С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Места

2 8 дек 2017, 15:13, 15035 прочитания

Брюксел преди Коледа

"Деспасито" тук звучи в джаз вариант. Чистотата е на почит. Колекционирането на винтидж предмети – любимо хоби.

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

"Деспасито" тук звучи в джаз вариант. Чистотата е на почит. Колекционирането на винтидж предмети – любимо хоби. Шоколадът – култ. Въпреки чиновническия имидж, терористичните атаки и протестите, а и скорошната новина, че е скривалище на отстранения каталунски лидер Пучдемон, белгийската столица е сериозен кандидат за вашето сърце.
Брюксел е дом на 5000 дипломати (по този показател се конкурира само с Вашингтон) и на още милион и двеста хиляди симпатични обитатели. Градът е пионер в много отношения. Тук през 1763 г. е отворено първото казино (La Redoute). Измислени са Индексът за телесна маса, Теорията за Големия взрив, саксофонът, пластмасата, противозачатъчното хапче, крикетът и ролерите. А през 1929 г. на Rue Keyenveld 48 се ражда актрисата Одри Хепбърн.

Обратно в настоящето, Белгия продължава да е първенец – по най-много замъци и ресторанти на квадратен километър. Страната е водещият световен износител на билярдни топки, а магистралите й се виждат от Луната, толкова добре осветени са те. В момента грейнал е и Големият площад (Grand Place). Най-вече заради Коледния базар, който отвори врати на 24 ноември и ще посреща местните жители и туристите до 31 декември. Но със своите 2000 магазина за шоколад, Белгия празнува целогодишно. Най-голямата фабрика за шоколад е в Източна Фландрия. 332 компании произвеждат 220 000 тона шоколад и дават работа на 11 900 души. Оборотът е 5 милиарда евро годишно. Един белгиец поглъща средно 6 килограма шоколад за 12 месеца.


Статистиката е обяснима. Във всеки магазин за шоколад, особено в района на Големия площад (Grand-Place), посетителите биват щедро гощавани с големи парчета и невероятно добри оферти – например микс от 6 кутии за 9,90 евро. Дори самата Мадона смята, че "кутията шоколадови бонбони е по-добра и от секс, стига, разбира се, шоколадът да е белгийски". Балансиран, не прекалено горчив, нито натрапчиво сладък. Зърната му са смлени толкова ситно, че усещането върху небцето е като за естествена коприна или кадифе. Кралски вкус.

Белгия е световноизвестна и с пържените картофки (pommes frites). Най-добрите се ядат на крак пред един food truck в Европейския квартал, а наблизо, логично, има Банка за бира. Местните изпиват по 150 литра бира на година. Видовете са над 1000, но най-популярната е Chimay (Notre-Dame de Scourmont). В заведение Le Cercueil ("Ковчегът") ще ви я поднесат в халба във формата на череп. Барът се появява на бял свят през 1974 г., след като филмът "Екзорсистът" става хит. Бира в комбинация с неонови светлини има и в Delirium Café. Предпочитано от студентите, това място предлага 2000 вида пиво, изредени в меню като учебник по математика.

Белгийците обичат да комбинират бирата с телешко. Но консумират и много морски дарове. Добре приготвени са те в L’Atelier на улица "Франклин" – някогашна винарна с огромна метрова тераса. Заведението е близо до сградата на Европейската комисия.



Ресторант Madou`s Folie е друго препоръчано място, което залага на био продуктите и slow food философията и най-много се гордее със своето тристепенно фоа-гра и кадифена шоколадова торта. В случай че не държите да се придържате към местната кухня на всяка цена, непременно идете във Foro Romano - не случайно заведението е в гида на Michelin от 2011 г. досега. Менюто се обновява всеки месец, а в събота има гастрономическа вечер. В допълнение ресторантът разполага с великолепна винарска изба с над сто различни етикета.

Илюстрация



Колкото и изискана да е конкуренцията за вашето небце, не забравяйте белгийските гофрети (на символичната цена от 1 евро). В Брюксел има специални работилници за вафлите, както още ги наричат. Курсът е 90-минутен, води се на английски, френски, испански, португалски. Провежда се всеки ден, местата са ограничени, затова резервациията е задължителна. Началото е в 15:15 ч. в туристическия информационен център на "Гран плас". Помислено е дори за веганите, за които се провежда специален курс.

Магазин Dille & Kamille на Rue Jean Stas е рай за любителите на домашни потреби. Тук ще намерите невероятни пособия за къщата и градината, които, освен че са на съвсем разумни цени, са изработени от екологично чисти материали. Разнообразието от дървени и плетени играчки за Коледа също е огромно.

Белгийските деца са късметлии. Те имат две Коледи. Първата е Празникът Свети Никола на 6 декември. Те получават подаръци и обикновено - среща със Свети Никола в някой от местните молове. На Бъдни вечер семейството се събира заедно на празничната трапеза и за втори път отбелязва празника. Децата отново получават подаръци, но този път основно дрехи.

Тук човек научава, че симпатичните смърфове са белгийско, а не френско творение. В Белгия те са издигнати в култ и си имат собствен музей. На особена почит е и анимационният герой Тинтин. Графит с него е една от символичните спирки на така наречения Brussels Comic Strip Route. Срещу скромна сума за два часа и половина ще разгледате града, като вървите по стъпките на най-известните анимационни герои – Ангелът, Неро, Щастливият Люк, Астерикс, изрисувани върху фасадите на сградите. Комиксът е културна институция в Белгия. А районът с най-много графити в белгийската столица е наричан "Пентагона".

Тук е мястото да споменем, че историческите фасади на сградите в Брюксел са опазени благодарение на специално създадена реставрационна техника, наречена "яйце на Фаберже", по името на прочутите украшения на френския бижутер. Сградата, която трябва да бъде реновирана, се "изгребва" като черупка на яйце, външната част се запазва и се строи само отвътре. Така архитектурните шедьоври разказват на минувачите своята магическа приказка. Приказка, която няма край.

* Авторката е журналист от Bulgaria ON AIR.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Шведска маса в гората 3 Шведска маса в гората

Три места в Швеция, където отглеждат и събират храната си сами по устойчивата формула "от земята в чинията"

18 окт 2019, 2987 прочитания

Ново място: "Преди 10" 2 Ново място: "Преди 10"

11 окт 2019, 5929 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Нощни п(т)ици

В сезона на коледните партита - преглед на местата, където да се нахраним след полунощ

Още от Капитал
Rifiniti отскочи на глобално ниво

Българско-американският стартъп е купен от FM:Systems - един от световните лидери в мениджмънта на работното пространство

В милиардната паяжина на Спайдърмен

Sony и Disney първо се скараха, а после се разбраха за филмовите права върху комиксовия герой

Балканска телекомуникационна компания

Новият собственик на дружеството ще бъде оценената на 2.6 млрд. евро регионална телеком и медийна група United Group

Да сготвиш Боби Михайлов

Как расистките изстъпления на агитките, които властта използва за собствена употреба, свалиха президента на БФС и отекнаха по света

Шведска маса в гората

Три места в Швеция, където отглеждат и събират храната си сами по устойчивата формула "от земята в чинията"

20 въпроса: Даниела Костова

Тя претворява различни житейски ситуации в работата си като художник, а най-амбициозният й проект беше реализиран това лято във Виена

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10