Иихаааа!

Иихаааа!

Ако идеята ви за каубой е мъжът от рекламата на "Малборо" или Уди от "Играта на играчките", може би ще е добре да освежите познанията си с този репортаж от традиционния кънтри-уестърн фестивал в Сен Тит

6968 прочитания

© Алекс Бедар


На Р.С.Н

Ако уважаемият читател харесва каубойските филми, ако си мечтае понякога за идилично утро в прерията, докато отпива горещо кафе, сгрято в консервна кутия на огън, стъкмен от сухи клонаци и дълги мигове в съзерцание на коне, които хрупат тревица на фона на оранжево слънце, нека не се тревожи, че е единствен, инфантилен или трябва да посети психоаналитика си. Ние сме много!

Доказателство в подкрепа на това твърдение е успехът на тазгодишното издание на кънтри-уестърн* фестивала в Сен Тит, който посрещна около 650 000 гости.

Сен Тит се намира на около 2 часа и половина път северно от Монреал и може да се определи като голямо село или малко градче с население от около 3500 жители. Една централна улица и две големи пресечки дават слаби шансове на туристите да се загубят.

Историята започва през 1967 г. Доли Партън не знае какво е пластична операция и се готви да издаде първия си албум, никому неизвестният Уили Нелсън отглежда трева за продан, а Кени Роджърс репетира кротко в гараж с квартална група и въобще не помисля за индивидуална кариера. Ентусиазирана от световното изложение в Монреал, "Буле", местна фирма за кожени ботуши, организира неколкодневно промоционално събитие, за да привлече туристи с обещания за каубойска екзотика и с надеждата да продаде няколко чифта ботуши. Четиридесет и четири години по-късно фестивалът се е превърнал в една от най-мащабните кънтри-уестърн прояви на континента и е гордо включен в държавния списък събития, отразяващи националното културно наследство.

Би било уместно да се спомене, че американският елит винаги, винаги е презирал всичко, свързано с говедовъдството и земеделието. Тъй наречените rednecks (бачкатори, простолюдие; букв. - червени вратове, резултат от слънцето и полската работа) са обект на вицове и олицетворение на примитивизма. От друга страна, каубоят е универсален посланик и архетип на това, което всеки би искал да бъде или да има наблизо. На неговите митични качества американската култура дължи много. Нещо повече, каубоят е мечтан сюжет за творци от цял свят: западноевропейски, руски и съветски, японски, корейски и китайски, режисьори отдават почит на жанра и стила. (С мисъл за Пламен Масларов и за неговия "Съдията" от 1986 г.) Позицията на общественото мнение може да се определи като странна, защото митове и реалност се смесват и само малцина плебеи си признават открито, че харесват това, на което всички се възхищават.

По време на десетдневния кънтри-делириум тихият и спокоен Сен Тит, който разполага с пет хотелски стаи, стъкмява в своята околност няколко къмпинга. През двата уикенда и седмицата между тях селището се превръща в радостен панаир, който подобно на Лас Вегас не различава деня от нощта. За децата двата петъчни дни са равнозначни на двудневна ваканция, защото дворът на училището се превръща в паркинг. За техните родители фестивалът е очакван източник на приходи. Къщи и стопани се кипрят в общинската надпревара за атрактивна украса и декор. Всичко се дава под наем: дворно място, паркинг, тротоар и свободни стаи. Търговците бързат да заемат стратегически позиции, за да отворят сергии, разпънат палатки и шатри, трансформират каравани и микробуси в павилиончета и сергии. Броят им надвишава 800. По време на фестивала широкополата стетсънова шапка с извита нагоре периферия изпраща в забвение популярния каскет и бейзболната шапка. Почти задължително участници и гости носят джинси, карирана риза и кожени ботуши, маратонките не вървят. Настава стълпотворение, нещо като карнавал, Дисниленд, в който еднодневните каубои на зряла възраст определено се радват повече от децата. Вездесъщите мобилни телефони до известна степен разбиват романтично-носталгичната атмосфера. Продават се всевъзможни дрънкулки и сувенири, свързани с фолклора на каубоя: от седло и ласо, одеяло и манерка до облекла и календари с красавици, предизвикателно излагащи елементи на своята женственост в кънтри контекст.

Тази откровено търговска страна на фестивала съжителства с широка и също така рентабилна палитра от дейности и спектакли.

Най-достъпна, почти задължителна част от дневната програма на фестивала, са курсовете по кънтри танци, които се организират под купола на две-три грамадни шатри. Участниците са деца, родители и пенсионери с бодър дух. Танцът в редица (line dancing) е забавление, което изисква известна концентрация и относително добра физическа подготовка. За разлика от салонните и латинотанците, при които партньорите застават лице в лице, тук се танцува свенливо до партньор, един до друг, рамо до рамо, с поглед в една посока. Стъпките не са невъзможно сложни и с малко внимание под грижите на добър учител за около час можете да се подготвите за вечеринката след родеото на деня - най-атрактивната част на фестивала.

Родеото е все още запазена мъжка територия в един континент, в който жените са истерично привързани към еманципацията. Положението е предизвикателно, но дамите не бързат да се наместят в този бастион, миришещ на пот и прах, изискващ сила и мустаци. Събитието е организирано в стадион с високи трибуни и започва с шествие и представяне на участниците, които се подреждат в кръг на арената, посипана с пясък. В пълна тишина се произнасят петте изречения на тържествената молитва на каубоя. Публика и участници, гологлави, с шапка в ръка са насочили мисъл и упование в една посока. След краткия момент на медитация започва състезанието в няколко дисциплини. Обяздването на диви коне и на диви бикове не е олимпийска дисциплина, но изисква качества, физически и психически, достойни за високо спортно майсторство. Това е опасно занимание, в която грешките се наказват строго въпреки предпазните мерки. Уменията, нужни, за да се задържиш 15-20 секунди на гърба на див жребец, са изключителни и впечатляващи. В схватката си с необузданата енергия на младо животно, расло на воля, не знаещо юзда или хомот, каубоят се сражава за живота си, за признанието на останалите и за удоволствието да надвие с умение физически по-силен противник. Погрешно е да се мисли, че бикът е кротко, изморено и безобидно създание, очакващо търпеливо вода, тревица или крава. Неговата дива версия, тежаща по-малко от тон, е експлозивна, елегантна и пълна с мощ, която е по-добре да се наблюдава високо от трибуните, особено когато състезателят се опитва да го вкара в правия път. Жералд Бесет, професионалст от 1996 г., издаде тайната на успеха: трябва да стискаш здраво краката и да движиш свободната си ръка много бързо, за да запазиш равновесието. После се захили и добави: Каквото и да правиш, ще паднеш... всички падат! Не по-малко впечатляващо (особено за градско дете, израснало между НДК и "Славейков") е състезанието, в което участникът трябва да обездвижи младо теле. Упражнението е съвсем опростено: обезумялото животно хуква презглава в неизвестна посока из арената, ездачът го настига, събаря го на земята с ласо и завързва четирите му крака, превръщайки го в безобиден пакет. Така представен, този сценарий изглежда не по-сложен от отваряне на бутилка бира, но е добре да се знае, че телето в повечето случаи не е съгласно с основната концепция. Тазгодишният шампион спечели титлата си за 18 секунди.

По време на фестивала в Сен Тит традиционно се организира една единствена кънтри сватба. Кандидатите са много, но организационният комитет отсява сценарните предложения, за да се убеди, че е спазен духът на събитието. Най-често срещани са вариантите, в които булката, винаги в бяло, с воал или шапка и бели ботуши, пристига на кон или в дилижанс заедно с кумовете. Миналата година младоженката беше отвлечена от бандити (облечени като комиксовите некадърници братя Далтън), но бе спасена и отведена до венчилото от годеника си.

Вечерите носят музикално-поетичното обаяние на Дивия запад. Настава звезден миг за десетките любителски формации, бленуващи да застанат пред предварително спечелена публика със свои авторски песни или да предложат своята кънтри версия на Едит Пиаф, "Бийтълс" или Елвис Пресли. Вечерите са незабравими, защото и групите носят незабравими имена: "Планински маргарити", "Счупената подкова," "Голям и богат" или "Горе ръцете!". Концертите приключват с полулегалната разпродажба на дискове от самите автори. Твърди се, че кънтри музиката е слабо засегната от пиратството. Продадените над 128 милиона копия от албума на Гарт Брукс потвърждават взаимната привързаност между музиканти и фенове. Късно през нощта екзотичният купон е в своя апотеоз с барбекю, бира и танци. Ентусиазъм, одобрение и възторг се обобщават с един-единствен възглас - иихааа.

Участниците, изморени и щастливи от изживените детски мечти, полека се връщат към реалността с планове за бъдещето, вдъхновени от деня. Лично за себе си реших да продължа живота ми на каубой върху гърба на пластмасовото конче в местния супермаркет. Вече съм си приготвил монетка.

*В Северна Америка думата уестърн се свързва с киното, литературата и комиксите, а кънтри се употребява по-скоро в областта на музиката. Във френскоговорящата провинция Квебек понятията са претопени и комбинираното кънтри-уестърн, осигурява пълна семиотична хармония, като елиминира опасността от грешки и недоразумения (бел. авт.).

На Р.С.Н

Ако уважаемият читател харесва каубойските филми, ако си мечтае понякога за идилично утро в прерията, докато отпива горещо кафе, сгрято в консервна кутия на огън, стъкмен от сухи клонаци и дълги мигове в съзерцание на коне, които хрупат тревица на фона на оранжево слънце, нека не се тревожи, че е единствен, инфантилен или трябва да посети психоаналитика си. Ние сме много!


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


2 коментара
 • 1
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  Адмирации на г-н Алтънков, че е отделил внимание на това събитие и го е отразил.

  Ала се учудвам, че не сте публикували нищо за българския вариант на този род фестивали, първото издание на който бе тази година - http://summernightinaugust.blogspot.com/2011/05/blog-post_16.html .

 • 2
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Поздравления за г-н Алтънков най-вече за живия и образен език - всичко е разказано така духовито, че наистина почувствах атмосферата на празника. Много приятно!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал