That’s amore

Няколко дни в Южна Италия

Позитано
Позитано    ©  Мартина Ганчева
Позитано
Позитано    ©  Мартина Ганчева

Тук са изобретени термометърът, телефонът и очилата. Родени са пианото, цигулката и пишещата машина. Името на сапуна произлиза от местна митична планина. В тази страна има повече хотелски стаи, отколкото в която и да е друга държава по света. На всеки сто души се падат по 72 автомобила. Пастата е 140 вида. Местните жители изяждат средно по 25 кг макаронени изделия и изпиват по 100 литра вино годишно. Компенсират, като тичат. Сутрин, обед и вечер. А напръстникът еспресо е задължителното начало на деня им.

Benvenuti in Italia! Лятното слънце се стоварва върху ви като религиозна догма. Но не нагорещеният асфалт, а клаксоните ви карат да се изповядате. Когато шофират, жителите на Ботуша композират цели симфонии. Колите им шушукат, говорят и крещят. В жестоката йерархия между автомобилите се вмъкват мотопеди и мотоциклети. Но всички управляват возилата си майсторски и са безстрашни професионалисти в това въображаемо родео. А знаците са само за украса. Особено в Кампания, регионът, който бележи началото на Южна Италия. Тук доброто настроение е закодирано в името на областта – Campania Felix (Щастливата долина).


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


4 коментара
 • 1
  pbe24350407 avatar :-|
  Ivaylo Kostov

  Автора като е журналист, позволено ли му е да приписва?

 • 2
  kalina_velika avatar :-|
  kalina_velika

  Посещение по крайбрежието около Амалфи през лятото гарантирано не може да се опише като приятна и спокойна почивка, освен ако не дойдете с яхта и се наслаждавате на пейзажа само от разстояние. Стълпотворението от туристи е невъобразимо, единственият крайбрежен път е страшно пренатоварен, градчетата са по-скоро увеселителни паркове за туристи идващи тук само за половин-един ден, отколкото спокойни провинциални оазиси.

 • 3
  carmello avatar :-|
  carmello

  съглассен съм, че е добре да се разгледа извън сезона, примерно април-май

  а Неапол не може да се опише, човек просто трябва да го посети - или от самото начало не ти харесва, или пък се влюбваш в лудницата

 • 4
  wpo34378687 avatar :-|
  wpo34378687

  А Ако пътувате с кола направя си е страшно,завои,тесновато ,но най-голямата опасност е è искате дя видите всичко а се налага да шофирате..По добре е да се започно това Виаджио от юг на север.Не пропускайте и Виетри сул Маре,и невероятните керамични ателиета и още по-невероятна фабрика /сулимене ако не се лъжа/ Паркингите са страшно скъпи,но има гаражи,тоест идва òвек и взема колата ви и чкара някъде по-нагоре/навътре в планината,и когато се разберете ви докарва че и измита. Който направи това виаджио ще го помни цял живот.Естествено посетете Капри и Исхия!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал