С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Места

5 25 мар 2016, 16:16, 8417 прочитания

Пролетта на доброто еспресо

Нов магазин за кафе в "Манастирски ливади"

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Направихме Chucky's Coffee Store, за да има повече качествено кафе в София. Трябва да има повече хубави неща в града, а аз вярвам, че кафето е сред тях." С тези думи и с чаша ароматно капучино ме посреща Иван Чавдаров, един от съсобствениците в новия Chucky's в "Манастриски ливади", който вече развива кафе културата в квартала.

Концепцията зад новото място е то да се превърне в хъб за продажба на кафе и аксесоари за приготвянето му. На място ще получите консултация и съвет как да се приготвя по-добре в домашни условия напитката и какъв сорт според вкусовите ви предпочитания да си вземете. "В един момент всеки ще търси прясно изпечено кафе. Няма логика да се купува кафе, изпечено в държава, намираща се например на 3000 км. От логистична гледна точка, докато пристигне, срокът му на годност вече е съмнителен", категоричен е Иван.


"С нашите знания опитваме да покажем на клиента как да пие тази напитка и да извлече максималното от нея. В направата на едно кафе има няколко етапа. Първият е печенето, а вторият – меленето", споделя той. Според него именно меленето е ключът към качественото еспресо. "Ако ти го смелят правилно, ще пиеш хубаво кафе, а ако не – ще пиеш нещо, което не е истинско."

Разликата между двете локации на Chucky's e в броя на предлаганите кафе напитки. В Chucky's Coffee Store се предлагат общо 14 вида, докато в центъра са общо 24. Основните филтър кафе, като хемекс, V60 и френската преса са налице. По-специалните филтрации – като аеропреса, Cold Brew и Vaccum Pot – все още не се предлагат. "Хората в квартала са малко по-консервативни и е по-трудно да ги убедиш, че трябва да пият филтър кафе."

Според Иван е важно потребителят да изгради ново усещане. "У нас дълги години са се налагали определени кафета и вкусовият ни профил е предразположен към тях – сортове от Колумбия, Бразилия и Коста Рика. Кения и Етиопия, например, са много по-непознати, защото българският вкус ги намира за кисели. Кафето е плод и когато го пиеш, трябва да усещаш тази негова киселинност."



И докато преди клиентите на Chucky's се оплакваха, че рядко има достатъчно места за сядане в местенцето на "Христо Белчев", абсолютен плюс на новата кафетерия е повечето пространство – без проблем побира близо 30 души (правостоящи и седнали). Интериорът е непретенциозен, с лек ретро привкус, заради старинните холандски мебели, в комбинация на маси от масив. Една от тях е създадена специално, за да бъде използвана за дегустации на кафе. "Всичко сме си правили сами. Винаги сме се старали да бъдем креативни, да търсим усещането за уют."

Кафетата в Chucky's се сменят на всеки две седмици. Сезонен остава единствено т.нар. домашен бленд (House Blend). Микс от няколко сорта, той обикновено се задържа по няколко месеца.

Докато говорим, забелязвам машината. Сребърно лого с крилат лъв приковава вниманието ми, както й името – San Marco. Оказва се, че тя е една от големите гордости на екипа. Произведена е през 1976 г., а самият бранд съществуваща повече от век – един от първите, които налагат машините с лост. Логото е крилат лъв, който е и гербът на Венеция. Брандът също е оттам и приема, естествено, герба на града за свое лого.

"Намерихме машината в Обзор. Цялата беше ръждясала, разглобихме я и започнаха три месеца работа по нея. Впуснахме се в търсене на майстори, като критерият ни беше колкото по-възрастен, толкова по-добре. В машината няма абсолютно никаква електроника, изцяло механична е. Решихме да направим корпуса й от дърво, като за целта посетихме Еленския балкан, където наехме едни от най-добрите дърводелци. Намерихме дядо, който изцяло обнови вътрешната механика. Всъщност единственото, което остана от оригиналната машина, е шасито", разказва подробно Иван.

Вероятно от април в Chucky's Coffee Store ще стартират и публични дегустации на кафе. "В момента се бере плодът в цял свят и тепърва излизат добрите кафета. След март започва разпространението им – идеален момент да се тестват", казва Иван за финал на разговора.

Chucky's Coffee Store се намира на ул. "Казбек" 61. Работи всеки ден от 8 до 20 ч. Повече на chuckys.bg
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Източни Родопи за откриватели Източни Родопи за откриватели

Няколко затънтени места, където да се загубиш с удоволствие

14 юни 2019, 6970 прочитания

Ново място: "Домашен Магазин" Ново място: "Домашен Магазин"

Деликатесен магазин и кафене в едно

14 юни 2019, 1694 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
С трамвая на желанията

Бавна разходка по "Граф Игнатиев"

Ами ако утре и Amazon пусне пари?

Моделите на разплащане и средствата за това ще се променят и то благодарение на компании извън банковия сектор

Изборите: Технология на подчинението

Резервът от зависими гласове, който ГЕРБ и ДПС си осигуряват в малките населени места и ромските махали, може да превърне всеки вот в свирен мач

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Маша Гесен, журналистка: "Политиката трябва да е визия, не компетентност"

"Фашизмът е мечтата по въображаемото минало. Това е основната му характеристика."

Пътят към голотата

Изложба с актова фотография на Георги Ст. Георгиев от началото на ХХ век