Мадрид: Тапас тур за напреднали
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мадрид: Тапас тур за напреднали

Мадрид: Тапас тур за напреднали

Селекция, встрани от популярните туристически маршрути

8234 прочитания

Твърдението, че прекалено големият избор води до объркване и стрес, със сигурност е вярно за кулинарната сцена в Мадрид. Към статистиката, че по брой на заведенията градът е безспорен лидер в Европа, през последните години се прибавя и престижът му като една от големите световни гурме столици. С помощта на организаторите на най-големия международен кулинарен конгрес Madrid Fusion представяме селекция места (встрани от популярните туристически маршрути) с гарантирано качество и автентичност.

Atrapallada: атлантическа диета

На десет минути от музея "Рейна София", "неотаверната" с модерен дизайн предлага майсторство и специалитети най-вече от област Галисия в Североизточна Испания. С 1500 км крайбрежна ивица, най-използвани в местната кухня са морските продукти, които заради разнообразието си остават на практика непреводими на други езици. Морската атмосфера е предадена в интериора чрез дърво в естествени тонове, въжета, дизайнерски лампи.

Pulpo a la gallega (октопод по галисийски) е най-емблематичната хапка (тапас) в цяла Испания. Свареният октопод се нарязва на парчета и се подправя обилно със зехтин и червен пипер.

Тук научаваме, че жителите на Галисия заедно с други нации от атлантическия регион като исландците са сред най-дълголетните, с най-ниски нива на холестерол и най-малък риск от сърдечно-съдови заболявания. Това се свързва и с високото качество на пресните продукти, както и със здравословните техники на готвене (скара, на пара, варене).

Сезонните морски продукти идват директно от морските борси. В менюто с тапас има още шишче от мерлуза, черен ориз с малък калмар и сепия. Галисия е и един от големите производители на качествено телешко месо. Месото се категоризира в зависимост от произхода, възрастта, начина на хранене на животното, а начинът на нарязване и приготвяне на месото добавя към разнообразието. В Atrapallada гостите предпочитат известните вина от Галисия, сред които Monterrei, Rias Baixas, Ribeiro.

Huerta de Carabana: от градината на масата

Намира се в елегантния квартал Salamanca, на пет минути от парка "Ретиро". Но тайното оръжие на Huerta de Carabana всъщност се крие на 50 километра от Мадрид - създаденото през 2007 г. екологично земеделско стопанство. Всички зеленчуци, използвани в ресторанта (домати, грах, артишок, чушки, патладжани) са органични и съвсем пресни, от собствената им градина, в която се занимават с възстановяване и спасяване на вкусни и ароматни местни сортове.

Менюто се променя всеки ден в зависимост от продуктите. В кухнята работят собственикът и кулинарен директор Роберто Кабрера и Рикардо Алварес, с 14-годишен стаж в известния ресторант Santceloni с 2 звезди "Мишлен". Ресторантът е отворен през целия ден, още от закуска.

Традиционните рецепти са приготвени със съвременни техники, запазващи максимално полезните свойства и естествения вкус на съставките. Заради всекидневно променящите се ястия ресторантът не публикува менюто си онлайн, но може да разчитате, че изборът ще е здравословен и витаминозен.

Platea: кулинарна "измама" като на кино

"Добре дошли в най-голямото кулинарно-увеселително пространство в Европа", усмихват се домакините от Platea, на Plaza Colon, в "Златната миля", в сърцето на един от най-красивите квартали на Мадрид срещу Националната библиотека. Четирите етажа на мястото на някогашното кино "Карлос III", или 6000 кв.м площ, сега са заети от различни заведения.

При реконструкцията архитектурната линия е запазена. Архитектът Лазаро Роса Виолан се отказва от властващия минимализъм в интериора и се връща към по-класическа театралност, обновена с винтидж и индустриални елементи. Светло дърво, безкрайни светлинни колони, модерна живопис и скулптура изпълват мястото. На най-долния етаж са представени международни кухни - перуанска, италианска, азиатска. На терасата са известните испански тапас.

Ресторантът Canalla Bistro (Canalla – от исп. измамник, мошеник) на 1 етаж се ръководи от звездния готвач (1 звезда "Мишлен") Рикард Камарена, който предлага "кухня без правила".

Сред по-смелите предложения на Камарена: миди с мляко от син джинджифил, нигири сандвич от пекинска патица, руска салата с пяна от маслини, традиционната за Испания empanadilla (подобие на пирожка), но с пълнеж от скариди.

Canalla Bistro се намира срещу сцената на някогашното кино. Програмата, достъпна за цялата Platea, включва изпълнения на Platea Music Band, въздушна акробатика, соул, джаз, фламенко.

Taberna Pedraza: всичко остава у дома

Когато в разгара на финансовата криза Кармен Каро остава без работа, заедно със съпруга си Сантяго Педраса решават да се занимават вече професионално с едно от най-любимите им съвместни занимания в 30-годишната им връзка, а именно гастрономията. Тя отговаря за кухнята, той специализира в мениджмънта. Или както казва известна испанска поговорка, "Всичко остава у дома". Taberna Pedraza отваря през 2014 г. с мисията да предлага хубава и "честна" семейна кухня.

За приготвянето на един от хитовете на испанската кухня - тортия, те не само тестват дълго, докато открият най-добрите екологично чисти яйца, но намират и начин да режат картофите на еднакви ленти с два милиметра дебелина. Не пропускайте да си поръчате аншоа в оцет и зехтин с гарнитура от печени чушки.

Твърдението, че прекалено големият избор води до объркване и стрес, със сигурност е вярно за кулинарната сцена в Мадрид. Към статистиката, че по брой на заведенията градът е безспорен лидер в Европа, през последните години се прибавя и престижът му като една от големите световни гурме столици. С помощта на организаторите на най-големия международен кулинарен конгрес Madrid Fusion представяме селекция места (встрани от популярните туристически маршрути) с гарантирано качество и автентичност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK