Ново място: Drekka
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ново място: Drekka

Ново място: Drekka

18047 прочитания

© Цветелина Белутова


Ако доскоро сте попадали на Drekka само онлайн, сега магазинът за кафе, чай и аксесоари се материализира на централна софийска улица, за да предложи селекцията си "от плът и кръв". Това му е и хубавото – ще усетите ароматите и комбинациите, а може да ги пробвате и на вкус. Напитката ще ви приготви бариста Киро, когото вероятно помните от Фабрика Дъга.

За собственика Христо Христов началото на Drekka слага един въпрос, който си задава, докато е в чужбина: "Защо това кафе е по-вкусно от онова, което пия обикновено?" И започва да чете, да се интересува. "Говорих с хората, които го приготвят, с хората, които го продават." Малко по малко се запалва по кафето и неусетно хобито се обръща в бизнес – отново с въпрос: "Защо, след като така или иначе търсим и внасяме кафе за нас, да не го правим и за хората?"

Характерното за т.нар. specialty кафета, каквито се предлагат в Drekka, е, че те са в ограничени количества, вкусът им е различен, защото зависи от реколтата и от изпичането, което пък от своя страна изненадва и самия потребител. "Тези кафета са в малко количество и свършват бързо. Така човек може да опита доста вкусове."

Селекцията и подборът на марки е дело на предварителните проучвания на екипа на Drekka. Започват първо с кафето, чаят идва на втори етап. Официален дистрибутор са на чайовете teapigs, на немските селекционери на кафе The Barn, на шведите Koppi, гърците от Taf Coffe (една от най-добрите пекарни на Балканския полуостров според Христо), на американците от Chemex и от Kalita, на англичаните от Paxton Chocolate, на италианците от Gardelli.

Drekka на исландски означава пия. "Кръстихме магазина така не само защото Исландия е любима наша държава, а и заради отношението, което скандинавските държави имат към кафето и чая. Него искаме да предадем и на хората – чрез продуктите и чрез идеята, че човек винаги да изпитва удоволствие от това, което консумира."

Автор: Цветелина Белутова

Сега в Drekka всяка седмица се обръща специално внимание на различен производител. "Тази например е Koppi за еспресо; за филтър е един бленд на The Barn, а този за напитките с мляко е от атиняните от Taf Coffe." Организират и работилници, в които показват различни практики за приготвяне на кафе.

Първото кафе на Христо е вкъщи – филтър. Приготвя го за себе си и за съпругата си, смила го и на ръчна мелачка, като цялата процедура му отнема не повече от 10 минути. Но той е горд и с това, че вече е накарал не един или двама души, опитали в техния магазин филтър кафе, да спрат да си поръчват еспресо.

Drekka е на ул. "Уилям Гладстон" 60, работи всеки ден от 10 до 18 ч.

Ако доскоро сте попадали на Drekka само онлайн, сега магазинът за кафе, чай и аксесоари се материализира на централна софийска улица, за да предложи селекцията си "от плът и кръв". Това му е и хубавото – ще усетите ароматите и комбинациите, а може да ги пробвате и на вкус. Напитката ще ви приготви бариста Киро, когото вероятно помните от Фабрика Дъга.

За собственика Христо Христов началото на Drekka слага един въпрос, който си задава, докато е в чужбина: "Защо това кафе е по-вкусно от онова, което пия обикновено?" И започва да чете, да се интересува. "Говорих с хората, които го приготвят, с хората, които го продават." Малко по малко се запалва по кафето и неусетно хобито се обръща в бизнес – отново с въпрос: "Защо, след като така или иначе търсим и внасяме кафе за нас, да не го правим и за хората?"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
  • 1
    dap1459939962493922 avatar :-|
    TAL

    това е най-скъпото кафе предлагано в София, от Фурначе, Монтекристо и Чъкис примерно по нищо не отстъпват от това на Дрека, предпочитам ги даже пред Дъбов, на половин цена са от тези на Дрека, топ арабики, прецизно изпичане/смилане, интензивен аромат, деликатен крем, вкус, послевкус...

  • 2
    bronc avatar :-|
    Борис

    До коментар [#1] от "TAL":

    Това не е вярно. Кафето, което продават DREKKA, е много по-добро от това на Чъкис, а и на Дъбов. Идва от пекарни, доказали се по цял свят - The Barn, Taf, Koppi и печелили множество награди.

  • 3
    zmuz avatar :-|
    zmuz

    До коментар [#2] от "Борис":

    Аре сега, кви са тия изявления - кое кафе кви награди спечелило? Въпрос на вкус е, а той, вкусът е индивидуален. Подобно на изхвърлянията с вината, че еди-кое си Шато Петрус струвало 10 хил. евра бутилката. Струва на баба ми хвърчилото...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK