На крак и на сърце
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

На крак и на сърце

На крак и на сърце

Хората, храната и атмосферата на три пазара в Лондон

6496 прочитания

© Севда Семер


Статията е част от новия брой на сп. "Бакхус"

Няколко часа след сутрешния дъжд тази събота в Лондон въздухът е кристално чист. Толкова, че можеш да проследиш всеки аромат до източника му, все едно навиваш кълбо прежда. Какво да бъде за обяд – пад тай в омлет, баба гануш с прясно изпечен хляб, кутия за из път от Египет или Етиопия?

Уличната храна е много повече от бургер, колкото и добре приготвен да е той: апетитът за непознати вкусове от Близкия изток и Азия е огромен, а все повече готвачи предпочитат да ги предлагат извън стените на ресторанта. За да разберете какво ще се случва нататък в играта на големите имена, следете вдъхновението им – бързите води на уличната храна. Тя става все по-изобретателна, добре приготвена и честна, а табелите "локални съставки без изкуствени добавки" са на всеки втори щанд. За да я намерите, пазарите са първа спирка.

В кулинарната карта на Лондон най-лесно ще ви упътят до огромния Borough Market и той може да е полезен, защото продавачите си дават сметка колко туристи минават – често опаковат продуктите си така, че лесно да влязат в куфара. Затова идете, ако търсите чътни, сосове, подправки и трийсет вида сол. Ако обаче искате да опитате града горещ, многообразен, изненадващ и на няколко стъпки по-далеч от най-познатото, тези три пазара са повече от препоръчителни. И всеки от тях разказва по една история.

Lower Marsh Market

"Ще видя света" казва платнената чанта на жена, която свива по Lower Marsh Str. и след няколко крачки спира пред щанд със сенегалска кухня. Тук светът се улавя по въздуха: тясна улица, оградена от две страни с дървени кафенета, магазини за плочи или книги за пътешественици, а под червените шатри на местния пазар се смесват ароматите на Ямайка, Тайланд, Мароко и всичко между тях.

Докато си проправяте път, тълпата на Lower Marsh Market би изглеждала скромна, ако в същия момент можехте да надникнете при съседите на картата: "Лондонското око" е на пет минути пеша, а в другата посока едва след десет минути стигате "Биг Бен". Въпреки разположението си, мястото е далеч от туристическа дестинация – всъщност повечето посетители спират за обедната си почивка, оставили сакото в офиса и навили ръкави за час под слънцето. Тази улица е търговското сърце на квартала още от началото на XIX век, а днес тупти най-силно в делнични дни между 12 и 14 ч.

Повечето щандове са за бърза храна: опашката за фалафелите сега е най-дълга, а има и защо – в питката слагат зеленчуци, печено халуми и намачкани топки фалафел, изпържени преди минути, зелени и сочни от магданоза. В кутии раздават автентична гръцка кухня, пайове, бавно печено в ямайски сос месо, но повечето готвачи са взели добрия пример на фалафелите и много от локалните кухни са смело опаковани в плоски питки. Така ще срещнете и мароканското агнешко, и индийската чикен тика – за нея някой от тримата зад щанда ще ви пита колко люто, ще я сложи върху питка и две лъжици ориз и после ще клати леко глава през широка усмивка, като кажете, че за вас това е ама много люто, не средно.

Двата щанда с китайска храна – разбираемо – не получават същото внимание. Как пелмените в кутийка да се състезават с ръчно сгъваните на място равиоли с телешко рагу и няколко албума на плота с имена като "Истинска бърза храна" и "Зехтин, течно злато"? До тях само преди седмици се настаняват Sticky Bundits: две широки усмивки над бради в готварски престилки, които правят пред очите ви "суши бургери" – виетнамското свинско с азиатско босилково чътни е между две "питки" от ориз и черен сусам, запечатани за секунда на грила.

"В началото беше трудно. Започнахме зимата, но напоследък полетяхме. Успехът ни идва от това, че напоследък хората търсят две неща в чиниите си: или локална кухня, или фюжън – от вкусове, които няма къде другаде да опиташ."

Това е най-новото наоколо, а ако ви е интересно откъде започва всичко, последвайте ароматите на пазара до самия му край: там, след бурлапа в дървени щайги и нагрятото от слънце манго, ще срещнете Аманда Рафо. Всяка сутрин в последните четири години тя пече десерти за пазара. "Много неща се променят наоколо: когато започнах, мястото беше известно с антиките си, но пред очите ми се превърна в адрес, на който идваш предимно за храна." Но антиките не са загубени – просто са се преместили зад витрини и в малки магазини по улицата.

За останалите два пазара Hawker House и Broadway Market можете да прочетете в сп. "Бакхус"

НАМЕРЕТЕ НОВИЯ БРОЙ НА "БАКХУС"

в Inmedio, Relay, CASAVINO, Кауфланд, Билла, Пикадили, Фантастико, OMV или го поръчайте на [email protected] или на + 359 2 4615 349

Статията е част от новия брой на сп. "Бакхус"

Няколко часа след сутрешния дъжд тази събота в Лондон въздухът е кристално чист. Толкова, че можеш да проследиш всеки аромат до източника му, все едно навиваш кълбо прежда. Какво да бъде за обяд – пад тай в омлет, баба гануш с прясно изпечен хляб, кутия за из път от Египет или Етиопия?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.