ANDRè
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ANDRè

ANDRè

Марина Караконова
14949 прочитания

© Цветелина Белутова


В биографията му четем, че е "основател на Българската асоциация на професионалните готвачи, официално жури на Bocuse d’Or" и че "от 2000 г. е главен готвач в Hilton във Франция, Австрия и България". Естествено е очакванията към човека с тази биография, Андре Токев, да са високи, особено когато отваря собствен ресторант. Последният би трябвало да е "висока топка" според един израз. Не знам дали той е удачен, но топката със сигурност е и много далеч – тръгвате за Перник и някъде по пътя се отбивате вдясно.

Но, след една толкова далечна и висока цел, веднъж стигнали, мястото се оказва много по-достъпно – вече не в буквалния смисъл. Причините са няколко: маниерът и стилът на обслужването, атмосферата, в която е избегнато всичко, което може да я формализира, и най-вече отворената кухня.

Този тип кухни радикално променят преживяването в ресторанта. Вместо мистериозна и тържествена поява на ястията от затворени врати или подземия тук се разчита на друго: на доверието и спокойствието, което дава възможността да гледаш как се сготвя ястието ти и на близостта, която поражда наблюдаването на звуците, миризмите и движенията в театъра на готвенето.

Затова бих препоръчала маса по-близо до кухнята, отколкото към изхода. Така ще сте по-близо и до бара.


Храна 5


Атмосфера 4


Обслужване 4

Менюто освен обичайните салати, супи и десерти е разделено и символично в основните си ястия -  вода, градина, земя. По-скоро е разходка из света, най-вероятно из местата, където самият Токев е пребивавал, и търсене на интересни продукти и рецепти: солянка в ГДР стил, качамак, костен мозък, запечени стриди, шпецле, шукрут, свински бузи, кайзершмарн.

Рибената "мешана скара", която съдържа месо от раци, скариди и коремче от сьомга, е поднесена с поширано яйце и върху леща, казва много за съчетаването и баланса между вкусове и текстури. Пъстървата в лозови листа – за прецизността. Салатите – че най-важното е да са направени от неща, които сякаш, или най-добре наистина, са пристигнали току-що от градината.

Урокът по внимание към детайла и търсене на съвършената композиция е говеждият бульон по виенски. Плътен, гъст и горещ. Пристига с четири добавки: няколко хапчици хрупкави златисти рьощи, спаначен мус, маринован зелен фасул, паста от хрян. Те са придружени от печена филийка с костен мозък. След такива бульони е редно да се помълчи, защото след тях и не запомняш нищо от последвалите пилешко и шоколадов десерт.

Ресторантът е само на няколко месеца и все още е в романтичния си период на амбиция и вдъхновение. Ще е добре, ако съумее да си ги съхрани.

Новата сграда на MM Group на "Околовръстен път" 3,

срещу резиденция "Бояна"
От понеделник до неделя, от 11:30 до 23:30 ч. +359 888 931 151

В биографията му четем, че е "основател на Българската асоциация на професионалните готвачи, официално жури на Bocuse d’Or" и че "от 2000 г. е главен готвач в Hilton във Франция, Австрия и България". Естествено е очакванията към човека с тази биография, Андре Токев, да са високи, особено когато отваря собствен ресторант. Последният би трябвало да е "висока топка" според един израз. Не знам дали той е удачен, но топката със сигурност е и много далеч – тръгвате за Перник и някъде по пътя се отбивате вдясно.

Но, след една толкова далечна и висока цел, веднъж стигнали, мястото се оказва много по-достъпно – вече не в буквалния смисъл. Причините са няколко: маниерът и стилът на обслужването, атмосферата, в която е избегнато всичко, което може да я формализира, и най-вече отворената кухня.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK