Ново място: The Whisky Shop II
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ново място: The Whisky Shop II

Ново място: The Whisky Shop II

25171 прочитания

© Цветелина Белутова


"Знаете ли кое ми харесва най-много тук", пита клиент. "Кое", проявяват интерес Костадин Бергов и Иво Петков. "За която и бутилка да ви питам, винаги имате история за нея. Не знам дали не ги измисляте на момента." Човекът е редовен клиент, добронамерен. Наблюдението му е по-скоро комплимент към собствениците на The Whisky Shop.

"Как да взема на някого 500 лв. за бутилка уиски и да не мога да му обясня за какво ги дава", обажда се Костадин. Неговите истории са истински, увлекателни са, а не като наизустени маркетингови записки.

Когато двамата с Иво Петков отварят първия специализиран магазин за уиски (преди малко повече от три години), "пътеките" не са били отъпкани. Сега ситуацията е друга. От няколко седмици работи и The Whisky Shop II – на "Солунска".

"Искаме да се развиваме, да направим верига и да станем разпознаваеми." Нищо, че бизнесът в тази ниша по думите на Костадин се оказва труден, "дори бих казал, че не е готин". Клиентите са ограничен кръг, но той се надява, че "верижният" модел ще научи хората къде да търсят уиски.

Засега в магазина на "Солунска" има по-малък брой бутилки, отколкото в този на "Скобелев", но някаква разлика или конкуренция помежду им не е планирана.

За разпространение на уиски културата The Whisky Shop правят дегустации. "Събираме малко хора – 10 до 12 души, и отваряме четири бутилки с идеята всеки да опита нормално количество уиски. Дегустираме, обясняваме и разказваме." И всеки си сипва от това, което му е харесало. Така за три години създават много приятелства. Въвели са и членска карта, която важи за двете места, както и отстъпките.

Концепцията на The Whisky Shop е част от световната тенденция за мономагазини – предлагане на качествена и разнообразна селекция от един тип стока. Целта в случая е адекватна препоръка и избор, който да задоволи вкуса на купувача. Защото тук все пак има бутилки, които струват немалко пари.

"Малко като доктори сме. Питаме човека какво му харесва и в зависимост от отговора преценяваме какво да предложим." А най-хубавото е, когато клиентът хареса уискито, което са му препоръчали, и след време се върне отново.

The Whisky Shop II е на ул. "Солунска" 16

Q&A: Костадин Бергов

Как се избира уиски за компания?

Ако познавам хората, в повечето случаи знам кой какво уиски не обича. И не взимам такова. Ако някой не харесва опушено уиски, дори и най-доброто в този клас да му донеса, той няма как да го оцени.

Доколко е важен производителят?

Ако аз си избирам уиски, въобще не ме интересува марката, а в какво е отлежавало. Когато прочета, че едно 12-годишно е отлежало в американски дъбови бъчви, след което е преместено в бъчви от шери, вече знам горе-долу какъв вкус да очаквам. Ако вместо в бъчви от шери е било в такива от бърбън, уискито ще е получило букет от вкусове, повече сладост и мекота.

За тези, които обичат тежки уискита, се избира такова с висок градус, бутилирано директно от бъчвата без филтрация.

Селекция на The Whisky Shop на най-добрите уискита до 100 лв. според технологията на производство

1. Едномалцово уиски (Single malt)

Glеnmоrаngіе 10 Year Old Оrіgіnаl e cимвoлът нa дecтилepията Glеnmоrаngіе. Изĸлючитeлнo дeлиĸaтнo, poдeнo в нaй-виcoĸитe ĸaзaни в Шoтлaндия и отлежало в дъбoви бъчви oт бъpбън oт Mиcypи. Имa пepфeĸтeн бaлaнc мeждy cлaдocт и ĸoмплeĸcтнocт, c мeĸ и нeжeн вĸyc.

Цена* 60 - 75 лв.

2. Смесено уиски (Blended whisky)

17-годишният Ballantine’s е представен за пръв път през 1930 г. И до днес рецептата е непроменена, пази се в дълбока тайна и се предава от мастър блендер на мастър блендер. Ароматът е дълбок, балансиран, елегантен, с нотки на дъб, опушен аромат и ванилия.

Цена 120 - 140 лв.

3. Едномалцово уиски, отлежавало в бъчви от шери (Single malt sherry cask)

Aberlour 12 Year Old (Sherry cask) е версия на 12-годишно уиски, която не трябва да се бърка с "двойната бъчва" от същата възраст, и е узряло в бъчви за шери Oloroso. Изборът на последните се прави лично от главния дестилатор в Испания всяка година.

Цена 100 - 110 лв.

4. Смесено малцово уиски (Blended malt)

Уиски от Nikka, което носи името на основателя на компанията – Masataka Taketsuru. Получено е от смесването на уиски от дестилерия "Миягикио" (в най-голяма част) и малц, отлежал в бъчви от шери, където е придобил богат аромат.

Цена 115 - 125 лв.

5. Едномалцово торфено уиски (Single malt peated)

Аrdbеg 10 Yеаr Оld идва oт ocтpoв Aйлa и е един oт нaй-ĸoмплeĸcнитe cингъл мaлцoвe, ĸoйтo нe aĸцeнтиpa въpxy тopфeния си вĸyc, a пo-cĸopo въpxy ecтecтвeнaтa cлaдocт нa мaлцa и пepфeĸтния бaлaнc. Нe е преминало пpeз cтyдeнa филтpaция и e c 46% aлĸoxoл, ĸoeтo гo пpaви cъc cилнo тялo, c дълбoĸ и изpaзeн вĸyc.

Цена 85 - 95 лв.

* Цените са средни за пазара

"Знаете ли кое ми харесва най-много тук", пита клиент. "Кое", проявяват интерес Костадин Бергов и Иво Петков. "За която и бутилка да ви питам, винаги имате история за нея. Не знам дали не ги измисляте на момента." Човекът е редовен клиент, добронамерен. Наблюдението му е по-скоро комплимент към собствениците на The Whisky Shop.

"Как да взема на някого 500 лв. за бутилка уиски и да не мога да му обясня за какво ги дава", обажда се Костадин. Неговите истории са истински, увлекателни са, а не като наизустени маркетингови записки.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • 1
    duf03476735 avatar :-|
    duf03476735

    Добре е че се събират 10-12 човека, алкохолизма не е на добро и Батето шораше само уиски и сравнително млад си отиде

  • 2
    duf03476735 avatar :-|
    duf03476735

    Да уискито е мн.коварно ароматизиран спирт и бързо се умира от него, пййте само елексира на Боговете-троянска сливова отлежала 7 годишна в кръглата бутилка, за да разберете истината на живота


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK