Риба по турски
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Риба по турски

Риба по турски

В 2 ч. след полунощ на рибната борса на Аксарай

18886 прочитания

© Христо Русев


Един малък град оживява в сърцето на мегаполиса Истанбул всяка нощ през зимата. Мирис на риба и море, ята от кръжащи гларуси и човешка глъч – това са сигурните знаци, че сте пристигнали на прочутия пазар в Аксарай. Тонове прясно уловена риба се продават на тържището ежедневно. Животът тук започва в 2 ч. след полунощ, когато една след друга пълните с улов рибарски лодки акостират в пазарското пристанище и не замира преди 10 ч., когато изпразнените плавателни съдове се отправят на нова среща с морето. На север от рибния пазар се намира прочутият Златен рог, чиито светлини грабват погледа на пристигащите за пръв път в Истанбул. "Да, красиво е, но тук при нас пък е рогът на изобилието", твърди 51-годишният Мехмед, един от над хилядата души, които изкарват прехраната си на тържището.

Хамсия, сафрид, черноморска скумрия са най-търсените риби на пазара. Тук обаче могат да бъдат намерени всички екзотични морски дарове, които предлага зимното море, включително риба меч, октоподи и калмари.

Тренирани работници разтоварват почти светкавично улова в колички, покрити с лед. После не по-малко светкавично внасят стоката на тържището. Невнимателните посетители рискуват да напуснат пазара с прегазен от забързана количка крак. Напрежение обаче няма. "Изглежда като хаос, но в действителност е един добре смазан механизъм", разказва хасковският търговец Халил Мустафов, който често пътува до пазара. Негови колеги полу на шега сравняват рибния пазар с големите световни стокови борси. Диктор ежеминутно залива клиентите с информация за предлаганата стока. Въоръжен с мегафон, всеки търговец пък рекламира собствения си улов. Сделки се сключват както на място, така и по телефона.

От 60-те години на миналия век до днес пазарът е претърпял няколко реконструкции. След тях не е останало почти нищо от някогашния му ориенталски облик. Нищо освен пазаренето. Цените се сменят на минутата според клиента, заявеното количество и часа. След стискането на ръцете всеки остава доволен, че се е спазарил изгодно.

Още към 3 ч. след полунощ паркингът на тържището вече е окупиран от хладилни автомобили на най-реномираните ресторанти в Истанбул. Най-късно до 7 ч. те са заредени с прясна риба за започващия ден. "Купувам оттук вече десета година, стоката е великолепна. Познавам хората, които я предлагат, имаме си доверие, клиентите ми са доволни", твърди собственик на ресторант в съседния квартал "Лялели".

Макар официална статистика на сключваните всяка нощ сделки да не се води, според търговци на тържището те надхвърлят 1000. С еднакво внимание тук посрещат както едрите купувачи с големи заведения, така и собствениците на малки магазинчета и ресторантчета, които си тръгват с по една каса риба, носена на ръце. На любезно отношение се радват и малцината туристи, решили се да станат в неудобно ранния час, за да се "заредят" с прясна риба.

Автор: Христо Русев
Автор: Христо Русев
Автор: Христо Русев

Особени са отношенията между риболовците – конкуренти на пазара, но и братя по съдба срещу стихията на морето. По традиция нощта на всички приключва с молитва към Бог в намиращата се наблизо джамия, известна като "Рибарската". Тежки инциденти с лодките не е имало от години, разказват хората, но добавят, че бедата може да напомни за себе си по всяко време.

"Молим се най-напред Аллах да е с нас, докато сме далеч от брега, чак после за успешен улов", споделя 20-годишен пакистански младеж, пристигнал в Турция да търси прехрана и по-качествен живот.

"Аксарай" е считан за един от работническите квартали в европейската част на Истанбул, част от район "Фатих". По улиците около тържището сравнително рядко могат да бъдат забелязани забулени жени в черно. На самия пазар обаче женското присъствие е табу. "Работата не е за нежни ръце", обясняват риболовците.

Макар рибната борса на "Аксарай" да отстъпва по размери и обороти на борсите в Токио, Мексико сити и Мадрид, тя е считана за един от най-важните по рода си обекти на Балканите. Периодично от нея зареждат и български търговци от Южна България. По думите на хасковеца Халил рибата, купена в Истанбул, излиза по-евтино от същата по вид риба, заредена от пазара във Варна.

Часът е 10. От изгрева са изминали над три часа, рибната борса бързо опустява. Паркингът е вече празен. Риболовците се отправят към домовете си за кратка почивка. Следващият цикъл на улов и продажба започва в късния следобед. Милостиво ли е било и този път морето ще стане ясно следващата нощ.

Автор: Христо Русев
Автор: Христо Русев
Автор: Христо Русев
Автор: Христо Русев
Автор: Христо Русев

Един малък град оживява в сърцето на мегаполиса Истанбул всяка нощ през зимата. Мирис на риба и море, ята от кръжащи гларуси и човешка глъч – това са сигурните знаци, че сте пристигнали на прочутия пазар в Аксарай. Тонове прясно уловена риба се продават на тържището ежедневно. Животът тук започва в 2 ч. след полунощ, когато една след друга пълните с улов рибарски лодки акостират в пазарското пристанище и не замира преди 10 ч., когато изпразнените плавателни съдове се отправят на нова среща с морето. На север от рибния пазар се намира прочутият Златен рог, чиито светлини грабват погледа на пристигащите за пръв път в Истанбул. "Да, красиво е, но тук при нас пък е рогът на изобилието", твърди 51-годишният Мехмед, един от над хилядата души, които изкарват прехраната си на тържището.

Хамсия, сафрид, черноморска скумрия са най-търсените риби на пазара. Тук обаче могат да бъдат намерени всички екзотични морски дарове, които предлага зимното море, включително риба меч, октоподи и калмари.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
  • 1
    ana_ni avatar :-|
    ana_ni

    приятно представяне на тържище/пазар

  • 2
    gen.kolev avatar :-|
    Ген. Колев

    В околните квартали може да се хапнат истински кулинарни шедьоври, уникално приготвени с риби от този пазар - групер, лагос, див лаврак и какво ли не. При есенната миграция на паламуда, ако се случи да е много и човек има късмет да е наоколо или някой познат да му вземе, може да намери прекрасен паламуд за смешни пари.....няколко лева килото, за жалост такова случайно изобилие е много за кратко, при това не всяка година....

  • 3
    alien_s avatar :-|
    Jessika

    Чак ми замириса на море, риба и вкусни госзби...

  • 4
    tanas avatar :-P
    Танас

    Мммм рибка на керемидка. :-)

  • 5
    caliber_.44 avatar :-P
    Калибър

    Вкусно.
    Ще си хапна малко пушена риба, бях забравил, че имам...

  • 6
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq

    и накрая ни одират кожата на "балък пазаръ" в центъра на цариград.

  • 7
    marino777 avatar :-|
    marino777

    Не знам цената на едро нито във Варна, нито в Истанбул, но цената на дребно е двойно по-ниска в България

  • 8
    simon40 avatar :-|
    simon40

    Хапвал съм там босфорска скумрия на скара. Невероятно вкусна.

  • 9
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq

    До коментар [#8] от "simon40":

    true story.

  • 10
    qvb21311044 avatar :-?
    Алф

    Без ирония, от любопитство - у нас има ли подобен пазар? Не очаквам да е толкова голям, но подобен?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK