Franco’s Pizza
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Franco’s Pizza

Franco’s Pizza

53483 прочитания

© Цветелина Белутова


"Пицарията е място, където се яде пица. Има няколко салати, един десерт на деня и някакви напитки." Думите са на Ивайло Арангелов. Негова е и концепцията зад пицарията на ул. "Хан Аспарух", на няколко крачки от Витошка – плод от наблюдения по време на пътуванията му из Италия. Опит пицарите на Franco’s имат също оттам.

Доказателството идва с менюто: 16 пици, две салати, два десерта – един константа, един на деня. И толкова. Според Ивайло, ако сме в Италия, и чашите ще са за еднократна употреба, за да се почистват масите по-бързо – с един замах и едно забърсване всичко да е готово за следващия клиент. "Но не знам дали българинът е узрял още за подобно нещо. Нищо че като пътуваме натам, се радваме на подобни неща."

Другото правило, спазвано във Franco’s, е, че пицата е достъпна храна. Затова и всички видове са от 6.99 (за "Маргарита") до 9.59 лв. (за Franco), диаметърът им е 30 см и се сервират на кръгла и удобна дъска. Впечатление прави вкусът на тестото им. "То се меси днес и се ползва най-рано след 24 часа." Прави се с натурална закваска с един грам мая на килограм брашно. "50 и повече процента от това, което обикновено трябва да направи стомаха ви, когато изядете една пица, в това тесто вече е свършено. Сега да видим дали пазарът ще го оцени."

Автор: Цветелина Белутова

Около една четвърт от площта на пицарията е заета от пещта и прилежащия към нея бар за разточване и обслужване. Там трябва да могат да се съберат пет момчета, които да правят пица, за да се достигне половината на капацитета на пещта (80 на час). За момента са двама.

Пещта е на дърва, както трябва и да бъде, а не те да са просто част от интериора. Идеята е една пица да става за около пет минути. Тестото се разточва и се гарнира около минута, три се пече и след още минута трябва да ви е на масата.

Най-добрата пица във Franco’s според Ивайло Арангелов е Franco. Най-добрата пица в Неапол е "Маргарита" с биволска моцарела (3.30 евро) на пицария Gino Sorbillo.

Ако ви хареса леко забързания ритъм на цялото място – сядаш, поръчваш, ядеш и си тръгваш, имайте предвид, че във Franco’s има 14 маси и 30 места. Музиката е приятна и ненатрапчива, не е пусната високо.

Първоначално менюто е замислено с 30 пици, но е редуцирано наполовина. "Не търсим печалба от надценки, търсим оборот", казва Ивайло. Предстои разработването и на линия за доставки по домовете.

Franco’s Pizza е на ул. "Хан Аспарух" 37. Работи от 11.00 до 23.00 ч.

Автор: Цветелина Белутова

"Пицарията е място, където се яде пица. Има няколко салати, един десерт на деня и някакви напитки." Думите са на Ивайло Арангелов. Негова е и концепцията зад пицарията на ул. "Хан Аспарух", на няколко крачки от Витошка – плод от наблюдения по време на пътуванията му из Италия. Опит пицарите на Franco’s имат също оттам.

Доказателството идва с менюто: 16 пици, две салати, два десерта – един константа, един на деня. И толкова. Според Ивайло, ако сме в Италия, и чашите ще са за еднократна употреба, за да се почистват масите по-бързо – с един замах и едно забърсване всичко да е готово за следващия клиент. "Но не знам дали българинът е узрял още за подобно нещо. Нищо че като пътуваме натам, се радваме на подобни неща."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
  • 1
    sylt avatar :-|
    sylt

    Честно казано, ми омръзна да пиша негативни коментари за заведения. Но още повече ми омръзна вече 26 години да ни предлагат храна, която не става за нищо.
    На пръв поглед Franco’s Pizza са направили всичко както трябва. Добра локация, доста спретнат интериор и меню, пещ на дърва, италиански продукти. Очакванията ми бяха най-после някой да ме изненада с добра пица, особено след като собственикът цени неаполитанската пица (Sorbillo в Неапол му е мащабът за пица).
    По една случайност, преди един месец бях в Неапол и ядох в Sorbillo. И в Da Michele, и в La Notizia, и в 50 Kalo. Пицата във Franco’s няма нищо общо с неаполитанска пица, да не говорим за Sorbillo. Така добре описаното тук тесто е едно от най-лошите, които съм ял. Пиците по време на соца бяха по-добри. Като се замисля, пицата във Franco’s е по-близо до замразена пица от Била, отколкото до Sorbillo.
    Ако някой не вярва, вече има евтин полет София-Неапол.

  • 2
    anima77 avatar :-|
    anima77

    За съжаление и аз съм на същото мнение, макар че на пръв поглед мястото много ми хареса и хората определено полагат усилия в правилната посока. Но колкото и да ми е неприятно да го кажа, пицата им почти не става за ядене. Проблемът е донякъде в тестото, но основно в това, че зловещо и поголовно я препичат. Много се надявам, че ще се опитат да подобрят продукта, който предлагат, защото иначе заведението е наистина с потенциал.

  • 3
    oldschool avatar :-|
    oldschool

    не ги знам тези двамата по-горе какво са яли, но са писали пълни глупости. пицата е добра, но не и най-добрата, която аз лично съм опитвал. това е към дата Май 2017, не знам дали декември качеството е било главоломно по-лошо, не ми се вярва.

    цената е сравнително ниска, под 10 лв., което е изненадващо малко за пицария почти на Витошка. за тази цена според мен пицата е супер и много по-добра от на доста други места.

    П.С. коментарът на sylt за замразена пица от Била е умопомрачително тъп. нищо общо.

  • 4
    nebe avatar :-|
    Gogo Kehayov

    Незнам, първите два коментара дали не са на конкуренти?! Пицата е много добра, тестото е сууупер вкусно, продуктите като доматен сос, биволската моцарела очевидно са много качествени и вкусни! Пицата е в пъти по-добра от колкото на прехвалени "италиански" заведения. Правопорционално цената е по две или три надолу... Обяснение намирам в непретенциозния, не-фенси и скъп интериор и тясната специализация.

  • 5
    vyu37592727 avatar :-|
    Силвия Колева

    Освен фо̀рмата, пицата във Франко няма нищо общо с неаполитанска пица.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK