Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Места

4 14 фев 2014, 15:19, 12730 прочитания

Шоколадът на Амели Пулен

Шоколадът не е само за 14 февруари

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Ще вземеш малко шоколад, бонбони, ще добавиш също такава порция курабии и всичко това ще счукаш и хубавичко ще го размесиш. Щом приготвиш лекарството, аз ще го глътна. Това много помага против температура." Спомних си тази рецепта за "пресладък прах" на любимия ми детски герой Карлсон, когато прекрачих прага на Amelie Chocolaterie.

Новото вкусно място, сгушено на софийската улица "Сан Стефано" 15, предлага всякакви лекове срещу лошо настроение – белгийско, холандско и ирландско разнообразие на бонбониери със сърца, трюфели с изящни панделки, кутии с шарени блокчета, пралини, топинг за фондю с бадеми, канела, лешник, карамел, малина, горещ шоколад.

Amelie Chocolaterie е на
ул. "Сан Стефано" 15,
работно време:
от 9:00 до 20:00 ч.
Стопанката на сладката къща се казва Надя Гайдарска. Преди някоя и друга година завърша право, а след това заминава в най-северната точка на Холандия за докторантура за "златната акция" в контекста на европейското право. Студените и мрачни дни в Гронинген и Маастрихт провокират мечтите й за фабрика за шоколад накрай света.


"Когато човек е потиснат, му се иска да влезе на някое хубаво, топло местенце, да изпие чаша ароматна напитка и да си сгрее душата и тялото", разказва Надя. Приема като знак от съдбата DVD с филма "Невероятната съдба на Амели Пулен", който съквартирантката й й подарява. Надя така и не завършва докторантура и се връща в България и отваря Amelie Chocolaterie. Помага цялото семейство. Най-вече братът на Надя – Стефан, който се захваща с нелеката задача да направи етикети с превод на български за всеки продукт.

Надя се вълнува, докато ми показва най-нестандартния продукт – лъжичка за горещ шоколад. Всъщност те са цели 70 и всичките са със закачливи имена. Има млечни, тъмни или бели. С коняк, уиски или греяно вино. А докато отпивате, можете да научите и истинската история на Шоколада. Защото по рафтовете на Amelie Chocolaterie освен вкусотии има и тематични четива. Докато разговаряме, от шоколадовите изкушения влизат да опитат и много влюбени двойки.

Взимат си насипно шоколадови бонбони (три излизат около 1.70 лв.). Но поводът за всички не е само 14 февруари, целият месец е празник на шоколада (например 28 февруари – Ден на шоколадовото суфле). Затова Надя мечтае да направи специален шоко календар. И не само. "На хората им се яде нещо различно и вкусно. Идва време шоколадът да приеме нов облик, ново лице, съвършени форма и вкус, които опияняват до такава степен, че е лесно да забравиш къде си", размечтава се Надя. Накрая, докато подава през щанда една шоколадова роза, ми споделя: "Любовта е все едно преглъщаш чаша горещ шоколад, преди да е изстинал. Първоначално те изненадва, но ти държи топло за дълго време."
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ново място: Бар "Сол" Ново място: Бар "Сол"

Заведението отваря след основен ремонт и с разнообразна храна

13 мар 2020, 2005 прочитания

Networking Premium открива петата си локация в Пловдив Networking Premium открива петата си локация в Пловдив

Така се превръща в първата национална мрежа от споделени офис пространства в страната

6 мар 2020, 3450 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Двойна поръчка

Кафе бутик оказион "8pm" събира офис на пиар агенцията и заведение

Още от Капитал
Експериментална ваксина за икономиката

Обявените от правителството икономически мерки за 2.2 млрд. лв. от бюджета изглеждат тромави и недостатъчни за фирмите, а без промени схемата за субсидирана заетост няма да проработи

Масови тестове или карантина без край

България не може да издържи повече от два месеца със спряла икономика, а разхлабване на мерките без масово тестване носи голям икономически и здравен риск

Ваксината срещу COVID-19: В надпревара с вируса

Пандемията вероятно ще е достигнала своя пик и ще върви към овладяване, преди ваксината да е налице, но това не я прави непотребна

Проф. д-р Коста Костов: Колкото повече знаем за заразата, толкова по-добре ще се справим с нея

Ръководителят на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет пред "Капитал"

Емисия "Добри новини"

За конструктивната журналистика и начините да намалим стреса от информационния поток

20 въпроса: Надежда Цекулова

Журналистката е в основата на сайт, който събира научни статии и ресурси на български за коронавируса

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10