Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Из дневника на един сладкар

26-годишен френски възпитаник отваря чисто нова кафе-пекарна "Гато"

28388 прочитания

© Цветелина Белутова


На софийската улица "Бигла" 35 вече всеки ден ухае на Коледа. Причината е новата кафе-пекарна "Гато" на 26-годишния Стефан Йорданов. Той е сладкар, а тапията си получава във Франция. Влюбва се в сладкарството още на пет, майка му и баба му са главните "виновници" за това.

"Когато майка ми изкарваше миксера, за да забърка някой сладкиш, денят за мен беше истински празник. Помня, че имахме немски каталози и в тях аз очертавах, изрисувах, заграждах снимките на миксери", разказва младият мъж. Мечтата му придобива реални очертания, когато в началото на 2014 г. заминава за Франция, за да учи кулинария, и по-специално сладкарство в академия Le Cordon Bleu.

"Имах нужда от самочувствието на дипломата, да усвоя маниера на работата", разкрива Стефан. Обучението му продължава цяла година, минава през три нива и включва много практика – в хотел, в ресторант и в сладкарница. Финалният изпит се състои от две части - работа със захар и с шоколад. Стефан го минава успешно и през пролетта на тази година се завръща в България, за да се развихри, най-вече в кухнята.

А идеята за собствено заведение отдавна е узряла. "Помещението намерих чрез приятели, бях още в Париж – обърнах се към близки архитекти, те пък към техни познати брокери. Това е първото място, което видях, и веднага си го познах. Кухнята беше готова, оборудвана. Преди "Гато" тук е имало цех, всичко се е изнасяло за навън", разказва сладкарят и признава, че в кухнята е най-смел. "Обичам да експериментирам. Играя с подправките. Правя рецепти от Англия и Франция, но се поддавам на екзотични влияния. Обожавам комбинациите от вкусове – цитруси, кокос, ядки, шамфъстък, орехи, лешници."

Автор: Цветелина Белутова

Докато говорим, Стефан разточва тесто за сладки и изрязва от него сърца. Вече има идеи за Свети Валентин. И държи на разнообразието. Затова и асортиментът в "Гато" всеки ден е различен. "Вкусът на българина се обогатява, хората са любознателни. Търсят нещо различно, а в кухнята въображението няма край. Идеята ми е тук да намерят неща, които все едно са приготвени вкъщи, но са уникални."

Явно Стефан е напипал правилната посока. Хората от квартала вече са му редовни посетители. А тук има за всекиго по нещо: кроасан с квас (1.90 лв.), баничка с картофи (2.60 лв.) и соленки с кашкавал, сирене и подправки (3.95 лв. за 100 г) за онези, които не обичат сладко. А печива от ръжено брашно или елда има за хората, които са на диета. Морковена торта (3.50 лв.), чийзкейк с дюля (4.50 лв.), джинджифилови курабии (2.40 лв. за 100 г), пълнозърнест ябълков кейк (2.95 лв.), курабии с орехи и канела (2.50 лв. за 100 г), ръжено брауни (3.95 лв.), канелена кифличка (2.40 лв.), шоколадова торта с орехи и портокал (3.95 лв.) са само малка част от вкусните вълшебства, които се предлагат тук.

"Може да е нещо познато, но аз влагам свой почерк във всичко", уточнява Стефан. Защо тогава не е останал във Франция? "Знаете ли, че там няма канела? И джинджифилови сладки? Ароматите са по-тежки, кулинарните канони – строги, а липсата на възможност за импровизация е една от причините да се върна у дома. А и тук са ми корените."

Автор: Цветелина Белутова

Зад тази енергия и богат асортимент човек очаква да стоят поне десет помощници. Оказва се, че в кухнята му помагат само две – Диана и Весела. Но огромния брой поръчки от погачи, питки, тиквеници, щрудели, торти, сладки и соленки не могат да притеснят главния сладкар. "Точно преди година бях на стаж в една сладкарница във Франция и трябваше за един ден да украсим 1000 коледни пънчета – традиционен френски десерт за Бъдни вечер. Справихме се, а бяхме шестима души. Не се спряхме от 4 сутринта до 6 следобед."

Някой би казал, че Стефан е работохолик, но той просто гори за професията си. Всяка сутрин става в 6 и в 7:15 вече е в пекарната, за да омеси тесто за кроасани. Успоредно с това отпива бавно от голяма чаша кафе. И още тайни от дневника на сладкаря: редовно прави собствена подправка (комбинация от канела, индийско орехче, бахар и джинджифил), има поне три тефтера с рецепти и още използва металната форма за кекс на баба си.


20 коментара
  • 1
    leko_uchuden avatar :-|
    leko_uchuden

    успех му желая!

  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik

    Как се връзва тази сладкарница с нялколкото стотин жалби от учители и родители на учениците в НПМГ, че тротоарите на ул. Бигла (прясно ремонтирани между другото) са вечно запречени от паркирали автомобили? Френска сладкарница с коли по тротоарите не се връзва никак. Градската управа е като воденичен камък на шията на гражданите. Дори да желаят да направят нещо ново и модерно, още пред вратата ги застига онази цигания, която е пряка проекция на културно-естетическите възприятия на софийското градоначалство.

  • 3
    nedyalkodonev avatar :-|
    nedyalkodonev

    Превърнал страстта си в работа!

    Жив и здрав, а че си щастлив се разбира.

  • 4
    mrhide avatar :-P
    MrHide

    До коментар [#2] от "cinik":

    Аз не вярвам да има неправилно паркирана кола някъде в София! Всеки си спазва закона! :)

  • 5
    todorus avatar :-P
    todorus

    Браво на момчето! Задължжително ще мина да опитам неговите творения.

  • 6
    stolawfirm avatar :-|
    stolawfirm

    Уникално е в.Капитал да те рекламира. Надявам се да има успех Стефан и да цени добрите приятели!

  • 7
    yhs1452092744484856 avatar :-|
    Dimana Peycheva

    "там няма канела?" Някак не го вярвам.. ама никак...

  • 8
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА

    Момчето е сбъднало мечтата си, само късмет мога да му пожелая.

  • 9
    jujo_si avatar :-|
    jujo_si

    Сега този плаща ли си за рекламата? ще ми е интересно да чуя как се е финансирал??? Сладки всеки може да прави но финансирането ако няма мама и тате на 26г не е лесно да не кажа невъзможно

  • 10
    dml15484888 avatar :-|
    dml15484888

    Не само има канела, ами и е много употребявана във Франция. А подправката комбинация от канела, индийско орехче, бахар и джинджифил много прилича на 4 épices, та няма кой знае каква иновативност.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK