината Ъхлара, където да разгледате някои издълбани още в зората на християнството от вярващите църкви, манастири, жилища, украсени с фрески, които в много отношения се различават доста от тези в другите части на Кападокия, или към долината Соанлъ, където цели скални отломъци са оформени в църкви, от които е отстранено всичко излишно, за да заприличат на храмове – с издялани кубета, стени, входове. Двата най-известни са Куполната църква и Скритата църква, които отдалеч изглеждат като замъци или кули на крепости. Първият има два етажа, а вторият представлява просто изваян скален къс във формата на църква, пробит в средата, в който има място само за 1 човек.

Но ако планирате да посетите църквата "Св. Георги Победоносец", чийто патрон е роден в Кападокия, Червената църква, в която е погребан св. Григорий Богослов, селото, в което може да чуете древна българска реч – Мустафапаша, някои от запазените кервансараи или градчетата със съхранени традиции в тъкането на килими, ще ви се наложи да преспите някъде, а най-подходящото място за тази цел е Юргюп. Намирайки се на източния край на "триъгълника", неговите хотели са малко по-евтини от тези, да речем, в Гьореме или Зелве, които са по-централно разположени - тук може да преспите срещу 40 лири на нощ в двойна стая, а пещерните хотели предлагат подслон срещу 60 лири.

Но онова, което ще си отнесете от Земята на красивите коне, както е известна Кападокия, наред с керамиката, шарените стъклени чинии, бутилката бяло кападокийско вино и всякакви сувенири ще са най-вече красивите спомени и вярата в себе си, че трябва да отстоявате онова, в което вярвате, както са постъпвали първите християни, пък дори и то да се свежда само до това, че искате да посетите Кападокия.

След като преминете 1300 км от София, някъде по средата на Турция, в припека на 30 градуса се мержелее Кападокия – не много ясно очертана територия, в чийто триъгълник между Невшехир, Аванос и Юргюп попадате в естествения декор на "Властелинът на пръстените" с Горната и Долната земя, жилищата на хобитите и т.н. Отвсякъде ви обгръщат всевъзможни каменни образувания, троглодитни убежища, скали, напоени с вяра и аскетизъм, и вековни препирни върху местност, осеяна с история, пресичана от търговски маршрути, отъпквани от копитата на хиляди кервани с камили. И въпреки това Кападокия изглежда като откъслек от чужда планета, напълно извънземна с фантастичната си панорама – не случайно именно в долината Ъхлара е снимана част от сагата "Междузвездни войни". Надупчени от всякакви по размер отвори огромни скали, конусоподобни образувания, кули и гигантски гъби, на върха на които като по чудо се крепят шапки от по-твърд материал, обагрени в розово, оранжево, синьо, жълто и млечнобяло, променят своите цветове с всеки изминал час според ъгъла, под който падат лъчите на слънцето. И като че ли тази фантазия от камък не е достатъчна, човекът се е включил в дооформянето на пейзажа, като е копал, дълбал и извайвал податливия камък според своите нужди. Под този удивителен пейзаж хората прокопали подземни градове, спускайки се в недрата на земята със своите 10 етажа, неясно от кой и кога, а сред лунния пейзаж на повърхността християните намерили убежище от легионите на римляните, като издълбали малки килии, в които да се усамотят. Разходката сред тях бързо изчерпва прилагателните, но това не спира възхищението пред чудесата на природата и упоритостта на хората… Ючхисар, Чавушин, Пашабаг, Соанлъ, Гьореме… Само в Гьореме има над 30 църкви… почти всяка по-голяма скала е превърната в жилище или манастир… Повечето са изсечени в периода ІХ - ХІІ век и може да ги видите само срещу 15 турски лири вход. Тук са Девическият манастир със своите 6-7 етажа, издълбани в огромен скален отломък, свързани помежду си със стълбища, тунели, мостове; Ябълковата църква, една от най-известните в района със стенописите си и колоните, които всъщност не са носещи, тъй като храмът е прокопан в скалите, но са създадени просто за да се спази църковната архитектура, обителта на св. Варвара, Змийската църква и много други. Малките входове изненадват с размерите на църквите, прокопани вътре в скалите, повечето от които имат купол, който отвън естествено не се вижда и често единственият източник на светлина е от вратата. Такъв е случаят с Тъмната църква, чиято изолация от слънчева светлина е запазила фреските по стените й в перфектно състояние. Тя има отделен вход, който е 8 лири, но парите си заслужават.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


7 коментара
 • 1
  white_vampire avatar :-|
  Alice

  Невероятна красота.

 • 2
  plovdivski avatar :-|
  Тъпата майна

  Снимка 3 е невероятна. На такива готини места сигурно ти се ще просто да се метнеш от скалите от кеф, абсолютно буквално.

 • 3
  the_onion avatar :-?
  the Onion

  Наистина мястото е "извънземно"... от доста време тръбя за него на всички мои приятели ... Начина по който хората са постигнали симбиоза с уникалния релеф (говоря за скалните жилища и църкви) е неповторим ... нещо като от приказките.

  Историята на хората от този район е също уникална и си заслужава да се знае.

 • 4
  the_onion avatar :-|
  the Onion

  До коментар [#1] от "Alice":

  До коментар [#2] от "Пловдивски":

  Моля се местенца като това да бъдат пощадени от модерната "цивилизация" и наплива на туристите... тези кътчета са част от бита и културата която трябва да остане за поколенията.

 • 5
  danailov avatar :-|
  danailov

  Красота - може и земна, може и извънземна, но красота!

 • 6
  tsveta_g avatar :-|
  tsveta_g

  Страхотна статия и снимки. Надявам се и аз да видя Кападокия. Браво на автора.

 • 7
  diana6 avatar :-|
  diana6

  Мястото наистина е невероятно.Действително трябва да се види. Аз имах това щастие, пожелавам на всички, които искат да го направят.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал