100 килограма сладки

Две нови софийски сладкарници и един неочакван бестселър


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 3
    • + 11

    Тези сладкарнички и пекарнички е добре да се проверят :)

    Нередност?
  • 2
    zumz avatar :-|
    zumz
    • - 4
    • + 20

    "Голяма част от суровините на "Вега" са внос от Германия и Гърция, а запазената им марка е използването на белгийски шоколад".

    Ще може ли да научим за сладкарница където "Голяма част от суровините са местни - от български производители, екологични, качествени и вкусни"?

    Такъв репортаж би ме зарадвал много повече.

    Нередност?
  • 3
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • - 6
    • + 17

    До коментар [#2] от "zumz":

    Такава сладкарница - у баба ти.
    Само че нашите традиционни десерти са баклава, тиквеник, халва... пък тях точно някой турски майстор ще ти ги направи по-добре.
    Самите изделия от рода на петифури, торти, кроасани, марципани са си френско, германско, италианско или белгийско изобретение. Логично е най-хубавите такива да стават със съответните продукти.

    Нередност?
  • 4
    zumz avatar :-|
    zumz
    • - 2
    • + 12

    У баба ми - да.

    А такъв довод е пълна глупост - кое откъде било.

    Като че ли хубавите френски пекарни или сладкарници си набавят продукти само от Франция или риба за суши - само от Япония, или месо за хубав стейк - само от Аржентина (???)

    Тенденцията в нормалните места (България явно не е сред тях) - е суровините за хранителните продукти да се набавят местно - в държавата, областта където се приготовляват такива изделия. Това се прави с цел да се нанася по-малко вреда на околната среда - разходи за транспорт, горене не бензин, вредни газове и т. н. и най-вече - да се стимулира и подкрепя местното производство.

    Коментарът ми беше по принцип и не цели да критикува конкретните сладкарници описани в текста - това са отлични и качествени места, сигурен съм и съществуването им може само да ни радва и подслажда.

    Нередност?
  • 5
    princess_x avatar :-|
    princess_x
    • - 9
    • + 8

    [quote#2:"zumz"]Ще може ли да научим за сладкарница където "Голяма част от суровините са местни - от български производители, екологични, качествени и вкусни"?
    [/quote]

    Напълно съм съгласна с тебе! Каква по-голяма глупост и абсурд е да се правят несполучливи напъни в имитиране на френска и каквато и да е чуждестранна кухня, когато с местни продукти, умение и фантазия, могат да се приготвят по-вкусни неща.
    Само вида на чудовището, покрито с розов фондан, е достатъчно да ми се отще всякакъв досег с въпросната сладкарница! А като си представя химията, използвана като заместител на оригиналните продукти, ме обхваща страх и ужас! Убедена съм, че ако човек избягва неприродните продукти, които ни натрапват за храна за достатъчно дълъг период и след това опита някое от 'изкушенията' на местните сладкарници, то той/тя ще получи хранително отравяне. На мен лично ми се е случвало.

    Нередност?
  • 6
    anahid avatar :-|
    anahid
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#5] от "princess_x":

    Как само реши, че "напъните" са "несполучливи"?
    И изобщо, без да целя да те обиждам, коментарът ти звучи несвързано.

    Човекът е завършил във Франция, за това е направил френска пекарна.
    Това по никакъв начин не пречи на някой мераклия да направи качествена българска баничарница. Нали идеята е потребителите да имат избор - днес ти се яде кроасан, утре баница..

    Нередност?
  • 7
    anahid avatar :-P
    anahid
    • + 7

    [quote#4:"zumz"]суровините за хранителните продукти да се набавят местно - в държавата, областта където се приготовляват такива изделия[/quote]

    Много си прав, но за съжаление в България има много малко качествени местни продукти, освен ако не идеш да си ги вземеш от някой производител на село. А точно в случая с какво би могъл да се замени белгийския шоколад? Със 'Своге'? ;)

    Нередност?
  • 8
    princess_x avatar :-|
    princess_x
    • + 3

    До коментар [#6] от "anahid":

    Коментирах по принцип и въз основа на дълъг и тъжен опит, а за тази сладкарница ще се произнеса конкретно, след като опитам произведенията и'. Но мога да дам друг пример за шоколад, ръчно правен от българо-френска двойка в Пловдив: много прехвален в статия на Капитал (или Дневник, не помня) но горчиво и скъпичко разочарование в действителност.
    В края на краищата, всичко опира до въпроса за нивото на очакванията и степента на развитие на вкуса. В България и двете са доста скромнички и, следователно, новите кулинарни предприемачи не са заплашени от кой знае какви предизвикателства от страна на клиентите.
    Да живее посредствеността, за която почвата е благодатна в нашата родина!

    Нередност?
  • 9
    emiromar avatar :-P
    emiromar
    • - 1

    Относно Marquissa, наистина доброто лого е много важно! Това показват и те! Иначе шоколадовите трюфели са ми любими!

    Нередност?
Нов коментар

Вход

Още от Капитал