Малки сладки

Три нови места в София с вкус от Италия и Франция

Bocconcino    ©  Мартина Ганчева

Bocconcino

"Опитали сме се да предадем концепцията за панинотека. В Италия това е мястото, където се продават различни сандвичи", обяснява Гергана Маринова, която ни посреща в откритото през лятото заведение. От нея научавам интересната история на сандвича (на италиански – panino, panini). Оказва се, че тя преминава през ренесансовия гений на Леонардо да Винчи, който освен художник, скулптор, математик, музикант и изобретател бил пристрастен към кулинарното изкуство. В записките на неговия "Кодекс Романов" са открити поредици от рецепти. И между инструкциите за приготвяне на запарка от марула или на гребен от петел, украсен с галета, Леонардо открил предшественика на трамедзино-то, но така и не успял да намери име: "Мислех да взема една филия хляб и да я сложа между две парчета месо – но как мога да нарека това ястие?" В Bocconcinо знаят отговора. И са го нарисували на стената. На малки табла нагледно е изобразено и обяснено съдържанието на сандвичитe – Cesare (черна рустик багета, пуешко филе, азиаго, салата, сос бокончино), Iconico (чабата, мортадела, зелена чушка, салата) и др.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове