С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Места

2 11 май 2018, 10:00, 20437 прочитания

Нов ресторант: Yati Cooking

Индонезийска кухня

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Ам-Амстердам

Гид: Няколко дни в холандската столица

11 май 2018

Ново място: Crazy Diamond

Идеята и осъществяването е на Пламена Генчева и Магдалена Малеева, която сега се впуска в нова територия

3 май 2018

Ново място: Akrogiali

Нов гръцки ресторант в София

20 апр 2018
По някакви мистериозни причини световните кухни имат мъчителен и най-често краткотраен живот в България. Все пак фактът, че опитите за разнообразяване на кулинарния вкус не престават, е много позитивен. Последният е индонезийски - малко място с кратко меню. Готви Рианти Нур Айни, или просто Яти. Пристига в България от остров Ява през 1992 г. Работи в първия индонезийски ресторант, който се е помещавал във "Феята" на Ропотамо. Спомня си, че президентът Желю Желев е бил сред клиентите. После готви и във втория - срещу НДК, а сега Yati Cooking е неин собствен бизнес.

Сега Яти ни предлага 5 основни, 2 предястия и 1 супа. Това според нея е най-добрата извадка на типичната индонезийска храна, или ястия, които ще намерим във всеки индонезийски ресторант по света. А именно - ризолес панирани пролетни рулца, орак арик - задушени зеленчуци, рънданг - телешко в кокосово мляко, опор аям - пилешко в кокосово мляко, наси горенг, ми горенг - нудли със зеленчуци, ми аямбаксо - пилешка супа. Моята препоръка е да си поръчате прясно изпечени сате аям - пилешките шишчета, само с варен ориз и лютия сос самбал.

"Разчитам най-много на туристите, чужденците или на българи, които са се върнали от Индонезия. Засега те преобладават. Но има и такива, които първо надничат, а после остават", казва Яти.

Малко за Индонезия и храната й: четвъртата държава по брой население в света, простираща се на 15 000 острова, много различни като големина, климат и природа. От векове снабдявала Стария свят с подправки. Гръбнакът на кухнята са рибите, оризът, лютите чушки, дошли от Новия свят през XVI век, кокосовото мляко, лимоновата трева, куркумата, гангала (корен), макадамията и соевият сос. Заради историята й, в която се преплитат различни влияния, има истински "фюжън" ястия като наси горенг, или пържен ориз, дошъл от Китай, с пържено яйце отгоре, дошло от Холандия. Според енциклопедията на Penguine за храната е много странно, че няма почти никакви автентични източници за историята на индонезийската кухня. За сметка на това в момента гурме манията във всичките й прояви е във вихъра си. Както навсякъде по света, впрочем.

Адрес: ул. "Неофит Рилски" 10
Телефон: 0888 23 54 59
Работно време: понеделник - петък 12 - 21 ч.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Лято в Пулия 1 Лято в Пулия

Дългата сиеста е закон, часовниците не пазят реалното време, а духът на общността е заложен в миналото

17 авг 2018, 10054 прочитания

Ново място: Diagonal 1 Ново място: Diagonal

Барът работи от края на пролетта и подсилва младата крафт сцена във Варна

10 авг 2018, 12154 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Нов магазин: Abébe

Марката Abébe се превръща в български бранд за удобни детски обувки

Яке за двама

Ирина Василева създава дрехи, които улесняват майките при носене на бебето

Растеж по инерция

Българската икономика забавя темпа си до 3.4%, а в данните за тримесечието светнаха сигнални лампички

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

20 въпроса: Ирена Иванова (Рене Карабаш)

Възможно е да я познавате в различни превъплъщения и под различни имена

Календар и домашно кино

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 33

Капитал

Брой 33 // 18.08.2018 Прочетете
Капитал PRO, БДЖ купува 42 влака със скъпа поддръжка, "Спарки Елтос" губи все повече, трус в КФН заради "Олимпик"

Емисия

DAILY @7AM // 21.08.2018 Прочетете