Другата Гърция
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Другата Гърция

Самотраки

Другата Гърция

Пет дестинации за онези, които искат нещо повече от Халкидики и Тасос

72844 прочитания

Самотраки

© Антони Георгиев


За свикналия да пътува на юг от Кулата - и останалите гранични пунктове с Гърция - единствено с цел да разпъне хавлията си някъде из Халкидики или Тасос, Гърция може да изглежда привлекателна, но монотонна. Море, море и още море, селца с къщи от 50-те или 80-те, прясна риба, узо и антични развалини, които с няколко забележителни изключения са от интерес само за историците.

Но това е само на повърхността. С ексцентричната си география, високите си планини, начупената брегова линия и изобилието от острови (дали са 1200, 4000 или 6000, зависи кой точно сайт четете), Гърция е пълна с места със собствена физиономия и характер, където масовият туризъм (почти) не съществува.

Самотраки

Преди десетина година малко българи бяха посещавали този остров в Егейско море, а немският беше най-лесният начин да се разбереш в пристанището Камариотица, където са основната част от семейните пансиони и ресторанти. Днес нещата са други, но въпреки че положението с хотелите се е подобрило, Самотраки си остава спокоен, защото няма изобилие от плажове и е далеч (с ферибот от Александруполис е около 2 часа и трябва внимателно да планирате кога ще пътувате и в двете посоки).

Какво получавате в замяна? Спокойствие, живописната планина Фенгари, от която Посейдон наблюдавал как се развива Троянската война, и местен специалитет, нетипичен за остров - чеверме от козле ("кацики"). Забележителностите на острова са лесно достъпни с кола - Светилището на Самотракийските богове е образец за романтична руина, а традиционното градче Хора е лабиринт от стари живописни къщи. Преходът до ждрелото на река Фониас с неговите водопади е около 45 минути, основно през гъста гора.

От трите плажа, достъпни откъм сушата, най-приятен е Пахия Амос, а най-живописен - Кипос. Плажът Ватос, на южния бряг, ги бие по красота, но е достъпен само по море. Компанията Theodora предлага няколкочасова обиколка на Самотраки със спирка на Ватос за 25 евро, за подробности проверете в офиса на фирмата в Камариотица или в Samothraki Travel. Цените на общинския къмпинг Варадес за 2016 г. бяха 3 евро на нощ за възрастен, 1.5 евро за дете между 4 до 10 години, 2 евро за кола и 3 за каравана и палатка.

Парос и Андипарос

Санторини и Миконос са най-популярните късчета суша от Цикладската група, но ако търсите автентично цикладско преживяване, мястото е Парос (3-4 часа с ферибот от Пирея, като може да разчитате на directferries.co.uk за сравнения на цени и дати). Дори в разгара на сезона островът запазва атмосферата си на място, което не е превзето изцяло от туристите, и предлага живописни, богати на история забележителности и толкова плажове, че целият ви престой може да мине в обиколки из тях. Парикия, столица и основно пристанище, е логичното място, от което повечето пришълци започват обиколката си (колата е препоръчителна).

С белите си къщи, лъкатушещите улички и крепостта Парикия е образец на цикладска архитектура и има своя собствена забележителност - средновековната църква "Панагия Екатонпилиани". Но в Парос има много повече. Селцата Науса и Марпиза са запазили автентичния си дух, а античната кариера, дала мрамора, от който е изваяна Венера Милоска, е отворена за посещение. Близкото островче Андипарос (с лодка от Парикия през летния сезон, или с локален ферибот от Пунда целогодишно) е забележително с живописното си старо градче и пещера, за която се твърди, че е най-старата в Европа. Оглеждайте се и за Том Ханкс, който има къща на острова.

Възможностите за настаняване в Парос покриват всички видове бюджет, има и къмпинги (Koula е близо до Парикия, нощувката в разгара на лятото е 8 евро за възрастен, 3 евро за дете на 4-10 години, 4 евро за палатка, 5 евро за каравана, 7 евро за палатка под наем, 8 евро за бунгало, безплатно за коли, електричеството е 4 евро). Същото се отнася за ресторантите: Ephesus в Парикия е съчетава локална и малоазийска кухня, но за по-автентично и евтино преживяване, опитайте нещо по-скромно като Taverna Paros, отново в Парикия. Най-известният от местните плажове е Колумбритес заради причудливите му гранитни образувания.

Мани

Ограден от непристъпната планина Тайгет, в продължение на векове пелопонеският полуосторов Мани се свързва с изолация и суровите нрави на маниотите - наследници на византийски аристократи, превърнали кръвните междуродови вендети в начин на живот. Днес вендети в Мани няма, но пътешествениците, преминали по лъкатушещите планински пътища на Тайгет, попадат в място като никъде другаде в Гърция. Сред драматични планини, обрасли с кактуси опунция, сивеят каменни селца като Ватия и Кита, в които още стърчат високите кули, строени през ХVI-ХIХ в. като укрепления в междуклановите войни (последната приключила през 1870 г. след намесата на гръцката армия). Нос Тенаро съхранява малките, но мрачни останки от храм на Посейдон и оракул на мъртвите, и пещера, за която вярвали, че е един от входовете към царството на Хадес.

Въпреки своята суровост (а може би тъкмо заради нея) Мани е гостоприемно място - местните с удоволствие спират да си говорят с вас, а храната в скромните таверни е проста и вкусна. Ресторантите в Геролименас ви дават оптималното съотношение между очарователната изостаналост на т.нар. Дълбоко Мани и прищевки на цивилизацията като покривки и безжичен интернет - докато To Akrogiali лежи на стари лаври, To Limeni още държи ниво. Мани има и няколко добри плажове (Калогрия, Кардамили, Агиос Николаос, Итилио, Порто Кайо и Котронас), а най-популярното туристическо преживяване е влизането с лодка в пещерите Дирос край Итилио (билетът за възрастни е 12 евро, редуцираният е 7 евро, през лятото е отворено от 10.00 до 18.00 часа).

Ареополис на западния бряг и Гитио на източния предлагат най-голямо разнообразие от места за нощувка, включително къмпинги (в Gythion Bay е 6.50 евро на нощ за възрастен, 5 евро за дете между 4 и 10 години, 9 евро за кемпер, 7 евро за каравана, 8 евро за голяма палатка, 4.50 за автомобил, електричеството не е включено в цените). Пътят с кола от Атина е около 4 часа.

Спецес

Онези, които взимат ферибота от Коста за краткото пътуване до Спецес, трябва да оставят колата на пристанището - само жителите на острова имат право на автомобил. За останалите има мотопеди под наем (20 евро за 24 часа).

Защо ви е тогава цялата разправия? Спецес заема особено място на туристическата карта. Малък, покрит с пиниеви гори и със само едно селище от скромни къщи с тесни улици, островът не само ваканционно убежище за по-първа ръка гърци, но е и зареден с литературната слава на една от най-влиятелните романи на ХХ в. - The Magus на Джон Фаулс. Онези, които са го чели, лесно ще разпознат атмосферата, плажовете и старото училище на Спецес в съответните места на измисления Фраксос. Дори мистериозната вила на загадъчния Морис Конхис си има реално съответствие. Но дори да не сте и чували за The Magus (книгата не е преведена на български), Спецес ще ви спечели със спокойствието си, калдъръмените мозайки от бели и черни камъчета по улиците, тежката миризма на борове, плажове като Агия Анаргири и къщата-музей на Ласкарина Вувулина - участничка в Гръцката война за независимост от началото на ХIХ в., чието име може би ви е известно покрай Зорба Гърка.

Ако можете да си го позволите, хотел Poseidonion (във високия сезон около 270 евро на нощ за стандартна двойна стая, задължителен минимум от 2 нощувки) е като пътуване към началото на ХХ в., когато богатите и красивите тепърва започвали да откриват острова. Високият жизнен стандарт на Спецес личи и в цените в ресторантите. Според местните жители заведенията за хранене в Старото пристанище са "най-скъпите в Гърция", затова самите те предпочитат по-достъпните таверните в новото пристанище и околността като Patralis.

По-достъпна алтернатива е да останете в къмпинг Hydras Wave, на материка, срещу остров Хидра (нощувка за възрастен във високия сезон от 7.5 евро, 4 евро за дете от 4 до 10 години, 6.5 евро за каравана, 7 евро за кемпер, 7.5 евро за голяма палатка, 4 евро за електричество) и да посетите Спецес с някое от водните таксита, които чакат на Коста (20 евро в едната посока през деня).

Спецес е на около 3 часа с кола от Атина, по пътя минавате през Коринт (античен град, средновековна крепост, канал от ХIХ в.) и край Епидавър, където е прочутият античен театър. Наблизо са и места като Микена (цитаделата на Агамемнон, открита от Хайнрих Шлиман) и Навплио (живописно градче, първата столица на независима Гърция).

Загорохория

Гърция не е само море. Гърция е и планини. И то какви! Само на 8 часа път от София са Пинд и областта Загорохория - регион на спиращи дъха пейзажи, стари мостове с дръзко извити арки, едно от най-дълбоките ждрела в света и 48 традиционни села построени изцяло от камък. Да шофирате или да се разхождате из националния парк "Викос-Аоос" е най-голямото удоволствие тук (детайлната карта е препоръчителна). Където и да ви отведат късметът, краката и любопитството, не пропускайте селата Вица, Монодендри, Папиго и Кукули. Добавете мостовете Мисиос, Войдоматис, Пеционис и онези при Кипи и Калутас, и ще преживеете нещо, което рядко се случва в Гърция - чувството на откривателство. Дълго 20 км и дълбоко между 450 и 1600 м, ждрелото Викос е чудесна дестинация за преход, ако сте с подходящи обувки и екипировка. Дори да не сте подготвени, гледката откъм наблюдателната площадка в село Викос си заслужава.

Загорохория е регион на малки семейни хотели, често в традиционни каменни къщи и на достъпни цени до 70 евро на вечер за двойна стая във високия сезон. Най-лесният начин е да спрете и да питате, но ако искате да играете на сигурно и нямате нищо против да платите около 140 евро на нощ за двойна стая във високия сезон, опитайте Papaevangelou Hotel в Мегало Папиго или Aristi Mountain Resort and Villas в Аристи. Любителите на къмпингуването трябва да помнят, че свободното лагеруване е забранено в Гърция. Най-близкият къмпинг е Limnopoula край Йоанина (нощувка за двама души в "мобилен дом" за 24 евро, безплатно електричество).

Пътуването към Загорохория е идеалният повод да се отбиете в Йоанина (Янина), където ще откриете живописно езеро и стар град, и в традиционното село Мецово, от където да си купите апетитното местно сирене мецовоне. И двете са непосредствено край магистралата Егнатия Одос, но повечето пътуващи ги подминават, заслепени от желанието да опознаят Корфу и Йонийските острови, или изтощени от опознаването на Корфу и Йонийските острови.

За свикналия да пътува на юг от Кулата - и останалите гранични пунктове с Гърция - единствено с цел да разпъне хавлията си някъде из Халкидики или Тасос, Гърция може да изглежда привлекателна, но монотонна. Море, море и още море, селца с къщи от 50-те или 80-те, прясна риба, узо и антични развалини, които с няколко забележителни изключения са от интерес само за историците.

Но това е само на повърхността. С ексцентричната си география, високите си планини, начупената брегова линия и изобилието от острови (дали са 1200, 4000 или 6000, зависи кой точно сайт четете), Гърция е пълна с места със собствена физиономия и характер, където масовият туризъм (почти) не съществува.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  mrkrustev avatar :-|
  Михаил Кръстев

  Пишете по-лаконично! Ако искате да ви четат!

 • 2
  plamski2 avatar :-|
  Пламен Шомов

  Пишете по-подробно! За да Ви четем:)

 • 3
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  До коментар [#1] от "mrkrustev":

  Съгласен. И аз съм за по-кратките, но съдържателни текстове (не че този не е такъв, но можеше малко по-сбито да бъде предадено всичко). Г-жа Трънкова е един от най-добрите специалисти по южната ни съседка и аз напълно се доверявам на предложенията й.

 • 4
  hdf1450762495483658 avatar :-?
  Albena Savova

  И аз харесвам да ми е подробно, чета с географкия атлас в ръка :) И веднага да се преведе на български The Magus на Джон Фаулс! Знаков роман на 20-ти век, пък не е преведен, ха!

 • 5
  bestbuy avatar :-P

  Как не ви беше срам да го опишете толкова хубаво..Сега трявбва да зарежа всичко и да тръгвам да си уреждам отпуска и билети.. Не ви е срам :)

 • 6
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  [quote#1:"mrkrustev"]Пишете по-лаконично! Ако искате да ви четат! [/quote]
  ти сигурно си завършил библиотекарския, нали.. познах аз, познах... :) :)

 • 7
  sdafcef avatar :-|
  sdafcef

  Малко снимки има в тази статия :(

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Добре продавате гръцкото. Както и да е. Имам за вас отдавна критика и я пиша под всеки пътепис - снимките не се намират близо до текста, в който се описва местността. Не намирам смисъл да гледам снимки, ако това, което се отнася за тях е един скрол надолу. Все едно да ти избързват субтитрите на филма...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.