Ново място: My French Gourmandises
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ново място: My French Gourmandises

Ново място: My French Gourmandises

Сладкарница със заявка за истински френски десерти

25652 прочитания

В Грузия е невъзпитано да питаш госта дали е гладен, обичаят повелява масата да се сложи веднага. Във Франция е обратното – домакините първо се интересуват дали бихте искали да ви приготвят нещо. Въпреки тези противоречащи си подходи и двете страни имат особено уважение към храната.

А Тамта Калваши съчетава и двете кулинарни практики, защото е родена в Грузия, а е учила гастрономия във Франция. Миналата седмица тя и съпругът й отвориха сладкарница My French Gourmandises в София със заявката да предлагат истински френски десерти.

Новото място се намира точно зад "Интерпред" до известната бирария "Посолството", достъпът е улеснен от специална рампа за колички. Стъклена витрина позволява да наблюдавате Тамта Калваши в действие, така че да проследите етапите от създаването на десертите.

Менюто ще се променя на всеки две седмици – "всичко е с качествени продукти и направено ръчно на място, дори целувките сама си правя", казва Тамта Калваши. Според нея в България може да се намери всичко нужно, за да се готви автентична френска кухня, просто струва скъпо.

Тази седмица в сладкарницата се продават много добри еклери с парченца портокали и крем. Другите десерти на витрината са: чийзкейк с бял шоколад, крем сирене, малини и лимон, еклери с тахан от карамелизирани лешници, мус от круша и канела, с карамелизирани круши с ром, лимонов тарт, сладки, които са пълни с крем с истинска ванилия от Мадагаскар – "оттам е най-качествената ванилия, много е скъпа, но си заслужава", обяснява Тамта.

На обяд се предлагат френски салати – "Лионез" със сотиран бекон и яйце. "Нисоаз" – "но истинска "Нисоаз", без варени картофи, както я правят тук". Другите солени предложения са киш "Лорен", както се прави в Лотарингия, и солен вегетариански тарт със сирене. От кафето има какво още да се желае, но пък френският чай е качествен, а скоро ще се предлагат и грузински вина.

В съседното помещение Тамта Калваши води кулинарни курсове за френска кухня – "уча ги, че всички сетива участват в храненето, затова и чинията трябва да е аранжирана добре и ястието трябва да ухае приятно".

Работното време е всеки ден от 8 до 20 ч., адрес ул. "Константин Кисимов" 2A.

В Грузия е невъзпитано да питаш госта дали е гладен, обичаят повелява масата да се сложи веднага. Във Франция е обратното – домакините първо се интересуват дали бихте искали да ви приготвят нещо. Въпреки тези противоречащи си подходи и двете страни имат особено уважение към храната.

А Тамта Калваши съчетава и двете кулинарни практики, защото е родена в Грузия, а е учила гастрономия във Франция. Миналата седмица тя и съпругът й отвориха сладкарница My French Gourmandises в София със заявката да предлагат истински френски десерти.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
  • 1
    zmuz avatar :-|
    zmuz

    Текстът е много приятен, благодаря. Само това за френския чай ми се струва съмнително, във Франция чай не се отглежда. На Тамта Калваши пожелавам успех.

  • 2
    gesand avatar :-|
    gesand

    Браво на жената за усилията! Крайно време е в България да се предлага качествена храна, а не някакви имитации. И всичко в менюто й звучи много вкусно!

  • 3
    raziel47 avatar :-|
    Filip

    До коментар [#1] от "zmuz":

    Чаят е "Ришар"от Париж. Пил съм и кафето и чая, много са добри. радввам се, че не се е подвела да взема някакви измислени кафета и чайове.

    Ще посетим!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ново място: Beertag

Ново място: Beertag

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK