Place control
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Place control

"Студио 414"

Place control

Субективен гид на алтернативните места за купон и изкуство в София

"Студио 414"

© Ивайло Младенов


ТЕАТЪР

К.Е.В.А.

"Г. С. Раковски" 108 А

Трудно е да се каже дали в К.Е.В.А. артистичната програма е в помощ на консумацията, но радващото е, че двете поне са отделени на различни етажи. Подобно на "Жреци на музите" сцената понася широко разнообразие от изкуства. Артистичен директор е актьорът Тигран Торосян, който се грижи не само за селекцията, но и за постепенното изграждане на театрален репертоар. Програмата съдържа широк диапазон спектакли – от комедии до нова българска драматургия. Симпатичен факт е, че К.Е.В.А. е сред малкото артистични независими пространства, които се намират на самата "Раковска". Препоръчваме чувствения артистизъм на "Малки царства" по текстове на Елена Алексиева, реж. Снежина Петрова.

Арт клуб "Жреци на музите"

Студентски град, ул. "Йордан Йосифов" 8А

Бар-ресторант, в който консумацията на храна върви с консумацията на изкуство. Едно от малкото места в комплекса, където се помещават различни от музиката изкуства. Артистичен директор, програматор и режисьор на значителна част от сценичната продукция е Екатерина Казакова. Основната линия на случващото се е в комедийния жанр със скечови импровизации на актуални теми. Форматите са заимствани по-скоро от телевизионните предавания у нас (тип "Комиците", "Шоуто на канала"), отколкото от класическите stand-up комедии. В Жреци на музите се играе и куклен театър, а от време на време се промъкват и сериозни камерни представления. Аудиторията се състои предимно от студенти, поради което често билетите са с малко по-ниски цени от тези в централните нови пространства за театър. Интересен на вкус е спектакълът "Балкански колелета".

Ателие "Пластелин"

ул. "Цар Симеон" 48

Буквално ъндърграунд пространство (дори откъм локация), което в последните години все по-категорично се утвърждава като специфична алтернативна сцена за свободни театрални проекти. Неотдавна беше домакин на Sofia Underground – фестивал, който традиционно показва алтернативни пърформанси и съвременно изкуство. "Пластелин" е място, където всички любопитни към експериментите и изследването на непознати територии с театрални похвати могат да се гмурнат в непознатото. Програмата се прави от изкуствоведи и артисти, а в момента програмата включва спектакъл на Явор Костов по непознати и специално преведени текстове на Бекет всеки четвъртък. Общото между всички постановки на сцената в мазето на "Пластелин" е залагането на сериозната драматургия и крайно некомерсиалните проекти. По тази линия таванът на ателието е едно от малкото места в София, които срещу символични суми се отдават като репетиционни за свободни театрални проекти.

"Студио 5"

пл. "България" 1, НДК, вход А3

Клубът, който тръгна като класически джаз бар за музика на живо, преди около година започна да работи в посока трайно присъствие на театъра в програмата си (редом с други изкуства). Редовната публика не закъсня, вероятно заради симбиозата на качествени и комерсиални спектакли в афиша. Освен вечерите на вероятно единствения (за добро или зло) утвърден стенд-ъп комик в България – Шкумбата, в "Студио 5"  се играе и качествена българска и световна драматургия, детски куклен театър и дори – мюзикъл. Специфична тенденция е приютяването на камерни спектакли или моноспектакли на известни актьори от репертоарни държавни и общински театри - Георги Мамалев, Бойка Велкова, Николай Урумов, Карла Рахал, Филип Трифонов и др. Входът за постановките гравитира около 10 лева, а началният час обикновено е 19.00. Любопитно предложение: "Алкохол" по текстове на Калин Терзийски, с участието и под режисурата на Цветелина Стоянова-ЦВЪ.

Следим:

Студио Suspatious заради страхотната му локация, размер, техническа обезпеченост и идеално гостоприемство на номинирания за "Аскеер" спектакъл "Праехидно" и програмата на фестивала на АСТ "Яйца от свободни кокошки".
Credo Bonum заради културната история на пространството, добрата акустика и приятните изживявания по време на спектакъла "Емоционални" на сдружение "По действителен случай".

МУЛТИ

Галерия "Снежана"

ул. "Денкоглу" 30

Под това име галерията сменя местонахождението си за трети път, но в последното си превъплъщение започва и най-сериозната си дейност до момента. В момента вероятно е най-активното мултикултурно пространство в София. Тук можете да гледате моноспектакли, изложби, концерти, куклен театър за деца и възрастни, да си изберете книга (предимно българска качествена литература) и да изпиете чаша вино от внимателна селекция. Галерия "Снежана" е сцена за представленията на внушителен брой частни театри и театрални трупи. Основната посока са камерни представления, които не изискват сложно техническо обезпечаване, но пък лесно създават атмосфера и докосват емоционално. Жанрово артистична дирекция липсва, но плоските скечови комедии са редки изключения, защото мястото предполага, че публиката идва заради представлението и е претенциозна към това, което ще гледа. Средните цени на билетите са стандартни, началните часове на спектаклите – също. Пробвайте "Смъртта на Дон Жуан" - моноспектакъл на самобитния и ексцентричен артист на свободна практика Светозар Кнезовски-Заро.

"Студио 414"

На паркинга зад стария завод "Витоша" на бул. "Черни връх" 47 За да попаднете в "Студио 414" трябва да гледате страницата му във фейсбук или да следвате мълвата. Мястото не функционира като заведение, в което може да изпиете 1-2 бири през седмицата, защото отваря врати само за определени събития. То се появява още преди 5 години като пространство за реализиране на фотография, но впоследствие собствениците му – фотографите Милен Радев и Здравко Кунчев, разширяват опциите за ползване и сменят адреса му. Така от година и половина "Студио 414" представлява отворено пространство, което дава възможност за реализиране на пърформънси, музикални партита, кинопрожекции, изложби и всякакви други артистични прояви при едно условие – идейните пионери му да харесат идеята и да запазят свободата на субективната си присъда.

Бившето хале-трафопост събира спокойно 100 – 150 души, макар че в него са се натъпквали и 250. Входът, както и останалото, свързано с консумация, се определя според мероприятието и организатора му (обикновено входът е свободен или около 5 лева). Напоследък най-често провежданите там събития са партита в почти всеки петък и събота от месеца, а сред диджеите са Emil Doesn't Drive, Clipper, San Proper, Dessy Messy, G Vag, Laylla Dane, Dirty Garo, Dimitri Dermendjiev, Rico Wool, Kaloo, Gonzo From the Block и др. Ще им стискаме палци в "Студио 414" да има все повече и по-различни неща, защото всяка европейска столица има поне по едно подобно съвременно алтернативно пространство, което живее свободно.

Галерия "Ластици"

ул. "Кърниградска" 7

"Кърниградска" 7 е малка точка в Google Maps. Същата като тази пред името на галерията, която от края на януари тази година се помещава там. ".Ластици" е първото място в София, в което може да си купите авторски фотографии. Подчертаваме - авторски, и допълваме - български. Ако разходката ви в Google Maps прерасне в истинска, на адреса ще откриете уютно малко местенце, в което сякаш доминира черно-бялата фотография, но пък така и цветното изпъква достатъчно и осъзнавате, че разполагате с пребогат избор от творчество. Представени са повече от двадесет български автори. Фотографиите им са в най-различни формати – от картички на символични цени до големи, ръчно изработени и уникални копия.

Не ходете в галерията, сякаш сте на гости, отидете, за да се запознаете с хората, които се занимават с нея. И двамата снимат, и двамата искат да са част от това, което може и трябва да се случва с фотографията в България. Ако уцелите Марица (Колчева) преди/след/докато пуши цигара навън, със сигурност ще ви разкаже защо се занимава с фотография, а не иска да я учи в университет, може и да разберете защо мястото носи името на последната й стихосбирка. Когато не "диджейства" архивен пост-пънк и ню уейв зад апокрифния си лаптоп, Десислав Лилков, или другият отговорен за появата на ".Ластици", също е достатъчно разговорлив (стига да не снимате за телевизионно предаване). Топло е, разхождайте се по улиците на София повече, отколкото се разхождате в социалните мрежи, със сигурност ще намерите по-големи съкровища.

Hip hip atelier

ул. "Княз Борис I" 166

За по-малко от година Hip hip atelier се утвърди като пространство, което наистина е арт, без да е клише. Освен че са много отворени към млади артисти, собствениците очевидно са загрижени за тяхното развитие и вдъхновение. Hip Hip работи с творци, които имат силно изразена индивидуалност и собствен стил. Мястото носи свой собствен заряд, защото има история - всъщност то винаги е било ателие и през социализма там пак са работили млади художници. В Hip Hip можете да видите инсталации, изложби, които често включват изрисувани стени от самия автор, както и мултимедия и експериментален театър. В ателието има и малка библиотека с книги за изкуство - повечето от тях са на самоиздаващи се художници и поети. Hip Hip събира всякакви зинове за изкуство, като първоначалният тласък идва от българския Blood Becomes Water. Отвън ще ги познаете по зелените графити и по свръхреалния препариран гълъб зад стъклото на галерията. ("Най-добрият гълъб е умрелият гълъб", смее се собственичката Десислава Панчева.) Ако отидете още тази седмица, ще видите изложбата на чудесния Борис Праматаров. Той е украсил бялата стена на ателието с нарязан човек, който на всяко по-чувствително място има грозд бозки. Не бихте успели да наемете пространството за частна изложба или парти, но ако сте млад артист, сте повече от добре дошли с портфолиото си.

"Петното на Роршах" - София

ул. "Христо Белчев" 8

Само в първата година от съществуването си софийската версия на известното пловдивско заведение "Петното" успя да се наложи като едно от приятните места за музика и културни събития. Малкият капацитет (80 души), близостта на публиката със случващото се на сцената, стилният интериор и задушевната атмосфера определено разработиха пространството в посока постоянна всекидневна фен база. Освен литературните събития (сред тях ежемесечна "Лига на разказвачите"), които се случват там, музикалната селекция – дело на Константин Кацарски от Bluba Lu, все по-сигурно завладява както публиката, така и артистите. Понеже няколко пъти сме си говорили за софийското "Петно", само ще изброим няколко събития, отличници от последната година: Bee and the Bonet, Help Me Jones, Leepra Deluxe и всички джаз концерти, които разтапят сърцето на всеки меломан.

МУЗИКА НА ЖИВО и БАРОВЕ

Mixtape 5

бул. България 1, подлез "Галерия"

Дори само капацитетът (близо 1000 в голямата и около 100 души в малката зала) и разположението на Mixtape 5 са достатъчна заявка клубът да се превърне в едно от четирите най-горещи места в софийския музикален живот (редом със Sofia Live Club, Строежа и Парти център 4КМ). Мястото е на две нива – долното разполага с голяма сцена и празно пространство пред нея, оградено с барплотове. Горното са два огледално разположени бара. Видимостта към подиума е идеална от всички точки на клуба. Озвучаването е напълно задоволително за електронни проекти и с минимални допълнения се постига приличен звук за всякакви групи на живо. Само за година Mixtape 5 приюти огромно количество изключително качествени музикални случки във всички жанрове, на всички промоутъри. Собственост на "Бар Петък", заведението работи само когато има събития (няма твърда аудитория). Приличните цени на алкохола и симпатичният млад персонал са още един от плюсовете на мястото. Сред буквално взривоопасните събития от последната година са: Dubioza Kolektiv, Smallman, Vrani Volosa и The Center, рожденият ден на Боб Марли 2012, Parkway Drive, The Correspondents на Smugglers Swing Club , Ninja Tune XX (TokiMonsta, Vadim, Daedelus), The Bullets, Hardcore X-Mass 2011, Freestylers with MC Sirreal, Igor Boxx Breslau Live на Mellow Music Festival и много, много други...

Basement

ул. "Леге" 10

Чисто ново местенце, чието идеално описание е "мазето на президента". Интериорът е наследство от дискотечното минало на клуба, но в никакъв случай не е дразнещ или лъскав. Управителите са свързани с други любими стари места, като "Тънка червена линия", бар "Амстердам" и бар Coda, а Basement в момента е някакъв концептуален микс от трите. Липсата на артистична дирекция държи вратите широко отворени за всякакви стилове и конфигурации. Разбира се, категоричната посока е рок, но допълнен със ска, дарк електро, брит, реге, денсхол, гръндж и т.н. Basement отвори врати с брит поп парти на Shaker Maker и няколко появявания на Краси Москов от Z-Rock зад пулта, а оттогава най-приятните събития бяха концертите на Babyface Clan, "Остава", Q-Check по повод 5-годишнината им и Wickeda (с вход между 5 и 10 лв., т.е. по-нисък от обичайните за свирене на живо). Тепърва ще видим посоката на действие, но със сигурност целта е всекидневно работещ клуб със собствена аудитория и лице.

RockIT

ул. "Георги Бенковски" 14

Rock It е сред много малкото заведения в столицата, които са всекидневно препълнени, въпреки внушителния си капацитет от 700 души. Концепцията е рок бар с кухня. Ударението е на кухнята. Рокът е от типа, който пълни стадионите напролет – предимно класически групи на минимум 2 до 5 десетилетия. Хората похапват вкусна храна на фона на доста силна музика. По дни селекцията е разпределена на български рок (понеделник), рок караоке (вторник), алтърнатив и сиатъл (четвъртък) и микс през уикенда. Твърдото намерение е RockIT да не се превръща в клуб за музика на живо и заради това концертите на иначе чудесната сцена се случват само в сряда. Идеята е акцентът да е върху младите български рок групи, избирани от Звезди от "Аналгин" и Милена Славова. Изключение от правилото RockIT направиха миналия уикенд с 23-часов маратон, на който свириха 30 млади български рок групи, селектирани от организаторите – група SEVI.

Coda

ул. "Лавеле" 19

Coda (термин в музиката, популярно име на барове и ресторанти по света и последния студиен албум на Led Zeppelin) е отворен повече от година и половина на мястото на предишен рок бар, но с един и същ собственик. Интериорът и концепцията са променени, подчинени на идеята за изпълнения на български банди на живо и шумни диджей партита. Мястото (работи от сряда до събота) е привлекателно с класическия си голям и удобен дървен бар, около който са поставени рамкирани снимки на Джон Ленън, Дейвид Боуи, Джим Морисън и други, което идва да покаже, че тук се уважават истинските артисти. Дори пространството да ви се стори тясно и малко, истината е, че заведенията, в които се свири на живо и се чуват адекватни и съвременни рокендрол, алтернативни и инди сетове, са малко, така че дайте му шанс. Партитата, на които ще попаднете, гравитират около The Cure Vs. The Smiths, Garage Rock/Revival, New Wave & Trip-Hop Stories и др. Минусът тук е, че при седящи 50 места, когато клубът се напълни, придвижването от единия край на бара до тоалетната или първа линия през сцената е затруднено, вдишването между цигарения дим също. Внимателно и по тесните стъпала.

Rum Bar Escobar

бул. "Васил Левски" 3

Rum Bar Escobar е ново заведение с две свързани помещения и капацитет около 300 човека, в което младата аудитория под 30 години се чувства най-добре. Работи всеки ден, отскоро предлага и храна. Разбира се, най-пълен е през уикенда. Характерният звук подхожда на градско-морската декорация. Програмата се прави от DJ Furioso в стиловете фънки, джази, латино, хип-хоп, хаус и сродните им. Сценичката е тясна, но побира малки проекти от диджей с музиканти на живо, като най-запомнящото се събитие е участието на резидента на клуба – Furioso, с Рут Колева в една студена зимна вечер. От тогава сме попадали на разни други формации няколко пъти и като цяло сме отбелязали мястото като добър старт на уикенд вечерите и завършек на работните дни. Минусът тук е, че помещението се задимява осезаемо, когато се напълни.

"4 стаи"

ул. "Ангел Кънчев" 1, ет.2

Барът е зимната бърлога на екипа, аудиторията и лежерната атмосфера на Pork Pie в Борисовата. Изключително приятен европейски интериор и четири свързани с чупки помещения, с бар и диджейски пулт в центъра на събитията. Бонус са джагите и спасяването на принцеси/избиването на динозаври на класически аркадни игри. За краткото си съществуване мястото бързо привлече млада аудитория, която го поддържа оживено дори през делничните вечери. Звукът е приятен, но пък спецификата на пространството не позволява видимост към една точка от цялото заведение, поради което сцена няма, нито много концерти. Единственият досега - акустичен лайв на "Остава" обаче пръсна "4 стаи" по шевовете и мина страшно приятно. Друг запомнящ се епизод беше партито на Sirius & Methodial със специален гост Ben Westbeech, а черешката бяха прожекциите на визии върху стената на отсрещната сграда. Мястото пасна идеално и с Fetish Ball-а, както и с всички събития (от представяния на книги до срещата на НПО-тата в културния сектор), на които сме попадали миналия сезон. Определено следим с интерес и парти програмата – пълна еклектика, но все съобразена с младата хип аудитория.

Клуб "Жул Верн"

ул."Г.С.Раковски" 127, етаж 2, до театър "Сълза и смях"

Ако не сте били в "Жул Верн" преди, е възможно да го пропуснете. Клубът се намира на втория етаж над "Алкохол" и прозорците му гледат към Министерството на финансите на "Раковски". Обстановката е леко винтидж в тон с името - меката мебел е старинна и кадифена, а в дъното има пиано и стъклен шкаф с книги, точно като при баба ти. Лампите са интересни и служат по-скоро за подчертаване на мрака, отколкото за разпръскването му. По стените има илюстрации към книги на Жул Верн, можете да прекарате поне час в разглеждането им. Менюто предлага само напитки (и то не всички написани) на нормални цени. Самите собственици определят клуба като "научно-изследователска програма за забавление и нощен живот", a мисията им е да "подобрим досегашните резултати чрез въвеждане на иноваторски технологии". Вероятно е да попаднете на джаз концерт, на транс диджей сет или на странно парти със снимка на Хълк Хоган във Facebook и със заглавие, което нищо не ви говори. Клубът отваря в 17.00 и определено е добър избор за спокойно кафе с приятели. Ако пък ви се забавлява на алтернативно място, в събота и неделя "Жул Верн" работи до 4.00 сутринта. Отдава се и за рождени дни. Място с много потенциал, който тепърва трябва да се развива.

Един бар на Славянска 36

ул. "Славянска" 36

Барът с пределно указателно име щурмува мястото на култовия Blaze, работи от почти два месеца и вече предизвика двуполюсни реакции в предишните редовни посетители. От една страна, ни заля носталгичната вълна и веднага регистрирахме по-приглушеното осветление, семплия дизайн и понижената възрастова граница на посетителите. От друга страна, заговорихме за асфалтирания под и за кинетичните скулптури на Ангел Петков. Негова работа е и осезаемата промяна в иначе добре познатата метална врата, която сега ни посреща с дръжка от стари асансьорни части. Асфалтът по пода е прясно лакиран и през деня все още се усеща миризмата на лепило. Вечер мирише на цигарен дим и алкохол толкова, колкото във всеки друг бар. Зад двата бара тук виждаме познати (и ведри) лица от заведението в градинката на Кристал, познато като Стъкленото, Кристалния бар, Стъклен дом, Аквариума, Буркана... Стратегията на четиримата собственици е да не назовават баровете си с някакви специални имена, а да оставят хората да ги наричат, както намерят за удобно. Очевидно е, че смяната на домакините води до промяна и в гостите, но уютът, за който има заслуга и добрата локация, остава. Пространството вътре е добре усвоено и предлага както по-тиха среда, в която разговорът е възможен, така и по-шумна с приятна музика и силни диджейски сетове почти всяка вечер.

Работното време засега е от 9 сутринта до малките часове на нощта с тенденция да отварят все по-късно. Малкото уиски е от 4.50 лева, фрешът - 4 лв. Екипът води преговори да отвори и градината във вътрешния двор.

Бар "Шамбала"

бул. "Тодор Александров" 8

Когато чуе "Шамбала", човек си представя чилаут кафене с възглавници за медитация. Всъщност бар "Шамбала" съвсем не е това, но още със слизането в тухленото му подземие, се потапяте в спокойна обстановка. Съчетанието на дърво и камък винаги създава особена атмосфера, а тук за нея допринасят и изрисуваните бутилки по стените. Въпреки че в бара няма прозорци, сумракът не е потискащ заради интересното осветление с цветни лампи и свещи. Има добра вентилация, така че не е запушено. Малкото барче напомня квартално кафене, но многото малки помещения създават уют. Музиката е главният герой в "Шамбала" - тя е мрачна и некомерсиална - ню уейв, дуум, готик, електроника. Често в бара има концептуални партита с определена стилова насоченост - с диджеи или с живи инструменти. Посетителите са предимно музиканти и хора на изкуството с позитивна творческа нагласа и непоносимост към ширещата се чалга култура. През деня можете да седнете да хапнете - цените са съвсем прилични, менюто е богато, а готвачите - добри. Скоро барът ще предлага и голяма градина, в която ще има по-големи събития и концерти.

Wake Up бар

Подлеза под Моста на влюбените

Уют и блясък трудно се съчетават в една атмосфера, но Wake Up бар в подлеза под Моста на влюбените някак успява да го постигне. Може би това се дължи на опита на собствениците с първия Wake Up, който се намира на брега на Черно море, в град Лозенец. Кокетно фешън заведение, където по-скоро можете да заведете момиче на първа среща, за да я впечатлите, отколкото да дойдете с приятели след мача да пиете. Разбира се, ако искате да се забавлявате на стилно място с хаус, фънк и чилаут до сутринта, Wake Up бар е вашето място. За феновете на джаза членовете на Trio O Five и Майкъл Флеминг често "джамват" в различни музикални комбинации. Всяка събота и неделя има партита до 5:00, като в тези дни кухнята работи до полунощ, така че няма да останете гладни. Също така няма да останете разочаровани, защото ястията са приготвени с финес и то зад стъклена витрина, зад която можете да следите всяко действие на готвача. Вечер обаче стъклената витрина се превръща в подиум, на който танцуват красиви дами. Винената листа не е от най-богатите, но затова пък всеки четвъртък в бара има винена вечер на свещи и можете да опитате виното на деня на намалена цена. Разбира се, за ценителите на виното има и скъпи вносни вина. Можете да избирате между високи дървени маси и меки сепарета. От понеделник до четвъртък можете да се отбиете и да хапнете паста, спагети или някои от специалитетите, които за подобно място са приемливи.

Blender

НДК - централен подлез (срещу фонтаните)
Blender се появи на мястото на несполучлив, но много интересен опит на част от групата "Метрополис" да поддържа собствен клуб. Берлинският бетонен и изчистен интериор на Element явно не се понрави на масата и само за година съществуване се сбогувахме с иначе чудесната идея за качествена електронна музика всяка седмица. За оцеляването на огромно пространство - хале като това, се изискват нерви. В новия си вариант мястото е оптимизирано чрез визуално разиграване на елементи като червени завеси, килими и дивани, които плавно въвеждат в основното пространство. "Въздухът" е компенсиран с голям бар в центъра на помещението, пулт, издигнат като пиедестал, пръснати малки маси и щъркели, както и множество цветни дизайнерски елементи, с две думи – станало е по-шарено и лъскаво. Най-хубавото от всичко е, че тук може да се разходите или да потанцувате, без да се блъскате в някого или да ви призлее от задушаване, има място на гардероба за всички и вкусни морковчета като комплимент с питиетата на бара. Клубът работи с клиенти в четвъртък (Rhythm and Fun парти), петък (за музикалната селекция отговаря Мартен) и събота (диджей е Andreas) и предлага по-интелигентен начин да се забавляваш с електро, диско и фънк сетове, ако ти се ходи на "дискотека". Входът е 10 лв., преди 23:00 ч. е свободен.

Освен в ролята си на стандартен клуб, Blender е приютявал и различни проекти като City to City Cabaret – международен проект за съвременен танцов и физически театър и Urban Blend – парти проект за "градска" култура и изкуство, събиращ диджеи, музиканти, танцьори, бийтбоксъри, MC-та, екстремни спортисти и др.

И класиките в столичния концертен живот:

Sofia Live Club – все още ненадминат по отношение на звука и събитията от висока класа

Строежа – мястото, институция в българската музика

ALC2OH5OL – с възобновена и амбициозна програма, все по-успешни концерти, чудесно озвучаване и разширен музикален профил

R.B.F. – където рокът и индъстриъл електрото са у дома си

Radio Cafe – където качествената музика е не само на сцената, а и по масите, в градината, зад бара и във въздуха. Превъзхожда с лятната си градина и партита на открито през топлите месеци до сутринта

Studio 5 – осъществената фантазия на джаз меломаните

The Box – често пътуващият дом на хардкор и метъл сцената у нас

Тънка червена линия – класическият бар с много бира, джаги, билярд, дартс, спортни канали и оглушителна тресня от сцената

ТЕАТЪР


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  annie_ avatar :-|
  Annie

  Чудесно, наистина най-хубавите места са избрани! :))

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  rahovec avatar :-|
  rahovec

  Бих добавил и ето тези, не всички са с чисто сценична насоченост, но е добра селекция, ако ви се търси интересно място за барче:

  - Plan B
  - Gabba Bar и Wonder Bar (на 20 метра едно от друго са)
  - Петък
  - Blaze
  - Twins
  - Лорката
  - Билкова
  - 8-bit
  - Влайкова
  - Art Cafe
  - Culture Beat
  - БАР (градинката на Кристал)
  - Хамбара (не знам дали съществува още, ходил съм само веднъж, но ми изглеждаше доста яко местенце)
  - Апартамента
  - + Това
  - T1000 (ако сте в НБУ или се чудите за читав бар в Овча Купел)
  - The DuB PuB
  - Макартис (до Макдоналдса на Съдебната палата)
  - Барчето в мазето на Арт Хостела

  Ако обичате наргилета - има едно място "Наргиле" в Лозенец


 • 3
  kaddisfly avatar :-|
  kaddisfly

  Хамбара още съществува, ако става въпрос за това на малките 5-те кьошета, ще ми е интересно да прочета материал за това местенце и другите супер-нестандартните заведения в столицата! ;)

 • 4
  tsonkooo avatar :-|
  Тsonkooo

  Театралното студио на първата снимка е най-привлекателно и стилно.

 • 5
  fullblack avatar :-|
  fullblack

  Хубаво би било тази и други подобни статии да са преведени и на други езици.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ново място: Fōku

Ново място: Fōku

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.