Непал, една година по-късно

Шведският фотограф Олоф Ярлбро проследява как страната се възстановява след разрушителните земетресения

16753 прочитания
Земетресението в Непал на 25 април миналата година взе близо 9000 жертви и разруши милиони сгради, включително множество исторически паметници. Преизграждането на страната е моментът, който Олоф Ярлбро избира да запамети и по този начин да разбере как тя се възстановява вече встрани от медийното внимание.

на снимката: Мъж строи новата си къща в селото Мане Данде, след като земетресението напълно разрушава дома му.
Олоф е посещавал Непал многократно и е свидетел на драматичната история на държавата, която преди трагедията като че ли стъпва на краката си. През 2008 г. той документира гражданската война в страната (1996-2006) в книгата си The Falling Kingdom, а поглеждащата още по-дълбоко в конфликтите Nepal & Mao се появява три години по-късно. Сега той работи по две нови издания за Непал – очакваната през 2017 г. Brick Factory, която проследява възстановяването на страната, както и подготвяна за 2018 г. фотокнига за кризисното положение с наличието на чиста вода.

на снимката: Жени перат и се къпят близо до индустриална зона
Актуалните впечатления са от посещението му отпреди два месеца. "Когато пристигнах в хотела, в който обикновено отсядам, персоналът ме посрещна толкова естествено и приятелски, както винаги. Но не съм го виждал толкова празен от времето на крал Гианендра, когато имаше ожесточени протести по улиците почти всеки ден. Липсваха алпинистите, обичайни посетители в този момент от годината, преди сезона на мусоните. Навсякъде беше мъртвешки тихо, а самият хотел беше изгубил някогашния си чар: голямата градина беше продадена заради покачващите се наеми, а от персонала бяха останали само основните служители."

на снимката: В училището на селото Мaйн Данда се обучават около 200 ученици. По-старите постройки, част от училището, са напълно разрушени след земетресенията.
Олоф припомня, че хигиената винаги е била огромен проблем за страната, като между 2000 и 2010 г. смъртността сред децата се понижава наполовина заради засилените образователни акции по темата. Според статистики на Световната здравна организация над 60 тона отпадъчни води са се влели в реките, които са единствен източник на вода за жителите в селата. До момента 37% от населението на страната няма достъп до чиста вода, а 2/3 живеят без тоалетни. Канализацията, където е налична, е била в лошо състояние дори преди земетресението.

на снимката: Старият град в Бхактапур, където земетресението нанесе големи поражения на постройките, историческите паметници и храмовете.
За щастие опасенията, че може да има епидемия от холера, не се сбъдват заради имунитета на населението след предишни кризисни ситуации. Чиста вода има в някои от училищата, които въпреки че са частично разрушени, възстановяват занятия в бамбукови постройки. Замърсяването в разрастващата се столица Катманду се отежнява и заради ограниченото подаване на електричество, което кара хотели и ресторанти да използват генератори.

на снимката: До фабриките за тухли до Катманду питейната вода е лукс, който не съществува. Всеки ден местните пътуват близо час, докато стигат до място с вода, която също има риск да е замърсена. Стомашните проблеми са често срещани сред работниците.
Фотографът е впечатлен от взаимопомощта, която местните си оказват, особено при липсата на достъп до медицински услуги и подкрепа от правителството (през миналата година то беше критикувано за бавно координиране на хуманитарната помощ). "Когато се срещнах с местни бизнесмени, видях, че не искат да говорят за трагедията, а по-скоро за практическите решения и какво може да се направи за реизграждането на страната – как туристите да се върнат, как бизнесът да се съживи. Може би голямата сила на непалците е в техния прагматизъм и оптимизъм. Вместо да бъдат тотално обезверени от случилото се или да очакват държавата да оправи всичко, те намират решенията по между си."

на снимката: Семейство в Бхактапур извършва по-голямата част от домакинските си дейности навън, тъй като домът им е разрушен по време на земетресението.
Олоф Ярлбро е роден през 1978 г. в Хелзингборг и започва професионалния си път през втората половина на 90-те. Последните му проекти засягат ситуацията с бежанците от Сирия, включително в България. Повече за работата на Олоф може да научите на olofjarlbro.net.

на снимката: Мъж до разрушените къщи в Бхактапур. 25% от постройките в града са сринати от земетресението.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  vaieria avatar :-(
  Valeria

  Изстрадали душици
  Стоически се опитват да възстановят живота си от нищото, а не са хукнали към Европа да я опоскат.
  На такива нации е редно да помогнем, а не на джихадите!

 • 2
  els_g avatar :-|
  els_g

  "голямата сила на непалците е в техния прагматизъм и оптимизъм. Вместо да бъдат тотално обезверени от случилото се или да очакват държавата да оправи всичко, те намират решенията помеждуси."

  Това важи за всички народи. Защото спасването поединично е като сляпа улица - кракоткосрочно решение, водещо до крах.

 • 3
  xmm avatar :-|
  xmm

  До коментар [#1] от "Valeria":

  Права си.
  Но наистина ли с нищо не сме помогнали - от снимките се вижда.......нищото?

 • 4
  vaieria avatar :-|
  Valeria

  До коментар [#3] от "xmm":

  Явно каквото сме направили не е стигнало до всички. Аз самата пуснах 10 долара непосредствено след земетресението през някаква интернет кампания и дотам...
  Май останаха самоорганизирани групи от ентусиасти-любители на далечния Изток, които ходят да помагат с труд, събрани дрехи и такива неща. Познавам едно момиче, преподавател по йога, която веднъж годишно заминава за Катманду с още няколко души и носят разни неща.
  "Далеч от очите - далеч от сърцето." Особено в днешното тревожно време, за какво по-напред? Но ще трябва да се превъзпитаме из основи, защото ако са верни теориите за изместването на магнитните полюси, тепърва ще ни се наложи да си помагаме взаимно.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Ако това са кадри 1 година по-късно, искрено им съчувствам. До колкото разбирам от статията, местните не са свикнали на много житейски комфорт и елементарен покрив над главата би им свършил работа. Озадачен съм от това, че дори такъв подслон не се забелязва.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход