Два дни яли, пили и се веселили

Второто издание на "Бакхус StrЕАТ Fest" е този уикенд с повече площ, многобройни участници и по-добра организация

От първото издание на фестивала
От първото издание на фестивала    ©  Анелия Николова
От първото издание на фестивала
От първото издание на фестивала    ©  Анелия Николова

Някога пазарът е бил социалната мрежа на града – с по-бърз ъпдейт дори от фейсбук. На Женския пазар в София хората са срещали да си разменят новини, но и да се запознаят с нови кулинарни тенденции, които пътуващи търговци са донасяли - съществува от 1878 г. Баба ми още си пази детска количка, която нейната баба й е купила именно оттам, както и издание на "Клетниците", защото някога на пазара е имало и сергии с книги. Разбира се, центърът е бил храната – "идваха с каруци от различни краища на България и изпъстряха пазара с носиите си – каруците, пълни с дини, череши и всякакви зеленчуци и подправки. Още помня албанския бозаджия Топос – неговата резлива боза беше най-добра, и сладките на турците", спомня си баба ми Рика. Там е била срещата на различните култури: евреи, арменци, турци, албанци, българи – всички съседи на сладка раздумка около пекарната на пазара.

На 9 и 10 юни Женският пазар ще се превърне отново в центъра на градската и улична гурме култура благодарение на "Бакхус". На "Бакхус StrЕАТ Fest" ще участват над 70 изложители, сред които и етнически кухни от цял свят: тайландска (Royal Thai), японска (Hamachi-ni), френска (L'Instant Boutique & Catering), италианска (Da Bono focacceria pizzeria), модерна българска кухня (ресторант "Космос"), турска (Turquoise), корейска (ресторант "Корея"), средиземноморска кухня Mediterraneo) и др.

От Chuky’s ще приготвят бразилското кафе от фермата "Датера", затова ви препоръчваме да дойдете още преди да сте се разсънили. След кафето идват и предложенията за закуска - кроасаните със сьомга на "Братя хлебари" и хлябът със сок от цвекло или фугас със зелени маслини и провансалски подправки на "Хляб и soul".

За да си отдъхнете и съберете сили за нови кулинарни преживявания, организаторите са отделили няколко къта, сред които и детски. А на какво точно да се спрете за обяд при изобилието от вкусни неща? "Аз ще пробвам от всичко, елате гладни и опитайте различни неща", съветва Джиджи Лагадинова, двигателят зад събитието и главната редакторка на "Бакхус". За любителите на бургери и месо - на ваше разположение ще са Street Chefs, които ще приготвят бургери с три вида месо по избор, хотдогът е от дебютантите Rolling Dogs, които отвориха само преди две седмици.

Вегетарианците не са пренебрегнати: малка част от предложенията са тараторът "Щастливото прасе" - пасиран с копър пресен кориандър, джинджифил, мента и орехи, и пак от същия ресторант - пататник с диви гъби, карамелизиран лук и овче сирене и много други.

За веганите StrЕАТ Fest ще е не по-малко интересен - гурме от ядки под формата на сирене, био, веган, пробиотично от Cheese The Queen и кашувала на Delishu - ферментирал веган пробиотичен ръчно изработен деликатес от кашу, веган десерти и много други.

За любителите на лютюто от Chilli Hills Farm има състезателно надяждане с люти чушки. Те ще представят за пръв път на фестивала лют сос с най-лютата чушка в света "Каролина Рипър" с черна черница и портокал и два вида сладко от люти чушки, слабо люто от чушка "Кайен" и люто от чушка червено хабанеро.

"Селекцията на участниците беше продължителна и трудна, но това са места, продукти и храни, които сме проверили и в които вярваме. Смятаме, че изкарвайки тези ресторанти на улицата, те ще могат да достигнат до много повече хора и да представят по-интересен продукт, тъй като специално се готвят за феста", казва Джиджи Лагадинова. Според нея това, което ядат хората на улицата, е най-точният показател за нивото на кулинарна култура и просветеност в една страна.

Освен ресторантите е предвидена отделна зона "Производители" с изложители с висококачествени сезонни, месни и опаковани продукти. Сред участниците са "Майстори Месари", Food Folie, Go4Raw, Rosey’s mark, "Разядко" и др. В бар зоната ще се предлагат летни коктейли с джин и други разнообразни питиета от One More Bar и Bulleit.

В зона "Вино" ще се дегустират и продават вината на Асоциацията на независимите лозаро-винари БАНЛВ, като техни представители със самостоятелни щандове ще бъдат "Вила Мелник", "Братанови", "Иво Върбанов" и Rossidi. Предвидена е зона за крафт бири. Каnaal и Crafter ще представят подбрани от тях пивоварни. Hills Beer и "Витошко Лале" ще продават от собственото си производство.

Тази година площта на "Бакхус StrЕАТ Fest" е два пъти по-голяма и оживлението ще продължи цели два дена, за да могат много повече хора да се включат и да опитат всичко на фестивала. Организаторите са направили всичко възможно да няма опашки като миналата година, когато дойдоха над 7000 души.

Входовете на тазгодишното изложение са пет – "за още по-бързо влизане може да си купите билети онлайн и да ги разпечатате от bilet.bg. Няма да има специална фестивална валута като миналата година, което означава, че не би трябвало да има и опашки и допълнително чакане, защото няма да има нужда да се обменят пари", казва Джиджи Лагадинова.

Доказано е, че музиката, която слушаме по време на хранене, има влияние върху вкуса и цялостното преживяване: на 9 юни фестивала ще открият музикантите от Angel’s Gipsy Orchestra под ръководството нa създателя на оркестър "Карандила" Ангел Тичалиев. Нa 10 юни, за настроението ще се погрижи специално сформиран суинг септет начело с Вили Стоянов - тромбон. След 17:00 часа е времето на диджеите, заради които коктейлите със сигурност ще са някак си по-разхлаждащи и летни.

Входът за един човек за "Бакхус StrЕАТ Fest" за един ден е 5 лв, а за двата - 8. Деца до 7 години влизат безплатно с придружител. Семейство с 2 деца над 7 години за 1 ден - 15 лв., семейство с 2 деца над 7 години за 2 дни - 20 лв. Билети на преференциални пакетни цени за двата дни се продават онлайн от billet.bg и осигуряват достъп от специално предназначен вход от ул. "Цар Симеон"

Още от Капитал