Два дни яли, пили и се веселили

Второто издание на "Бакхус StrЕАТ Fest" е този уикенд с повече площ, многобройни участници и по-добра организация

От първото издание на фестивала    ©  Анелия Николова

Някога пазарът е бил социалната мрежа на града – с по-бърз ъпдейт дори от фейсбук. На Женския пазар в София хората са срещали да си разменят новини, но и да се запознаят с нови кулинарни тенденции, които пътуващи търговци са донасяли - съществува от 1878 г. Баба ми още си пази детска количка, която нейната баба й е купила именно оттам, както и издание на "Клетниците", защото някога на пазара е имало и сергии с книги. Разбира се, центърът е бил храната – "идваха с каруци от различни краища на България и изпъстряха пазара с носиите си – каруците, пълни с дини, череши и всякакви зеленчуци и подправки. Още помня албанския бозаджия Топос – неговата резлива боза беше най-добра, и сладките на турците", спомня си баба ми Рика. Там е била срещата на различните култури: евреи, арменци, турци, албанци, българи – всички съседи на сладка раздумка около пекарната на пазара.

На 9 и 10 юни Женският пазар ще се превърне отново в центъра на градската и улична гурме култура благодарение на "Бакхус". На "Бакхус StrЕАТ Fest" ще участват над 70 изложители, сред които и етнически кухни от цял свят: тайландска (Royal Thai), японска (Hamachi-ni), френска (L'Instant Boutique & Catering), италианска (Da Bono focacceria pizzeria), модерна българска кухня (ресторант "Космос"), турска (Turquoise), корейска (ресторант "Корея"), средиземноморска кухня Mediterraneo) и др.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал