100 килограма сладки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

100 килограма сладки

Marquissa

100 килограма сладки

Две нови софийски сладкарници и един неочакван бестселър

15799 прочитания

Marquissa


Marquissa

Marquissa

Новата сладкарница и пекарна привлича погледа първо с яркото осветление и с красивото лого. От него разбираме, че сладкарската работилница съществува от 1956 г., а мястото, където е основана, е Гърция. Това е първата в България.

Ул. "Солунска" 12, до ъгъла с ул. "Христо Белчев".

Пн – сб: 09:00 – 20:00 ч.

Нд: 12:00 – 20:00 ч.

В неделя магазинът засега не вади сутрешни закуски и хляб.

За по-лесна ориентация: вдясно са традиционни, сиропирани десерти от семейството на тулумбите, сухи сладки, курабийки и бонбони. Вляво са "бутиковите" сладкиши от европейския репертоар: еклери, профитероли, петифури.

Всяка сутрин се пекат на място различни видове банички и кроасани. Пече се и хляб, който е два вида -  пълнозърнест с квас и бял с квас. Те излизат на трикилограмови парчета и може да си купите на грамаж.

Засега хитовете са кроасаните, петифурите с черен шоколад и череши, еклерите, портокаловата пита.

Марина Караконова

"Вега"

"Вега"

Бутиковата сладкарница работи от средата на октомври, но собствениците й се занимават с изработването на торти от 6–7 години, само по поръчка. Отварят малко уютно пространство, за да предоставят възможност на клиентите да дегустират лично предлаганите от тях изделия с чаша кафе или чай. 

ул. "Любен Каравелов" 1, с лице към ул. "Гурко"

тел. 0878 856 888

работи всеки ден от 08:00 до 20:00 ч.

https://www.facebook.com/torti.vega

Гордеят се с рецептите на торта "Мравуняк", "Наполеон", "Баварски крем","Шоколадов трюфел" и "Домашна френска", в които (както и при останалите предложения) смесват само натурални продукти, без консерванти. Голяма част от суровините на "Вега" са внос от Германия и Гърция, а запазената им марка е използването на белгийски шоколад.

Собствениците определят тортите си като "леки, вкусни и неангажиращи" и освен за вкуса отделят много внимание за техния външен вид. Наред с тях в сладкарницата се предлагат брауни десерти, както и различни видове соленки. Бъдещите планове на "Вега" включват изработването и на веган торти, идеята за които се е зародила след предизвикания интерес към името на мястото сред клиентите.

Поръчки за торти се изпълняват в срок от един до пет дни в зависимост от сложността им. Предлага се и доставка.

Мина Иванова

"Карамел"

"Карамел"

Скромна и скрита в тясна софийска уличка, "Карамел" е сладкарница и пекарна на вече пет години. Собственик и главен готвач тук е Хани Таук, по националност ливанец и френски възпитаник със стаж от 

ул. "Черномен" 5

тел.  0886 16 83 77 или 02 42 63 117

Пн – пет: 07:00 – 19:00

Съб: 08:00 – 14:00, неделя: почивен ден

20 години в занаята. Завършил е сладкарство и пекарство в Париж, откъдето пренася наученото в кухнята в София. Хани и колегите му експериментират постоянно и сами създават рецептите си. Започват деня в 03:00 сутринта с приготвянето на хляба. Основен в "Карамел" е френският хляб – багети (с маслини, орехи, чубрица, чушки, люти чушки), хляб от лимец и квас, с моркови, с ленено семе, с различни подправки (цената варира от 0.80 лв до 2.50 лв.), като ръчно приготвеният хляб се използва и за направата на сандвичи.

Хани споделя, че една от отличаващите рецепти на мястото е тази за кроасан с тиква: "Никъде другаде няма такъв кроасан!" Друга е т.нар. бриош – нещо като козунак с фурми и орехи, омесен от пълнозърнесто брашно. От другите предложения внимание привличат малки сладки без захар, наречени фурми и направени, разбира се, от фурми и грис, както и бисквитите с орехи или с канела. "Карамел" предлага торти, пасти, петифури, за които се използва белгийски шоколад и какао, конфитюри – собствена изработка с плодове от български села, и др.

Освен обичайните безалкохолни напитки, български чай и кафе тук може да опитате типичното за Ливан кафе с кардамон. В края на декември и началото на януари "Карамел" ще предлага и "лечебна храна" за консумация на място или за поръчка до дома. Освен това ще се провеждат и семинари с присъствието на лекари, на които ще се обсъждат кои суровини са полезни, как да приготвяте вкъщи полезни ястия и какъв е ефектът върху тялото ни.

Мина Иванова

Marquissa

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
  • 1
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити

    Тези сладкарнички и пекарнички е добре да се проверят :)

  • 2
    zumz avatar :-|
    zumz

    "Голяма част от суровините на "Вега" са внос от Германия и Гърция, а запазената им марка е използването на белгийски шоколад".

    Ще може ли да научим за сладкарница където "Голяма част от суровините са местни - от български производители, екологични, качествени и вкусни"?

    Такъв репортаж би ме зарадвал много повече.

  • 3
    kamendc avatar :-|
    Камен

    До коментар [#2] от "zumz":

    Такава сладкарница - у баба ти.
    Само че нашите традиционни десерти са баклава, тиквеник, халва... пък тях точно някой турски майстор ще ти ги направи по-добре.
    Самите изделия от рода на петифури, торти, кроасани, марципани са си френско, германско, италианско или белгийско изобретение. Логично е най-хубавите такива да стават със съответните продукти.

  • 4
    zumz avatar :-|
    zumz

    У баба ми - да.

    А такъв довод е пълна глупост - кое откъде било.

    Като че ли хубавите френски пекарни или сладкарници си набавят продукти само от Франция или риба за суши - само от Япония, или месо за хубав стейк - само от Аржентина (???)

    Тенденцията в нормалните места (България явно не е сред тях) - е суровините за хранителните продукти да се набавят местно - в държавата, областта където се приготовляват такива изделия. Това се прави с цел да се нанася по-малко вреда на околната среда - разходи за транспорт, горене не бензин, вредни газове и т. н. и най-вече - да се стимулира и подкрепя местното производство.

    Коментарът ми беше по принцип и не цели да критикува конкретните сладкарници описани в текста - това са отлични и качествени места, сигурен съм и съществуването им може само да ни радва и подслажда.

  • 5
    princess_x avatar :-|
    princess_x

    [quote#2:"zumz"]Ще може ли да научим за сладкарница където "Голяма част от суровините са местни - от български производители, екологични, качествени и вкусни"?
    [/quote]

    Напълно съм съгласна с тебе! Каква по-голяма глупост и абсурд е да се правят несполучливи напъни в имитиране на френска и каквато и да е чуждестранна кухня, когато с местни продукти, умение и фантазия, могат да се приготвят по-вкусни неща.
    Само вида на чудовището, покрито с розов фондан, е достатъчно да ми се отще всякакъв досег с въпросната сладкарница! А като си представя химията, използвана като заместител на оригиналните продукти, ме обхваща страх и ужас! Убедена съм, че ако човек избягва неприродните продукти, които ни натрапват за храна за достатъчно дълъг период и след това опита някое от 'изкушенията' на местните сладкарници, то той/тя ще получи хранително отравяне. На мен лично ми се е случвало.

  • 6
    anahid avatar :-|
    anahid

    До коментар [#5] от "princess_x":

    Как само реши, че "напъните" са "несполучливи"?
    И изобщо, без да целя да те обиждам, коментарът ти звучи несвързано.

    Човекът е завършил във Франция, за това е направил френска пекарна.
    Това по никакъв начин не пречи на някой мераклия да направи качествена българска баничарница. Нали идеята е потребителите да имат избор - днес ти се яде кроасан, утре баница..

  • 7
    anahid avatar :-P
    anahid

    [quote#4:"zumz"]суровините за хранителните продукти да се набавят местно - в държавата, областта където се приготовляват такива изделия[/quote]

    Много си прав, но за съжаление в България има много малко качествени местни продукти, освен ако не идеш да си ги вземеш от някой производител на село. А точно в случая с какво би могъл да се замени белгийския шоколад? Със 'Своге'? ;)

  • 8
    princess_x avatar :-|
    princess_x

    До коментар [#6] от "anahid":

    Коментирах по принцип и въз основа на дълъг и тъжен опит, а за тази сладкарница ще се произнеса конкретно, след като опитам произведенията и'. Но мога да дам друг пример за шоколад, ръчно правен от българо-френска двойка в Пловдив: много прехвален в статия на Капитал (или Дневник, не помня) но горчиво и скъпичко разочарование в действителност.
    В края на краищата, всичко опира до въпроса за нивото на очакванията и степента на развитие на вкуса. В България и двете са доста скромнички и, следователно, новите кулинарни предприемачи не са заплашени от кой знае какви предизвикателства от страна на клиентите.
    Да живее посредствеността, за която почвата е благодатна в нашата родина!

  • 9
    emiromar avatar :-P
    emiromar

    Относно Marquissa, наистина доброто лого е много важно! Това показват и те! Иначе шоколадовите трюфели са ми любими!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK