С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
39 1 юни 2018, 11:59, 19986 прочитания

Седем мита в основите на АЕЦ "Белене"

Пазарът на електроенергия в Югоизточна Европа и цената на тока от централата са с фундаментално значение за нуждата от строителството й

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Проф. д-р инж. Христо Василев e ръководител на екипа, разработил Стратегия за развитието на енергетиката в България с хоризонт 2030 г.
Токът от "Белене" ще може да се продава само с договор за покриване на разликата между пазарната и производствената цена - за период от 25 години това ще струва 20 млрд. лв. на данъкоплатците.

Още по темата

Дин Дзиян: Ще участваме в търга за АЕЦ "Белене"

Вицепрезидентът на китайската държавна China National Nuclear Corporation пред "Капитал"

8 юли 2018

Правителството официално размрази АЕЦ "Белене"

Енергийният министър Теменужка Петкова тръгва на лов за инвеститори

27 юни 2018

Бизнес организациите с предупреждение за АЕЦ "Белене"

Искат изрична декларация, че няма да се прилагат непазарни механизми

6 юни 2018

ГЕРБ официално внесе решение за възраждането на АЕЦ "Белене"

Проектът е подкрепен и от депутати на Обединените патриоти

5 юни 2018

Възможен е заем от Русия за строежа на АЕЦ "Белене"

Енергийният министър Петкова допусна и този вариант, досега кабинетът и премиерът бяха категорични, че АЕЦ "Белене" може да се случи само като частен проект

31 май 2018

След посещението в Русия, хъбът "Балкан" още е мираж

Дори да се осигурят доставки на природен газ не е ясно какво ще правим с него, как ще го транспортираме и на кого ще го продаваме

31 май 2018
Мит №1 – Към 2030 г. пазарът на електроенергия в Югоизточна Европа ще има дефицит - заключение в доклада на БАН и твърдения на определени енергийни експерти и политици. Други прогнозират цена на електрическата енергия в региона от 180–300 евро/MWh.

Реалност №1 – Това е фундаментален въпрос за нуждата от строителството на АЕЦ "Белене" в контекста на очакваното състояние на регионалния пазар на електроенергия към 2030 г. През последните години България продава основно на Турция и Гърция, които имат много амбициозни програми за развитие на слънчева и вятърна енергетика и енергийна ефективност. Някои експерти доказват, че е възможен износ за Италия чрез високоволтова връзка, но Италия също има амбициозна програма за възобновяема енергия и енергийна ефективност.

Поради значителните дължини на бреговите си ивици Турция, Гърция и Италия имат участъци с изключително висок ветрови енергиен потенциал, който, съчетан с ускореното развитие на вятърната технология (при двукратно увеличение на глобалното кумулативно производство цената на инвестицията за 1KW се намалява с 9%, а на електроенергията от вятърни централи с 15%), към 2030 г. очертава цена на вятърната енергия от 25 €/MWh. С продължителното годишно слънцегреене в южните им райони и ускореното развитие на фотоволтаичната (PV) технология (при двукратно увеличение на глобалното кумулативно производство цените на PV панелите и инверторите се намаляват с 24% - закон на SWANSON) към 2030 г. в тези страни се очаква цена на енергията от полеви PV централи от 20€/MWh. Прогнозата е към 2030 г. борсовата цена на енергийния микс от вятърна/слънчева централа + буферна батерия да бъде около 30 €/MWh.

За периодите за безветрие и липса на слънце (около 6 последователни седмици ) може да се използва природен газ или енергия, съхранена чрез технологията Power to Gaz. Съхранението се извършва през периодите на излишък от слънчева и вятърна енергия, като тя се трансформира в газ (водород или екометан) посредством технологията Power to Gas и се съхранява в газохранилища. Обратно - чрез технологията Gaz to Power се получава електрическа енергия. Цената на получената така електрическа енергия (след двете енергийни трансформации) за периода от 6 седмици би била около 90 €/MWh. При което средната борсова цена на енергията на годишна база е 37€/МWh.

Страните от Западните Балкани също развиват такива програми. Борсовата цена на енергията при тях към 2030 г. се очаква да е около 45€/MWh. Изграждането на слънчеви и вятърни централи се извършва децентрализирано в непосредствена близост до потребителите. Значителни инвестиции ще има в интелигентни електрически мрежи Smart Grid, които ще увеличат таксите за пренос и разпределение.
Заключенията в доклада на БАН, че към 2030 г. ще има регионален дефицит на електроенергия в Югоизточна Европа, са несъстоятелни, а твърденията на определени енергийни експерти в същия дух са тенденциозни и с цел да обосноват необходимостта от нова ядрена мощност. Не само че няма да има дефицит на електроенергия, а нашите южни съседи ще бъдат в състояние да предлагат енергия на либерализирания европейски електроенергиен пазар на конкурентни цени.
Възможността АЕЦ "Белене" да продава енергия на този пазар с цена минимум 85€/ MWh (реално 95€/MWh) е нереалистична. Единственият начин да се продава енергията от "Белене" е чрез т. нар. договор за покриване на разликата между пазарната и производствената цена. Това означава, че за период от 25 години от държавния бюджет трябва да се платят 20 млрд. лв., за да се покрие разликата от 50€ между борсовата и производствената цена.

Мит №2 – Цената на тока от АЕЦ "Белене" ще бъде 41€/MWh.
Реалност №2 - Очакваните цени от новостроящите се АЕЦ в Европа и Турция са около 85–120 €/Мвч. Прогнозата на БАН за "Белене" е 85€/Мвч.За Hinkkey Point C във Великобритания, която ще има два реактора по 1.6 GW, а инвестицията е 23 млрд. паунда, оценката за цената към 2018 г. е 100£/MWh. Турската "Акую" ще има 4 реактора по 1.2 GW, като изграждането й ще струва 25 млрд. долара. За първите два реактора са предвидени 70% задължително изкупуване на електроенергията с цена 123.5 $/MWh, останалите 30% ще се продават на свободния пазар. За вторите два реактора – 30% задължително изкупуване с цена 123.5 $/MWh, останалите 70% на свободния пазар. Проектът "Пакш 2" (с два блока по 1.2 GW) се реализира в Унгария с междудържавен заем от Русия. Има няколко оценки за цената на тока, които са от 50.5 до 120€/MWh. Според Европейската комисия няма да е под 74€/MWh, като дори тогава загубата за инвеститора ще е 600 млн. евро.

Цена на тока от АЕЦ "Белене" от 41€/MWh при отчитане на реалностите (лихвен процент, коефициент на натоварване, разходи за преработка и временно съхранение на отработеното гориво, за погребване на радиоактивните отпадъци, за извеждане от експлоатация и др.) е нереалистична и спекулативна.

Мит №3 - при строителството на АЕЦ "Белене" ще бъдат разкрити около 25 хил. работни места.
Реалност №3 – Според проекта на "Росатом" ще бъдат разкрити 3600 работни места, от които 2400 висококвалифицирани специалисти (основно от "Росатом") и около 1200 строителни работници за период от 6 години. Допълнително ще има максимум 500 нови работни места с вторична заетост (различни услуги). Ако част от оборудването бъде произведено от български фирми, могат да се разкрият още 700 работни места за 4 години. След въвеждането на централата в експлоатация се очаква работните места да са между 1500 и 3000.

Мит №4 – Към 2030 г. в България ще има 1 милион електромобила, които ще доведат до допълнително увеличаване на върховата мощност на електроенергийната система с 10 000 MW.
Реалност №4 – За да се изясни колко електроенергия потребяват електромобилите и каква мощност ще е нужна за зареждането им, е необходимо да се определи годишната консумация на един електромобил.
Нека да приемем един много оптимистичен вариант, че някога електромобилите у нас ще бъдат един милион. През 2017 г. са купени почти 38 000 нови леки и лекотоварни автомобили. Ако от утре се продават само нови електромобили, вероятно ще минат над 20 години, докато достигнат един милион. При наличие на такъв брой, микс от различен тип батерии и средна годишна консумация на един от 1800 кВтч общото потребление на електроенергия за година ще бъде около 1.8 TWh (1800 MWh). Това би било максимум 5.5% от нетната годишна консумация на електроенергия в страната за 2017 г. Предвид излишъка от генериращи мощности това не би довело до никакви проблеми.

Освен това електромобилите могат и да отдават акумулираната енергия обратно в мрежата, когато има недостиг на генериращи мощности. И очакваното увеличение на върховото потребление при 1 млн. електтромобила към 2030 г. ще бъде под 400 МВт – 25 пъти под тенденциозните прогнози.

Мит №5 – Потенциалът за запазване на електропотреблението при нарастване на БВП е изчерпан и то ще започне да нараства заедно с него.
Реалност №5 – Българската икономика е най-енергоемка в ЕС - с около 400 кг нефтен еквивалент за 1000€ БВП. Пътят към повишаване на доходите и благосъстоянието на гражданите изисква чувствително намаляване на енергоемкостта. В това отношение съществуват значителни резерви и стратегическата цел на българската енергетика трябва бъде следната: икономически растеж с минимум 4% годишно при запазване и дори намаляване на електропотреблението и енергопотреблението като цяло. Доказателство за това са икономическите показатели от първите 4 месеца на българската икономика с 3.8% ръст спрямо същия период от м.г. и 4.5% намаление на потреблението на електрическа енергия. Политиците и управляващите трябва да се убедят, че най-евтината енергия е непроизведената. Няма богата страна в ЕС с висока енергоемкост.

Мит №6 – Бъдещето на световната енергетика е атомната и затова това тя трябва да се развива у нас.
Реалност №6 – През 2010 г. 18% от произведената електрическа енергия в света е от АЕЦ. През 2017-а този процент намалява на 11, а според някои анализи с хоризонт до 2050 г. относителният дял на атомната енергия ще продължи да пада. Относителният й дял в електроенергийния микс на Китай за 2017 г. е 3.9%. Ако бъде построена АЕЦ "Белене", към 2030 г. България ще бъде страната в света с най-висок дял на атомна енергия в света ≥ 65%.
През 2017 г. в света са въведени в експлоатация 3.3 GW атомни централи и около 170 GW електрически централи от ВЕИ. Очаква се общата инсталирана мощност към 2050 г. на електрическите централи от слънце, вятър, биомаса и геотермална енергия да достигне 15 000 GW. Цената на енергията от ВЕИ непрекъснато ще намалява, докато цената на атомната плавно ще се повишава - основно поради непрекъснато повишаващите се изисквания за ядрена безопасност.
Мит № 7 – Фотоволтаичните панели имат живот 15 години и след това трябва да се демонтират, което прави електрическата енергия от PV централите много скъпа.
Реалност № 7- Икономически обоснованият експлотационен срок на фотоволтаичните панели е 25 години. На тази база се изчислява и цената на електрическата енергия . Цената на самите панели от 1975 г. досега е паднала около 300 пъти и има потенциал още да намалява.

Като цената на електроенергията от този тип централи непрекъснато намалява - през 2017 г. в Саудитска Арабия например тя достигната 17.9€/MWh. Според направени анализи за слънчевите условия в България и намаляващите цени на PV панелите и инверторите към 2030 г. цената на енергията ще достигне 25 €/ MWh. През март т.г. беше обявено изграждането в Саудитска Арабия на 200 GW соларна централа на стойност 200 млрд. долара - с годишно производство 360 TWh, очаквана цена на енергията ≤ 20$/MWh и срок на откупуване на инвестицията приблизително 4 години. Това е най-големият енергиен проект в историята на човечеството.

Цената на енергията се очаква да бъде около 5 пъти по-ниска в сравнение с АЕЦ при това с нулеви отпадъци, тъй като всички компоненти на PV централите са 100% рециклируеми. Очакван брой нови работни места – 100 хиляди. Две трети от оборудването ще се произвежда в страната. С този проект се поставя началото и на доминацията в бъдеще на възобновяемата електроенергия пред тази от АЕЦ и фосилните централи.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Дрънкаш на учениците, те си пипат телефона... Мнения Daily - Дрънкаш на учениците, те си пипат телефона...

И още: Защо единна Европа е важна; Битката с цените на хляба е като молебен за дъжд

25 сеп 2018, 175 прочитания

Как работи "мекият фашизъм" на Орбан 14 Как работи "мекият фашизъм" на Орбан

Унгария е предупреждение за това какво може да се случи, когато безскрупулен популист е оставен да управлява безконтролно

21 сеп 2018, 26655 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Само географията ли ще покръстваме

И още: Работещ административен съд би сложил край на корупционните касички; Германия остана почти без съюзници

А ти в кой фонд отиваш?

Близо 93 хил. лица са сменили пенсионното си дружество през първото полугодие

Новият инвеститор в "Софтуер Груп БГ"

Създаденият преди месец фонд "БрайтКап венчърс" влага 2.65 млн. евро в българската софтуерна компания

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Офис, стани, офис, немирно!

Защо е важно да седим по-малко и да се движим повече, когато сме на работа, и как да го правим правилно и ефективно

Led Zeppelin на 50

През октомври излиза фотоалбум с непубликувани досега снимки от историята на групата (1968-1980 г.)

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 38

Капитал

Брой 38 // 22.09.2018 Прочетете
Капитал PRO, Арест в САЩ за пране на 400 млн. долара от OneCoin, шведската Stillfront купува "Империя онлайн" за 10 млн. евро

Емисия

DAILY @7AM // 25.09.2018 Прочетете