Нов ресторант: Yati Cooking
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нов ресторант: Yati Cooking

Yati Cooking

Нов ресторант: Yati Cooking

Индонезийска кухня

Марина Караконова
27921 прочитания

Yati Cooking

© Yati Cooking


По някакви мистериозни причини световните кухни имат мъчителен и най-често краткотраен живот в България. Все пак фактът, че опитите за разнообразяване на кулинарния вкус не престават, е много позитивен. Последният е индонезийски - малко място с кратко меню. Готви Рианти Нур Айни, или просто Яти. Пристига в България от остров Ява през 1992 г. Работи в първия индонезийски ресторант, който се е помещавал във "Феята" на Ропотамо. Спомня си, че президентът Желю Желев е бил сред клиентите. После готви и във втория - срещу НДК, а сега Yati Cooking е неин собствен бизнес.

Сега Яти ни предлага 5 основни, 2 предястия и 1 супа. Това според нея е най-добрата извадка на типичната индонезийска храна, или ястия, които ще намерим във всеки индонезийски ресторант по света. А именно - ризолес панирани пролетни рулца, орак арик - задушени зеленчуци, рънданг - телешко в кокосово мляко, опор аям - пилешко в кокосово мляко, наси горенг, ми горенг - нудли със зеленчуци, ми аямбаксо - пилешка супа. Моята препоръка е да си поръчате прясно изпечени сате аям - пилешките шишчета, само с варен ориз и лютия сос самбал.

"Разчитам най-много на туристите, чужденците или на българи, които са се върнали от Индонезия. Засега те преобладават. Но има и такива, които първо надничат, а после остават", казва Яти.

Малко за Индонезия и храната й: четвъртата държава по брой население в света, простираща се на 15 000 острова, много различни като големина, климат и природа. От векове снабдявала Стария свят с подправки. Гръбнакът на кухнята са рибите, оризът, лютите чушки, дошли от Новия свят през XVI век, кокосовото мляко, лимоновата трева, куркумата, гангала (корен), макадамията и соевият сос. Заради историята й, в която се преплитат различни влияния, има истински "фюжън" ястия като наси горенг, или пържен ориз, дошъл от Китай, с пържено яйце отгоре, дошло от Холандия. Според енциклопедията на Penguine за храната е много странно, че няма почти никакви автентични източници за историята на индонезийската кухня. За сметка на това в момента гурме манията във всичките й прояви е във вихъра си. Както навсякъде по света, впрочем.

Адрес: ул. "Неофит Рилски" 10

Телефон: 0888 23 54 59

Работно време: понеделник - петък 12 - 21 ч.

По някакви мистериозни причини световните кухни имат мъчителен и най-често краткотраен живот в България. Все пак фактът, че опитите за разнообразяване на кулинарния вкус не престават, е много позитивен. Последният е индонезийски - малко място с кратко меню. Готви Рианти Нур Айни, или просто Яти. Пристига в България от остров Ява през 1992 г. Работи в първия индонезийски ресторант, който се е помещавал във "Феята" на Ропотамо. Спомня си, че президентът Желю Желев е бил сред клиентите. После готви и във втория - срещу НДК, а сега Yati Cooking е неин собствен бизнес.

Сега Яти ни предлага 5 основни, 2 предястия и 1 супа. Това според нея е най-добрата извадка на типичната индонезийска храна, или ястия, които ще намерим във всеки индонезийски ресторант по света. А именно - ризолес панирани пролетни рулца, орак арик - задушени зеленчуци, рънданг - телешко в кокосово мляко, опор аям - пилешко в кокосово мляко, наси горенг, ми горенг - нудли със зеленчуци, ми аямбаксо - пилешка супа. Моята препоръка е да си поръчате прясно изпечени сате аям - пилешките шишчета, само с варен ориз и лютия сос самбал.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • 1
    zumz avatar :-|
    zumz

    Индонезия, Индонезия...спомени от 1998-2002 г. Опит имам предостатъчно и на уличните "уарунг" (простите дървени маси на улиците, където местните готвачи предлагат продукцията си) винаги има избор от "наси горенг", "чуми-чуми", "леле чепел", "икан бакар" и други популярни индонезийски ясстия. Бих отбелязал обаче, че индонезийската кухня като цяло е сравнително опростена в методите на приготовление и че преобладават пържени и печени ястия, което се отразява относително тежко на стомаха и храносмилането. В Индонезия отсъства кулинарната рафинираност и лекота, която е неизменен елемент от, примерно, тайландската и японската кулинарни традиции и в по-малка степен - китайската и виетнамската - запознат съм добре с всички споменати кухни. При все това следва да се отбележи обаче, че подобно на Китай за Индонезия не може да се говори като за някакво монолитно кулинарно пространство, държавата е изкуствено създадено през 1945 г. обединение на повече от 300 етноси и култури с много различни понякога кулинарни концепции. На Яти, която, явно, е вече твърдо установена в България, от сърце пожелавам успех.

  • 2
    koz avatar :-|
    koz

    И аз ѝ желая успех, но мисля че на този адрес няма никакъв шанс да успее. Ще издържи най-много една година.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK