Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Места

22 17 окт 2014, 15:27, 21192 прочитания

Малки сладки

Три нови места в София с вкус от Италия и Франция

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Bocconcino

"Опитали сме се да предадем концепцията за панинотека. В Италия това е мястото, където се продават различни сандвичи", обяснява Гергана Маринова, която ни посреща в откритото през лятото заведение. От нея научавам интересната история на сандвича (на италиански – panino, panini). Оказва се, че тя преминава през ренесансовия гений на Леонардо да Винчи, който освен художник, скулптор, математик, музикант и изобретател бил пристрастен към кулинарното изкуство. В записките на неговия "Кодекс Романов" са открити поредици от рецепти. И между инструкциите за приготвяне на запарка от марула или на гребен от петел, украсен с галета, Леонардо открил предшественика на трамедзино-то, но така и не успял да намери име: "Мислех да взема една филия хляб и да я сложа между две парчета месо – но как мога да нарека това ястие?" В Bocconcinо знаят отговора. И са го нарисували на стената. На малки табла нагледно е изобразено и обяснено съдържанието на сандвичитe – Cesare (черна рустик багета, пуешко филе, азиаго, салата, сос бокончино), Iconico (чабата, мортадела, зелена чушка, салата) и др.
Bocconcino е на ул. "Ангел Кънчев" 8
Специалните хапчици на заведението, приготвени с хрупкаво черно хлебче, сьомга, зелена салата и сос формаджи, всъщност се наричат бокончино браво. От италианската дума Bocconcino - хапчица, залъче. "Идеята е да дойдеш за една хапка, набързо да я гризнеш", споделя с усмивка Гери. Най-евтиният сандвич е 1.50 лв., а най-скъпият – 4.80 лв. Менюто включва и салати (4.49 – 4.89 лв.), като задължителната е "Капрезе" с бейби моцарела и чери доматки. Всичко това може да бъде комбинирано с подбрано пино от винарната, в която 90% от напитките са италиански – Mashio (19 лв.), Orvieto Classico (13.50 лв.), La Gioiosa, Pinot Grigo Veneto (13.80 лв.), Scaia (21.80 лв.). Перфектно допълнение към всяко вино е внимателно селектираната богата гама от италиански колбаси и сирена, които да хапнете на място с чаша вино или да купите за вкъщи. Можете да добавите и бурканче с маслини, пълнени със сушени домати, артишок с подправки, лукчета на грил. А ако не бързате, Bocconcino е идеалното място за чаша хубаво кафе и тирамису (2.20 лв.) или домашно приготвена торта с нутела и маскрапоне (2.99 лв.). В топлите дни към това можете да прибавите пъпешова лимонада или сок от бъз.


Интериорът е дело на дизайнера Михаил Тасков. Но личният почерк на Гери и любовта й към красивото се усещат навсякъде – от стария музикален шкаф в ъгъла, през купчината книги с рецепти до стената на приятелството и тази с табелите. "На едната са окачени снимки на децата ни, на приятелите ни, поне 50% от тях са правени в Италия. А табелите – най-близките ни хора написаха по една любима дума на чужд език."

Горчиво-сладко
Горчиво-сладко

Фотограф: Мартина Ганчева

"Вдъхнови ни името на една книга, която разказва както за лошите, така и за хубавите моменти. В нашия случай горчиво-сладко, защото сладките са нещо, което няма как да пропуснете, а горчивото идва от кафето", разказва мениджърът на "Сладко-горчиво" Левтера Кирилова. Откриват мястото преди две години заедно с приятелката си Катя Филипова и вдъхновение черпят от Италия. Не случайно в пекарната на долния етаж се вихри Даяна – майстор-сладкар от Сардиния с над 25-годишен опит. Лакомствата, които приготвя са от различни региони на Ботуша.

"Каноли Сичилиани" например са характерни за Сицилия и първоначално възникнали като сладки по времето на карнавалите. Цилиндричната им форма се възприемала като шега. "Каноло" е думата за чучур, от който тече вода, само че в случая излиза крем. Сместа е от рикота, захаросани плодове и парченца шоколад. "Баба Наполетано" пък е една от най-типичните сладки за региона на Неапол. Историята разказва, че те били наименувани така от полския крал Станислав Лещински, който управлявал от началото на XVIII век. Той бил запален почитател на приказките от 1001 нощ, а любимата му история била тази за Али Баба и четиридесетте разбойници. И когато придворният готвач измислил тази сладка, напоена с ром, кралят решил да я кръсти на любимия си герой. В началото на XIX век известният френски сладкар Николар Сторер представя лакомството в своята сладкарница в Париж. Неаполитанските търговци много го харесват и го пренасят в Неапол.
"Горчиво-сладко" е на улица "Гладстон" 32 
Интересно е значението на името на сладките "Брути ма буони", буквално "грозни, но вкусни". Характерни за региона на Пиемонте, те имат неправилна форма и наподобяват ореховки. "Имаме клиенти, които идват и си купуват само бадемови сладки. Един човек, който е със захарен диабет, ми е споделял, че сутрин става, мери си кръвната захар, идва, купува си 6 сладки, хапва си ги, прибира се вкъщи, мери си кръвната захар и изненадващо вижда, че няма промяна в показателите й", разказва с усмивка Левтера и допълва, че посетителите са не по-малко изкушени от тортите. Списъкът е дълъг – бадемова, еклерова, класическа "Сахер" с шоколадови пандишпанени блатове, хубаво кайсиево сладко и ликьор, торта делла нонна ("тортата на баба") с кедрови ядки. Разбира се, ако не искате да си разваляте много диетата, можете да прегрешите с едно кафе "Забайоне" – вълшебна смес от ликьор, мистрето, бита сметана и натрошен лешник. Италианците го консумират, като първо с лъжичка хапват сметаната и след това, като стигнат до кафето, с ликьора го разбъркват. Но всеки може да го изпие както му е приятно.



Co-co sweet and more
Co-co sweet and more

Фотограф: Мартина Ганчева

Само на няколко метра от ул. "Шишман" кокетно и цветно Co-co sweet and more напомня за атмосферата на Париж. "Ние сме си чисти българки. Идеята беше да си направим нашето място, където всяка сутрин да идваме, да пием кафето си, да работим, да ни е приятно и уютно, да има домашната обстановка. Когато мислехме върху табелата, всъщност искахме да се казваме "кокошките", защото се самоиронизираме като такива", обясняват една през друга собственичките Рада и Диляна. "Но когато се наложи да напишем под Co-co какво ще бъдем – сладкарница, магазин, пекарна, стигнахме до това sweet and more. Клиентите рано или късно ще ни сложат в някаква графа. Те ще покажат кое от всички more-ове най-добре ни пасва. Те ще кажат дали ще е sweet and cheese или sweet and winе. За момента е more. Пък може и така да си остане до края. Защото ние постоянно искаме да показваме нови неща на клиентите", смеят се двете дами, чието място вече е известно с откритата кухня и със стремежа към разнообразие.
Co-co sweet and more е на ул. "Гурко" 44
В Co-Co sweet and more меню няма. И всеки може да наблюдава майсторите сладкари, докато работят. А вкусотиите в сладката и солената витрина никога не се повтарят в два последователни дни. Смокинова торта, шоколадова с кестени, чийзкейк с тиква, вишнева с бял шоколад (3.90 лв.). Само сезоните имат право да диктуват дневния ред. Ако сте фен на соленото, можете да избирате между четири вида киш, различни сандвичи с прошуто, пикантен салам или риба тон (4.20 лв.). А за вкъщи може да си вземете някое от много бурканчета нестандартен мармалад – от карамелизиран лук, от цвекло, напоено във вино, от люти чушки, чесън или пък манго със смокини (7.90 лв.). "Всеки идва и си взима неговото си нещо. Един влиза за сиренце, друг за торта, трети за вино. Искаме да накараме хората да се пристрастят. Да се върнат. Било заради аромата на нещо прясно изпечено или заради новия, различен продукт", амбицирани са Рада и Диляна. Те са минали през всички стъпала на тази сфера. Били са дълги години сервитьорки, барманки управителки, имали са по един собствен ресторант. "Накрая си направихме нашето си местенце – с точните детайли и със своята лудост. Това е нашият, кокоши стил."
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ново място: Бар "Сол" Ново място: Бар "Сол"

Заведението отваря след основен ремонт и с разнообразна храна

13 мар 2020, 2023 прочитания

Networking Premium открива петата си локация в Пловдив Networking Premium открива петата си локация в Пловдив

Така се превръща в първата национална мрежа от споделени офис пространства в страната

6 мар 2020, 3463 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Отвъд Африка

Истории за любов, работа и пътешествия от днешна Танзания

Още от Капитал
Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

Може ли България да надбяга вируса

България използва времето, спечелено от социалната изолация, за минимални подобрения в здравната система и планира да въведе софтуер за следене на заразени и нарушители на карантини. Засиленото тестване все още не се случва

Коронабюджет 1.0: Оптимистичната версия

Правителството поиска спешна ревизия на бюджет 2020, която да му даде по-голяма гъвкавост за маневри

(Не)платени пътища

Тол системата работи официално вече от месец, на практика - не съвсем

Инстатерапията на Беловски

Художникът Станислав Беловски смесва световната история и българските теми на деня в колажите си

Новият живот на електронната книга

Извънредното положение срина традиционния модел на разпространение и книгоиздаването търси нови решения

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10