Национален БАРометър
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Национален БАРометър

"КОТКА И МИШКА"

Национален БАРометър

Субективен списък на клубовете и барове със собствен стил, послание и концепция. Новите места, истинските класики и още малко истории

Светослав Тодоров, Филип Георгиев, Тамара Вълчева, Маргарет Добрева, Галина Петронова, Кристина Маркова
40492 прочитания

"КОТКА И МИШКА"


СОФИЯ

Rose Sofia

Масивните дървени врати и огромно огледало в предверието на откритото преди по-малко от година столично заведение Rose Sofia намекват дискретно за миналото на сградата като дом на някогашната Българската земеделска банка (и нейния трезор за розово масло), Министерски съвет между 1934 и 1944 г. и настоящия официален адрес на БДЖ и Държавната лаборатория "Българска роза". Елегантният интериор на просторното Г-образно помещение с огромни прозорци и реставрирана дограма, дълъг бар и поръчкови меки плюшени високи столове, дивани и маси се отнася с уважение към неокласическата и леко барокова атмосфера на сградата и напомня силно за класическите американски локали, които няма как да бъдат категоризирани еднозначно като бар, клуб или ресторант.

Съставеният изцяло от мъже персонал подсказва, че Rose Sofia е насочено предимно към зрели момичета и жени, които търсят малко по-елегантни преживявания и изтънчено начало на вечерта веднага след края на работния ден. Заведението обаче работи още от 11:00 ч. и предлага специално изготвено гурме меню с дузина предложения в стандартни порции (салати от 7 до 9 лв. за микс салата с риба тон, конфи и леблебия, предястия от 7 до 14 лв. за гъши дроб с нутела и бананов хляб и основни ястия от 11 до 19 лв. за телешко бон филе с цвекло и броколи), по-добрите марки алкохол (малцово уиски, първокласни вина, водка и текила) и много интересни коктейли с екстракт от розово масло, за които се твърди, че не могат да бъдат опитани на друго място.

Това, което отличава Rose Sofia от останалите заведения в нощна София, е вечерната програма с ненатрапчиви концертни и кабаретни солови изпълнения на млади и утвърдени имена. Според ивент мениджъра на мястото Илияна Георгиева подобна култура за различни пърформанси все още липсва и тепърва ще бъде развивана малко по малко. "Организираме изпълнения на живо всеки четвъртък, диджей парти в петък и комбинация от диджей сет и различен пърформанс в събота. Не следваме точно определена структура и програма, просто сме се насочили към солови музиканти, изпълнители и кабаретни артисти, което го няма никъде другаде в София. Отношението е различно – глас, пеене, танц, костюми, интеракция с публиката и посетителите. Получава се много приятно. Наскоро ангажирахме една млада актриса с музикален проект, която импровизираще върху диско сета на Moustache Love и имаше много симпатично сценично поведение. Хората определено я харесаха, не искаха да си тръгват дори след края на работното време към три през нощта и я викаха на бис. Скоро ще има и една актриса от НАТФИЗ, която ще прави пърформанс в стила на "Кабаре" и Лайза Минели. Мислим да пробваме и с по-добрите стенд-ъп комици, типична американска култура."

Качеството на озвучаването се дължи на добрата работа на Dynacord, които са се постарали да постигнат равномерно ниво на звука във всички части на заведението. "Аз лично съм музикант и не съм чувала подобен звук на друго място в София, но трябва да дойдете вечер, за да се убедите сами. Концепцията е ясна – класни напитки, гурме храна и много симпатични музикални, танцувални и кабаретни one-man шоу програми няколко пъти седмично." Казано по друг начин, още една вечер в имението на Джей Гетсби.

Светослав Петров
 

Rose Sofia работи всеки ден от 11:00 до 03:00 ч. и се намира на ул. "Иван Вазов" 3. Повече информация и резервации на 0899 66 66 33

FRENCH 75

French 75

French 75 е бар в онзи, най-класически смисъл на думата – като от роман на Чандлър: на кьоше, с голи тухли, пруски свод и дървен макиаж. В него няма да видите модерната тези дни претенция за кокетност и домашен уют. Амбиансът по-скоро носи усещане за европейска столица, истински брадясали мъже на бара (и красиви жени до тях) и скоч с цвят на есенни листа. Не случайно на една от стените има подробна карта на всички шотландски дестилерии за малцово уиски, с която образователно да прекарате по-спокойните си моменти там. Бар, който спокойно може да съществува на тиха улица в Париж, Амстердам или Прага. Точно така е разположен и French 75 – леко встрани от централните бар-локации, в старата част на София, под бул. "Дондуков" и жълтите павета, на уличка далеч от човекопотока, тръгнал за още едно голямо и много градска суета.

Зад идеята стои чаровната и усмихната Eлица Николова – добре познато лице от нощния живот на столицата. Барът е стара нейна идея, която тя осъществява с апломб и твърдото убеждение, че това е нейния тип свят. "Това е място с душа. Ние не сме модерни, показни, стерилни – ние дишаме, пием и се забавляваме", твърди тя, отричайки с един замах тенденциите в София. Името на бара също е артистично – French 75 е прословут коктейл създаден преди век в парижкия New York Bar от Хари Макълхоун. Ефектът от смесването на джин, шампанско, лимон и захар трябва да "удря" като мощното полево оръдие French 75mm M18977. Коктейлът е толкова емблематичен за историята на миксологията, че това е първото, с което трябва да започнете, ако попаднете тук. Барманите услужливо го предлагат още докато седнете.   

Гид на алтернативните места за купон и изкуство в София ще намерите в статията Place control

За около година освен бар локацията се е превърнала и в микроклуб, където може да се забавлявате с живи акустични пърформанси и сетове на близки приятели на създателите като dj Valentine, Lucy, Jun Discopigg Yoshida, Ramsey Hercules, Indy, Niki Phoenix. Музиката, точно като улицата, е леко встрани от обичайния радиофоничен хаус – за инакомислещи, глобални и динамични хора. В определен момент барът вади и тайното си оръжие – широка подземна зала, която позволява още един диджей, високи столове и много място за танцуване. Скрито място, перфектно за частни партита.   

Въпреки прословутите нощни купони барът отваря от сутринта и е подходящо за всички видове срещи, кафета и модерно градско усамотение с таблет. Тук често се появяват и дребни хапки от приятелския френски ресторант в съседство, което прави картината окончателно завършена. Филип Георгиев

French 75 е на ул. "Сердика" 28 и работи от 08:30 до 02:00 ч. през седмицата и след 17:00 ч. през уикенда. Резервации на тел. 0887 04 45 57; 0882 62 33 08

КЛУБ CARRUSEL

Клуб Carrusel

КЛУБ CARRUSEL

Carrusel отвори врати в края на 2014 г. – леко инкогнито, без мащабна рекламна кампания и с ярко изразената амбиция това да не бъде поредното заведение за онази прослойка, която обикаля от клуб в клуб само за да срещне едни и същи "модни" хора. Новаторската концепция на създателите (трио от утвърдени класици в жанра) е спартанско изпитание за масовия вкус. В клуба се разхождат хора предимно от креативната сфера на живота – модели, копирайтъри, фешън трендсетъри – небрежно държейки чаша шампанско (налято от специална система, която запазва качеството му и след като бутилката е отворена).

Домът на Carrusel е старото кино "Централ", разположено в един от най-артистичните райони на София – на две нива, подобно на бална зала, с амфитеатрална гледка. В средата на първото професионалните бармани смесват елегантни коктейли (наскоро един от най-успешните бармани и миксолози в света - Алекс Кратена, представи своето шоу тук) и правят живота на своите посетители няколко дози по-приятен. Деликатната претенция на клуба (и мечта на всички замесени в него) е прагът да бъде прекрачван само от убийствено облечени хора с отношение към външния си вид и детайла. Наградата за тях са шармантната атмосфера, сексапил и охотно отношение.

Диджеите (сред които DJ Marten, Сириус и Методикал, No good & Valentine) се подвизават на голяма сцена, от чиято висота владеят настроенията на публиката. Барът на нея, както и големият квадратен бар в средата на залата са подвижни и могат да бъдат премахнати, като в този случай мястото се превръща в зала, подходяща за изпълнения на живо, концерти и официални тържества. "Другите клубове залагат на чужди артисти, за да привлекат гости, ние избягваме да го правим", твърдят от Carrusel. "Защото, ако започнем, ще се превърнем в зала за събития: когато не поканиш някой "специален", ще бъдеш празен. Тук е обратното – гостите ни идват, за да се забавляват и знаят какво да очакват всяка една вечер, без значение дали диджеят е този или онзи. Ключовата дума е настроение, а ние го постигаме с приятна музика, страхотни коктейли и позитивна атмосфера, в която хората се забавляват и танцуват..."

Клуб Carrusel е на ул. "Г.С.Раковски" 108. Клубът работи от сряда до събота след 23:00 ч. Резервации за настоящи клиенти на тел. 0877 07 80 80

Il Mondo

 

В началото на февруари в центъра на София отвори нов бар, но с дълга история – Il Mondo. Затвореното пространството е за 90 места, но с градината капацитетът надхвърля 200. "Търсим средната класа. Млади хора, които имат положение, ниво, образование, но все още не са семейни и имат желание да излизат", казва увереният в идеите си 37-годишен Тодор Василев, който има дългогодишен опит със заведения като управител и барман, включително на летни и зимни курорти. Работил е на същото място от времето, в което тук беше популярния Buddha Bar. 

Комфортът е това, с което той и неговият съдружник искат клиентите да асоциират Il Mondo. Както и качествената музика – при него поп фолкът и хаусът са твърдо забранени, дори и да става въпрос за частно парти. Все повече се очаква мястото да се развие и към живи изяви. "Искаме да е място, на което спокойно да консумираш това, което наистина желаеш, вместо да налагаме нещо определено."

Il Mondo започва живота си от Стара Загора през декември 2008 г., където заведението съществува и до днес, но по различен начин. "В началото концепцията беше за бар с билярдна зала. Но с времето хората започнаха да остават все по-дълго и се превърнахме в нощен клуб. За нас беше голям късмет, че в онези години в града имаше десет хиляди американци покрай строежа на ТЕЦ. А работата с чужденци като обслужване винаги е много различна, така че те създадоха съвсем друга атмосфера – такава, каквато искахме да направим. Чрез тях излъгахме кризата за малко, но когато тръгнаха, всичко тръгна надолу. Междувременно започнахме да каним и групи, което се случи инцидентно – от успешно парти по случай 8 март. Никой преди това не правеше клубни концерти в Стара Загора, така че заехме тази ниша и всеки петък имаше лайв. За съжаление в провинцията, ако една група не се върти в ефир, трудно може да напълни заведение. А и ако си фен, ще отидеш няколко пъти да гледаш определени музиканти, но в повечето случаи отношението е "тези ги гледах, догодина пак". 

След кризата старозагорското Il Mondo се премества на пространство с по-малък капацитет и работи от четвъртък до събота. Функционира изцяло като бар, често ориентиран към гледане на мачове следобед и провеждане на детски партита през деня. "На нас това ни е основен бизнес, грижим се за него и сме винаги в самите барове – ако някой има забележка, може да ми я каже лично. Докато голяма част от управителите се занимават с друго, влизат в бранша с идеята, че е лесно, и се разрастват, без да си дават сметка какво ще им коства."

Между 2007 и 2012 г. Il Mondo има в Слънчев бряг, където е таргетиран най-вече към английските семейства, които Тодор описва като много лоялни клиенти – ако харесат определено място, ще му бъдат верни. Но "такива клиенти вече в Слънчев бряг няма – това място се промени тотално".

  Il Mondo в София се намира на ул. "Леге" 15А, работи от 09:00 до 05:00 ч., тел: 0887 77 60 60
в Стара Загора е на ул. "Св. Княз Борис I" 93, тел: 0884 45 15 50

Кафе Клуб Влайкова (ул. "Цар Иван Асен" II 11, 08:00 - 00:00, 0879 00 16 74) работи от началото на април на мястото на едноименния апокрифен клуб, който приютяваше ъндъграунд електронни партита, преди съседите да се намесят и да изгонят всички по посока "Жул Верн". Новото заведение на старото място с огромни витрини обаче има съвсем нови собственици, които обещават да го превърнат в пространство за изкуство, музика, литература и всякакви културни събития и вече наблягат на сериозния брой коктейли, ако можем да съдим по снимките във фейсбук страницата на заведението. Интериорът е поосвежен с бар и малки маси с дървени столове, а музиката е предимно соул, фънк и джаз.

Tell Me Bar (ул. "Иван Вазов" 12, вторник до събота от 17:00 до 07:00 ч., 0879 99 32 16) е симпатично място в карето заведения около столичната улица "Шишман", което залага предимно на качествената соул, джази, диско и хаус музика и сериозното разкършване на импровизирания дансинг около белия дървен бар и масите в този клуб. Един поглед към последните събития разкрива доста приемлив афинитет към по-интересните ъндърграунд диджеи в София: Ramsey Hercules, Moustache Love, Clipper, Niki Phoenix, Sirius & Methodikal, Stefan Dega, Mr Moon и Ivo Graves.

Още едно заведение, което се помещава на мястото на бившия клуб Funky Kitchen и още по-легендарния бар Porno. Името на Charlie Sheen (ул. "Стефан Караджа" 26, 0888 10 41 61) предполага чудесно извинение за партита с много наркотици и порно актриси, но едноименното място до Сатиричния театър се определя като електронен клуб за дръмендбейс, брейкбийт, хаус, техно, геридж, хип-хоп, бас и трап партита от четвъртък до събота, които често прерастват и в афтърпартита до ранното утре и са много подходящи за издръжливи хардкор фенове.
"КОТКА И МИШКА"

ПЛОВДИВ


Котка и Мишка

"Котка и мишка" (играта на думи в името на бара е вдъхновена от местоположението му в квартал "Капана") е съвсем нова, но вече задължителна спирка с ясно заявена концепция – това да е пловдивското място за белгийска и българска занаятчийска бира. Тук няма да откриете масовите лагер видове, а Chimay, Duvel, Delirium и Westmalle са само част от 150-те различни вида пиво. Цените варират от 3 до 8.50 лв. за бутилка, изключение правят бирата Vintage, която е комбинация между вино и бира на цена от 32 лв за 0.375 мл. Другото специално предложение е Deus – шампанизирана бира oт областта Шампан на цена 54 лв. за 0.75 мл. Ако предпочитате българското, изборът е между три вида крафт бира – Glarus, "Бял щърк" и "Диво пиво" (от 2.30 до 5.00 лв.) Разбира се, барът предлага и топли напитки, както и стандартните безалкохолни и алкохолни питиета.

Историите на баровете "Петното на Роршах", artnews cafe, "Мария-Луиза", "Найолона" четете в статията "Духът в бутилката"

Според собствениците Ивайло Дернев и Димитър Семков хората в България все още откриват различното пиво и създават нови навици и традиции в пиенето на бира. Посредством бара си се надяват да засилят именно този процес в Пловдив. "Бирата в "Котка и мишка" е приключение, близо до усещането при пиенето на хубаво вино. Всяка е с различен вкус, различен нрав, от различен регион и с различна, но задължително дълга история. И със сигурност е бира, която заслужава отношение, не е за наливане", споделят те.

Силно впечатлени сме и от облика на заведението, дело на архитектурното "Студио 8 и ½". Интериорът – микс от индъстриъл и урбанистичен стил с елементи от 60-те, дневната светлина, влизаща през голямата стъклена витрина на заведението, светлото дърво и тъмната сива боя, пресъздават онзи така специфичен северен уют, отличаващ се със спокойствие и простота. Имайте предвид, че вътрешността на заведението събира не повече от 30 седящи места, но за щастие през топлите дни и вечери изнесените навън маси предлагат пространство за по-големи компании. Един от най-често срещаните въпроси вероятно би бил – "а има ли места на горния етаж?" Не, няма, защото там се намира офисът и работно място на Ивайло и Димитър. Двамата са създатели и редактори на онлайн медиите "Под тепето" и "Капана" и макар да нямат никакъв опит в управлението на заведение, казват, че това не е никаква пречка да са силно ентусиазирани от новата си идея.

Съвсем скоро "Котка и мишка" ще ни кани и на различни събития – дегустации на белгийска бира два пъти в месеца, чрез които ще се представят нови вкусове, както и срещи и дебати по различни актуални теми.

"Котка и мишка" е на ул. "Христо Дюкмеджиев" 14 и работи от 10:30 до 23:00 ч. всеки ден.

KinoCafe

Сградата на кино-театър "Гео Милев" винаги е била място за културни срещи и приятно прекарване на времето. През годините тук са се помещавали библиотека, школи по различни изкуства, ресторант и сладкарница. Днес на горните етажи се намира "Дом на културата на железничарите", киното не работи, но пък в сградата има нови наематели.

"Нямате билет за кино? Няма проблем. Винаги сте добре дошли в бара", е един от надписите в отворилия преди два месеца нов бар. "Решението как да кръстим заведението е донякъде логично – все пак се намираме в сградата на кино и хората никога няма да се отучат да му казват кино", казва Ренета Клисарова, която ръководи мястото заедно със семейството си. Идеята им е да направят заведение, каквото в Пловдив според тях винаги е липсвало.

Представяния на Apartment101 [email protected], Download, Gramophone, Vino Culture, Библиотеката са в "Густо тайм"

Интериорът е първата очевидна притегателна сила и дело на пловдивската дизайнерка Александрина Александрова. Помещението е разделено на две части – в едната са разположени меки кресла с британски елементи в тапицерията, ниски маси и небрежно разхвърляни чуждоезични издания, плакати и декори, взети от кинотеатъра. Червена плътна плюшена завеса отделя другата част – бар, чиято основа се състои от изрязани специално за мисията книжни томове (не се притеснявайте, нито една книга не е пострадала нарочно, напротив – води втори живот след жалкото състояние, в които е била открита), голяма черна дъска с описано на нея меню и стари кухненски столове от 60-те. Повечето от елементите тук са наследство от помещаваща се преди това тук фирма за английски секънд хенд, които архитектката успешно реставрира и интегрира в идеята за кино-заведение, като например изписването на имена на актьори на облегалката на някои от столовете.

KinoCafe е с ясна концепция: drinks – food – events. В менюто се предлагат различни видове кафе и топли напитки (1.59 – 4.99 лв.), като едно от най-търсените предложения е безалкохолното Biscolato (3.49 лв), която се е превърнала в "любимата топла напитка на пловдивчани" и е по идея на един от барманите. Също така може да опитате няколко вида плодова цитронада и 1 литър домашна лимонада за 4.99 лв. За онези, които наистина държат на здравословните напитки, барът забърква фитнес смути с добавки годжи бери, конопени семeнa, натурално какао и други. Специалните Кино коктейли на Ева Лонгориа като "Седем хълма", "Евита Перон" и "Зелен Лондон" са на цени от 4.99 лв. (има и шоколадов крем с Гайо шоколад и малиново вино Trastena). Храната се състои главно от сандвичи, брускети и салати, комбинирани със здравословни съставки като чиа и спирулина, като скоро се очаква и по-богата селекция.

Част от интересните събития в KinoCafe са неделните брънчове. За два месеца тук са се провели пет брънча под различни теми (италиански, американски, по случай 8 март, Свети Валентин и Цветница), редовни са и партита с участието на различни български и чуждестранни диджеи. 

Барът вече е с открита лятна градина над 40 места. 

KinoCafe е на ул. "Васил Априлов" 3 и работи от 08:00 до 22:00 (петък и събота до 02:00), тел:0896 81 32 34

Fargo

Fargo

Преди години тук, в обновения "Дом на киното Лъки", се намираше небезизвестният клуб "Лебовски". Съвсем скоро на втория етаж отвори ново място, носещо име на друго заглавие от каталога на режисьорите братята Коен – Fargo. 

Присъствието на седмото изкуство тук е осезаемо – от филмовите плакати по стените, колажът от ретро фотоси под бара, старите руски прожекционни апарати.... Концепцията на бара е "да обединява хора с общи интереси", а желанието на собствениците Борислав Лалев, Янко Гогов и Янаки Дерменджиев е да създадат среда, в която клиентите да се завръщат отново и отново. Уверяваме се, че това е напълно възможно – обстановката предразполага към прекарване на часове, четейки някой стар брой на списание "Кино" от края на 80-те с тиха и приятна музика (библиотеката с периодични издания идва от личната колекция на Янко). 

Предложенията в менюто са стандартните – липсва български алкохол за сметка на висококачествените вносни марки, ако предпочитате чай, имате по-интересен от обичайния избор като мурсалски, ройбос или мате. Коктейлите са на цени от 5 и 6 лв., като всеки петък могат да опитат два нови вкуса, а съвсем скоро се очакват и нови нетрадиционни попълнения с филмови имена. 

Календарът със събития е попълнен всеки четвъртък с прожекции на късометражни и документални филми. Интересни събития, които предстоят да се случат, са тематични филмови куизове и събеседвания с лектори актьори с вход свободен за студенти и ученици.

Fargo е на ул. "Гладстон" 1 и работи от 08:00 до 23:00 ч. всеки ден, тел: 0894 69 85 16

Basquiat Wine & Art

Basquiat Wine & Art

Очевидно идеята на Пловдивската община да превърне квартал "Капана" в артистична събирателна точка на събития и герои заработва с пълна сила. На стратегически ъгъл, с големи прозорци, съхранена стара дограма, стени, боядисани в ярки топли цветове, Basquiat Wine & Art печели с непретенциозност, небрежна атмосфера, уют и артистичност. Всъщност се оказва, че барът заработва в този си вид и на тази локация след известно прекъсване. Преди време той е съществувал под Дома на техниката, където се е помещавал и бившият клуб "Лебовски", но през 2011 г. затваря врати за три години. Редовните му някогашни клиенти сега отново са доволни – заведението живее втори живот от месец ноември миналата година на вече приличното му място. 

"Жан-Мишел Баския е свързващо звено между нас двамата, защото той беше един от поводите да обърнем внимание един на друг във вечерта, в която се запознахме в друго култово заведение в Пловдив – "Найлона", обяснява един от собствениците - Константин. Аз бях облечен с тениска, на която беше изписано името на художника Баския (закупена от негова ретроспективна изложба в Милано през 2006 г.), а Ева се оказа, че за първи път среща човек, извън нейното обкръжение, който да знае нещо за него..." Сега двамата са семейство и освен обичта към дъщеря си се грижат и за тази към изкуството. 

Затова са избрали освен обичайните неща за консумация заведението им да предлага и храна за сетивата и преживяванията. На входа му плакат посочва, че всяка първа и трета сряда от месеца тук се слушат грамофонни плочи ("Ако ви е писнало от шумни заведения и партита и сте се настроили за приятен разговор в компанията на приятели с чаша бяло или червено вино и качествено подбрана музика, това е вашата вечер").

Специалното внимание към музиката е залегнало и в проекта "Философия на музиката", който говори за влиянието на музиката върху другите изкуства, музикалните звуци и възприятията породени от тях, и др. Сред постоянните случвания тук са джазконцерти, кинопрожекции, представяния на книги, театрални импровизации, а това, което ще отличава Basquiat от останалите арт локации, са и предвидените куклени представления. За тялото също има по нещо – турнири по канадска борба и излъчване на по-важно спортно събитие.

По думите на собствениците досега успяват да постигнат целта си, а именно - в дните, в които нямат събития, да предлагат приятна и спокойна атмосфера за хората с добра селекция от топли напитки, малиново вино и някой-друг домашен сладкиш. Според Константин през последните година-две в Пловдив се случват много неща, "Капанът" привлича нови хора, заради затварянето на улиците за коли и превръщането й в пешеходна зона. Но му се иска да се работи в дългосрочен план за развитието на града, а не само до 2019 г., когато той ще е столица на културата. "Искам дъщеря ми, която сега е на три години, да живее в красив и жив град, когато порасне, и това да е Пловдив." 

Basquiat Wine & Art е на ъгъла на ул. "Братя Пулиеви" и ул. "Йоаким Груев", работи от 09:00 до 00:00 ч., тел. за резервации: 0895 46 04 93

BeeBop Café 

Джаз клуб за жива музика, който отвори врати преди година и половина. Собствениците – музикантите с дългогодишен опит Мирослав Турийски, Иван Неделев и Николай Карагьозов, се обединяват около идеята да създадат пространство с по-специално отношение към джаза за добре подбрани културни събития и изтънчена публика. 

"BeeBop Café иска да предложи на посетителите си лесно достъпно място с тясна концепция. Едно успешно джаз заведение трябва да е уютно и семпло място, в което сцената да разполага с пиано поради характера на стила, и ние към това се стремим", споделя Иван Неделев. Сцената разполага с пиано роял и сет барабани и акцентът в заведението е към нея. Всеки четвъртък тук се представят джаз формации, вторник е отреден за акустични и камерни изпълнения, програмата за събота е с "по-поп" звучене, а всяка последна неделя на месеца има базар за грамофонни плочи. Друг проект на собствениците е Jazz Story, който представя живота и творчеството на музиканти от световната джаз сцена по документален начин. Входът за различните събития варира между 7 и 12 лв. 

Отварянето на BeeBop Café съвпада с Джаз фестивала в Пловдив, който тази година ще се провежда за трети път в клуба. 

BeeBop Café се намира на ул. "Гладстон" 1 и работи от 10:00 до 01:00 ч., неделя: от 11:00 ч., тел. за резервации: 032 59 47 79; www.beebop-cafe.com

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

"Малкия Интер"

"Малкия Интер"

Точно на пътя към крепостта "Царевец", на малък кръстопът, се е спотаил бохемският арт бар на Велико Търново. Старинното огледало и накичените табели с различни надписи по фасадата на старата къща, обявена за архитектурен паметник (официално се води част от архитектурен ансамбъл), подсказват бегло какво ни очаква в "Малкия Интер". Повечето хора, които влизат за пръв път тук, възкликват като деца в приказна фабрика за играчки – как може да има толкова много интересни антикварни предмети, но се намират и такива, на които струпването на стотици вещи на едно място идва в повече и не остават. 

В петък вечер заведението е пълно и едва намираме място, където да седнем на по чаша вино със собствениците Диян и Ралица Иванови. Диян е художник и интериорен дизайнер и първоначално взема къщата под наем за ателие, но след известно време, през 2008 г., заедно със съпругата му решават да го превърнат в заведение. "То и преди да го отворим като такова, си консумирахме бира колкото за един бар – като се събирахме с други художници, изпивахме толкова много кегове на месец, че дистрибуторите на алкохол казаха, че за тях е без значение дали ще отворя заведение или не", шегува се той. Сега официалното му название е снек-бар, но всъщност по-скоро напомня на пъб, в който има богата кухня, още по-богат избор от напитки и коктейли, а на втория етаж дори и стаи за гости.

Докато говорим, не мога да откъсна очи от старите фотоапарати, шапките и пелерините от началото на XX век, още по-малко от акордеоните, висящи от тавана. Уловил погледа ми, Диян обяснява: "Аз съм маниак на тема стари предмети, събирам всякакви неща. Винаги си казвам, че после ще ги използвам в интериорите на заведенията, които правя, но всъщност ми е много трудно да се разделя с тях и ги трупам тук и в стаите, имам си и още няколко места..." "Няма нужда да снишаваш глас, знам за тайния склад, който си наел за още вещи", обръща се към него Ралица, а на мен казва: "Като дете с нова играчка е, като си купи нещо, го носи със себе си навсякъде в продължение на няколко седмици..." От време на време тя прибира някои от предметите, разположени по бара, нишите, стените и пейките в "Малкия Интер" - "все пак хората трябва да има къде да седнат, но Диян пак запълва новоосвободилото се място с нова вещ". Откъде ги намира ли – покрай работата си на интериорен дизайнер и художник той пътува постоянно не само из България, но и по цял свят (тази година е бил на остров Бали, в Сингапур, Рим, Мадрид) и посещава разпродажби, антикварни магазини, битаци. "Даже не искам да казвам какви ценни неща намирам. Голяма част от редките предмети се оказват в магазини за мебели втора ръка в България, защото в Западна Европа, като почине някой възрастен роднина, наследниците продават къщата, без въобще да се интересуват какво има в нея, дори плащат на хора, голяма част от тях българи, за да изнесат старата покъщнина, и така в камиона със стари мебели, пътуващ към България, влизат и ценни прашасали картини и всякакви произведения на изкуството."

"Малкия Интер"

Другото му увлечение са старинните сервизи. Затова и чашите в "Малкия Интер" са различни, повечето порцеланови и от различни епохи, както и от цветно стъкло. "Персоналът постоянно се грижи да се чупят", смее се той. Освен любов към вещите петнадесетте служители трябва да имат и чувство за хумор, защото художникът често им спретва номера. Една сутрин той подменя ръчно изработените им баджове и вместо "сервитьор" и името на служителя изписва със същия шрифт "стриптийзьор". Заради добрата имитация сервитьорите въобще не разбират за фалшификацията в продължение на няколко дни и се чудят защо клиентите им се подсмихват...

А клиентите са всякакви – от великотърновските бохемски кръгове на художници, писатели и музиканти през студенти и туристи. Миналото лято, спомнят си Ралица и Диян, на стаж в града дошли над 50 архитекти от различни държави, които получили малък пътеводител, в който една от препоръките била да се хранят именно в "Малкия Интер", но никой не предупредил собствениците да ги очакват и за известно време настъпила същинска лудница, в крайна сметка овладяна. Сред посетителите тук са и масони от цяла Бъгария, които организират свои редовни сбирки в близката сграда. "Много е забавно, заведението почернява от техните тоги, идват и с мечовете си. Някои от тях са с каменни физиономии, поръчват си кафе и даже са обидени, че е твърде евтино. Не са свикнали с такива цени, а кафето ни е хубаво – италианско, няма значение, че е лев и двадесет." "Имаме клиенти, които изключително сериозно ни питат "как забърсвате праха от всички тези джунджурии", тогава и аз много сериозно, шептейки, им казвам, че през нощта излизат малки джуджета, които неуморно бършат прах до сутринта", шегува се Ралица.  

Диян е съдружник в клуба за алтернативна и рок музика във Велико Търново – "Мелон". "Това е последният стожер в нашия град, където може да чуете рок и джаз", гордо, но и тъжно споделя той. Музикантите, които свирят там, обикновено след това отсядат в "Малкия Интер" и купонът по неписан закон продължава до сутринта. "Пейзажът на нощния живот във Велико Търново е силно повлиян от студентите и туристите, без тях градът ни нямаше да се различава по нищо от близките Горна Оряховица или Горски Тръмбеш", смята Диян. 

Посочвайки оригиналната униформа на местен генерал, ми обяснява, че в заведението има цели кошове и сандъци със старинни дрехи, които се използват за организирането на тематични партита – например аржентински, сръбски, руски, френски и др., със съответната музика, храна и дрехи. За най-голямо съжаление на Диян някои клиенти си тръгват с дрехите, правейки се на разсеяни, или с предмет, който са си харесали. "Някои идват и предлагат да си купят нещо, но нещата наистина не са за продаване, само на един японец съм подарявал порцеланови лъжички, защото беше много настоятелен. Беше странно, че след това очакваше да му ги опаковам като за подарък, все едно сме магазин..."

Собственикът прекарва все по-малко време в снек-бара си – скоро е направил интериорните обзавеждания на всички ресторанти от веригата "Щастливеца" и току-що е довършил една вила на наследниците на банкера Атанас Буров в морската градина във Варна, в момента пък развихря въображението си във вътрешния облик на казино в Разград. Ралица е същинската движеща сила в "Малкия Интер", докато той пътува. "Знам всеки един детайл от кухнята до бара и съм тук почти денонощно." Тя ни споделя и специалитетите им:  "Имаме нещо като кавърма, но много по-богата", другият е "врат по търновски". Диян казва, че обича да върви срещу течението на модата и тенденцията и техният специалитет е "антимодерен". А някои от алкохолните изненади са френска мастика "Берже пастис" и 12-годишен ром "Елдорадо" от Гватемала. Закуската тук е най-подходяща в градината пред бара, това, което лично можем да ви препоръчаме, е палачинката със сладко. 

"Малкия Интер" е на ъгъла на ул. "Иван Вазов" и ул. "Читалищна" и работи всеки ден от 08:00 сутринта до 02:00 през нощта, или "докато продължава купонът". www.malkiainter.com; тел: 0885 15 27 22

 

"Там"
"Там"
"Там"

"Там"

Още от градинката с паметника "Майка България" в центъра на града се чува силен сайкъделик етно звук. Оказва се, че музиката се носи от втория етаж на сграда на близката улица "Марно поле" 2 и намиращия се в нея бар "Там". Тази вечер тук се изявява български диджей, който иначе живее в Австрия, още в 23:00 ч. посетителите вече танцуват и няма лесен достъп до бара.

"Там" съществува от две години и половина и е естественото продължение на VTevents – организация за осъществяване и промотиране на културни и социално ориентирани събития. Тридесет и две годишният му собственик Галин Попов и движещата сила на VTevents определя бара като концептуален. "Преди време се запознах с французойката Виолет Берато, която преподаваше в университета във Велико Търново, и двамата с нея решихме да отворим бар, за да имаме място, на което всички организирани от нас събития да се случват по-лесно", разказва той. Стартират със заем от 3000 евро и много помощ от всички ентусиасти, които сега са техни редовни клиенти. "Хората носеха кой каквото има – стол, маса, стар диван..." Резултатът е приятна атмосфера в еклектичен винтидж стил и няколко дизайнерски елемента, създадени от приятели на Галин, който освен в бара работи и като координатор на финландски дизайнерски проект, част от платформата One Design Week. 

"За нас е много важно, че се самофинансираме. Място като ТАМ е нов орган в организма, който трябва да бъде припознат от тялото. Ако местната общност, хората във Велико Търново, го припознаят, значи имат нужда от него. Не искам да го поддържаме изкуствено с грантове и финансиране по проекти", обяснява собственикът.

Барът е домакин на "Менар фест" – филмовия фестивал, посветен на Близкия изток и Северна Африка, както и на "Северно сияние". Екипът си сътрудничи и с различни културни центрове от България, "Червената къща" и др., като освен вечерните партита през деня организира поредица от дебати. Галин е доволен, че чрез тях успяват да обединят различни организации и хора в града, които работят в неправителствения сектор, но не се познават и всеки сам се опитва да постигне нещо. Следващото им събитие е представяне на млада поетеса от София – Лилия Йовнова, а скорошно гостуване имаше и популярният германски диджей с български корени Стефан Голдман.

Галин подчертава, че клиентите на бара са най-различни. "Тук добре дошъл е всеки, искаме всички маргинализирани общности от града да знаят, че при нас могат да се забавляват спокойно и да бъдат себе си. Посещават ни много хора от ЛГБТ и ромската общности и чужденци, които не могат да намерят друго уютно място във Велико Търново. Веднага в града ни брандираха като "гей бар", а ние никога не сме искали да си слагаме етикети именно защото е хубаво всеки да се чувства добре тук." Нарочно е избрал името "Там", за да "може да бъдеш навсякъде и да очакваш всичко", и допълва: "Стараем се да показваме свежи неща, които във Велико Търново никога не са били показвани."

"Там" е на ул. "Марно поле" 2, работи всеки ден от 17:00 ч., докато има хора; https://vtevents.wordpress.com/

Might and Magic

Might and Magic

Барът Might and Magic е съвсем ново място – работи от едва месец и половина. Ако нямате GPS навигация, стигането до него все още е приключение – малко хора от града са го чували, а на малката уличка "Цар Калоян" ще ви кажат, че такова заведение няма. Не се предавайте, след като я извървите до самия й край, ще забележите симпатичната табела с името му и стълбите надолу ще ви отведат към рая за любителите на комикси, книги игри и геймърите. 

Концепцията на Might and Magic е забележима веднага – стената зад джагата е изрисувана изцяло като комикс. Има и истински класическа аркадна игра и най-честата промоция в бара се нарича Wombo combo – купувате бира и получавате жетон за нея. 

Идеята на тридесет и една годишния собственик Светослав Георгиев е тук да се помещава геймърски бар. Под геймърски разбирайте всички вариации на игри – компютърни, електронни и видеоигри, но също така и джаги, дартс и неизбежните вече настолни. Светослав, който прекарва по-голямата част от живота си из различни краища на света, споделя, че непрекъснато се сещал "с умиление и носталгия за Велико Търново, където учех в местната гимназия. Казвах си, че ако се върна да живея в България, ще е тук". 

Според него истински геймърски бар в България всъщност няма – "а едно подобно място е много важно за хора, които така или иначе постоянно играят игри на компютрите си вкъщи, защото това е добър повод за социализация". Но, разбира се, тук повече от добре дошли са и всички, които обичат настолни игри - от скрабъл до диксит, Games of Thrones и много, много други, а любителите на комикси могат да открият десетки ценни броеве и находки. 

Понеже наблизо се намира Факултетът по изобразителни изкуства, всеки четвъртък срещи в бара си организират и местните студенти, които споделят идеите си за стартирането на новото списание с комикси. Едно от основните занимания на Светослав е да организира събития всяка седмица, на които се провеждат геймърски турнири с различни компютърни игри като Half Life, Street Fighter, League of Legends. Всички носят латопите си и играят в мрежа. "Последния път имаше толкова много хора, че някои от тях седяха върху джагата и бара, разказва той. А друг път само се гледат международни турнири, точно както в други барове се гледат футболни мачове. Атмосферата, вълненията и коментарите са същите."

Вдъхновението си собственикът черпи от подобни барове, които през годините посещава в Париж, Лондон и Берлин. В своето начинание той не е сам, основен помощник е приятелката му Кристина Атанасова. Засега те предлагат само напитки с придружаващите ги чипсове и ядки, а менюто, разбира се, е като комикс. 

Might and Magic е на ул. "Цар Калоян" 18, раб. време е от 17:30 до 23:00 ч.

СТАРА ЗАГОРА, ВАРНА, БУРГАС

Drums

Drums

"Това е клуб, не е точно рок бар, или поне не само за рок", обяснява собственикът на едно от най-старите заведения не само в Стара Загора, но и в България изобщо, Асен Нонов. Той отваря Drums през 1999 г., без преди това да е имал какъвто и да било опит – по професия е ветеринарен лекар, работил е и като застрахователен експерт. Тогава иска да създаде интересно място, на което да свирят групи на живо и така да развива клубния местен живот. "В началото беше трудно, защото се получаваха нелепи ситуации, като например групата да свири, хората да седят с гръб към тях и да мълчат просто защото не са свикнали на такъв тип участия в бар. Случвало се е в почивката, след първия сет, обидените музиканти да си събират нещата и да искат да си ходят", спомня си Асен. "Идеята за клубната култура беше чужда не само на клиентите, но и на колегите ми от града." 

Но всичко това е в миналото, събитията в Drums вече са се превърнали в традиция и много от посетителите са хора и от съседните градове. Всеки петък и събота вечер има музикални участия, понякога и през седмицата. Тук се представят всякакви жанрове, включително и джаз. 

Разположението на клуба – на пешеходната улица в Стара Загора с маси отвън, го превръща в атрактивно място за посещение от сутрин до вечер. Заведението предлага само топли и студени напитки, алкохолни коктейли и много видове бира. Асен няма намерение да го превръща в заведение за хранене. През 2002 г. той регистрира марката Drums и прави напитки с бранда като домашно приготвена вишновка, които могат да се закупуват на място. Според собственика още преди години той е въвел странната за времето си и града комбинация – промоция на кафе с фреш от портокал. "Допреди това всички бяха свикнали да пият кафе с кола или вода." В заведението не се пуши и през цялото му съществуване никога не се е правило. Той споделя, че сериозните му клиенти пушачи го поздравяват за твърдостта му и казват "продължавай така, няма нужда да се пуши тук". 

Асен определя клиентите си като "най-интелигентната публика на Стара Загора с голям възрастов диапазон". Студентите в града, които са предимно турци и гърци, обикновено идват в Drums, за да пият хубаво фрапе, но избягват музикалните вечери. Преди време са се струпвали мотористи рокери от цяла България: "Можеха да паркират моторите си отпред и идваха специално за кафето и едни ледени сокове, но КАТ започнаха да ги глобяват по 30 лв. за неправилно паркиране и те престанаха да ни посещават."

Персоналът в Drums e постоянен и през годините почти не се сменял, освен ако някой не реши да замине да работи в чужбина: "На всички казвам, че ако им се работи, могат да се пенсионират при мен, смее се Асен. Аз не съм от собствениците на заведения, които си сменят служителите, защото искат да има само млади сервитьори…"

По стените в бара на първия етаж има стари етикети от старозагорски напитки от началото на ХХ век като портокаловка, малиновка и вишновка, а на втория етаж са закачени постери с автографи на повечето изпълнители, свирили тук. Имената са многобройни: Хуан Херерос, Теодосий Спасов, "Ахат", Мишо Шишков и Петко Славов, група Airbag, Perfect stranger, Eridan, Affection, Faces, T.N.T. Blues Band, Hard Company, Step by Step, Васко Кръпката и много други.

Drums е на ул. "Цар Симеон Велики" 115, работи от 7:30 ч. до 2:00 ч., тел: 0896 71 11 45

ВАРНА

Bolla
Автор: Венцислав Подаджиев

Bolla

Името на обвития в приглушена светлина клуб идва от фамилията на собственика Константин Болов-Коко, който заедно със съдружника си дава началото на Bolla през 2005 г. С убеденост в гласа казва, че мястото не е изневерило на публиката си и идеята си да предложи нещо по-различно и интересно във Варна. "Хората просто го разпознаха като алтернатива на чалга средата", разказва 42-годишният Болов, също така често диджей в клуба. От думите му барът е плод на самоинициатива, която като че ли случайно е намерила популярност и вярна аудитория. Той описва Bolla като "културно и безопасно място", което никога не се е поддавало на "пошлости". 

Градската среда не го изпълва с излишен оптимизъм. Единадесет години след началото той все още вижда Bolla като оазис насред обичайните места и е убеден, че оценката на клиентите, особено на тези с по-широка музикална култура, е същата. Трудностите в дългата му историята са били основно "институционални" и свързани с по-дългото работно време.

Хип-хоп, реге, фънк и джаз партита, традиционни джем сешъни (сряда вечер) и различни тематични вечери (последно парти в чест на ромската култура и музика) имат често място в програмата. Програмата на клуба вече залага на повече живи изяви след изградена за целта малка сцена – една от малкото интериорни промени в мястото за всички тези години. Клубът е подходящ както за партита, така и за спокойни срещи. 

Bolla се намира на ул. "Александър Маринов" 1, работи от понеделник до неделя: от 19:00 до 04:00 ч., тел: 0898 50 52 11

Menthol

Menthol

Menthol е създаден преди точно седем години, "когато все още не знаехме за какво става дума". "Нямахме конкретна идея какво искаме да правим – просто да съберем малко по-различни хора, на които да предложим повече от пиано бар културата. Във Варна има достатъчно добри творци, които заслужават да излизат пред по-селектирана аудитория", разказва 41-годишната Снежка Пенева, която има дълъг опит по заведения преди това. Уточнява, че не иска да бъде описвана като основно лице зад Menthol – определя дори музикантите, които свирят там, като част от екипа. "Отворихме преди кризата и тогава нямаше кой знае какво значение какво се случва – хората си излизаха. Все още се възстановяваме от този период. "

Преди да се премести на плажа, заведението започва от на ул. "Никола Михайловски" 20, като уютното затворено пространство там вероятно ще бъде използвано от зимата отново заради "по-особената джаз клубна атмосфера". 

След близо две години планиране Menthol открива бара и сцената си на Централния плаж, а последната новина около клуба е изградената репетиционна. Екипът има и идея за фотографско студио. "Така или иначе събираме творчески хора около себе си и се стараем да направим определи артистични късчета за тях. Все пак артистите са особено нещо – те често са заедно, но и малко отделени. Малко или много се превърнахме в музикалната лаборатория на Варна. Искаме  персоналът ни също да е винаги мотивиран, да се отнася специфично към клиентите, тъй като целта е те да се чувстват като у дома си."

Предпочита да не оценява сама кое е отличителното в клуба, но определя Menthol и съседния Cubo като "странни оазиси" насред комерсиалните дискотеки на плажа. С отварянето на плажния Menthol публиката логично става по-разнородна, екипът усеща, че няма как да е твърде индивидуален, но "се стараем въпреки това да имаме определен почерк". Дори от бързо преминаване през селекцията от биочайове на бара и приятелското отношение на екипа разбираш, че той определено го има.

Освен джаз програмата завива към алтърнатив рок, фънк, хип-хоп, тематични вечери. Снежка е щастлива, че дори по-случайни хора са често спечелвани за "каузата на живата музика". "Варна е вече готова да й се случват такива неща. София изнася голям опит, но градът ни вече се развива по-самостоятелно като сцена. Не всичко се случва в столицата и не всичко може да се случи само там."

Menthol се намира на Крайбрежната алея, тел: 0899 12 89 96

Cubo

Cubo

През лятото на 2005 г. двама бармани "на култови тогава заведения" решават да създадат Cubo. "Ние сме приятели, събрани от фънк и джаз музиката. Сега осъзнавам, че сме били доста смели и амбициозни", разказва 35-годишният Макси, един от управителите на клуба, който е почти задължителна спирка за всеки човек, който иска да излезе във Варна, но да не се сблъска с лъскавост и среда "като за всеки". 

Макси усеща, че за тези десет години аудиторията е едновременно вярна и пораснала. "И че успоредно на това се появяват и още по-млади хора. Но като че ли последното все още не е норма, тъй като те искат по-различен тип заведения. Ако трябва да сравня началото на Cubo и настоящето, миналото беше по-добре откъм възможности и алтернативи. Ако има такива сега, те са в ръцете на хора, които нямат особено отношение към музиката и обслужването. Все повече се отварят заведения, без собствениците да го "чувстват". Казва, че във Варна е "трудно да имаш големи планове", затова и не се очакват промени в концепцията. "Имаше вероятност да отворим в София, но това щеше да наложи да се преместя да живея там, а не искам. Имам идеи за други градове, но се страхувам, че ще се разреди работата – трябва да сме си тук и да сме част от клуба. Не харесвам ситуацията, когато заведения се превръщат в заводи. Така че ще се движим както досега – с диджеи, с групи и т.н., въпреки че е трудно от транспортна гледна точка, особено с европейски имена." Със съдружника му Даниел гледат "много-много да не си вярваме", но усещат, че вероятно са изградили стабилна аудитория и определена култура сред нея.

Като най-сложен период за Cubo той определя преместването му през 2011 г., когато Община Варна забрани използването на първоначалното място (също на плажа) заради "високи нива на шум". Тогава хиляди подкрепят собствениците във Facebook и дори се организира протест. "Не знам какво точно запази Cubo през тези години, може би просто това, че носи специфична атмосфера, че на хората им е спокойно. Бих казал, и качеството на музиката, но все пак има много клиенти, които въобще не се интересуват от нея."

Cubo се намира на Крайбрежната Алея

Vintage 33

До името на съществуващия от четири години клуб стои мотото The Place For Live Music In Varna и до голяма степен то се доближава до истината. Vintage 33 се утвърди на първоначалната си локация до площад "Севастопол" и продължи да се развива на актуалното си място в Спортна зала, където се намира от 2013 г. насам. Основен акцент в програмата му е живата музика, която залага на алтернативен рок от местни и чуждестранни имена с различна степен популярност, авторски и кавър групи, суинг, хип-хоп, фънк, поп, реге, салса, танго. В програмата през тази година се забелязват също така стенд-ъп комедийни вечери и моноспектали.

Vintage 33 се намира на вход 3 в Спортна зала, тел: 0888 61 43 53

БУРГАС

Barbossa

Barbossa

Вече девет години барът е мястото, на което се събират алтернативните млади хора на Бургас, не само с атмосфера, но и с изложби, внимателно селектирани гостувания на диджеи и музиканти във фънк, соул, електро, алтърнатив жанровете. Популярността на бара се дължи най-вече на безкомпромисността в концепцията му и семплата идея да бъде от хора с определени разбирания за клубния живот за други с подобна настройка. Управители са Стоян Димов и Чавдар Байчев, преди работили заедно в Созопол и познаващи се от над 20 години. Колкото на сериозно, толкова и на шега, казват, че са решили да отворят бара, за да има "къде да си пием питиетата", а за публиката му няма по-голям план от това просто да събират хора "като нас". 

Barbossa се намира на ул. Сердика 2Б

"Бар без име"

"Бар без име"

От 2012 г. "Бар без име" се налага като основно място в Бургас за жива музика и най-вече в полето на алтернативния и предимно местен рок и пънк, с периодични залитания както към по-тежките жанрове, така и към добре познати имена от българската поп музика. Мястото се отличава с рядко срещаната комбинация в българските клубове от добре обособена сцена и адекватно пространство пред нея. Преди това екипът на бара държи заведение със същото име в Созопол, а бургаската му версия същевременно продължава дейността на вече затворения и съществувал години наред "Бар Роял", някога също привличал по-голямата част от интересните музикални събития в града както като диджей партита, така и концерти. 

"Бар без име" се намира на ул. "Климент Охридски" 2, работи от 18:00 до 04:00 ч., тел: 0888 80 72 63

"Агарта"

"Агарта" съществува от 2012 г. и е уникално място за града. Барът е сбъднатата мечта на 56-годишната Мария Стефанова – заведение, в което "да се слуша музика, каквато аз харесвам – джаз и рок". Самата тя е музикант, а съпругът й Антон Антонов е художник и преподавател в Художествената гимназия. Именно той прави селекцията на картини и организира живописните и фотографските изложби, които се представят редовно тук. 

В превод от тибетски името "Агарта" означава "душата слезе на земята и остана в тялото", затова и Мария се стараe освен музикални изпълнения на живо в бара редовно да се провеждат събития, които са своеобразна храна за душата –представяния на книги, театрални моноспектакли (последният е на Николай Урумов) и др. Една от последните изяви е на Чавдар Вълков, който е първа цигулка в Плевенскатa филхармония, но в "Агарта" избра да свири рок парчета на класическия си интрумент. "В такива вечери клубът е пълeн и няма как да се влезе, но това се случва само когато организираме събития." През останалите дни има срещи по интереси – всеки вторник например тук се събират поетите в града. "Казанлъчани не са свикнали да пият кафето си в "Агарта" или да идват за по едно питие, това обикновено се случва на пешеходната улица." 

Oсвен качествен алкохол и добра селекция на вина в "Агарта" се предлагат само здравословни напитки, Мария предпочита да избягват газираните. Вместо тях има "Комбуча" – напитка от култивирана чаена гъба комбуча и зелен или черен чай, както и истински "Мате", сервиран в автентична аржентинска купичка и богата селекция от чайове на листа.

Собственичката споделя, че в началото от съществуването на заведението е имала немалко проблеми, защото някои съседи се оплаквали по време на провеждането на концерти. Сега музикалните изпълнения започват и свършват по-рано, а рок групите са канени по-рядко, но ни уверява, че в града няма друг подобен клуб, където да има подобни вечери с музика.Тамара Вълчева

"Агарта" е на ул. "Шипченска епопея" 31 и работи от 17:00 до 00:00 ч. или докато има хора

БЛАГОЕВГРАД Underground

"Беше тежко време, мутренско време", казва един от собствениците на култовия благоевградски клуб. Историята на ориентирания основно към рок теченията бар започва през 1997 г., когато няколко приятели решават да направят място за хора с подобен на техния житейски път и интереси – преминаване през университети, завършени езикови и математически гимназии, желание за нещо по-добро и близо до личния им вкус. Оценяват устояването на сенчестите личности и възпирането от създаването на проблеми на собствениците и нормалните клиенти като огромно постижение за периода в началото.  Екипът на Underground не иска да прави крайни изводи за начина, по който клубът и неговата публика се е променила. "Може би с малко горчивина наскоро си казахме, че трябва да не се месим на Underground, че той е започнал да се развива сам. Чувстваме го като дете, което е вече пораснало и не трябва да му се бъркаме твърде много." Но все пак се осмеляват на един паралел между поколенията. "Вече сме на по 40 и нещо години и не искаме да звучим нравоучително, но като че ли сега на младите им е по-трудно да се определят, особено на фона на тази турбочалга среда. Сякаш едно време простотията беше по-лесно различима, а вече не е така за хората до 26-27 години." От друга страна, чувстват, че есенцията на бара и неговата цел никога не са се променяли. "Може би ще прозвучи малко самохвално, но сме на мнение, че покрай клуба се създаде някакво гражданско общество. Може би това, че сме се запазили във времето, се дължи на това, че винаги сме се стараели да сме честни с аудиторията, да им създадем среда, в която могат да се чувстват спокойни, независимо дали ще си поръчат уиски или безалкохолно питие." Underground е на ул. "Димитър Талев" 5

СЕВЛИЕВО

"Кафе Театър"

"Кафе Театър"

Това е едно от най-старите заведения в града – съществува като рок бар от средата на 90-те години. Преди това тук се е помещавал действащ кафе-театър, откъдето идва и настоящото му име. В първите години от съществуването си клубът се казва The Black Sheep (Черната овца) и собственикът му е англичанин. Той обаче се връща на родната територия и мястото се поема от българин, който освен напитки започва да предлага и храна. Две-три години по-късно обаче и той си тръгва - емигрира в Австралия. 

След него на бара се появява табелата "Следващият пъб се намира на 251 мили от тук" с издълбано на нея изображение накенгуру. Тя е реверанс към миналото от страна на новия собственик, който продължава курса, зададен от предишните наематели, и през следващите 10 години успява да наложи бара като място за рок музика, предлагащо разнообразен алкохол на достъпни цени и вкусна храна. Иван Райков запазва дартса, слага по стените привързани с вериги портрети на Ози Озбърн, Леми Килмистър и други рок и метъл легенди, инсталира и екран, на който се прожектират концерти. Започва да кани за изпълнения на живо рок, метъл, пънк, ска, дори фънк групи. Клубът толерира много музикални жанрове, само поп-фолкът не е добре дошъл тук. Самият Иван е музикант, свирил дълги години в чужбина по круизни кораби. Когато става на 45 години, решава да се върне в Севлиево и да продължи да се занимава с музика, според възможностите, които му предлага градът. 

"Много е трудно заведението да просъществува в този си формат в малък град. Посетителите са предимно приходящи в града – чужденци и севлиевци, завърнали се по празници и през уикендите. Когато приходящите ги няма, търся други начини да пълния заведението – организирам срещи на търновския мотоклуб, правят се тематични партита, празнуват се Хелоуин и Свети Патрик", обяснява Иван и споделя, че ако поиска да излезе някъде другаде, няма къде да го направи. Докато разговаряме, телефонът му звъни – негови познати го питат за свободни места в клуба за тази вечер и той им отказва, понеже всичко е заето. Праща ги в "Империал" – коктейл барът в града, където звучи силна денс музика. Това е алтернативата в нощния нечалга живот на Севлиево, но клиентелата е по-различна. 

В "Кафе Театър" нямат коктейли, нямат дори кафе в менюто... По този повод в града е популярна следната шега: "В кафе театъра кафето ти го сервират трудно, а театъра си го правите сами." И все пак, ако в петък вечер решите да наминете от там и сте в Севлиево, по-добре звъннете да си запазите места. 

"Кафе Театър" е на ул. "Княз Ал. Батенберг" 10, тел: 0888 21 27 47

ДОБРИЧ

 

"Бакарди клуб"

"Бакарди клуб" 

"Бакарди клуб" съществува от вече девет години и носи титлата "Най-добър клубен бар на 2014 г." от Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Тридесет и пет годишният потомствен ресторантьор и собственик на най-посещаваното заведение в града Димитър Димов си обяснява наградата му най-вече с липсата на ожесточена конкуренция в по-малките градове и непрекъснатото желание за инвестиции и нововъведения, което не го е напуснало и досега. По собствените му думи "Бакарди" е атракцион, съчетаващ основните характеристики на ресторант, бар, сладкарница и дискотека в едно".

Очаквано, кризата провокира бурното развитие на подобни смесени заведени с храна, напитки и тематични събития, които обаче включват само поп изпълнители и различни артисти и не посягат към поп-фолк жанра. "Тенденциите в нощния живот се диктуват от по-големите градове като София, Пловдив и Варна. В Добрич има още две дискотеки и три клуба, които наподобяват нашия стил на работа. Това са всички места, в които хората могат да се забавляват. Бъдещето на "Бакарди" зависи изцяло от града", ни обяснява Димов. Според него Добрич се развива доста добре спрямо другите обезлюдени градове, като Силистра например, но това не го предпазва от трудните моменти в бизнеса, свързани най-вече с тежката бюрократична система. Последната му идея е изграждането на високотехнологична кухня за качествена храна и сладкарски изделия, която да компенсира наличието на по-малкия брой клиенти за храна в клуба и да предлага същото сериозно качество като ресторантите. 

"Бакарди клуб" е на ул. "25 септември" 24, тел: 0885 63 95 66

ЛОВЕЧ

Powers Irish Pub

Powers Irish Pub
Powers Irish Pub

Powers Irish Pub, или Пъба, както го наричат местните, се намира на място, което няма как да пропуснете, дори да сте само за няколко часа в града. Преминавайки от центъра на новия град в центъра на стария квартал "Вароша" по известния покрит мост на Колю Фичето, ще го видите веднага вдясно. Отпред има приятна градина, но пък интериорът вътре печели по точки заради автентичната атмосфера на ирландски пъб и допълнителния уют от витрините, пълни с по-рядко срещани ирландски и шотландски уискита. Мястото предлага и кухня, която не се конкурира много успешно с добрите механи и битови ресторанти наоколо, но пък e приятна спирка за по бира с добър асортимент от почти всички най-добри ирландски, чешки, холандски, чешки, български и други бирени брандове. Барът работи без прекъсване от 2001 г. и се гордее с това, че през всичките години остава едно от малкото заведения без поп-фолк в региона, което го прави предпочитано място за сбирки на алтернативната младеж и бившите възпитаници на известната Ловешка езикова гимназия. 

Powers Irish Pub е на площад "Тодор Кирков", работи от 10:00 до 02:00 ч., тел: 0899 85 09 74

ТРОЯН 

"Арт клуб"

"Арт клуб"
"Арт клуб"

Арта, както го наричат с любов последните няколко поколения троянци, е хубавият бар в града за хората, които обичат рок, инди, поп и джаз музика и качествени питиета. Той се намира в самия център, на две минути от сградата на общината, в стара и красива къща към Дружеството на троянските художници. На горния етаж над него е и общинската галерия "Серкова къща" с редовни временни изложби на местни артисти. 

Троян се гордее с арт традициите си заради многото кадри на небезизвестната гимназия за приложни изкуства и художествени занаяти, национално изложение в с. Орешак и вековната история на школата за керамика и живопис. Тези традиции имат общо с тенденцията, че много от младите троянци не си падат по т.нар. чалготеки, а предпочитат любимия си "Арт клуб", където често се организират и специални вечери с джаз групи и джемсешъни на живо. За туристите Арта предлага уютна обстановка, голямо разнообразие от сливови и плодови ракии и изненадващо приятни цени за 12-годишен Glenfiddich например. Приятелското посрещане е гарантирано и е твърде вероятно веднага да се запознаете с част от голямото семейство на Арта, в което много от симпатичните редовни клиенти са били и пред, и зад бара и винаги обичат да се връщат в това място, за което имат стотици истории и което чувстват като дом.  

"Арт клуб" е на ул. Ангел Кънчев 6

РУСЕ 

Freestyle Café

Freestyle Café

Русе е оскъден на артистични и свежи кафенета, затова цветния интериор на Freestyle Café е лесно да привлече всеки поглед.  Максимата на намиращото се на главната пешеходна улица в града кафене е: "За да е щастлив човек, на ден са му нужни осем целувки, седем минути нежни прегръдки, две шоколадчета и поне две-три ароматни кафета." Основателите на мястото Георги Господинов, Симеон Симеонов, Пламен Манев и Цветелин Манев вярват, че животът е твърде кратък за лошо кафе. Затова в менюто на заведението, което отвори врати през октомври миналата година, ще намерите всякакви вариации на кофеина – включително лате макиато, мокачино и бисквитено капучино. Но има дневни предложения – понеделникът е за плодови коктейли, вторникът за сладък чийзкейк, а четвъртъкът е време за чай с приятели. 

И във вътрешната си част, и във външната мебелите на заведението са изработени от дървен материал, като някои от тях приличат на палети, а калъфките на възглавничките са като корици на списания. В този интериор идеално се вписват светещите наргилета – няма да ги откриете на друго място в Русе, а собствениците на Freestyle ги наричат извънземни заради нестандартната им форма. Ароматите им са общо 12 на брой, Sweet drops, Hookah Matata, Lovely Cherry са само част от тях. Идеално се комбинират с коктейли като Fancy Kiwi (плод лимон, киви, лимончело, ликьор "Киви болс", водка), Afterschok Mojito (плод лайм, карамел, мохито сироп, листа от мента, афтършок червен и черен, светъл ром, сода) и др. В петък и събота вечер почти винаги има диджей, а всеки четвъртък се провежда играта "Куиз", в която се задават въпроси от различни сфери, има и награди. 

Freestyle Café е на ул. "Александровска" 97, работи от 08:00 до 23:00 ч., тел: 0898 46 31 99

Buddha House

Следете развитието на културния и медитационен център на Диамантения път на будизма с голяма библиотека, към което има кафене и ресторант (ул. "Добруджа" 4). В момента тук тече "профилактика" и съвсем скоро собствениците обещават нов облик и идеи, които определено ще внесат свежест в дневния и вечерния живот в града. 

АСЕНОВГРАД

"КоШиПрайм" 

Разположението на Асеновград в полите на Родопите е идеално за практикуване на всякакви екстремни спортове като парапланеризъм, планинско колоездене, бягане и сноуборд, но проблемът със скуката в 50-хилядния град на 15 километра от Пловдив е ежедневен. "КоШиПрайм" се намира в емблематичната сграда с орела в центъра на града, която преди много години е приютявала старата Станимашка кръчма. Барът е създаден преди четири години от двама приятели, които, подобно на много други млади хора в града, често си задават въпроса какво да правят, за да убият скуката. "КоШиПрайм" е оазис в пустиня от много поп-фолк, цигари и битовизъм. "Барът е ​може би единственото място, в което никога не се е пушело и продължава да не се пуши. Борим скуката с четене на книги, шах, табла, плейстейшън, билярд, джаги и хубаво кафе и чай през деня, прожектираме различни скейт, сноуборд, байк и сърф филми. Вечер организираме всякакви тематични партита – от гайда вечер през мексиканско, шотландско, джипси, ска, суинг и хип-хоп парти до концерти и литературни вечери веднъж месечно с писателите на "Жанет 45", които представят своите книги", обясняват собствениците му и допълват, че това е социално място, на което може да откриете приятна компания, да си организирате бизнес срещи, да се чувстваш като част от една общност и да се забавлявате. Заведението оцелява най-вече благодарение на приятелската атмосфера и дружелюбното отношение на персонала и посетителите, които, изглежда, са имунизирани срещу обичайната агресия в подобна среда. 

"КоШиПрайм" е на ул. "Изложение" 2, работи от 12:00 до 02:00 ч., тел: 0878 33 86 85

ШУМЕН

Зино

През 2015 г. клубът навърши шест години и за този период според много от местните се утвърди като най-добрия бар в града. Обстановката предразполага да започнете деня си чаша кафе и закуска да се завърши в ранните часове на денонощието, защото след 21:00 ч. "Зино" се превръща в истинско парти място. Разполага с голяма лятна градина. За през лятото, и не само, препоръчваме свежия студен чай в буркан с плодове, за които ни се иска да кажем, че са пресни, но всъщност са замразени. Барът предлага голям асортимент от питиета, но безспорно най-привличащото тук са коктейлите или по-скоро барманите, които наистина знаят какво правят, а и са готови винаги да експериментират, или да ви забъркат "нещо по-така", стига да бъдат помолени. Собствениците и персонала се стараят да се развиват постоянно – доказателство за това е организирането на разнообразни събития, например Дегустационен мастърклас Whiskeytemple, Illusion night, Halloween Madness и естествено тематични партита, свързани с разнородните музикални стилове. Големият недостатък и тук пак е пушенето, което на моменти е толкова дразнещо, че просто гони някои от клиентите. 

"Зино" е на ул. "Цар Иван Александър" 81, тел.: 054 83 26 54

ROSE SOFIA

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
  • 1
    daniboy avatar :-|
    Daniboy

    Хубава статийка, добре подбрана и описана.

    Не мога да разбера какво прави "Бакарди клуб" Добрич тук - стандартна и натруфена дупка, задимена и претенциозна без всякакъв стил.

  • 2
    asentcho avatar :-|
    Тюфлекчия

    Едва издържах първата страница. Самоцелното използване на безумни чуждици като "пърформънс" и "трендсетър" (или както там беше) показват единствено непознаване на родния език (слабо ниво на образование и непрочетени книги) и голяма доза комплекси. Да не говорим, че изброените поне за София заведения са си обикновени нощни барове, където се събира всякакъв сбирщайн, най-вече опитващи се да го играят сноби дребни мениджърчета в западни фирми, неуспели възпитаници на НАТФИЗ и "музиканти". Според мен авторът на статията просто прави реклама на заведенията на негови приятели или близки.

  • 3
    poptcheva avatar :-|
    Free person

    Ето затова обичам Капитал и въобще всички издания на Економедия,защото всичко,което издават,написват/аз купувам Капитал,защото ми го открадват от пощенската кутия/ още от 1994 г. е просто всичко онова,което искам да прочета в една истинска медиа.
    Аз не чета друг сайт,с малки изключения,освен сайта на Дневник/липсва ми хартиеното издание/.Започнах да избягвам коментарите,тъй като има много тролчета и злонамереност.
    Прекрасна разходка,тъй като в момента не мога да пътувам.
    Моите поздравления!

  • 4
    klimentm avatar :-|
    klimentm

    Видя ми се много шарено.

  • 5
    zmuz avatar :-|
    zmuz

    До коментар [#2] от "Тюфлекчия":

    Да добавим - само от първия текст, мастър-пийс (придържам се към стила) на Светослав Петров.

    *гурме - ок, това е понавлязло в езика, може да се предъвче.

    *солови изпълнения на млади и утвърдени имена - вероятно антидота на такава комбинация е "стари и неутвърдени имена".

    *ивент мениджъра - ясно.

    *интеракция с публиката - примерно "публиката започна да интерактира с пърформънс ди-джеите и не можа да си дояде шкембе-чорбата".

    *стенд-ъп комици - повече от ясно.

    *класни напитки - това как да го разбираме, като в руския език "классный напиток" или е нещо друго?

    Съгласен с автора на коментара - можеш да се уригнеш (или "оригнеш") след първия текст и да превключиш на кварталната кръчма.

  • 6
    iim1429555154398358 avatar :-|
    Plamen petkov

    rt perla във фейсбук

    Публикувано през m.capital.bg

  • 7
    kilgore avatar :-|
    kilgore

    Предългата статия за Малкия интер ми дойде в повече!

    Ето няколко идеи за ВТ:

    1) Летния бар на Мелън на Конете (Паметника на Асеневци). Дано го отворят тази година също!
    Или просто си носете бира и седнете под Конете.
    Не пропускайте после 25-тата топка :) (питайте местните, ще ви кажат)

    2) Бар Мелъди. Познат е с предишното му име Пепи'с. Срещу ресторант Щастливеца. Вход откъм стария пазар.

    3) Бар Да-Да - ул.Велчо Джамджията 12
    Ъндърграунд, в смисъл, че е наистина под земята, но поради особения релеф на града, като слезете долу, се озовавате в миниатюрно, но много хубаво за пиене на бира дворче. Хората, които се събират там са много приятни.

    4) Сити Пъб
    Има наливен Калтенберг!
    Лошото е, че винаги е тъпкано и позволяват да се пуши. Нещастници!

  • 8
    schroeder avatar :-P
    schroeder

    Браво, свежа статия. Идеално за такива като мен, който през последните 5-6 години нямат време за барове. Сега ще мога да наваксам.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK