Маршрутите на глада
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Маршрутите на глада

Shutterstock

Маршрутите на глада

Няколко проверени места за закуска и брънч в София

55500 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Павилион 37

Заведението е прочуто със своите мекички. Тук обаче те се предлагат само през уикенда. През седмицата може да опитате американската закуска с яйце, бекон, препечен хляб и салата или скандинавската с пушена сьомга. В събота и неделя, когато сме добре наспани и гладни, пристигат и традиционните български предложения. Заради мекиците тук специално идват цели семейства. Предлагат се със сладко от вишни, приготвяно от самите готвачи, с мед или със сирене, специално закупено от малка добричка ферма. Баничките и пържените филийки се подразбират от само себе си.

Ул, "Оборище" 37, раб. време 8:30 – 22:30 ; през уикендите 10:00 – 22:30 ч.

Фабрика Дъга

Когато заведението ти е в сграда, собственик на професор по математика в Сорбоната, определено имаш задължения. Най-малкото менюто, което предлагаш, да е прецизно – откъм съдържание, вкус и цена. Тук е така. Без излишни разточения всеки делничен ден в заведението ще откриете банички и мекички. Кафето, без което не можем, във "Фабрика Дъга" го има и филтрирано – цената му е 4.90 лв. През уикенда предложенията се разширяват и сред тях ще откриете домашен пастет от пилешки дробчета с коняк и тайни съставки, конфетиран лук с маслини, домашна лютеница, която в петък слиза от котлона, както и пържени филийки с печен бекон, сирене и яйце на око. Всичко се изяжда докъм 16:00 ч, така че времевата мобилизация е важна.

ул. "Веслец" 10; раб. време 8:00 – 22:00 ч.; през уикендите 10:00 – 22:00 ч.

ХлеБар

"ХлеБар" бързо пораснаха и вече радват с две локации в столицата. Тук изобилието банички е впечатляващо. Може да избирате между традиционната с яйце, сирене и зехтин и по-любопитни като тази с праз, с агнешко и булгур или с картофи и манатарки. Има и сладки варианти на продукта – с ябълка и с тиква, като и двата са допълнени с орехи и канела (цени до 3.80 лв.). Отскоро на "Оборище" се правят и мекици и палачинки. Внимание заслужават и напитките – освен айрян и боза може да пробвате сиропите от ягода, малина и роза, истински мурсалски чай или кафе с марката Housebrand. Кроасаните и бретцелите са неизменни в менюто, но пък ако държите на бърканите яйца, ще ги намерите и тук в компанията на доматена салата, сирене и маслини.

ул. "Шишман" 27 и ул. "Оборище" 16 ; раб. време 7:30 - 21:30 ч.

Даро

Когато един човек смени работата в корпоративния пиар с тази зад печката, това може да говори само за много страст и любов. Такъв е и случаят на Дарин Стойков, когото помним от реалитито "Мастър шеф". Тук той предлага девет вида закуски и осем предложения със сандвичи, като пържените филийки са козуначени, а освен баниците и мекиците ще намерите и овесени ядки, палачинките пък са с чист белгийски шоколад. Гордост на собственика е, че в приготвянето на храната няма нито един полуфабрикат. Даро сам пече хляба, кваси млякото, прави шунката, пуши рибата и какво ли още не. Две мекички са ваши за лев, най-скъпа е пълната английска закуска за 7.10 лв.

ул. "Ангел Кънчев" 20, раб. време: 8.00 – 18.00ч.

Smuggler’s Diner

Още с откриването си заведението заложи на целодневно breakfast меню, което клиентите му радушно оценяват. Освен традиционните яйца и всеизвестните американски палачинки тук са и два интересни сандвича. "Грил чийз" са запечените на тиган филийки по средата с масло и кашкавал. BLT сандвичът пък е много популярен в Америка. Абревиатурата идва от задължителните му съставки bacon (бекон), lettuce (маруля, салата) и tomato (домат). Цените са между 4 и 7 лв., а през уикенда мястото предлага брънч плато, съдържащо яйца, бекон, боб, наденица, препечена филийка хляб и палачинка за 12.90 лв. От началото на октомври предстои и обновяване на менюто, а един от новите играчи в него е предпочитаният от доста авокадо тост.

ул. "Христо Белчев 29"; работно време: 12:00 - 23:30 ч

J.J. Murphy's

JJ Murphy’s е най-старият ирландски пъб в София, а според Александър, който от 12 години е главен готвач на заведението на "Кърниградска", той предлага най-добрата английска закуска в столицата. Оригиналната английска закуска включва наденички от телешко и свинско месо, запечен бекон, рохки яйца на очи, гъби в масло, запечен лук и домат, всичко поръсено с традиционен черен пипер (12.90 лв.). При ирландската закуска (+ още 2 лв.) разликата е, че наденичките са бенгърс, поднасят се и с печени картофи и с много атрактивния "черен пудинг". Това е британската версия на кървавицата, обикновено подправена със сол, пипер, карамфил и лук. Пайовете и бургерите са традиционни за дневното меню.

ул. "Кърниградска" 6, ул. "Шипка" 48

Grape Central

В този винен бар и ресторант дотолкова държат на брънча, че са използвали цяла страница на сайта си за разкриване на неговата история. От управата организират този протяжно-лежерен закуско-обяд вече пети сезон от ден първи на откриване на заведението. Тук освен разнообразните кулинарни предложения, супа и салати запазена марка са т.нат. скоунове, които не се предлагат на други места в столицата. Питките от маслено тесто са в различни вариации, включващи поширани яйца и сос "Холандез": със сьомга и мус от сирена; с прошуто, рукола и домати; с червен боб, сушен домат и ементал... Интерес представляват френските сандвичи "Крок мосю" и "Крок мадам". Предлагат се и порции с континентална, английска и здравословна закуска. Питиетата са "Мимоза" и "Блъди Мери"; биосиропът, кафето или чаят идват като комплимент. Имайте предвид, че резервацията е наложителна, тъй като пространството е със седем седящи маси и до десет на бара.

ул. "Цар Самуил" 45; брънч всяка събота от 12.00 до 16.00 ч.

Jasmine гастро бар

Едно от най-хубавите страни на това пространство е, че е на мястото на обичания от всички, удобен като локация и скътан от шумотевицата на центъра К.Е.В.А. Едно от най-различаващите го е, че всяка неделя тук правят брънч, но не какъв да е, а озвучен от български или чужди диджеи. Менюто е на съвсем достъпни цени и със завидно разнообразие. Заведението предлага различни видове тартове, минава през задължителните яйца "Бенедикт" с прошуто котто или сьомга, омлети, бъркани яйца, сандвичи, телешки бургер, няколко вида сладки и солени палачинки, пайове и подсладени млека. "Jasmine гастро бар" оферира пакетно и няколкостепенно меню с включено вино или просеко.

ул. "Г. С. Раковски" 114 ; брънч всяка неделя от 11:00 до 18:00 ч.

Motto

В Мotto винаги са организирали брънчове, но до 29 октомври имаме възможността да се насладим на био такъв. Заведението приготвя кулинарните си предложения изцяло с биопродукти. Например киселото мляко се закупува от екоферма "Ярлово", прясното - от село Гурково, сирената са на мандрата "Забърдо", българското вино е от органично грозде орбелус. Извън екотематиката тук ще откриете най-разнообразни предложения – палачинки, бухти, омлети, яйца "Бенедикт", бургери и домашни кексове.

ул. "Аксаков" 18; брънч всяка неделя от 11:00 до 17.00 ч.

Mosaïk Comfort Food

Едно от най-новите заведение в София също набляга на брънча като част от концепцията си. Освен различно приготвените яйца, бургери и няколко вида брускети (включително и вегетариански) тук също има специфични предложения. Едно от тях е т.нар. сандвич "Монте Кристо", представляващ пържени филийки от три слоя хляб, приютили помежду си порядъчно количество шунка, кашкавал и горчица. Менюто им не е фиксирано, но ако имате късмет, може да попаднете и на необичайния за нашите ширини Monkey Bread. Този "маймунски хляб" не е точно хляб, а по-скоро сладкиш. Произхожда от Щатите и заради вкусния сос от карамел и масло е еднa от любимите им закуски. Тук я правят със сладък френски хляб "Брьож", който се пече на място.

Адрес: "Оборище" 18, брънч всеки уикенд след 11:00 ч.

Ресторант "Сезони"

Традициите на неделния брънч в "Сезони" датират чак от 2001 г., когато отваря врати и самият хотел Hilton, където ресторантът се помещава. Огромен плюс е, че има и детски игрален кът с тематични забавления и игри. Цената за един човек е 49 лв., децата под 10 години са с безплатен вход, а тези до 15 години са с 50% отстъпка. Храната е изключително разнообразна, но най-важното е, че е много вкусна. От няколко месеца ресторантът е и с нов главен готвач – германецът Карстен Рабе, който е обогатил менюто с нови авторски предложения.

Хотел Hilton, бул."България" 1 ; неделен брънч от 12:00 до 15.30 ч.

Ресторант "Багри"

Кухнята тук се базира на вариации на български традиционни рецепети и е само със сезонни фермерски продукти от локални ферми. Няма да намерите яйца бенедикт в неделя преди обед, но може да има миш-маш или друсан кебап. А когато случите ден, в който предлагат някоя баница (понякога с фермерски български колбаси) - не я изпускайте, както и бухтичките.

ул. "Добруджа"10; събота и неделя от 12 ч.

Павилион 37

Заведението е прочуто със своите мекички. Тук обаче те се предлагат само през уикенда. През седмицата може да опитате американската закуска с яйце, бекон, препечен хляб и салата или скандинавската с пушена сьомга. В събота и неделя, когато сме добре наспани и гладни, пристигат и традиционните български предложения. Заради мекиците тук специално идват цели семейства. Предлагат се със сладко от вишни, приготвяно от самите готвачи, с мед или със сирене, специално закупено от малка добричка ферма. Баничките и пържените филийки се подразбират от само себе си.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
  • 1
    bretschneider avatar :-|
    bretschneider

    Бих добавил и ЛакомникЪ :)

  • 2
    risenshine avatar :-|
    risenshine

    Едно уточнение, френският сладък хляб се нарича Бриош, а не Брьож. Силно препоръчвам Мозаик, ХлеБар и Павилион 37.

  • 3
    kiro1234 avatar :-P
    kiro1234

    Точно Багри не ми го хвалете - след една за мое нещастие среща с въпросния ресторант в семицата на ресторантите там мога да бъда закаран само насила.

    А относно прехвалените мекици и пържени филийки - правят се лесно и след две-три проба грешка ставаш и ти майстор. Не е висша френска кухня. Може да експериментирате с различни видове хляб, панировки, добавки. Лесно и почти без пари.

  • 4
    rgc28533844 avatar :-|
    rgc28533844

    Сега па брънч, какъв брънч бе, аман от хипстърски глупости. Едно българско име не видех. Софийски селяндури комплексирани, на модерни ще ми се правят, цървули, "брънч" ...

  • 5
    todis avatar :-|
    todis

    Брънч правеха преди 10 години в Кактус.

  • 6
    hxv42392249 avatar :-|
    hxv42392249


    До коментар [#4] от "
    rgc28533844
    ":

    Закуски обяд на чист български.

  • 7
    bojko84 avatar :-|
    Компетентен


    До коментар [#4] от "
    rgc28533844
    ":

    Аман от комплексирани селяни. Кой ви кара да четете тия статии? За вас има вестник Дума и турския сериал на БТВ

  • 8
    carmello avatar :-|
    carmello

    Много е модерно в София салата за 12 кинта - и селяните телефонисти офисен планктон муат ли муат......или "бургер" за 15 кинта на Шишман....

  • 9
    tocaibiza avatar :-P
    tc

    Коментарите са епични. Гроздето е кисело, а, душици клети? :)

  • 10
    petiapw avatar :-|
    Petia Whitmore

    Още един глас за ХлеБар и Багри! И моята лична класация от последното лято: http://www.flyingraconteur.com/blog/a-round-up-of-my-favorite-sofia-eateries-and-a-great-wine-shop-to-boot


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK