Checkеd in "Пиротска"

Миналото и настоящето на улицата със собствен живот

Улица "Пиротска"
Улица "Пиротска"    ©  Улица "Пиротска"
Улица "Пиротска"
Улица "Пиротска"    ©  Улица "Пиротска"

Ако попитате няколко различни хора с какво свързват "Пиротска", отговорите ще варират. Но вероятно всички определения могат да бъдат обобщени с начина, по който журналистът на свободна практика Руслан Трад я дефинира – "улица с много специфичен дух".

Заедно с режисьора Николай Димитров той развива Facebook страницата "Улица "Пиротска", в която публикуват снимки от ежедневието из района. Задължително условие, което двамата са си поставили, е снимките да са правени с телефон – както за да се улови напълно момента, така и да се избяга от претендиране, че това е истинска фотография.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


9 коментара
 • 4
  comandante avatar :-|

  До към 2000 година улицата наистина имаше някакъв колорит прупускате да кажете ,че централната част от бул.Мария Луиза за бул.Хр.Ботев магазините са на страри еврейски фамилии след това на арменци а отдалечените на преселници от Македония и Беломорието. До към 2000г. определено на улицата имаше европейско-балкански вид , млади хора и живот , сега тя просто е едно немного дружелюбно за българи място и все по силно заприличва част от ИД с многото пришелци и странни арабски магазинчета!

 • 6
  juliano95 avatar :-(
  Julian Mall

  Пришълците вече си имат и псевдоинтелектуалци като това журналистче Трад което има наглостта да пренаписва историята ни. За какво смесено население пише което населявало винаги Пиротска не знам. Не знам как може да причислява изобщо македонските бежанци към това население. Арменците и евреите винаги са били вписани в българският културен модел а турци или каквито и да е муслими там не е имало до наплива от бежанци от последните години.

 • 7
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq

  До коментар [#5] от "monique":

  на мен пък ми изтриха сходния по смисъл коментар, "защото не бил по темата на материала".

  явно колегата Трад си има връзки в редакцията и особено много чете, респ. и "докладва" коментарите под материалите си. здраве да е.

 • 8
  unforgiven avatar :-(
  unforgiven

  Не съм от София, но разходката по "Пиротска" на свечеряване ми се стори меко казано притеснителна.В преките ,хостели пълни с бежанци.Обикалящи и ровещи из кошовете за отпадъци имигранти.Самата улица безлюдна и мръсна и това в близост до халите.Бях седнал да починем със семейството си на една каменна пейка и единствената ми мисъл беше, че трябва по-скоро да се махнем от там...А преди не беше така!

 • 9
  fvf avatar :-(
  fvf

  До коментар [#6] от "Julian Mall":
  Потресаващо и скандално! В българска медия с някакви претенции българите от Македония са причислени към "араби, турци, кюрди, афганци, гърци" и наречени "смесено население"!!! Може би обяснимо - известно е, че собствениците на медията са провинциалисти. Такива като тях позволяват пренаписване на историята на града, а сигурно и на държавата, от пишман-автори, позоваващи се на "спомените" на хора от смесен произход, родени в края на 80-те (завиден хоризонт!!), вместо на положат минимално усилие да проучат нещата из основи. Апропо, "Пиротска" не е на 15 мин. път от центъра! Началото й (пресечката с "Мария-Луиза") е в идеалния център на града. Още веднъж-отвратително и недопустимо! И жалко, улицата наистина е една от старите, все още запазили някогашния си дух софийски улици, с която мнозина свързваме детството си, и която заслужава обективен и добронамерен поглед от лице, за което историята на България се е терра инкогнита!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал