С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Места

1 1 фев 2017, 10:51, 34261 прочитания

5L

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Бъдете дискретни, подшушват двама македонци и дама от Варна, които идват, за да отворят първия по рода си бар в София – място, на което липсва брава на входната врата, а за да влезете, е нужно да знаете паролата, казана ви от вече посетил мястото клиент или след одобрение от собствениците.

5L

Фотограф: Цветелина Белутова



5L е модерен вариант на т.нар. Speakeasy барове – популярна концепция и категория по света от близо десет години. Думата Speakeasy е въведена за пръв път в САЩ по време на Сухия режим (1920 - 1933 г.), когато след приетата Осемнайста поправка към конституцията продажбата на алкохол в страната става незаконна. Ограничението поражда бум на нелегални места и тайни общества (въпреки че се смята, че названието е по-старо – от времето на ранните щати, когато хората отказвали да плащат данък върху алкохола и задните им дворове, хамбари или мазета се превръщали в пивници). За да не си навлекат полицейски акции и да не привличат внимание, баровете били в подземия и задни стаички, за предверие им служело легално място-параван, а клиентите им говорели тихо в и тайно за тях. Ако това ви се струва изолиран американски казус, грешите. Един от най-важните моменти по време на Сухия режим е миграцията на барманите – останали без работа, много от тях се местят в Куба и Европа, където отварят собствени заведения и носят рецептите със себе си, които по стечение на обстоятелствата трябвало да приготвят с локален алкохол. "В Америка пиели Mint Julip, но когато американците отишли в Куба, се оказало, че там няма бърбън и се наложило да го заменят с ром – така направили мохито", обясняват от 5L. От тази миграция се раждат днешните класики в алкохолните миксове.

Илюстрация



Днес, когато подобни забрани няма, Speakeasy баровете се разгръщат като символ на световната коктейл-култура, белязана от преживяване, откритие, мистика. Стремежът във всички държави е да се запази автентичното усещане - входът отново да е замаскиран или в предверието му има помещение с друго предназначение, баровете са малки и семпли и в 90% от случаите барманите са и собствениците им. Говори се, че точно там са най-добрите професионалисти, а коктейлите са най-вкусни. Сред правилата им, стриктно следвани в някои от тях, попадат изисквания като да изключите телефона си, да нямате достъп до интернет, да не правите снимки и ако трябва да чакате час, за да влезете, въпреки че в помещението има петима клиенти.
Някои от добрите Speakeasy барове в Европа
Little Red Door и Lulu White, Париж
The Butcher и Door 74, Амстердам
The Union & The Bureau, Копенхаген
The Jerry Thomas, Рим
Prinzipal Kreuzberg и Stagger Lee, Берлин
El Armario и El Paradiso, Барселона
Callog Callay, The Mayor Of Scaredy Cat Town и NOLA, Лондон




5L взима именно от тези принципи. Първо, зад бара са самите собственици – миксолозите Дарко Ангелески и Филип Арнаудов, които са собственици и на "Speakeasy Bar Скопие" от пет години, основатели на Bar Academy Macedonia и съответно президент и вицепрезидент на Македонската асоциация на барманите. В София идват, защото разбират, че има ниша и благодарение на добрите барове в столицата възможността да се промотират качествени коктейли като концепция вече е отворена. Второ, открито е подходящото място – стара къща с подземие и с два входа (единият от които няма брава, а вратата е маскирана като фалшива библиотека, а другият вход е изход – като онези, които едно време са се ползвали за бягство, ако полицията нахлуе). Трето, пространството е подчинено на строга концепция, обвързано и с името му. 5L е абревиатура от cock, петел – пет, и L - tail, опашка, и във вътрешността пространството е разделено на пет зони, наименувани: 1. Library, 2. Lavarori, с корито от 1927 г., вградено в антикварна английска маса (през режима алкохолът се е държал във вани, за да може когато федералните дойдат, просто да се вдигне тапата и той да изтече), 3. Lounge, 4. Local, 5. Laboratory, т.е. - 5L.

Дарко Ангелески

Дарко Ангелески

Фотограф: Цветелина Белутова


Дарко, който основно създава софийското място заедно с партньорката си Петра Димитрова, е словоохотлив събеседник, жива енциклопедия с данни и факти и може да говори с часове за алкохолни напитки. Двамата правят основно проучване и събират в менюто няколко авторски коктейла, вариации на класика и модерни класики. Например "Белегзия" с автентична македонска лозова ракия "Тиквеш", ябълков сок, сироп от зелена смокиня, сироп ванилия. "Медитерейниън дайкири" с ром бакарди, сок от лайм, захарен сироп, "Скинос", битер ангостура, свежи чери домати; "Смашинг пъмпкинс" с ром "Кептън Морган Спайс", фреш от лайм, пюре от тиква, портокалов сок, канела, "Болд Фешън", един от първите създадени коктейли и до днес в топ 10 на най-продавани коктейли в света - шотландско уиски Джони Уокър, домашен сироп с чили, битер Ангостура, и много други. Почти всички са на цена от 8.90 лв. и са страхотно вкусово преживяване. Има специално отделено място и за кампари, както и на други любопитни предложения като джин Broker’s със съставки хвойна от Македония и кориандър от България (50 мл, 5.00 лв.), японско и тайландско уиски, отлежали 20-годишни ромове и др. Менюто ще се сменя на всеки два месеца и допълнителните продукти в коктейлите ще бъдат сезонни.

5L

Фотограф: Цветелина Белутова


Да откриеш и влезеш в такъв бар, трябва да е предизвикателство. Ние знам как става, но ще оставим на вас изследователския момент. Може да се ослушвате от познати каква е комбинацията, за да отворите вратата, а на фейсбук страницата да изпратите запитване за резервация. Ако сте одобрен, ще получите три "да"-та.

5L е на ъгъла на ул. "Иван Вазов" и "Шишман" и работи от 16:00 до 02:00 ч.
За резервации: 088 4010205 и фейсбук страница: 5LSpeakeasyBar

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ново място: Амок Ново място: Амок

Клубът иска да разнообрази алтернативната сцена в София

14 фев 2019, 2298 прочитания

Шънджън - бикът на китайската амбиция 2 Шънджън - бикът на китайската амбиция

Градът е огромен експеримент на Китай за бизнес, административен опит и различен начин на живот

8 фев 2019, 4586 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Другата Грузия

Модерен дизайн, стари къщи, храна, вино и слънце в столицата на една от новите водещи туристически дестинации

Има ли шофьор в автобуса

Центърът за градска мобилност расте непрекъснато като функции и пари, но управлението на градския транспорт в София остава все така хаотично

Ти декларира ли биткойна?

Данъчните отново напомниха, че печалбите от търговия и сделки с криптовалути се облагат

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Sisters аre doin' it for themselves

Първият македонски филм на Берлинале "Господ съществува, името й е Петруня" спечели публиката с позицията си за ролята на жената

Ах, Мария

Излезе първата книга на създателката на блога Brain Pickings

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 16.02.2019 Прочетете
Капитал PRO, Всички местни строители искат "Кресна", инфлацията леко расте, американска инвестиция в Добрич

Емисия

DAILY @7AM // 18.02.2019 Прочетете