В настроение за любов
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

В настроение за любов

В настроение за любов

На сватба в Хонконг


Хилва е застрахователен агент, Джони - банков брокер в Хонконг. В писмото, което придружаваше поканата за сватбената им церемония, изрично се споменаваше, че тя ще съчетава традициите на региона с модерния начин на живот. Хората от тяхното поколение (те са в средата на 30-те) в някогашната британска колония, сега под юрисдикцията на Китай, се отличават с динамичност и предприемчивост. Мнозина от тях са работили или учили в Европа и Северна Америка, всички говорят свободно английски. Те знаят цената на парите, с амбиция и фанатизъм работят в условията на бясна конкуренция, но за разлика от предишното поколение култивират у себе си подчертан интерес към радостите на живота и жажда за пътувания.

Уханното пристанище е едно от имената на Хонконг. Според някои името идва от миризмата, носеща се от пушалните на опиум, затворени отдавна от британските власти. Според други това свърталище на пирати се нарича така, защото е отколешен център за търговия с екзотични стоки и подправки от региона. Първата зашеметяваща гледка от града са десетките еднотипни 60 - 80-етажни блокове, скупчени нагъсто, подобно на карфици в игленик. Ограничената територия и силният наплив на емигранти са определили този тип архитектурна концепция. Хонконг е едно от местата с най-висока цена на жилищната площ. Реалността е такава, че скокът на Том Круз в "Мисията невъзможна 3" от един небостъргач до друг е достъпно постижение за средно трениран спортист в отчаяна ситуация.

Хилва и Джони вече имат апартамент в такъв блок. Те се познават от около две години и са се върнали неотдавна от пътуване, отбелязващо медения им месец. Че са изпреварили сватбата, леко скандализира по-възрастните, но церемонията сложи всичко на място.

Нейните детайли са щателно премислени и бабички, въоръжени с опит и познания в областта на суеверията и традициите, обилно ръсят съвети и указания за това какво да се прави и какво да не се прави. В дните преди сватбата е задължително да се посети будистки храм, за да се отдаде почит на починалите роднини. Малко магазинче към храма предлага на нищожни цени хартиени предмети, имитиращи нещата, на които починалият би се зарадвал приживе – от бутилка коняк или консерви бира, до пачки с банкноти и мобилни телефони. Предметите се отнасят в специално огнище към храма и се запалват след определен ритуал. Според вярванията с изгарянето им те отиват в отвъдното при получателя, който би следвало да им се зарадва.

Булката трябва да прекара нощта, предшестваща деня на церемонията в жилището, в което е отрасла, и сама да украси с лъскави надписи входната врата, за да извести радостното събитие на всички съседи. На балкона се оставя малка масичка с плодове и димящи пръчици, за да се сподели новината с духовете, закрилящи жилището, и да се осигури тяхната подкрепа.

Горещият и влажен климат, който би направил човек щастлив по шорти, фланелка и сандали, усложнява церемонията на открито, затова събитието се състоя в престижния Macau Polo Club. Бароковата му пищност отразяваше желанието на младоженците да превърнат сватбения ритуал в незабравимо събитие. И действително сред феерии от конфети и кьорфишеци вечерта приличаше на откъс от филм за принцеси на Уолт Дисни.

Сватбата на Хилва и Джони бе изключително фотогенична и сценографски издържана. Организаторите се бяха постарали да не дадат никакъв шанс на снимки със съмнителни художествени качества. Така или иначе всичко отминава, но снимките остават. Център на церемонията бе леко издигнат подиум, с обилно фотографско осветление, увенчан с драперии, върху които бяха изписани имената на младоженците. Те понасяха с видимо удоволствие централната роля в събитието и се снимаха с всеки, пожелал да се увековечи с тях.

Гостите започнаха да се събират рано следобед, за да се насладят на възловата церемония - сервиране на чай. Кратка по времетраене, тя се повтори методично поне 30 - 40 пъти. Младоженците коленичат заедно и с подчертано смирение поднасят чаша чай на седнал пред тях роднина или приятел. Символична ситуация, в която седящият с поглед отвисоко дарява младата двойка със съвети и подаръци.

В очакване на началото на тържествената вечеря на първите гости бе предложена продукцията на известна местна бутикова сладкарница. Китайската кухня не е особено силна в сладкишите и затова младото поколение на Хонконг благовее пред еклери и петифури въпреки калориите им. По-възрастните, с почти открито презрение към тази неприсъща новост, се отдаваха на приказки и пиене на чай. Подобно бе и положението с френското вино – само юпитата му отдадоха заслуженото внимание, радостно компенсирайки консерватизма на останалите. По време на почивките от снимките рояк цвърчащи приятелки заобикаляха булката и размахваха мобилни телефони с текстови съобщения, съдържащи някаква много важна информация, докато мъжката част запазваше спокойствие в тихи разговори около чаши с напитки.

От десетилетия Хонконг е извоювал престиж на център на модата и на виртуозните шивашки умения. Доминиращ цвят в празничния ден бе червеният. Според китайското разбиране той олицетворява радост, щастие и просперитет. Белият носи нещастие и едва ли ще видите китайска булка в бяло. За няколко часа Хилва смени четири различни рокли, с всяка от които спокойно би могла да се появи на вечерта на оскарите. Елегантността тук е на съвсем достъпни цени забелязах различни варианти на традиционни мъжки костюми с яка в мандарински стил (известен като стил Мао), придаващ официален вид и без вратовръзка. При дамите сексапилната цепка, странично на роклята, варираше според възрастта и желанието да се изтъкне добрият вкус при показването на дамското бедро.

Неотменен елемент от тържеството са малките червени пликчета, които си разменят гости и младоженци. Хилва и Джони връчиха на гостите си подаръчни купони от известната сладкарска мрежа Маxim's и получиха десетки пликове, съдържащи нещо повече от благопожелания. Дискретно и с финес, тази традиция позволява на всички да се чувстват съпричастни и да се избегнат наддаванията, познати от други подобни мероприятия на други географски ширини.

За да избегнат опашката и чакането в кметството, младоженците бяха поканили на вечерята нотариус, пред когото тържествено се врекоха един другиму и размениха халки. Последваха аплодисменти, наздравици и залпове от бомбички. Хилва и Джони, вече съпруг и съпруга, поканиха всички на трапезата. Десетина кръгли маси, всяка с около дузина места, станаха център на пиршеството. В средата на всяка маса се намираше въртяща се кръгла поставка (известна в Европа и Америка като "Мързеливата Сюзи"), върху която имаше блюда, от които всеки си отсипваше. По хигиенни съображения клечките за ядене бяха два вида - за общо и индивидуално ползване.

Храненето в китайски стил, така както го видях, не е за натъпкване до премала, а по-скоро опитване, вкусване, вид дегустация и повод за разговор и коментар на готваческите умения. Добрият вкус изисква да се оставя от яденето, за да се покаже, че на масата има предостатъчно. В Китай числото 7 носи нещастие, а числото 8 (и неговите кратни) е свързано с щастие и просперитет. Верни на традицията, майстор-готвачите предложиха 16 различни ястия. Сервитьорите, бързи и почти невидими, подобно на отряд бойци нинджа, синхронизирано носеха нови и нови блюда.

Престижната супа от перка на акула откри вечерята. Прасенце сукалче с препечена хрупкаща кожа, резултат от специална термична обработка, присъстваше в блюдата като отговор на китайската символика, чиято слабост към определени животни е известна. Употребата на сосовете за различни ястия си остана трудно пробиваема загадка. За неспециалист е добре да задържи предвидливо кулинарния си ентусиазъм си и да следва примера на съседите си, за да може да открие автентичния вкус и да избегне разочарования. Пудинг от манго увенча това потапяне в екзотичната кухня на региона. Точно в 22.00 часа гостите се сбогуваха с новото семейство.

Следвайки традицията, през следващите няколко дни имаше няколко официални обеда с младото семейство. Всеки от тях беше с поне 8 различни ястия и за голяма моя изненада и радост, нито едно от тях не се повтори.

Хилва е застрахователен агент, Джони - банков брокер в Хонконг. В писмото, което придружаваше поканата за сватбената им церемония, изрично се споменаваше, че тя ще съчетава традициите на региона с модерния начин на живот. Хората от тяхното поколение (те са в средата на 30-те) в някогашната британска колония, сега под юрисдикцията на Китай, се отличават с динамичност и предприемчивост. Мнозина от тях са работили или учили в Европа и Северна Америка, всички говорят свободно английски. Те знаят цената на парите, с амбиция и фанатизъм работят в условията на бясна конкуренция, но за разлика от предишното поколение култивират у себе си подчертан интерес към радостите на живота и жажда за пътувания.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  radogado avatar :-?
  radogado

  и на фотографията наблягат силно:

  <a href="http://www.flickr.com/photos/kevinlawhk/sets/72157625272600941/">Tiffany & Billy</a>

  <a href="http://www.flickr.com/photos/kevinlawhk/sets/72157623988714310/">Isacc & Kumi</a>

 • 2
  avgustina avatar :-|
  Avgustina

  Интересно и приятно написано.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK