Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Места

6 27 мар 2015, 16:55, 16840 прочитания

Градът на хълма

Джаз и сладко безделие в Бергамо

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Италия е като лека дрога. Колкото повече я изследваш, снимаш и вкусваш, толкова по-ненаситен ставаш. Убеждавам се в думите на журналист Бепе Севернини, когато стъпвам в Бергамо (името произлиза от келтското Berghem – град, дом в планината). Разположен в подножието на Алпите, но в най-горната част на Ботуша, той е съкровищница, скрита в сянката на Милано. Град с две лица, вдъхновявал творци като Петрарка, Стендал и Херман Хесе. Именно тук през 1840 г. 60 000 души от цяла Европа се стичат за първия по рода си търговски панаир. Тук Джулио Ната, Нобеловият лауреат по химия, открива полимера, а Джузепе Мурниготи – мотоциклета.

В модерния център на Бергамо (Citta Bassa), където булевардите са широки, а зебрите не са избледнели, още в 8 сутринта коли, веспи, скутери и велосипеди започват да изпълняват сложни пируети. Ускоряват, изпреварват, избързват, заобикалят. Минават иззад теб, изстрелват се напред. В тази сложна хореография пешеходецът е като гладиатор, а неговото гориво, преди да излезе на арената, е кофеинът. До 10 задължителното се пие капучино, а следобед еспресо - черно, късо, горещо.


Градът на хълма

Преглед на оригинала

Автор: Мартина Ганчева

Инфографика


Кризата обаче леко е вгорчила италианското кафе. За да правят икономии, днес жителите на Бергамо, подобно на сънародниците си от Милано, Рим или Венеция, предпочитат да консумират напитката вкъщи, вместо на заведение. За икономическите несгоди донякъде подсказва и липсата на опашки пред банките. А те са много в центъра на новия Бергамо. Според слуховете именно тук най-богатите хора на Ломбардия държат парите си, или онова, което е останало от тях. Въпреки това няма да видите тузарски и лъскави постройки. Местните хора вярват, че голямата къща означава големи разходи и много главоболия ("Casa grande, Gran dispendio").

Старият Бергамо (Citta Alta) обаче е неподвластен на рецесии и политически трудности. Той е кацнал на стръмен хълм и е укрепен с мощни, многовековни стени, дълги 5 144 метра (само четири града в Италия са запазили изцяло своите крепостни стени). Сърцето на Горната земя е Старият площад (Piazza Vecchia). Едно от първите неща, които приковават погледа като магнит, са базиликата "Санта Мария Маджоре" и параклиса Колеоне, на името на венецианския пълководец Бартоломео Колеони.

Илюстрация


До тези отминали времена и спомените за тях отвежда фуникуляр. Въжената железница е свързващата брънка между двете души на Бергамо вече 120 години. Тук времето е относително понятие. Пулсът на сладкото безделие (dolce far niente) отмерва 53-метровата стара Кула Кампаноне (Камбанарията). Единствената оцеляла от общо над сто. В подножието й всеки ден се провежда местен пазар. Той продължава само от 9:00 до 12:00 ч., но изобилства от пресни сирена и колбаси местно производство. Килограм бергамско сирене струва 6.90 евро. Сто грама мортадела с шам фъстък излиза само 1 евро, а сухо прошуто – 1,70. Всички тези съставки може да консумирате и с парче пица за 4 евро. Ароматът ще ви подскаже къде е точното място на тясната, но колоритна търговска улица Via Colleoni. На крак може да хапнете и сладолед. С маскрапоне, рикота, шоколадов фондан, бадемово песто, препечени кедрови ядки, крокан, и още, и още. В Бергамо леденият десерт е собствено производство, а традицията датира от повече от 150 години.



Градът на хълма

Преглед на оригинала

Автор: Мартина Ганчева

Ако обичате Slow food и искате да се уверите, че храната е чудесна метафора за страната, имате няколко варианта. В Vineria Cozzi предлагат характерната за този регион солена Полента с пълнени с топено сирене домати и сос от трюфели за 12.50 евро, или пък ризото с треска и аспержи или с чушки и гъши дроб за 14 - 19 евро. И в Ristorante Da Mimmo ще се убедите, че италианското меню е цял разказ заявени намерения. В заведението, което съществува от 1956 г., се сервират семейни рецепти като Таглиолини с лимони и торта Долче Мимоза (Dolce Mimmosa). Храната в Бергамо, а и в Италия по принцип се поднася винаги гореща, а една от най-известните бергамаски поговорки гласи – Matrimoni e maccheroni se sono freddi non sono piu buoni или "Бракът и макароните не са добри, ако са студени".

Градът на хълма

Преглед на оригинала

Автор: Мартина Ганчева

В ресторант-бар Cielo в покрайнините на Бергамо и храната, и емоциите са горещи. Ястията са комбинирани с жива музика, артистичен интериор и набор от 150 коктейла. Най-търсен е така модерният и през 50-те години аперитив Милано-Торино - с горчиво Campari,  вермут Карпано Пунт е Мес и портокалови и лимонови кори. Входът за джаз вечерите е безплатен.

И като казах джаз, всяка година през втората половина на март в Бергамо се провежда Джаз Фестивал, а от 25 април до 11 юни – Международен пиано фестивал. По същото време е и изложението за най-старите книги в Италия. И това е една миниатюрна част от богатата културна програма на Бергамо –смесица от добро настроение и умение да живееш.


Още на:

www.turismo.bergamo.it/turismobergamo/

www.arrivalguides.com/en/Travelguides/Europe/Italy/Bergamo/events


  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ново място: Бар "Сол" Ново място: Бар "Сол"

Заведението отваря след основен ремонт и с разнообразна храна

13 мар 2020, 2000 прочитания

Networking Premium открива петата си локация в Пловдив Networking Premium открива петата си локация в Пловдив

Така се превръща в първата национална мрежа от споделени офис пространства в страната

6 мар 2020, 3441 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Фотогалерия: Джаз и сладко безделие в Бергамо

Италия е като лека дрога. Колкото повече я изследваш, снимаш и вкусваш, толкова по-ненаситен ставаш

Още от Капитал
Съвети при борсова зараза

"Капитал" разговаря с мениджърите на няколко от най-големите управляващи дружества в България

Защо се бавим с бързите тестове

Националният кризисен щаб и премиерът са абсолютно против използването им в България

Ваксината срещу COVID-19: В надпревара с вируса

Пандемията вероятно ще е достигнала своя пик и ще върви към овладяване, преди ваксината да е налице, но това не я прави непотребна

Проф. д-р Коста Костов: Колкото повече знаем за заразата, толкова по-добре ще се справим с нея

Ръководителят на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет пред "Капитал"

Кино: "Двамата папи"

Дуел на възгледи за ценностите във време на изпитание

Емисия "Добри новини"

За конструктивната журналистика и начините да намалим стреса от информационния поток

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10