Морето се оказА тъкмо в града
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Морето се оказА тъкмо в града

Морето се оказА тъкмо в града

Къде да ядем риба в София

Ани Коджаиванова
30305 прочитания

Рано или късно идва онзи момент през лятото, когато сякаш единственият човек, наказан да работи в гореща и прашна София, си ти, докато всичките ти приятели блаженстват на морето и споделят снимка след снимка на плажове, ледени питиета и блюда с риба, миди, октоподи Всеки, изпаднал в тази ситуация, заслужава да хапне поне една вкусна софийска риба, но къде?

В последните 3-4 години рибната кухня на града претърпя известна промяна - по-малко количество, но за сметка на качеството. В София рибните ресторанти никога не са били повече от пръстите на едната ръка, част от тях и затвориха през годините. Все пак класики като "Капитан Кук" или "Глория мар" успешно владеят по-високия сегмент. След няколко години на бум за гръцките и средиземноморските ресторанти и тази сцена се поразчисти и останаха само най-автентичните и утвърдени места като "Густоза", "Маслината", "Ямас".

Позитивната промяна обаче дойде в качеството на морската храна и рибата в останалите и в новите ресторанти в града. Доставките на прясна риба от Солун и от Черно море вече са осезаемо повече и се случват по-често и така в менютата намираме все по-богат избор от риби, включително и по-непознати за българския вкус. Пресните миди от многобройните вече ферми по Черноморието пък вече се сещат в почти всеки ресторант или бистро. Откриваме чара на маринованите рибки и подходящите питиета.

А българските готвачи, на които рибата доскоро сякаш никак не им бе стихия, започнаха да ни изненадват все по-приятно и по-приятно.

Ето няколко от бистрата и ресторантите в София, извън най-познатите места, където открихме интересни формули, пресни продукти и в крайна сметка вкусна риба.

Da Massimo

бул. "Асен Йорданов" 4

Тази семейна италианска тратория със специалитети от традиционната кухня на Умбрия и Тоскана напоследък нашумя заради наистина сърдечната и приветлива атмосфера, качествените италиански продукти и безспорния факт, че е вкусно и автентично.

Извън фиксираното меню предложенията тук се сменят ежедневно в зависимост от това какви пресни и интересни продукти е открил неуморният и безкрайно симпатичен Масимо. А сред тях често има риба, раци и различни видове миди, различни от познатите ни черни черноморски миди от фермите.

За атрактивни предложения следете фейсбук профила от ресторанта, където уловът бива презентиран почти ежедневно - със снимки или видео, и то по изключително забавен начин. Ще видите например усмихнатият италианец да позира с риба махи махи, а властелинът на кухнята - мама Карла, да води епична битка с октопод или риба тон, или да си повява като с ветрило с големи рибешки перки.

Цялото това свежо италианско настроение е факт и на място в ресторанта. Важни са, разбира се, и малките детайли като хубавото италианско вино и кафе и доброто приятелско обслужване.

Nikolas 0/360,

пл. "Райко Даскалов" 3

В един от сравнително новите ресторанти с авторска кухня в София - Nikolas 0/360, рибата е на почит.

Ако трябва да дадем ключова дума за кухнята тук, тя е фюжън със силен азиатски акцент. А морските продукти са неизменна част от източноазиатската кухня.

Менюто се сменя често според това какви пресни и сезонни продукти предлага пазарът, така че за актуалните предложения можете да се информирате от уебсайта на ресторанта, който също се обновява своевременно. Това, което е постоянно, е вниманието към детайла и креативността.

За момента копнежът ни за морски дарове може да бъде задоволен със салата със зеленчуци, скариди темпура и азиатски дресинг, мус от пушена балканска пъстърва или нудли удон с корен лотус, бамбук, воден кестен и скариди в мисо и кокос, както и калмари на плоча, поднесени върху тарама и конкасе от маслини, домати и магданоз.

Почитателите на рибата имат избор между стек от риба тон с азиатски ориз или филе ципура със сотирани диви гъби, едамаме и пресни картофи.

Това е и едно от малкото места в София, в които има предложения в жанра surf&turf - стара азиатска традиция, в която се смесват морски дарове и месо, която в по-ново време намира почетно място в калифорнийската кухня.

Ascua,

ул. "Райчо Димчев" 1 (зад сградата на еврокомисията)

Ascua е един от онези ресторанти, за които се сещаме, когато сме изпаднали в пълно безсилие от опити да измислим опция за "нещо по-така", което хем да не е омръзнало до смърт, хем да няма твърде разочароващи недостатъци. В Ascua "по-така"-то всъщност е селекцията от качествени продукти и широк избор от прясна риба, включително и по-екзотични опции.

Разходка из менюто включва рибена чорба, див милокоп, фагри, червенопера риба, морски език, синегрида и по-познатите лаврак, ципура, октопод и стек от жълтоперест тон. Българската риба е дива и сезонна. Техниката на приготвяне тук е печене на жар от габър, който дава на храната особено приятен аромат, а рибата се овкусява с морска сол и студено пресован зехтин от Пелопонес.

По-големите риби могат да се поръчат и печени в кора от сол. Печенето в сол е стара китайска техника, която в по-модерни времена е адаптирана особено в италианската кухня. Предимството й е, че запазва месото сочно, но не го прави солено, както може би мнозина очакват. Освен това разчупването на кората на масата е доста атрактивно и забавно.

Точка за Ascua е и фактът, че тук освен за рибата са помислили и за подходящите за нея сосове - изборът е между средиземноморски рибен сос с лимон, зехтин и копър или трюфел рибен сос с трюфелова паста, зехтин, балсамико, пресен босилек и зърна черен пипер.

На улицата

кв. Бояна, ул. "Севастократор Калоян" 27

Едно от най-хубавите неща, които лятна София има да предложи, е Витоша. Ако разходката из планината обае не може да укроти апетита за море и вкусна риба, решението е в Бояна.

Ресторант "На улицата" предлага кухня, която е амалгама с елементи от няколко различни жанра: "домашни" - при това в най-добрия смисъл, ястия с авторски елементи, добре познати класически ястия и това, което всъщност ни интересува най-вече - богато рибно меню с топли и студени предложения.

Рибата се приготвя на Josper грил - един уред, който заема своето достойно място в професионалната кухня и е способен да вдигне преживяването само по себе си с едно ниво нагоре.

Предложенията включват няколко средиземноморски класики като зарган и лаврак или октопод, но също и черноморски риби като барбун и калкан, а интересно авторско решение са "пуканките" от скариди.

Силно препоръчително е да обърнете внимание на богатия избор от пушени и мариновани риби, каквито рядко се срещат изобщо в българските ресторанти. И жалко, защото с чаша студена анасонова напитка те могат да бъдат кулинарно откровение. Маринованите предложения включват сафрид и чернокоп и по-непознатите за България лакса и сиг. Пушена скумрия, разбира се, всички сме опитвали, но тук тя е убедително добра. Ако все пак тя ви навява неизлечими спомени от соца, интересен избор е и пушеният лаврак.

За десерт е прекрасната гледка към града, защото ресторант "На улицата" всъщност не е на улицата и има голяма и уютна тераса.

Fish & Grill - Спартак

бул. "Арсеналски" 4

Fish & Grill спокойно можеше да мине в графата "обикновена квартална кръчма" в дървена пристройка, кацнала в зелената площ пред басейна "Спартак", със съответните й атрибути като очукан нефелен "интериор" и кисело обслужване, ако не бяха две неща. Първото е, че има "градина" - по-скоро външна част откъм улицата, а зажаднелите ни за хапване на открито офис души оценяват това. Второто е, че ресторантът твърди, че е едно от малкото места в София, които доставят сами рибата си - три пъти седмично от Гърция и от Черно море. Две неща са безспорни - рибата наистина е прясна и вкусна, а изборът е богат.

Сезонното рибно меню включва чернокоп,сафрид, калкан, кая, лихмус, акула, фагри, бакаляро, писия и други, по-разпространени екземпляри, както и мариновани рибки.

Отделно в обширното а-ла карт меню има десетки опции с морски дарове - в салати, с паста, с печени зеленчуци, през рибена чорба, няколко вариации на миди, рапани и дори испанска паея.

Риба се предлага и готвена - например ципура по сицилиански или лаврак фермичели, като има няколко изумителни авторски опции, например риба-пица! Нека оставим на въображението ви да реши какво е това.

Fish & Grill има и втори обект в кв. "Редута", на улица "Атанас Узунов" 10.

Porto Maltese

бул. "Черни връх" 100, мол Paradise, ет. 3

Вариантите за бягство от столичната жега - извън планината, не са много, така че дори най-върлите противници на моловете понякога преглъщат високомерието си и се отправят към най-близкия стерилен (но хладен!) обект, където рано или късно се сблъскват челно с джънк храната и киселините.

И ако случайно в един такъв ден, докато уморено пристъпвате по безкрайните коридори на "Парадайз", започнете да си мечтаете например за миди "Сен Жак, вашето място е средиземноморският ресторант "Порто Малтезе" на третия етаж. Потребителските отзиви в социалните мрежи за него понякога са колебливи - каквито впрочем са и повечето ревюта за ресторантите от високия клас в България по принцип, но че има добър избор от прясна риба, тераса с гледка и интериор, който не крещи на кич - това никой не отрича.

Над 20 вида риба и морски дарове включват предложенията, които могат да се видят на черна дъска, точно над ледената витрина, в която е самата риба. До тях са и аквариумите. Както приляга на що-годе претенциозен ресторант - понякога има и стриди.

Голям плюс е винената листа с доста добра селекция, съобразена с менюто.

Рано или късно идва онзи момент през лятото, когато сякаш единственият човек, наказан да работи в гореща и прашна София, си ти, докато всичките ти приятели блаженстват на морето и споделят снимка след снимка на плажове, ледени питиета и блюда с риба, миди, октоподи Всеки, изпаднал в тази ситуация, заслужава да хапне поне една вкусна софийска риба, но къде?

В последните 3-4 години рибната кухня на града претърпя известна промяна - по-малко количество, но за сметка на качеството. В София рибните ресторанти никога не са били повече от пръстите на едната ръка, част от тях и затвориха през годините. Все пак класики като "Капитан Кук" или "Глория мар" успешно владеят по-високия сегмент. След няколко години на бум за гръцките и средиземноморските ресторанти и тази сцена се поразчисти и останаха само най-автентичните и утвърдени места като "Густоза", "Маслината", "Ямас".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
  • 1
    sylt avatar :-|
    sylt

    Във витрината на Porto Maltese не видях нито една прясна риба.

    В Da Massimo понякога има много добри попадения, но ще се върна пак когато сменят локацията. Каквато и да е храната, повече сметка от 120лв за двама в ресторант, намиращ се в двора на автосервиз в Дружба (!), няма да платя.

  • 2
    Slick avatar :-(
    Slick

    От Порто Малтезе не съм очарован в категорията Прясна риба, може би защото няма никой? Което пък всъщност може да е добре.
    Nikolas 0/360 - мирише ужасно вътре, готвачите готвят до теб, не знам дали работи вентилацията, но си тръгващ миришещ на готвено. Никакъв шанс да посетиш клуб или нещо подобно след това.

  • 3
    lzi01528221 avatar :-|
    lzi01528221

    Смешни италиански имена. Все едно сме САЩ - държава без никаква история, култура и идентичност, та възприемаме всичко чуждо и вносно. Срам. Мен лично ме е срам пред чужденците с толкова чужди имена на заведения, как да им обясниш че сме жалко нищожно племе от комплексирани чуждопоклонници и перверзни почитатели на медийни клишета и моди ...

  • 4
    lzi01528221 avatar :-|
    lzi01528221

    И какво е това тъпо заглавие, какво изобщо требва да значи уголеменото "А" и звездата накрая? Неграмотно да замести ударение ли? А и в текста нема никакви звезди с обяснение.

  • 5
    czo19392695 avatar :-|
    czo19392695

    Порто Малтезе не става, лаврака в малката таверна с 10 маси в Порто Куфо беше хиляди пъти По-добре приготвен, да не говорим, че сервитьора в мола не можеше да го обезкости и поднесе като хората. А, и цената тук е двойна.

  • 6
    mgmst avatar :-|
    mgmst

    Мдаам, много шум за нищо. То не е да наемеш и обзаведеш едно голямо помещение, когато готвачът и сервитьорите не се справят. За всичко, разбира се, са виновни собствениците. Да се поразходят до Порто Куфо да видят как е там :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK