Амазония, мръсна приказка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Амазония, мръсна приказка

Вулканът Чимборасо е най-високата точка на Земята, измервано от средата й

Амазония, мръсна приказка

Пътуване до Екватора звучи като откъс от хрониките на Индиана Джоунс, но вече е възможно и не особено скъпо

41004 прочитания

Вулканът Чимборасо е най-високата точка на Земята, измервано от средата й

© Shutterstock


Амазонската джунгла е едно от онези природни чудеса на нашата планета, за които децата започват да мечтаят от малки. Гъсти гори, населени с древни цивилизации, опасности и приключения, вдъхновили безброй сюжети. Освен да разпалва въображението Амазонската джунгла има една по-важна роля – пречиства въздуха, който упорито тровим, и побира по-голямо биоразнообразие от което и да било друго място на Земята. Богатството на тези гори е неизмеримо в пари.

Пътуване до Екватора и дълбоките джунгли може да звучи като откъс от хрониките на Индиана Джоунс, но вече е напълно възможно и не особено скъпо. Често се намират добри предложения за самолетни билети от Европа до Еквадор, a цените в страната са близки до тези в България. След като веднъж пристигнете, разнообразието от екосистеми е толкова голямо, че един ден може да сте сред заснежени върхове, на следващия да плавате с кану сред влажните джунгли и да наблюдавате розови делфини, а на третия да пиете коктейли на плажа и да карате сърф.

Джунглата

В сравнение с повечето южноамерикански държави Еквадор е малък и сравнително евтин. Затова е лесно да се придвижите до различни точки, от които може да навлезете в джунглата. Избирайки Амазония като част от пътуването си, допринасяте за развитието на туризма в тези части на света, което на свой ред намалява нуждата хората да се препитават с дейности като лов, миньорство, дърводобив и е вид протест срещу унищожителната нефтена индустрия в джунглата.

Ясуни

Националният парк е с размер почти 10 000 кв. км и се смята за мястото с най-голямо биоразнообразие на планетата. Разбира се, това трудно може да се определи с абсолютна точност, тъй като все още има кътчета от Земята, за които знаем много малко. Все пак по сегашни данни Ясуни е дом на 1/3 от всички видове птици, които се намират в Амазония, въпреки че представлява едва 0.15% от територията й. Освен това тук има стотици ендемични растения, влечуги, много бозайници и риби.

В Амазонската джунгла живеят племена, които отказват всякакъв контакт с външния свят. На испански са познати като no contactados (буквално "безконтактните") - на територията на Ясуни обитават две такива общности, които дори местните виждат рядко, като сенки сред дърветата.

В Ясуни се намират и 20% от петрола на Еквадор. За разлика от природното и културното богатство черното злато може да бъде измерено в пари, а сумите от милиарди щатски долари изкушават правителството на Еквадор и въпреки протестите експлоатацията в националния парк нараства.

Правителството наело Фернандо, за да заснеме националната туристическа реклама на Ясуни: "Не съм предполагал, че на Земята може да съществува толкова удивително място! Накъдето и да се обърнеш растителността е непрогледна, но водачите са опитни и забелязват най-малкото движение в храстите, така че видях на живо десетки видове, които винаги съм смятал, че мога да намеря само в някое предаване на National Geographic. Не ме допуснаха до нефтените кладенци, но видях как местните племена реагират на експлоатацията в Ясуни. Те не просто обичат джунглата – тя е част от тях, от обичаите и традициите им, от начина им на мислене, и те са също толкова част от нея, колкото лианите и алигаторите. За тях няма значение колко пари може да донесе петролът – единственото, което искат, е да опазят природата."

Заплахата нефт

Амазонските племена не виждат хората и природата като две отделни неща – за тях ние сме едно цяло и заради това вече няколко пъти организират протести срещу добива на нефт. За момента тези действия са постигнали два основни резултата – инициативата Yasuni-ITT и референдум в началото на 2018 г. Предишният президент на Еквадор – Рафаел Кореа, стартирал Yasuni-ITT през 2007 г. Идеята била правителството да събере 3.6 милиарда долара от международни дарения (половината от очакваната от петрола печалба), срещу което да запази националния парк непокътнат.

През 2013 г. обаче Кореа обявил инициативата за неефективна и разрешил добива в Ясуни. През 2018 г. сегашният президент Ленин Морено и неговото правителство провеждат референдум, седмият въпрос от който засяга Ясуни. 67,31% от гласувалите се съгласяват районът, в който се добива нефт, да се свие от 1030 на 300 хектара, а защитената зона да бъде разширена. "От това няма да излезе нищо", поклаща глава Диего, докато разказва за държавата си и политиката й, "Този референдум беше колкото да ни замажат очите. Пак ще измислят някоя вратичка, през която да продължат с експлоатацията в националните паркове и защитените региони." Изглежда, е напълно прав. В края на февруари 2018 г. правителството обяви търг за разработването на няколко нефтени и едно газово находище в страната, като част от тях се намират на територията на Амазония. Така правителството очаква да получи международни инвестиции в рамките на 800 милиона щатски долара и да увеличи добива на нефт с 15 000 барела на ден независимо от тежките последствия за природното богатство в Амазония.

Куябено

Резерватът Куябено се намира непосредствено на север от Ясуни и е едно от най-популярните места, от които да изследвате Амазония. За да стигнете дотам, трябва да тръгнете от градовете Лаго Агрио или Нуева Лоха, като е необходимо да имате предварителна резервация в някой от екохотелите на резервата, тъй като те ще осигурят транспорта ви от цивилизацията до дебрите на джунглата. За да стигнете до мястото си за настаняване, ще преминете с малка лодка по р. Куябено и е много вероятно още по пътя да видите различни видове маймуни, тукани, диви пуйки, змии и паяци.

Всички екохотели в резервата представляват постройки от дърво и слама до реката, които работят на един и същ принцип – водят гостите на две пешеходни сафарита в гората, нощно и дневно, еднодневни обиколки с каяци и селище на местно племе, където се срещате с шаман (който по-скоро прави впечатление на магнит за туристи, отколкото пазител на амазонските традиции), научавате се да приготвяте хляб от юка и хапвате гъсеници на жар. На теория в Куябено може и да няма толкова голямо разнообразие от видове, колкото в Ясуни, но с добър водач ще успеете да забележите 5-6 вида маймуни, тропически птици и плодове, каймани, пирани, древни дървета, мравки "куршум" (чието ухапване причинява болка като от огнестрелно оръжие), речни розови делфини, 6-метрови змии боа и нищо чудно някоя тарантула да ви прави компания за сутрешното кафе в хотела. Бозайниците като ягуари, тапири, амазонски котки, сърни и капибара се забелязват по-трудно, но докато водачът Уили води една от групите си, разказва:

"Виждате ли онова дърво ей там, с кухия дънер? Веднъж минавах наблизо и някак си почувствах, че трябва да отида и да надникна. А вътре – 3 бебета ягуарчета. Майка им явно ме подуши и на следващия ден ги беше преместила, но при добър късмет и с много тиха група е възможно да видите някои от редките амазонски бозайници."

Макас

Макас е малък еквадорски град, най-известен с това, че е един от входовете за джунглата. Тук биоразнообразието не е като в Ясуни и Куябено, но пък можете да поживеете с местно семейство. Французинът Ян и семейството му прекарали няколко дни в селце недалеч от Макас: "Беше все едно сме на гости – спяхме в колиби с под покрит с пръст, точно както правят те, и споделяхме простичките им ястия, съставени основно от риба, ориз и картофи. Тези хора са прекарали целия си живот в джунглата и за тях храстите, които изглеждат неразличими един от друг за нас, имат своя история и смисъл. Показаха ни кои растения можем да използваме срещу малария и стомашни проблеми, намерихме мравки, които имат аромат на лимон и действат като репелент срещу комари, видяхме как човек може да оцелява и да се храни в дълбините на джунглата. Един от мъжете в семейството бил нападнат от питон, който преборил съвсем сам, с ръчно направеното си джобно ножче. Сега носи кожата му около врата си – няма как да не се довериш на този човек, когато те развежда из джунглата", смее се той.

Този вреден, вреден туризъм

Хората обикновено са най-големият враг на биоразнообразието, заради което въпросът с туризма в Амазонската джунгла е полемичен. Моторните лодки, които развеждат туристите по р. Куябено, са шумни и оставят облак черен дим след себе си, което притеснява еколозите. Ернандо е живял в района цял живот, отгледал е тук децата си, които сега са разпръснати из големите градове на Еквадор, но той остава, за да е близо до природата, и работи като водач:

"Моторните лодки не само вредят на природата, но и плашат животните, така че когато някои от водачите ги използват, те всъщност ощетяват своите туристи. Винаги когато е възможно, предпочитам да използвам кану. Но, от друга страна, не е реалистично да очакваме, че този район ще остане без експлоатация – ако трябва да избираме между петрол, дърводобив, лайнери и хотели, от една страна, и дървени бунгала с малки моторни лодки, от друга, то отговорът е очевиден."

Бюджет, дрехи, резервации

Ако тръгнете към Макас, най-сигурно е да разпитате местните и така да намерите семейство в джунглата, при което да останете. Ако изберете да резервирате през туристическа агенция, ще платите в пъти повече, а само малка част от сумата ще отиде за хората, които ще ви приютят и разведат.

В Куябено и Ясуни е важно да имате предварително резервирано място за настаняване, тъй като иначе няма как да стигнете до сърцето на джунглата. Тук вече това може да се случи през туристическа агенция, като може да изберете между пакет за 2, 4 или 6 дни. Средният 4-дневен вариант е оптимален, тъй като виждате максимално много животни и растения, без да повтаряте маршрути. За това време цената е около 250 долара на човек, което включва нощувки, храна, вода, транспорт, каяци и водач в джунглата.

Маршрутите не изискват сериозна физическа подготовка, но е добре поне да имате туристически обувки, дрехи с къс и дълъг ръкав, непромокаемо яке, фенер и много спрей против комари.

Някои села в Амазония са превърнали традиционната си култура в бизнес и сега се препитават като посрещат туристи

Планините

Заедно с джунглата планините са другата основна причина да се изкушите от Еквадор. През средата на страната, от край до край, преминава планинската верига Анди, така че тук всеки любител на природата може да намери връх, подходящ за физическите си възможности и времето, с което разполага. Сред най-впечатляващите са вулканите Котопакси и Чимборасо, както и националният парк Ел Кахас.

Котопакси (5897 м) изглежда сякаш се е материализирал от страниците на детски скицник – перфектен конус със заснежен връх, поникнал сред яркозелени хълмове. За да изкачите самия връх, ви е необходим водач, добра подготовка и техническо оборудване, но вулканът е само черешката на тортата. Националният парк, в който се намира, предлага много възможности за походи от един до няколко дни, като можете да спите на палатка или в планински хотелчета. Един от най-популярните маршрути в региона е 4-дневният преход до езерото Килотоа (Quilotoa Loop), което запълва кратера на угаснал вулкан.

Ако не разполагате с толкова време, можете да стигнете до селището Килотоа с автобус от град Латакунга, а след това да се разходите по ръба на кратера или да слезете до самата вода. Пътеката е стръмна, но за сметка на това през цялото време разкрива гледка към тюркоазеното езеро, а скалните образувания наоколо са като изваяни с длето. На връщане от кратера можете да се възнаградите с един от най-апетитните еквадорски специалитети – супата локро де папас, направена от картофи, авокадо и ароматни билки. В селището ще ви я сготвят традиционно облечени жени от високопланинската етническа група кичуа, от които може да си купите и изделия от вълна на лама. Тези групи все още пазят старите си традиции и рецепти, които на драго сърце споделят с туристите.

Вулканът Чимборасо е най-високата точка на Земята, измервано от средата й
Източник: Shutterstock

Няма място на света, на което да сте по-близо до Луната, от върха на вулкан Чимборасо (6263 м.). Планината не е най-високата в света, измервано от морско равнище, но понеже Земята всъщност не е кръгла, а има екваториални издутини, Чимборасо е най-отдалечената точка от центъра й и е най-близо до небесните обекти. Изкачването до самия връх е трудно и изисква сериозна подготовка, но ако имате поне малко опит в планинските преходи и сте си дали време да свикнете с височината, лесно можете да се качите до базовия лагер на 5100 м. Пътеката минава през вулканичен, извънземен пейзаж и ви отвежда до подножието на заледения връх.

Ако имате късмет, облаците около върха ще се разкъсат и ще можете да разказвате, че сте видели нещо, което не съществува никъде другаде по света. Около вас пък ще се разхождат стада викуни – родственик на ламата, който бил на път да изчезне в региона заради неконтролиран лов. След въведената от правителството програма за опазването им сега популацията расте.

Националният парк Ел Кахас е само на час от Куенка – вторият по големина град в Еквадор, но сред склоновете му ще се чувствате така сякаш сте на хиляди километри от цивилизацията. Най-характерно за парка е, че представлява алпийска тундра с десетки тъмносини езера, разпръснати из долините. Няколко тематични маркирани пътеки водят през мочурища, водопади и върхове, като може да вървите цял ден, без да срещнете повече от двама-трима местни на коне.

Плажовете на Еквадор и Галапагоските острови

Няма да намерите ситен бял пясък и прозрачни като кристал води, но все пак цялата западна граница на континентален Еквадор е на Тихия океан. Най-популярното плажно селище – Монтанита, е еквадорският еквивалент на българския Слънчев бряг, но плажовете на север са по-спокойни, а на юг е пълно с яхти и 5-звездни хотели. Мястото, вдъхновило Дарвиновата теория - Галапагоските острови, едва ли има нужда от представяне. Много туристи обаче не успяват да отидат там заради високите цени. Единственият начин да стигнете до островите е със самолет от гр. Кито или гр. Гуаякил, като за двупосочен полет очаквайте да платите около $400. Най-добрият начин да разгледате природното богатство на Галапагос е на круиз, но цените започват от $800 за 4 дни.

Пътят на петрола

Ако пътувате между столицата на Еквадор Кито и град Лаго Агрио, който е един от входовете към джунглата, през цялото време ще се движите редом с една тръба (Heavy Crude Pipeline (OCP). На моменти е точно до магистралата, друг път преминава реки и дворове, чиито собственици я използват, за да простират дрехите си.

Тази 503-километрова боа се вие от нефтените находища в Амазонската джунгла чак то тихоокеанското крайбрежие на Еквадор, където отпътува за Китай. Китай финансира голяма чат от нефтодобива в Еквадор, като например компанията Andes Petroleum Ecuador Ltd. e изцяло собственост на Китай и притежава 36.26% от OCP. Освен че нанася непоправими щети на джунглите и дъждовните гори, в които се намират находищата, всеки от 503-те километра на нефтопровода е риск за природата и човешкото здраве. Вече няколко пъти се е случвало тръбата да се спука и да протече, което е унищожително за флората и фауната наоколо. Фактът, че е надземна и се намира близо до транспортни възли и домове, също я прави опасна, тъй като евентуален пожар, земетресение или земно свлачище биха довели до катастрофални последици за хората наоколо.

Нефтът, който се намира на територията на Национален парк Ясуни, се равнява на около 846 милиона барела (по данни на BBC), но богатството от животински и растителни видове, древни култури, шамански традиции и племена без контакт с външния свят е несравнимо. В момента борбата между двете страни е жестока, а ако изберете да посетите Еквадор, със сигурност ще имате позиция.

Вилкабамба – гореща хипи точка

В Южен Еквадор, почти на границата с Перу, ще намерите едно необикновено градче, което привлича хора на изкуството и езотериката от цял свят. Повечето от тях живеят в екообщности сред околните планини, но неделният пазар концентрира целият им колорит във Вилкабамба. Тук духовно убежище са намерили и хора от Балканите, включително от България. Разказват, че водите на близкия водопад са магически и ако човек се изкъпе в тях, никога не напуска Вилкабамба. Дори и да не се интересувате от спиритуалния аспект на региона, наоколо има много възможности за планински преходи вън и извън Национален парк Подокарпус – красиво, но малко известно място в Еквадор, където се срещат няколко екосистеми.

Знаете ли, че от петрол се правят продукти като полиестерни дрехи, червила, чадъри, препарати за пране и почистване, възглавници, свещи, балони и паста за зъби? За щастие много от тях могат да бъдат лесно заместени – просто изберете продукти от естествени материали или препарати от биомагазини. На този линк е качен списък с 6000 продукта, базирани на нефт (на английски). За да сте още по-екологични, изберете продукти, изработени в ЕС или най-добре в България. Така подкрепяте местната икономика и спестявате на планетата ни изгорелите газове, произведени от транспортираните на дълги разстояния продукти.

Езерото Килотоа се е сформирало в кратера на угаснал вулкан, а сега е крайна точка на популярния 4-дневен пешеходен маршрут Quilotoa Loop

Амазонската джунгла е едно от онези природни чудеса на нашата планета, за които децата започват да мечтаят от малки. Гъсти гори, населени с древни цивилизации, опасности и приключения, вдъхновили безброй сюжети. Освен да разпалва въображението Амазонската джунгла има една по-важна роля – пречиства въздуха, който упорито тровим, и побира по-голямо биоразнообразие от което и да било друго място на Земята. Богатството на тези гори е неизмеримо в пари.

Пътуване до Екватора и дълбоките джунгли може да звучи като откъс от хрониките на Индиана Джоунс, но вече е напълно възможно и не особено скъпо. Често се намират добри предложения за самолетни билети от Европа до Еквадор, a цените в страната са близки до тези в България. След като веднъж пристигнете, разнообразието от екосистеми е толкова голямо, че един ден може да сте сред заснежени върхове, на следващия да плавате с кану сред влажните джунгли и да наблюдавате розови делфини, а на третия да пиете коктейли на плажа и да карате сърф.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK