С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Места

2 21 сеп 2017, 16:00, 21508 прочитания

Ново място: The Whisky Shop II

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Знаете ли кое ми харесва най-много тук", пита клиент. "Кое", проявяват интерес Костадин Бергов и Иво Петков. "За която и бутилка да ви питам, винаги имате история за нея. Не знам дали не ги измисляте на момента." Човекът е редовен клиент, добронамерен. Наблюдението му е по-скоро комплимент към собствениците на The Whisky Shop.

"Как да взема на някого 500 лв. за бутилка уиски и да не мога да му обясня за какво ги дава", обажда се Костадин. Неговите истории са истински, увлекателни са, а не като наизустени маркетингови записки.


Когато двамата с Иво Петков отварят първия специализиран магазин за уиски (преди малко повече от три години), "пътеките" не са били отъпкани. Сега ситуацията е друга. От няколко седмици работи и The Whisky Shop II – на "Солунска".

"Искаме да се развиваме, да направим верига и да станем разпознаваеми." Нищо, че бизнесът в тази ниша по думите на Костадин се оказва труден, "дори бих казал, че не е готин". Клиентите са ограничен кръг, но той се надява, че "верижният" модел ще научи хората къде да търсят уиски.

Засега в магазина на "Солунска" има по-малък брой бутилки, отколкото в този на "Скобелев", но някаква разлика или конкуренция помежду им не е планирана.



За разпространение на уиски културата The Whisky Shop правят дегустации. "Събираме малко хора – 10 до 12 души, и отваряме четири бутилки с идеята всеки да опита нормално количество уиски. Дегустираме, обясняваме и разказваме." И всеки си сипва от това, което му е харесало. Така за три години създават много приятелства. Въвели са и членска карта, която важи за двете места, както и отстъпките.

Концепцията на The Whisky Shop е част от световната тенденция за мономагазини – предлагане на качествена и разнообразна селекция от един тип стока. Целта в случая е адекватна препоръка и избор, който да задоволи вкуса на купувача. Защото тук все пак има бутилки, които струват немалко пари.

"Малко като доктори сме. Питаме човека какво му харесва и в зависимост от отговора преценяваме какво да предложим." А най-хубавото е, когато клиентът хареса уискито, което са му препоръчали, и след време се върне отново.

The Whisky Shop II е на ул. "Солунска" 16

Q&A: Костадин Бергов

Как се избира уиски за компания?
Ако познавам хората, в повечето случаи знам кой какво уиски не обича. И не взимам такова. Ако някой не харесва опушено уиски, дори и най-доброто в този клас да му донеса, той няма как да го оцени.

Доколко е важен производителят?
Ако аз си избирам уиски, въобще не ме интересува марката, а в какво е отлежавало. Когато прочета, че едно 12-годишно е отлежало в американски дъбови бъчви, след което е преместено в бъчви от шери, вече знам горе-долу какъв вкус да очаквам. Ако вместо в бъчви от шери е било в такива от бърбън, уискито ще е получило букет от вкусове, повече сладост и мекота.

За тези, които обичат тежки уискита, се избира такова с висок градус, бутилирано директно от бъчвата без филтрация.
Селекция на The Whisky Shop на най-добрите уискита до 100 лв. според технологията на производство

1. Едномалцово уиски (Single malt)
Glеnmоrаngіе 10 Year Old Оrіgіnаl e cимвoлът нa дecтилepията Glеnmоrаngіе. Изĸлючитeлнo дeлиĸaтнo, poдeнo в нaй-виcoĸитe ĸaзaни в Шoтлaндия и отлежало в дъбoви бъчви oт бъpбън oт Mиcypи. Имa пepфeĸтeн бaлaнc мeждy cлaдocт и ĸoмплeĸcтнocт, c мeĸ и нeжeн вĸyc.
Цена* 60 - 75 лв.

2. Смесено уиски (Blended whisky)
17-годишният Ballantine’s е представен за пръв път през 1930 г. И до днес рецептата е непроменена, пази се в дълбока тайна и се предава от мастър блендер на мастър блендер. Ароматът е дълбок, балансиран, елегантен, с нотки на дъб, опушен аромат и ванилия.
Цена 120 - 140 лв.

3. Едномалцово уиски, отлежавало в бъчви от шери (Single malt sherry cask)
Aberlour 12 Year Old (Sherry cask) е версия на 12-годишно уиски, която не трябва да се бърка с "двойната бъчва" от същата възраст, и е узряло в бъчви за шери Oloroso. Изборът на последните се прави лично от главния дестилатор в Испания всяка година.
Цена 100 - 110 лв.

4. Смесено малцово уиски (Blended malt)
Уиски от Nikka, което носи името на основателя на компанията – Masataka Taketsuru. Получено е от смесването на уиски от дестилерия "Миягикио" (в най-голяма част) и малц, отлежал в бъчви от шери, където е придобил богат аромат.
Цена 115 - 125 лв.

5. Едномалцово торфено уиски (Single malt peated)
Аrdbеg 10 Yеаr Оld идва oт ocтpoв Aйлa и е един oт нaй-ĸoмплeĸcнитe cингъл мaлцoвe, ĸoйтo нe aĸцeнтиpa въpxy тopфeния си вĸyc, a пo-cĸopo въpxy ecтecтвeнaтa cлaдocт нa мaлцa и пepфeĸтния бaлaнc. Нe е преминало пpeз cтyдeнa филтpaция и e c 46% aлĸoxoл, ĸoeтo гo пpaви cъc cилнo тялo, c дълбoĸ и изpaзeн вĸyc.
Цена 85 - 95 лв.

* Цените са средни за пазара

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ново място: Cup & Roll 2 Ново място: Cup & Roll 2

Ресторантът потвърждава, че софийската публика най-сетне има засилено любопитство към корейската кухня

21 юни 2019, 4121 прочитания

Източни Родопи за откриватели 1 Източни Родопи за откриватели

Няколко затънтени места, където да се загубиш с удоволствие

14 юни 2019, 8863 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Тънка планинска линия

С 15 км/ч по един от най-опасните планински проходи в света

Зелената вълна в Германия

Партията на Зелените натрупа точки на европейските избори, а въпросът сега е дали може да задържи преднината си и на парламентарни избори

Възкръсналата империя на Ковачки

Един човек владее целия цикъл в енергетиката: копае, транспортира, продава и изгаря. Христо Ковачки вече e най-големият търговец на ток и има империя за 1.5 млрд. лв.

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Ново място: Cup & Roll 2

Ресторантът потвърждава, че софийската публика най-сетне има засилено любопитство към корейската кухня

Ние, писателите

Сборникът "Интервюта" ни дава възможност да надникнем по-дълбоко в личността и философията на Йордан Радичков