С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Места

2 11 май 2018, 10:00, 22130 прочитания

Нов ресторант: Yati Cooking

Индонезийска кухня

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Ам-Амстердам

Гид: Няколко дни в холандската столица

11 май 2018

Ново място: Crazy Diamond

Идеята и осъществяването е на Пламена Генчева и Магдалена Малеева, която сега се впуска в нова територия

3 май 2018

Ново място: Akrogiali

Нов гръцки ресторант в София

20 апр 2018
По някакви мистериозни причини световните кухни имат мъчителен и най-често краткотраен живот в България. Все пак фактът, че опитите за разнообразяване на кулинарния вкус не престават, е много позитивен. Последният е индонезийски - малко място с кратко меню. Готви Рианти Нур Айни, или просто Яти. Пристига в България от остров Ява през 1992 г. Работи в първия индонезийски ресторант, който се е помещавал във "Феята" на Ропотамо. Спомня си, че президентът Желю Желев е бил сред клиентите. После готви и във втория - срещу НДК, а сега Yati Cooking е неин собствен бизнес.

Сега Яти ни предлага 5 основни, 2 предястия и 1 супа. Това според нея е най-добрата извадка на типичната индонезийска храна, или ястия, които ще намерим във всеки индонезийски ресторант по света. А именно - ризолес панирани пролетни рулца, орак арик - задушени зеленчуци, рънданг - телешко в кокосово мляко, опор аям - пилешко в кокосово мляко, наси горенг, ми горенг - нудли със зеленчуци, ми аямбаксо - пилешка супа. Моята препоръка е да си поръчате прясно изпечени сате аям - пилешките шишчета, само с варен ориз и лютия сос самбал.

"Разчитам най-много на туристите, чужденците или на българи, които са се върнали от Индонезия. Засега те преобладават. Но има и такива, които първо надничат, а после остават", казва Яти.

Малко за Индонезия и храната й: четвъртата държава по брой население в света, простираща се на 15 000 острова, много различни като големина, климат и природа. От векове снабдявала Стария свят с подправки. Гръбнакът на кухнята са рибите, оризът, лютите чушки, дошли от Новия свят през XVI век, кокосовото мляко, лимоновата трева, куркумата, гангала (корен), макадамията и соевият сос. Заради историята й, в която се преплитат различни влияния, има истински "фюжън" ястия като наси горенг, или пържен ориз, дошъл от Китай, с пържено яйце отгоре, дошло от Холандия. Според енциклопедията на Penguine за храната е много странно, че няма почти никакви автентични източници за историята на индонезийската кухня. За сметка на това в момента гурме манията във всичките й прояви е във вихъра си. Както навсякъде по света, впрочем.

Адрес: ул. "Неофит Рилски" 10
Телефон: 0888 23 54 59
Работно време: понеделник - петък 12 - 21 ч.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ново място: Kulture Knot Ново място: Kulture Knot

Барът акцентира върху културни събития – представяния на книги, прожекции на стари и нови филми, дискусии

5 окт 2018, 58234 прочитания

Ново място: БДС (Балкански деликатеси на скара) 11 Ново място: БДС (Балкански деликатеси на скара)

Стилистиката на интериора и опаковките е ретро с намигване към стара София

28 сеп 2018, 25325 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Нов магазин: Abébe

Марката Abébe се превръща в български бранд за удобни детски обувки

В България дизелът побеждава

За първи път за последните три години българският автопарк расте, но има силно увеличение и при колите над 20 години

Центърът на София – в какво се превръщат мечтите

Конкурсът за нов облик на центъра от 2015 г. беше съпроводен със скандали и преработван във времето

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Кино: "Роди се звезда"

Мелодиите на сърцето в талантлива версия на холивудската приказка

Какво ново в съвременното изкуство

Новите изложби, интересните автори и важните събития - какво да знаем и къде да отидем

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 41

Капитал

Брой 41 // 13.10.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Пак напрежение за ремонтите в София, как убийството на Хашоги ще се отрази на петрола

Емисия

DAILY @7PM // 18.10.2018 Прочетете