С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Места

3 26 яну 2018, 17:22, 23380 прочитания

Ново място: My French Gourmandises

Сладкарница със заявка за истински френски десерти

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
В Грузия е невъзпитано да питаш госта дали е гладен, обичаят повелява масата да се сложи веднага. Във Франция е обратното – домакините първо се интересуват дали бихте искали да ви приготвят нещо. Въпреки тези противоречащи си подходи и двете страни имат особено уважение към храната.

А Тамта Калваши съчетава и двете кулинарни практики, защото е родена в Грузия, а е учила гастрономия във Франция. Миналата седмица тя и съпругът й отвориха сладкарница My French Gourmandises в София със заявката да предлагат истински френски десерти.


Новото място се намира точно зад "Интерпред" до известната бирария "Посолството", достъпът е улеснен от специална рампа за колички. Стъклена витрина позволява да наблюдавате Тамта Калваши в действие, така че да проследите етапите от създаването на десертите.

Менюто ще се променя на всеки две седмици – "всичко е с качествени продукти и направено ръчно на място, дори целувките сама си правя", казва Тамта Калваши. Според нея в България може да се намери всичко нужно, за да се готви автентична френска кухня, просто струва скъпо.

Тази седмица в сладкарницата се продават много добри еклери с парченца портокали и крем. Другите десерти на витрината са: чийзкейк с бял шоколад, крем сирене, малини и лимон, еклери с тахан от карамелизирани лешници, мус от круша и канела, с карамелизирани круши с ром, лимонов тарт, сладки, които са пълни с крем с истинска ванилия от Мадагаскар – "оттам е най-качествената ванилия, много е скъпа, но си заслужава", обяснява Тамта.



На обяд се предлагат френски салати – "Лионез" със сотиран бекон и яйце. "Нисоаз" – "но истинска "Нисоаз", без варени картофи, както я правят тук". Другите солени предложения са киш "Лорен", както се прави в Лотарингия, и солен вегетариански тарт със сирене. От кафето има какво още да се желае, но пък френският чай е качествен, а скоро ще се предлагат и грузински вина.

В съседното помещение Тамта Калваши води кулинарни курсове за френска кухня – "уча ги, че всички сетива участват в храненето, затова и чинията трябва да е аранжирана добре и ястието трябва да ухае приятно".

Работното време е всеки ден от 8 до 20 ч., адрес ул. "Константин Кисимов" 2A.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Шведска маса в гората 1 Шведска маса в гората

Три места в Швеция, където отглеждат и събират храната си сами по устойчивата формула "от земята в чинията"

18 окт 2019, 2016 прочитания

Ново място: "Преди 10" 2 Ново място: "Преди 10"

11 окт 2019, 5463 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Будапеща за 72 часа

Как видимото изкуство и невидимите малцинства определят атмосферата на унгарската столица

Още от Капитал
Германски минерални бани

След 13 години усилия българските балнеохотели бяха одобрени от германските здравни каси

Истерията за Стратегия за детето: С нами и Бог, и руската пропаганда

Интересите на ултраконсервативни "християнски" организации, руски хибридчици, "патриоти" и политически опортюнисти са прикрити зад огромния шум в социалните мрежи

Лесният паник бутон на гетата

В ромската "Надежда" в Сливен почти всички са във фейсбук, а евангелски църкви заместват държавата срещу 10% "плосък данък"

Нобел за икономика: Как да се правят ефективни реформи

Тазгодишните лауреати намират начин да използват полеви изследвания, за да избегнат политиките тип "проба-грешка"

Джазменът като блусар

Китаристът Джон Скофийлд за това какво наистина има значение в музиката

Книга: Олга Токарчук - "Бегуни"

Една от ключовите книги на полската писателка, която получи Нобелова награда за литература

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10