Клубна култура

Най-старият ресторант в София, вероятно и в България, тази година става на 90 години. Говорим, разбира се, за Чешкия клуб, или както повечето ги наричат – "Чехите"

Историята му започва още през 80-те години на XIX век. Тогава в София по статистика живеят постоянно около стотина чехи. Заедно с тях имало и още десетки пребиваващи временно. Само че тези чехи не просто пребивавали, а буквално създавали цивилизация в следосвобожденска България. Това се отнася до всяка сфера – от железопътищата и корабостроителница, през правото, образованието до основите на живописната и музикална школа.

Срещали се във вече унищожената бирена фабрика на братя Прошек, но постепенно ставало все по-належащо за тази земляческа общност да се обедини. Първата важна година, която засяга и Чешкия клуб, е 1892, когато се основава дружеството "Чех". Втората важна година е 1924, когато е купена сграда на ул. "Кракра". Както е записано – за 2 100 000 лв., като 1 000 000 са от дарения, облигации и кредит от банката на Чехословашките легии, а останалите трябвало да бъдат изплатени в рамките на година. Къщата е домът на г-жа Жозефина Анкова, а автор на проекта вероятно е австрийският архитект Антон Хадерер, който работи в София до 1905 г.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове