Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

5L

45402 прочитания

© Цветелина Белутова


Бъдете дискретни, подшушват двама македонци и дама от Варна, които идват, за да отворят първия по рода си бар в София – място, на което липсва брава на входната врата, а за да влезете, е нужно да знаете паролата, казана ви от вече посетил мястото клиент или след одобрение от собствениците.

Фотограф: Цветелина Белутова

5L е модерен вариант на т.нар. Speakeasy барове – популярна концепция и категория по света от близо десет години. Думата Speakeasy е въведена за пръв път в САЩ по време на Сухия режим (1920 - 1933 г.), когато след приетата Осемнайста поправка към конституцията продажбата на алкохол в страната става незаконна. Ограничението поражда бум на нелегални места и тайни общества (въпреки че се смята, че названието е по-старо – от времето на ранните щати, когато хората отказвали да плащат данък върху алкохола и задните им дворове, хамбари или мазета се превръщали в пивници). За да не си навлекат полицейски акции и да не привличат внимание, баровете били в подземия и задни стаички, за предверие им служело легално място-параван, а клиентите им говорели тихо в и тайно за тях. Ако това ви се струва изолиран американски казус, грешите. Един от най-важните моменти по време на Сухия режим е миграцията на барманите – останали без работа, много от тях се местят в Куба и Европа, където отварят собствени заведения и носят рецептите със себе си, които по стечение на обстоятелствата трябвало да приготвят с локален алкохол. "В Америка пиели Mint Julip, но когато американците отишли в Куба, се оказало, че там няма бърбън и се наложило да го заменят с ром – така направили мохито", обясняват от 5L. От тази миграция се раждат днешните класики в алкохолните миксове.

"Белегзия" с автентична македонска лозова ракия "Тиквеш", ябълков сок, сироп от зелена смокиня, сироп ванилия
Автор: Цветелина Белутова

Днес, когато подобни забрани няма, Speakeasy баровете се разгръщат като символ на световната коктейл-култура, белязана от преживяване, откритие, мистика. Стремежът във всички държави е да се запази автентичното усещане - входът отново да е замаскиран или в предверието му има помещение с друго предназначение, баровете са малки и семпли и в 90% от случаите барманите са и собствениците им. Говори се, че точно там са най-добрите професионалисти, а коктейлите са най-вкусни. Сред правилата им, стриктно следвани в някои от тях, попадат изисквания като да изключите телефона си, да нямате достъп до интернет, да не правите снимки и ако трябва да чакате час, за да влезете, въпреки че в помещението има петима клиенти.

Някои от добрите Speakeasy барове в Европа

Little Red Door и Lulu White, Париж

The Butcher и Door 74, Амстердам

The Union & The Bureau, Копенхаген

The Jerry Thomas, Рим

Prinzipal Kreuzberg и Stagger Lee, Берлин

El Armario и El Paradiso, Барселона

Callog Callay, The Mayor Of Scaredy Cat Town и NOLA, Лондон

5L взима именно от тези принципи. Първо, зад бара са самите собственици – миксолозите Дарко Ангелески и Филип Арнаудов, които са собственици и на "Speakeasy Bar Скопие" от пет години, основатели на Bar Academy Macedonia и съответно президент и вицепрезидент на Македонската асоциация на барманите. В София идват, защото разбират, че има ниша и благодарение на добрите барове в столицата възможността да се промотират качествени коктейли като концепция вече е отворена. Второ, открито е подходящото място – стара къща с подземие и с два входа (единият от които няма брава, а вратата е маскирана като фалшива библиотека, а другият вход е изход – като онези, които едно време са се ползвали за бягство, ако полицията нахлуе). Трето, пространството е подчинено на строга концепция, обвързано и с името му. 5L е абревиатура от cock, петел – пет, и L - tail, опашка, и във вътрешността пространството е разделено на пет зони, наименувани: 1. Library, 2. Lavarori, с корито от 1927 г., вградено в антикварна английска маса (през режима алкохолът се е държал във вани, за да може когато федералните дойдат, просто да се вдигне тапата и той да изтече), 3. Lounge, 4. Local, 5. Laboratory, т.е. - 5L.

Дарко Ангелески
Фотограф: Цветелина Белутова

Дарко, който основно създава софийското място заедно с партньорката си Петра Димитрова, е словоохотлив събеседник, жива енциклопедия с данни и факти и може да говори с часове за алкохолни напитки. Двамата правят основно проучване и събират в менюто няколко авторски коктейла, вариации на класика и модерни класики. Например "Белегзия" с автентична македонска лозова ракия "Тиквеш", ябълков сок, сироп от зелена смокиня, сироп ванилия. "Медитерейниън дайкири" с ром бакарди, сок от лайм, захарен сироп, "Скинос", битер ангостура, свежи чери домати; "Смашинг пъмпкинс" с ром "Кептън Морган Спайс", фреш от лайм, пюре от тиква, портокалов сок, канела, "Болд Фешън", един от първите създадени коктейли и до днес в топ 10 на най-продавани коктейли в света - шотландско уиски Джони Уокър, домашен сироп с чили, битер Ангостура, и много други. Почти всички са на цена от 8.90 лв. и са страхотно вкусово преживяване. Има специално отделено място и за кампари, както и на други любопитни предложения като джин Broker’s със съставки хвойна от Македония и кориандър от България (50 мл, 5.00 лв.), японско и тайландско уиски, отлежали 20-годишни ромове и др. Менюто ще се сменя на всеки два месеца и допълнителните продукти в коктейлите ще бъдат сезонни.

Фотограф: Цветелина Белутова

Да откриеш и влезеш в такъв бар, трябва да е предизвикателство. Ние знам как става, но ще оставим на вас изследователския момент. Може да се ослушвате от познати каква е комбинацията, за да отворите вратата, а на фейсбук страницата да изпратите запитване за резервация. Ако сте одобрен, ще получите три "да"-та.

5L е на ъгъла на ул. "Иван Вазов" и "Шишман" и работи от 16:00 до 02:00 ч.

За резервации: 088 4010205 и фейсбук страница: 5LSpeakeasyBar

Фотограф: Цветелина Белутова

Бъдете дискретни, подшушват двама македонци и дама от Варна, които идват, за да отворят първия по рода си бар в София – място, на което липсва брава на входната врата, а за да влезете, е нужно да знаете паролата, казана ви от вече посетил мястото клиент или след одобрение от собствениците.

Фотограф: Цветелина Белутова

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK