Craft
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Craft

Craft

Бистро с разширена винена листа, което лесно би могло да се нарече вино бар

20321 прочитания

© Цветелина Белутова


Първият етаж на софийската къща на ул. "Цар Асен" 53 е помещавал няколко опита за дългогодишни проекти – бар, галерия, руски ресторант. Сега е ред на новите му собственици да концентрират усилия и да превърнат току-що отвореното си бистро в успешно занимание и важна градска спирка. Основания за подобни очаквания има – Ваня и Петър Николов и съдружниците им бяха хората зад заведението Local на ул. "Шейново".

След едногодишна почивка Craft се появява като дело само на двамата съпрузи и с идея за надграждане на предишното им начинание. Концепцията е бистро с разширена винена листа, което лесно би могло да се нарече вино бар. Към този момент то предлага селекция от 80 етикета, които подобно на Local ще представят класическите винени региони от Стария и Новия свят. "Ще имаме по-нетрадиционна селекция от региони и държави, които не са популярни и предлагани тук, а са много интересни – например Бразилия и Япония", обяснява Ваня.

Наред с виното Craft избира да представи и семпла, но интересна селекция уиски и ром етикети от по-редки, качествени малки дестилерии с история, които рядко могат да се срещнат в обичайните заведения. Такива са Glenfarclas, Edradour и El Dorado. "Решихме, че на мястото ще му отива и това, а и ние сме любители. В Local нямахме възможност да развием тази посока, така че го правим тук."

Едно предпочитано от нас и страхотно вино като цена - качество е елегантното червено вино Pinot Noir Tour du Pech 2014 г. от фамилията на Жак дьо Сент Екзюпери, шато Пеш Салера, Лангедок, Франция. Пурпурночервен цвят, силно изявен аромати на черна череша, нотки на кожа и дърво. Около 39.00 лв. за бутилка.

Менюто - в рамките на една страница, залага на лека храна, която върви с напитки, но в същото време е достатъчна да вечеряш или обядваш – салати (с печено червено цвекло, песто от рукола, пармезан – 8.90 лв., с карфиол, синьо сирене, орехи, стафиди, меден дресинг – 7.90 лв., с магданоз, печено кашу – 7.90 лв., с козе сирене, бейби спанак, салата лоло росо, сусам, круша, меден дресинг – 9.90 лв.); порция хумус с арабска питка – 4.80 лв.; порция прошуто ди парма – 12.00 лв., порция колбаси – 9.90 лв., едамаме – 5.50 лв., плато сирена – 9.90 лв., чоризо на тиган – 8.00 лв., шоколадова торта без брашно – 6.80 лв. "Не предлагаме нищо крайно концептуално, a наблягаме на качеството на ползваните от нас продукти - нещо, което искахме да направим още преди години – да работим и готвим с малки български производители. Тогава пазарът не беше достатъчно развит, но сега имаме по-голям избор и това ще си проличи в менюто." До седмица ще започне да се предлага и дневно меню, което ще представлява супа и основно.

И още нещо важно в най-скоро време: "Решихме да предложим възможност на клиентите да поръчат каквато искат по размер порция – половин, 1/4. Целта при нас е да предоставим разнообразие и удоволствие от храната", обясня Ваня. Същото важи и за грамажа на високоалкохолните напитки.

Craft започва със 70 места, като капацитетът е за повече, но изборът да има повече въздух е направен съзнателно. Залите са три, различни по големина и дух – в първата, най-голяма, се намират ниски маси със столове за различен тип събирания, в преходното е поставена една висока маса, подходящ избор за голяма компания, а третото помещение с големи широки прозорци, гледащи към зимната градина, събира бар с два меки фотьойла и още една висока маса с бар столове. Интериорът е приятна симбиоза между идеите на собствениците и тяхна близка архитектка – Красимира Серафимова, като акцент са няколко елемента – наситеният цвят на цялото пространство, да го наречем тюркоазен, меката мебел с цветови акцент лайм, огромно огледало и две специално изработени текстилни платна на две от стените, изобразяващи "Атинската школа" на Рафаело и картина на Вермер.

Един от плюсовете на тази локация е, че разполага със зимна и лятна градина. Зимната е отоплена и вентилирана, подходяща за пушачи. През топлите месеци ще се отваря.

Craft е на ул. "Цар Асен" 53 и работи от 10:00 до 00:00 ч. през цялата седмица.

Първият етаж на софийската къща на ул. "Цар Асен" 53 е помещавал няколко опита за дългогодишни проекти – бар, галерия, руски ресторант. Сега е ред на новите му собственици да концентрират усилия и да превърнат току-що отвореното си бистро в успешно занимание и важна градска спирка. Основания за подобни очаквания има – Ваня и Петър Николов и съдружниците им бяха хората зад заведението Local на ул. "Шейново".

След едногодишна почивка Craft се появява като дело само на двамата съпрузи и с идея за надграждане на предишното им начинание. Концепцията е бистро с разширена винена листа, което лесно би могло да се нарече вино бар. Към този момент то предлага селекция от 80 етикета, които подобно на Local ще представят класическите винени региони от Стария и Новия свят. "Ще имаме по-нетрадиционна селекция от региони и държави, които не са популярни и предлагани тук, а са много интересни – например Бразилия и Япония", обяснява Ваня.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.