Виетнам за начинаещи

Виетнам за начинаещи

Какво трябва да знаем за горещия (и лют) Сайгон и прохладния красив централен бряг

Ани Коджаиванова
51869 прочитания

© Магдалина Генова


Сега. Това е най-доброто време да посетите Виетнам. Сега, преди ускореното градско развитие да започне да претопява провокиращите контрасти, да разсейва наситените аромати на уличната храна, да замени безгрижните усмивки с напрегнатите лица на хора, които имат какво да губят.

Сега, преди огромните инвестиции да преобразят тази мила, попроскубана улична котка в следващия препускащ азиатски тигър.

Виетнам се променя бързо и видимо, а тази промяна е най-осезаема в Хо Ши Мин или, както западните туристи, а и местните хора предпочитат да го наричат – Сайгон. Този десетмилионен шеметен център на Южен Виетнам винаги е имал много по-свободен дух от столицата Ханой, където е базирана комунистическата администрация. И неслучайно днес е предпочитаното място за чуждестранните инвестиции.

Наричан "Силициевата долина на Виетнам", Сайгон е център на много динамична IT индустрия, редом с която неотменно се появяват експати, небостъргачи, луксозни хотели и търговски центрове, средна класа от млади професионалисти, хипстърски ресторанти и крафт бира.

Но луксът е още много малка част от живота тук, белязан от много шум и от цялата антиестетика на градската бедност и пренаселеност. Битовият живот за мнозина от сайгонците се върти около мотопеда – не просто основно средство за придвижване, но често и за работа, а също и място за търговия, за хранене, за почивка. Милионите мотопеди формират трафика на града, който трудно може да бъде описан с думи – правила почти не съществуват. Те обаче са и екологичен проблем – заради замърсяването повечето мотористи носят маски, особено жените, за които има разработени цели модни линии.

И ако безконечните вълни от мотопеди е първото, което ще забележите, второто ще бъде храната. Тук тя е живот, битие и начин за прехрана за много хора: от продавачите на плодове, кокос или сок от захарна тръстика на велосипеди през майсторите на уличната скара и кралиците на сандвичите Бан Ми до безбройните подвижни щандове с традиционна храна, които най-често са семеен бизнес.

По обяд и вечер тротоарите се превръщат в място за обществено хранене. Насядали на ниски столчета около ниски масички, милиони виетнамци се изхранват със супи с нудли в безброй комбинации, начело с вездесъщото Фъ и други традиционни ястия с нудли и ориз и комбинации от месо и морски дарове.

Готвената улична храна изглежда екзотично, интересно, вкусно. И наистина е. Но липсата на течаща вода, градската жега и мръсотия са рискови фактори за непривикналите на тези условия европейски стомаси, така че като цяло я избягвайте. Ако все пак решите да сте смели, заложете на изпитани локации – например известната Lunch Lady, която придоби популярност, след като Антъни Бурдейн обядва там в епизод на шоуто си, посветен на Сайгон.

Добрата новина е, същата тази цветна и вкусна традиционна храна се сервира и в хиляди "ресторанти" из града – на практика това са същите подвижни щандове, но вече разположени в собствени помещения, което гарантира базова хигиена, а за останалото ще се погрижи горещият лют бульон и многото подправки и зелени добавки като мента, кориандър и др.

Тези места са идеални за бърз обяд, но не и за вечеря, в която сме свикнали да инвестираме повече време и очакваме повече удобства. Социалните мрежи като 4Square, Swarm или Google Maps ще ви помогне в избора между стотици ресторанти с традиционна, модерна и дори авторска храна – съвременен прочит на виетнамската кухня или азиатско-европейски фюжън.

Виетнамската кухня всъщност е търпяла много влияния във вековете – китайско, японско, френско. Тя е изключително богата и слабо позната, така че задължително потърсете базова информация за нея. Един добър избор е блогът migrationology.com, от където можете да си свалите във версия и за телефон кратки и изключително полезни пътеводители като например 25 must-eat ястия в Сайгон и места, на които да ги опитате.

Популярен сред туристите е т.нар. Food Market, където могат да се опитат накуп различни специалитети. Тук е и предпочитаното място за "нощен живот", какъвто в града е рядкост като цяло. Алкохолът също е рядкост, с изключение на местната бира – лека, пивка, светла. Градът притихва преди полунощ, а работният ден започва много рано, като и приключва доста рано, вероятно ориентиран по продължителността на деня – от 6 до 6 целогодишно.

Фотогалерия: Виетнам за начинаещи

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Цялата галерия

Сайгон не е град, в който да инвестирате твърде много време. Той впечатлява най-вече с пулса си на живот, а историческите и архитектурни забележителности са ограничен брой. Шумът, множеството, миризмите и трафика бързо ще ви накарат да откриете дневните екскурзии извън него, сред които не трябва да се пропуска тази до делтата на Меконг. Това е една отделна екосистема, която дава прехрана и смисъл на живота на почти 20 млн. души – рибари, градинари, земеделци, животновъди, занаятчии. Богатствата, които огромната река осигурява, ще видите на островните или по плаващите пазари – на лодки: ориз, зеленчуци, плодове, подправки, жива и сушена риба и морски дарове, месо и яйца, занаятчийски продукти. Ще ви запознаят с технологията на някои от основните продукти за виетнамската кухня – например оризовите кори, оризовите пуканки, кокосовото масло и т.н.

Ще опитате местната кухня, плодове и (ако ви стиска) от оризовата ракия, престояла с кобри, като се счита, че така напитката дава сили и е афродизиак.

Сред атракциите е и да ви повозят в лодки еднодръвки, управлявани само от жени, да покарате колело през селото насред джунглата, или просто да релаксирате в хамак – както правят местните в обедната жега.

Освен с пренасищащи сетивата градове и вълнуваща природа, Виетнам разполага и с много добри места за отдих, а сред най-популярните е красивото курортно градче Хой Ан, удобно разположен в Централен Виетнам, на около 500 км северно от Сайгон или 50-минутен полет със самолет. Старият град с колониална архитектура, окъпан вечер в цветни светлини от безброй фенери, е защитен от Юнеско и красотата му трудно може да се опише – накъдето и да се обърнете, гледката е достойна за картичка.

Някога градът е бил важен търговски център и порт и тук среща са си давали виетнамци, китайци, японци, французи, холандци. Всяка от тези култури е оставила своето архитектурно и особено кулинарно наследство, което местните хора днес ценят повече от всичко.

Безброй кафета и ресторанти по крайречната алея приютяват туристите, предлагайки им класически, модерни и дори авторски интерпретации на местните специалитети. Хой Ан има своите кулинарни звезди като Мис Ли и Мис Ви, които имат собствени ресторанти и предлагат кулинарни курсове и готварски класове за начинаещи и напреднали.

Концепцията "от фермата до чинията" за западния свят може и да е достижение на модерността, но тук е нещо напълно нормално за всички ресторанти. Пресните плодове и зеленчуци в огромно разнообразие се отглеждат на място и най-често в органични градини. Градът е опасан с оризови полета – любимо място за фото-разходка с велосипед за туристите, а в наводнените им части местните фермери отглеждат патици, крави и биволи. Старият град е разположен на делтата на река Ту Бон, но морето с богатите му дарове и красиви плажове, е само на три – четири километра.

На практика Хой Ан и близкият голям град Да Нанг (трети по големина във Виетнам с около милион жители) са свързани с огромна 30-километрова плажна ивица, която – предвид мащабите на инвестициите в луксозни комплекси, е цел на милиони туристи. Така ако целта са ви големите, красиви плажове с бял пясък – тогава заложете на някой от големите ризорти по брега.

Ако търсите по-кулинарно и културно изживяване, изберете хотел до Стария град. Един от най-добрите за целта е четиризвездният комплекс Historic Hotel Hoi An, който предлага много удобства и комфорт за добра цена.

Хой Ан – освен бижу сам по себе си, е удобна отправна точка за интересни екскурзии.

Близката археологична атракция е древният свещен град на старата местна цивилизация Чампа. Ми Сон изниква в джунглата, разкрит преди няколко десетилетия от френски археолози, и макар мащабите му далеч да не са поразяващи като тези на Анкор Ват в Камбоджа, си заслужава да се види.

Ако предпочитате по-динамичен маршрут, то изборът е между плаване и гмуркане между близките до Хой Ан острови Чам в морето или посещение на варовиковата Мраморна планина, осеяна с пагоди и светилища вътре в карстовите пещери и Планината на маймуните, коронясана с огромна статуя на женски Буда – най-голямата в тази част на Азия и разкошна гледка към залива на Да Нанг.

Недалече от Хой Ан се намира величествената стара столица на Виетнам – Хуе. Макар градът и целият регион да са изстрадали мъчителната война и нейните ужаси, Хуе пази и гордо носи своето минало имперско величие, финес и духовност. Впечатляващ тук е Императорският град с огромна крепост в китайски стил, в центъра на която се намира "Пурпурен забранен град", отреден само за нуждите на владетелското семейство.

Хуе, който също е задължителна кулинарна дестинация със собствени специалитети, може да бъде посетен и за дневна екскурзия, но дългият път ще ощети преживяването (150-те километра се взимат за 3-4 часа заради особеностите на движението), затова по-добре го включете в програмата си за поне двудневен престой.

Виетнам, подобно на много други кътчета на Азия, е място на контрасти, което ще ви накара да преосмислите понятия като пространство, бедност и богатство, социален ред. Ще ви накара да се замислите и за мястото на Европа в света, и за привилегията и недостатъците на това да бъдем европейци. Ще ви очарова, но редом с това ще ви накара да излезете от комфортната си зона – нещо изключително важно за личното и обществено самоизрастване. Струва си.

Важно е да знаем


- За посещение в страната се изисква виза. Изготвянето й отнема 80 долара и около седмица в посолството в София. Има и ангенции, които предлагат значително по-евтини визи онлайн, които се получават директно на летището при пристигане. Ако изберете този вариант, проучете добре агенциите, тъй като има рисков елемент.


- Полетите. Най-удобна връзка София – Хо Ши Мин – само с едно прикачване, е на Катарските авиолинии. Място в икономичен клас започва от около 400-480 евро и зависи от възможните промоции.


- Вътрешният въздушен транспорт във Виетнам е изключително развит и много изгоден. Включва 20-ина дестинации, оперирани от държавната Vietnam Airlines и няколко нискотарифни превозвачи с нови самолети. Това е предпочитаният начин на придвижване, а всички други варианти са много бавни.


- Много туристически сайтове сочат Виетнам като рискова за здравето страна, но това е по-скоро преувеличено. Нуждата от ваксини за хепатит А и Б като цяло не е по-голяма от принципната нужда от тях и в България. Достатъчна мярка са дезинфектантите за ръце, за всеки случай избягвайте и небутилирана вода и улични напитки с лед. Маларията се среща рядко в страната, а градовете не са рискова зона. Заради собственото спокойствие носете спрей срещу несекоми с по-високо съдържание на DEET (трудно се намира в София, но на място има), особено при посещения по делтата на Меконг.


- Както при всяко дълго пътуване, вземете базови лекарства. Във Виетнам аптеките не са в такова изобилие и достъпност, с каквито сме свикнали.


- Да пропуснете местната храна заради хигиенни страхове би било голяма загуба. Избягвайте готвената на улицата храна, но малките заведения с локална кухня, в които обядват местните хора, не са по-страшни от столична дюнерджийница. Все пак заради факта, че продуктите, подправките и цялата микрофлора са много различни от това, на което сме свикнали, възможно е да се сдобиете със стомашен дискомфорт. Нищо страшно, просто превърнете ентерола в първи приятел и го ползвайте превантивно и ежедневно.


- Хотелите - в специализираните сайтове има за всеки по нещо, цените са по-ниски от средноевропейските. В Сайгон не рискувайте с хотел извън Дистрикт 1 (централната зона). Популярен избор е районът около Ben Thanh Market, където са и повечето хотели. Препоръчителни са по-висококатегорийните хотели, които предлагат летищен трансфер, добра шумоизолация и други екстри. Ще ги оцените.


- Придвижването в Сайгон: Предимно пеша. Много бързо ще разберете, че трафикът тук е напълно непригоден и неразбираем за европейци. Бъдете смели при пресичането, но внимавайте много. Метрото се изгражда в момента. Таксита има, но на улицата е трудно да се възползвате от тях. Могат да бъдат извикани от хотела.


- Виетнам е значително по-евтин от България. Храната варира от 2 лв. за порция традиционна супа в локалните заведения за обяд до 40 – 50 лв. за изобилна вечеря в добър ресторант за двама. При шопинг изживяванията пазаренето е неизбежно, изключение са луксозните магазини.


- Трудно ще се сдобиете с виетнамска валута (донги) от България, но с MasterCard теглите на място от повечето банкомати, на места може и да се плаща с карта. Обмяна на валута има на летището, както и в някои хотели.


- Интернет има в хотелите и повечето заведения. Продават се и карти с мобилен интернет.


- Английски? Да, но малко и лош. Особеното произношение на виетнамците налага да напрегнете цялата си интуиция, за да разберете какво ви казват.


- Хората обаче са изключително приятелски настроени. Усмихвайте им се и ще ви се върне в изобилие.

Сега. Това е най-доброто време да посетите Виетнам. Сега, преди ускореното градско развитие да започне да претопява провокиращите контрасти, да разсейва наситените аромати на уличната храна, да замени безгрижните усмивки с напрегнатите лица на хора, които имат какво да губят.

Сега, преди огромните инвестиции да преобразят тази мила, попроскубана улична котка в следващия препускащ азиатски тигър.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


5 коментара
 • 1
  creaturebg avatar :-|
  Creature

  От скоро едномесечна виза може да се направи и онлайн за 3-4 дена срещу $40.

 • 2
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  Съдейки по снимките няма много промени от пътуването ми там през 1998 г. Това бих го отчел като положителен фактор. Виетнам и особено Сайгон са дестинации за млади хора с енергия, любопитство и отворено съзнание. На търсещите силни усещания Сайгон може да предложи освен кулинарните много (приятни) изненади на 1/10 от цените в т. н. цивилизовани държави с 3-5 пъти по-високо качество иф ю ноу уат ай мийн.

 • 3
  gesand avatar :-?
  gesand

  Бях там м.г. и имам малко по-различни впечатления. Малко се преувеличава за епидемичната опасност и хранителните разстройства. Репеленти трябват, особено за делтата на Меконг, но никави стомашно-чревни оплаквания не сме имали дори след крокодилското, змийското вино и патешките ембриони (които са по-екзотични храни). Важно е винаги да се пие бутилирана вода, много е евтина. Иначе храната е страхотна, има голямо френско влияние и виетнамците са горе-долу единствените в тази част от света, които пекат хубав хляб. Интересни заведения могат да се намерят в Trip Advisor, вкл. на странни места като последния етаж на жилищна сграда (казва се Secret Garden и е уникално място!).
  Визи заявихме онлайн за към 25 долара, но трябваше да се чака на летището, за да обработят паспортите. Добре е да се отседне в хотел поне 4 звезди, за да сте сигурни, че говорят английски. Има добри оферти в интернет. Също в хотела могат да ви обменят валута, т.е. долари, друго не вземат май. И ако банкнотите са скъсани или надраскани, няма да ви ги вземат.
  Такситата не са проблем, може да се хванат навсякъде, но шофьорите не разбират английски. Показвате им визитката с адреса на хотела ви и ще ви закарат. Също така има Uber в Хо Ши Мин Сити, техните шофьори говорят английски. Така че ако имате акаунт, възползвайте се. Цените са малко по-ниски от тези на такситата.
  Пресичането на улиците е голям екшън! Шофьорите не спират на червено, за да пуснат пешеходците. Има трик за пресичане, който местните ни казаха. Подреждате се в редичка един до друг, за да сте лесни за заобикаляне, и се движите бавно към другия тротоар. Който бърза, може да бъде ударен. Също може да ви ударят ако се движите по тротоара, защото някои мотопеди решават да минат напряко...
  В Сайгон има забележителности, не е вярно, че няма. Има френска католическа катедрала, старинна поща, пешеходната улица в центъра, огромният президентски дворец в класически комунистически стил. Също музеят на войната, но той е доста травматично преживяване, особено залата, посветена на агент Ориндж и хилядите дечица, родени с малформации след неговата употреба. А в двора му са изложени самолети, бтр-и и друга бойна техника, изоставена от американците. За музеите трябва да се има предвид, че във Виетнам стриктно се спазва обедната почивка и на обяд са затворени.
  От Хо Ши Мин до делтата на Меконг се стига с автобус, има много туристически фирми, които предлагат билети и ви обясняват как да стигнете до автогаратa и т.н. Ние бяхме близо до Кан Тъ в един комплекс от тръстикови къщички. Там най-интересна беше разходката с велосипеди, защото гидът разказва как живеят обикновените хора по селата и видяхме местния будистки храм, училището, народния лечител и казана за ракия. Неразредена е 90 градуса и само от изпаренията може да се замае човек!
  С две думи, Виетнам е страхотно преживяване. Но и фрапиращи контрасти - небостъргачи и луксозни бутици в Сайгон, и ужасна бедност и мизерия в провинцията. Но хората са много позитивни въпреки всичко.

 • 4
  sps01522759 avatar :-|
  Лягам си само с големи книги

  Изключително интересен и много добре написан текст (като изключим излишни чуждици като "ризорти"). Иска ми се да имаше повече такива в Лайт, ама - уви, - това рядко се случва вече.

 • 5
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx

  "спрей срещу репеленти"
  хехехехе


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал