Другата Грузия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Другата Грузия

Другата Грузия

Модерен дизайн, стари къщи, храна, вино и слънце в столицата на една от новите водещи туристически дестинации

48421 прочитания

Wizz Air възобновява полетите от София до Кутаиси от 28 март - два пъти седмично, всеки вторник и събота. Билетите в момента са на цена от 29.99 лева wizzair.com. Междувременно евтини варианти има от Солун и Истанбул.

"Няма да повярваш какво беше преди 10 години", е често повтаряно изречение, докато чуждестранните посетители клатят одобрително глава, разхождайки се из грузинската столица Тбилиси. Устремена към Европа, отскоро и без визи, Грузия усилено се старае да заличи следите от близкото минало, белязано от войни, авторитарен режим и безправие. И в много отношения успява. "Толкова много положителни статии за Грузия излязоха, че няма как да не пуснат вече директни полети от Лондон", казва с надежда живееща от дълги години в Тбилиси англичанка. Наскоро в поредната си статия оттук "Ню Йорк Таймс" описа страната като Калифорния на Кавказ, а Vogue започна списъка си с 10 задължителни места за посещаване през 2017 именно с Грузия. С щедри дози грузински чар, изключителна храна, вино и архитектура (стара, нова, зашеметителна, лющеща се и подкрепяна с метални конструкции от срутване), Тбилиси е готов за още повече посетители. Няколко полезни неща и адреси извън туристическите клопки, които трябва да знаете за един от най-забележителните градове в Източна Европа (Западна Азия, ако разчитате на квалификацията на ООН).

Вино

На една от стените във фирмения магазин на голям местен винопроизводители историята на виното е разказана с помощта на голяма карта, показваща движението на виното из Европа. Вино по тези земи се прави от 8000 години, което обяснява защо всички стрелки на картата тръгват от Грузия. С 500 сорта грозде Грузия се старае да си възвърне титлата на водещ бутиков винопроизводител - не световноизвестен като Франция, но считан за лидер от всички, които знаят повече за виното. Доскорошните руски санкции всъщност помогнаха на местните производители да влязат на нови пазари, в това число и Франция. Грузинското вино вече е един от първите местни продукти, отговарящ на стандартите на ЕС за износ. Връчат ли ви чаша – най-популярните сортове бяло вино са ркацители, мцване и цинандали, саперави и мукозани за червено вино - не се колебайте да я вземете. Vino Underground (ул. "Галактион Табидзе" 15) е добър адрес за среща с вината на малки местни производители. За късмет има и много местни сирена. Гаумарджос!

Хинкали

"Захар Захарич" (под известния Сух мост) е точно това, което очаквате от името – непретенциозен ресторант, далеч от туристическата глъчка на стария град, с меню с тежки кожени корици и симпатични готвачки, които обичат да надничат от кухнята, за да се убедят сами, че изгладнелите гости са доволни. Подминавано от повечето туристи, това е и мястото, където ви очакват най-вкусните хинкали - известните грузинските пироги с причудливи тестени дръжки, в града. Продавани на всеки ъгъл, истинските пироги хинкали се правят от тънко тесто и са с повече от 20 резки по тях. За съжаление на много места ще получите огромни тестени буци с пълнеж, предвидени за неориентирани туристи. Тук тестото е почти прозрачно, а одобрителното мляскане е лесно доловимо заради падналата по време на ядене тишина. Ресторантът предлага и местни пикантни манджи с гъст сос като остри и харчо, но целта ви е една - хинкали с агнешка кайма. И много моля, не се излагайте – хинкали се ядат с ръце, не с вилица и нож.

Хляб и хачапури

С причудливите си форми и незабравим аромат, грузинският хляб излиза от стари тандури пещи, разположени в подземни помещения, заради които се налага да залегнете, преди побелелият от брашното пекар да ви връчи опакован в хартия горещ хляб. Местната любов към тестото няма как да ви убегне - една от мерките за инфлация в Грузия е индексът хачапури, който следи цените на всички продукти, необходими за правенето на местните питки със сирене и масло. Хачапури се яде по всяко време на денонощието, но запазете повече свободно място в стомаха си за хачапури аджарули, калоричната бомба във формата на лодка с плуващи в нея яйце, сирене и няколко щедри супени лъжици масло. Хачапури аджарули се предлага и в размер "Титаник". Поръчвайте на собствена отговорност. Къде? Навсякъде.

Езо

За първата година от съществуването си "Езо" (ул. "Геронти Кикодзе" 16) успя да се превърне в кулинарно-културна институция, отваряйки големия си двор в модния квартал "Сололаки" – под щедрата сянка на дърветата, през лятото там се намират най-желаните маси в Тбилиси за едни от най-масово посещаваните партита в града. "Езо", ресторант, специализиращ в по-съвременна и изчистена версия на грузинската кухня, съвсем като собствения си дизайн, излиза от утвърдения местен модел за успех, залагащ на живеещите тук чужденци. В "Езо" хипстърите са грузинци, оценяващи предложения като пай с телешка кайма и дюли.

Започнете с чаша домашно бяло вино (попитайте келнера защо виното всъщност е кафяво) и "грузинска салата", перфектната комбинация от пресни домати, краставици, олио от областта Кахетия и подправки. Не може да пропуснете и тукашното хачапури, често описвано като направено от въздух. Ако не сте в настроение за вино, съседния Black Dog Bar (ул. "Ладо Асатиани" 33) е известен с несвършващата местна craft бира.

Куклен театър "Габриадзе"

В излязла като от приказка причудлива страда с часовникова кула в центъра на Тбилиси (ул. "Шавтели" 13) се крие световноизвестният куклен театър "Габриадзе". Представленията на театъра, който всъщност играе изключително за зряла публика със субтитри на английски и руски, предлагат, извинете за клишето, ключ за разгадаването на богатата грузинска душевност. Актьорите на театъра, под ръководството на режисьора Резо Габриадзе, разказват грузински истории, които карат зрителите да напуснат уютния театър просълзени. Театърът често гастролира в чужбина, така че, ако нямате късмета да купите билет, поне се отбийте в Кафе "Габриадзе", ресторанта на театъра, който също изглежда като шарена сцена, но за щастие храната в един от най-добрите ресторанти в града е истинска, а не декор.

Хора и пътища

Първо и основно правило за придвижване, пеша или с автомобил - правила няма. В Грузия автомобилът предоставя неограничени преимущества и е символ на престиж, което обяснява и пъргавината на възрастните пешеходци, докато се опитват да прекосят отдавна изтърканите от гумите на неспиращи автомобили пешеходни пътеки. Местните шофьори, без значение на пола, свободно се отдават, понякога едновременно, на две страсти, докато шофират - пушене и говорене по телефона, без hands free естествено, което е само едно от обясненията за постоянно нарастващия брой пътнотранспортни произшествия. Опасността не свършва дотук. Тбилиси е и град с постоянно увеличаващ се трафик - по статистически данни на всеки трима жители на града се пада по един автомобил – но без адекватната за такова движение инфраструктура. За пешеходците това означава неравна борба с шофьорите и по тротоарите, в по-голямата си част заети от безразборно паркирани автомобили. За съжаление местните власти не правят почти нищо за разрешаването на проблема. Ходете и карайте много внимателно. Или по местна традиция се прекръстете на тръгване.

"Черният лъв"
Автор: Ирина Кудряшова

Антики и агнешко

Безразборното движение по улиците може да се избегне с разходка из битпазара на Сухия мост. Всеки ден из алеите на пазара може да намерите всичко - от пъстри турски килими до грамофони и стилна керамика. Ако продължите разходката към другия бряг на реката, ще намерите истинско съкровище - прясно реставрирания булевард "Давид Агмашенебели", сега превърнат в пешеходна зона. Улицата вече се запълва с кафенета и ресторанти, но не спирайте дотук. Продължете към "Шави Ломи" (ул. "Зураб Квливидзе" 28), или "Черният лъв", любим ресторант на местните ценители на дълги вечери. От няколко месеца вечерите – задължително грузинска салата, пилешка супа чикиртма и агнешки кебаб с ткемали, сос от зелени сливи – се състоят в очарователна стара къща с камина и градина, изпълнена с нарове. За магията допринася и отвореният план на къщата, както и нейните почти безкрайно високи тавани, който ви позволява да обикаляте красивата къща от стая в стая. И така до безкрай.

Фабрика

След откриването на The Biltmore, 6-звезден хотел за 140 милиона долара, в Тбилиси се очаква да отворят врати още половин дузина луксозни хотели, в това число Hyatt и Hilton. Въпреки това западната преса предпочита да пише за наскоро открит хостел. Лесно ще познаете "Фабрика" по цветната украса от графити. Разположен в бивша шивашка фабрика (ул. "Егнате Ниношвили" 8), хостелът е най-новата инвестиция на собствениците на Rooms, най-забележителният дизайнерски хотел в града. Идеята е същата - оживяване на запусната сграда в бързо развиваща се част на града с помощта на местни архитекти с много вкус. "Фабрика" запазва суровия си индустриален вид, но благодарение на заселилите се в двора кафенета, ресторанти, магазини за грузински дизайн и офиси сградата придобива съвсем ново измерение. Най-луксозният хостел в света? Напълно е възможно.

Черен минимализъм

За някои липсата на много световни марки и мол във всеки квартал е нещастие. За други, например стилно облечените млади и стари грузинци, красящи улиците на Тбилиси всеки ден, на света има и по-важни проблеми. Стилът на обличане на грузинците, както повечето неща тук, е тясно свързан с традициите и факта, че Грузия, както всички останали държави в региона, остава консервативна държава. Попфолк имиджът, особено за жените, няма никакъв шанс за налагане. Черното, разбираемо, е любим цвят. Грузинските дизайнери – насочете се към ул. "Абашидзе" и "Палиашвили" в квартал "Ваке" за пълна селекция от бутици на местни моделиери – са проповедници на минимализма и естествените материи, което е забележимо и с невъоръжено око. Меката зима в Тбилиси предоставя неограничени възможности за творчески експерименти с традиционната вълнена наметка чокха, която оживява като задължително палто както за мъже, така и за жени.

Роденият в Грузия Демна Гвасалия, дизайнер на Balenciaga, също обича да подчертава влиянието на родината и Тбилиси върху неговата работа. Започнете покупките в Dots (ул. "Леселидзе" 22) и Materiel, два съседни адреса с красива селекция местни дрехи и аксесоари (грузинските кожени изделия са отделна тема, която също не трябва да пренебрегвате).

Хумус бар

Израелски хумус, грузинска къща

Израелецът Шалва всъщност е роден в Грузия, но, напуснал страната със семейството си в ранното си детство, се завръща за пръв път със съпругата си Сиван преди няколко години. Кратката визита е напълно достатъчна да очарова Сиван и наскоро двамата посрещнаха първите гости в Hummusbar (ул. "Мераб Костава" 3). По местна традиция ресторантът е разположен в стара къща в центъра на града, с редиците сушащо се пране на съседите, добавящи още повече колорит. Hummusbar се вписва в новата тенденция за обогатяване на кулинарната карта на града с чуждестранни – доколкото близкоизточните влияния могат да са чужди тук – ресторанти. Краткото вегетарианско меню – хумус, шакшука, фалафел на фурна и др. – залага изключително на свежите съставки, набавяни всекидневно на пазара от местни производители. Бонус - в кухнята на Сиван постоянно се пекат сладкиши, които биват поднасяни като подарък на гостите, приятна смесица от търсещи истински хумус арабски студенти, експати и местни ценители, до един потънали в слънчева светлина на стар балкон с размерите на малко футболно игрище.

Квартал "Вера"

Ако се намираше в София, квартал "Вера" би бил нещо като стария "Лозенец" много преди строителните предприемачи да започнат да се правят на архитекти. Стръмните улици на квартала, често застлани с калдъръм, ще ви заведат до потънали в зеленина стари къщи. Разхождайки се из "Вера", няма как да не забележите прилежно подредените плодове на сергиите - в Грузия плодове и зеленчуци се продават от багажника на всеки втори автомобил, обикновено съветско производство, но в малките магазини подредбата на мандарини, нарове и праскови е изкуство. Откриването на Rooms (ул. "Мераб Костава" 14), споменатият дизайнерски хотел, дело на местни инвеститори и архитекти, даде значителен тласък на квартала, видим по броя нови кафенета, ресторанти и бутици. В съседство расте и InterContinental, поредният луксозен хотел в Тбилиси. Завършете разходката нагоре и надолу из квартала в "О, Мода, Мода", тайното кафене и бутик с една от най-красивите градини в Тбилиси. Единственият начин да разпознаете кафенето (ул. "Васил Барнов" 64-66) е металната врата с едва забележим надпис на грузински. Към кафето не забравяйте да си поръчате печена дюля с ядки, карамел и стръкче мента.

Wizz Air възобновява полетите от София до Кутаиси от 28 март - два пъти седмично, всеки вторник и събота. Билетите в момента са на цена от 29.99 лева wizzair.com. Междувременно евтини варианти има от Солун и Истанбул.

"Няма да повярваш какво беше преди 10 години", е често повтаряно изречение, докато чуждестранните посетители клатят одобрително глава, разхождайки се из грузинската столица Тбилиси. Устремена към Европа, отскоро и без визи, Грузия усилено се старае да заличи следите от близкото минало, белязано от войни, авторитарен режим и безправие. И в много отношения успява. "Толкова много положителни статии за Грузия излязоха, че няма как да не пуснат вече директни полети от Лондон", казва с надежда живееща от дълги години в Тбилиси англичанка. Наскоро в поредната си статия оттук "Ню Йорк Таймс" описа страната като Калифорния на Кавказ, а Vogue започна списъка си с 10 задължителни места за посещаване през 2017 именно с Грузия. С щедри дози грузински чар, изключителна храна, вино и архитектура (стара, нова, зашеметителна, лющеща се и подкрепяна с метални конструкции от срутване), Тбилиси е готов за още повече посетители. Няколко полезни неща и адреси извън туристическите клопки, които трябва да знаете за един от най-забележителните градове в Източна Европа (Западна Азия, ако разчитате на квалификацията на ООН).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  4er avatar :-|
  pi4er

  Точно се ентусиазирах да ходя и гледам, летището на Уиз е еквивалент на Пловдив, по-близо до разни национални паркове, Поти и морето им. Ако е до там, сложете и цена на кола с ферибот от Варна до Поти, и особености на трансферите от по-далечни места до Тбилиси.

 • 2
  nage avatar :-|
  nage

  До коментар [#1] от "pi4er":

  хах, фериботът е товарен и минава пътьом през Одеса, ще се лашкаш седмица със закоравялите моряци, успех!

 • 3
  simon40 avatar :-|
  simon40

  До коментар [#2] от "nage":

  Не е така, има фери и от Бургас. Два дена е пътя до Поти и струва 120 евро.

 • 4
  4er avatar :-|
  pi4er

  Харесва ми идеята за лашкане на товарен ферибот. Било неповторимо от много аспекти, но не по всеки вкус. И не евтино.
  А ферито от Бургас - супер. Хубава локация сме си България.
  Колата, жената и айде за седмица в Кавказките планини. По западните страни плащат луди пари за подобни екзотики.
  Уиз, и тяхното не е зле, приветствам и тях.
  Ски в Бакуриани за любителите на новото.

 • 5
  bai_toz avatar :-?
  Без коз

  Много инетересна статия.Интригуващо.
  Поздравявам автора,Петров.
  Благодаря, г-н Петров.


  П.С Ще се радвам да се разходите и до Ереван ;)

 • 6
  zumz avatar :-|
  zumz

  Хубава статия за слабо позната държава и гостоприемен народ. Ще си позволя обаче да не се съглася с високата оценка за грузинските вина. Пробал съм много от тях и общото впечатление е, че са пивки, но като цяло не са нищо особено. Отгоре на това са доста скъпи за качеството си. Сходни сортове от Южна Америка, Австралия, а и от България често пъти са значително по-богати на вкусова палитра, а и на по-ниска цена.

 • 7
  hiy1466432867499792 avatar :-|
  Ivo Georgiev

  Наскоро посетих Грузия и я препоръчвам силно! Отлична дестинация за ски и сноуборд - Гуадури.

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "В Грузия автомобилът предоставя неограничени преимущества и е символ на престиж...Местните шофьори, без значение на пола, свободно се отдават, понякога едновременно, на две страсти, докато шофират - пушене и говорене по телефона, без hands free естествено...Тбилиси е и град с постоянно увеличаващ се трафик - по статистически данни на всеки трима жители на града се пада по един автомобил – но без адекватната за такова движение инфраструктура. За пешеходците това означава неравна борба с шофьорите и по тротоарите, в по-голямата си част заети от безразборно паркирани автомобили. За съжаление местните власти не правят почти нищо за разрешаването на проблема."

  Познато? И всичко тръгва от "престижа". Да се знае.

 • 9
  Bramasole avatar :-P
  Bramasole

  Приятна за четене статия!
  Бих предложила на автора да направи тематични продължения - напр. за грузинските тостове, вицове...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK