С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

// Light / Места

2 11 май 2018, 10:00, 15318 прочитания

Нов ресторант: Yati Cooking

Индонезийска кухня

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Ам-Амстердам

Гид: Няколко дни в холандската столица

11 май 2018

Ново място: Crazy Diamond

Идеята и осъществяването е на Пламена Генчева и Магдалена Малеева, която сега се впуска в нова територия

3 май 2018

Ново място: Akrogiali

Нов гръцки ресторант в София

20 апр 2018
По някакви мистериозни причини световните кухни имат мъчителен и най-често краткотраен живот в България. Все пак фактът, че опитите за разнообразяване на кулинарния вкус не престават, е много позитивен. Последният е индонезийски - малко място с кратко меню. Готви Рианти Нур Айни, или просто Яти. Пристига в България от остров Ява през 1992 г. Работи в първия индонезийски ресторант, който се е помещавал във "Феята" на Ропотамо. Спомня си, че президентът Желю Желев е бил сред клиентите. После готви и във втория - срещу НДК, а сега Yati Cooking е неин собствен бизнес.

Сега Яти ни предлага 5 основни, 2 предястия и 1 супа. Това според нея е най-добрата извадка на типичната индонезийска храна, или ястия, които ще намерим във всеки индонезийски ресторант по света. А именно - ризолес панирани пролетни рулца, орак арик - задушени зеленчуци, рънданг - телешко в кокосово мляко, опор аям - пилешко в кокосово мляко, наси горенг, ми горенг - нудли със зеленчуци, ми аямбаксо - пилешка супа. Моята препоръка е да си поръчате прясно изпечени сате аям - пилешките шишчета, само с варен ориз и лютия сос самбал.

"Разчитам най-много на туристите, чужденците или на българи, които са се върнали от Индонезия. Засега те преобладават. Но има и такива, които първо надничат, а после остават", казва Яти.

Малко за Индонезия и храната й: четвъртата държава по брой население в света, простираща се на 15 000 острова, много различни като големина, климат и природа. От векове снабдявала Стария свят с подправки. Гръбнакът на кухнята са рибите, оризът, лютите чушки, дошли от Новия свят през XVI век, кокосовото мляко, лимоновата трева, куркумата, гангала (корен), макадамията и соевият сос. Заради историята й, в която се преплитат различни влияния, има истински "фюжън" ястия като наси горенг, или пържен ориз, дошъл от Китай, с пържено яйце отгоре, дошло от Холандия. Според енциклопедията на Penguine за храната е много странно, че няма почти никакви автентични източници за историята на индонезийската кухня. За сметка на това в момента гурме манията във всичките й прояви е във вихъра си. Както навсякъде по света, впрочем.

Адрес: ул. "Неофит Рилски" 10
Телефон: 0888 23 54 59
Работно време: понеделник - петък 12 - 21 ч.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ново място: Crafter Ново място: Crafter

"Извинявайте, това бар ли е или магазин?"

18 май 2018, 14592 прочитания

Ам-Амстердам 7 Ам-Амстердам

Гид: Няколко дни в холандската столица

11 май 2018, 15875 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Нов магазин: Abébe

Марката Abébe се превръща в български бранд за удобни детски обувки

Все по-краткият живот на смартфоните

Големите компании пускат хитови телефони на все по-малки интервали от време, като същевременно цената на устройствата расте

От А1 до Я

"Мобилтел" смени името си. Но не само - ще предлага още спорт, музика, разплащания

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Железопътни дневници

Влакови маршрути в Европа, които ще направят ваканцията ви необикновена

Световен театър в София и Варна

Акцентите от театралния юни

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 21

Капитал

Брой 21 // 26.05.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Емисия

DAILY @7PM // 27.05.2018 Прочетете