Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Места

3 26 май 2017, 10:00, 16968 прочитания

Ново място: Drekka

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Ако доскоро сте попадали на Drekka само онлайн, сега магазинът за кафе, чай и аксесоари се материализира на централна софийска улица, за да предложи селекцията си "от плът и кръв". Това му е и хубавото – ще усетите ароматите и комбинациите, а може да ги пробвате и на вкус. Напитката ще ви приготви бариста Киро, когото вероятно помните от Фабрика Дъга.

За собственика Христо Христов началото на Drekka слага един въпрос, който си задава, докато е в чужбина: "Защо това кафе е по-вкусно от онова, което пия обикновено?" И започва да чете, да се интересува. "Говорих с хората, които го приготвят, с хората, които го продават." Малко по малко се запалва по кафето и неусетно хобито се обръща в бизнес – отново с въпрос: "Защо, след като така или иначе търсим и внасяме кафе за нас, да не го правим и за хората?"


Характерното за т.нар. specialty кафета, каквито се предлагат в Drekka, е, че те са в ограничени количества, вкусът им е различен, защото зависи от реколтата и от изпичането, което пък от своя страна изненадва и самия потребител. "Тези кафета са в малко количество и свършват бързо. Така човек може да опита доста вкусове."

Селекцията и подборът на марки е дело на предварителните проучвания на екипа на Drekka. Започват първо с кафето, чаят идва на втори етап. Официален дистрибутор са на чайовете teapigs, на немските селекционери на кафе The Barn, на шведите Koppi, гърците от Taf Coffe (една от най-добрите пекарни на Балканския полуостров според Христо), на американците от Chemex и от Kalita, на англичаните от Paxton Chocolate, на италианците от Gardelli.

Drekka на исландски означава пия. "Кръстихме магазина така не само защото Исландия е любима наша държава, а и заради отношението, което скандинавските държави имат към кафето и чая. Него искаме да предадем и на хората – чрез продуктите и чрез идеята, че човек винаги да изпитва удоволствие от това, което консумира."



Илюстрация


Сега в Drekka всяка седмица се обръща специално внимание на различен производител. "Тази например е Koppi за еспресо; за филтър е един бленд на The Barn, а този за напитките с мляко е от атиняните от Taf Coffe." Организират и работилници, в които показват различни практики за приготвяне на кафе.

Първото кафе на Христо е вкъщи – филтър. Приготвя го за себе си и за съпругата си, смила го и на ръчна мелачка, като цялата процедура му отнема не повече от 10 минути. Но той е горд и с това, че вече е накарал не един или двама души, опитали в техния магазин филтър кафе, да спрат да си поръчват еспресо.

Drekka е на ул. "Уилям Гладстон" 60, работи всеки ден от 10 до 18 ч.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ново място: Бар "Сол" Ново място: Бар "Сол"

Заведението отваря след основен ремонт и с разнообразна храна

13 мар 2020, 1944 прочитания

Networking Premium открива петата си локация в Пловдив Networking Premium открива петата си локация в Пловдив

Така се превръща в първата национална мрежа от споделени офис пространства в страната

6 мар 2020, 3392 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Пролет в Южна Холандия

В Тилбург, на 100 км от Амстердам, ви чакат най-голямата зоологическа градина в Бенелюкс, любопитни музеи и безгрижно въртене на педалите

Още от Капитал
По кой път вървим в лабиринта на кризата

Правителството е принудено да взима в много голяма степен чувствителни решения и не трябва да допуска никакво съмнение в тях

Бушоните срещу икономическия шок

Страната влиза в кризата с прилични финансови буфери, но те бързо могат да се стопят. На какво може да разчита бизнесът

Шансът за дигиталното образование

Промяната към електронни образователни платформи трябва да ускори промяната на остарелите методи на преподаване

За маската на един лекар

Българската здравна система посреща най-сериозното си изпитание през последните десетилетия в недобра форма

Моне за всеки ден

Изложба преживяване в ново пространство за дигитални арт събития в Барселона ни потапя във вселената на Клод Моне

20 въпроса: Надежда Цекулова

Журналистката е в основата на сайт, който събира научни статии и ресурси на български за коронавируса

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10