С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

// Light / Места

6 8 юни 2018, 8:45, 27756 прочитания

Ново място: Savini Gelato

Ванилията идва от малка ферма в Мадагаскар, а шамфъстъкът от семейна плантация в Сицилия

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Когато сладоледът е с мляко вместо заместители, а сорбето - с истински плодове, вкусът е коренно различен и не може да се сбърка. Създателите на Gelateria Naturale (на ул. "Шишман"), които от три години се придържат към първоначалното си обещание да правят чист и качествен продукт, вече предлагат занаятчийския си сладолед на още един адрес в София.

Savini Geato се намира на ул. "Сан Стефано" 9 и носи името на вдъхновителката на семейния бизнес, Савина Николова. Отварянето на новата джелатерия съвпадна с раждането на първото й дете, което позволи на собственичката да обобщи философията им така: "Създаваме продукт, който с чиста съвест да дадем на собственото си дете."

Концепцията тук е по-различна от тази на Gelateria Naturale, защото в Savini работят само с биосуровини, голяма част от които внасят сами. Ванилията идва от малка ферма в Мадагаскар, шамфъстъкът е от семейна плантация в Сицилия и пристига директно, без посредници. Червените плодове, които използват, са чисто български, отгледани чрез принципите на биоземеделието. Стремят се да слагат минимално количество захар, предпочитат суперхрани и сироп от маниока вместо масовата декстроза. Във всеки сладолед има добавени фибри от бамбук, които свалят гликемичния индекс.

"Ние сме място без никаква пластмаса, което означава не само, че не предлагаме пластмасови опаковки, а водата и всички напитки са в стъклени шишета, опитваме да образоваме клиентите", казва Савина. Чашите и лъжиците за сладоледа са 100% биоразградими. Все още не предлагат фунийки, защото всички на пазара били с палмова мазнина. Намерили са алтернатива и съвсем скоро чакат да получат фунийки със зехтин.

Савина Николова се е усъвършенствала в правенето на сладолед на курсове в Италия, където е живяла до неотдавна. Още в началото на семейния бизнес решават, че при никакви обстоятелства няма да използват готови и индустриални смеси. "Правим всичко изцяло сами. Например нашият сладолед тирамису се приготвя от биомляко, прясно маскарпоне от Алто Адидже, захар демерара (сурова кафява захар - бел. ред.), марсала, жълтъци, сурово какао и занаятчийски бишкоти "Савоярди".



Истинският сладолед се топи по-бързо, затова, като влезете в бялото помещение, тук ще видите хладина витрина като от едно време, в която в големи цилиндри се съхраняват различните вкусове. Витрината е с гликол и може да държи съдържанието замразено до 48 часа дори да няма ток.

За доставките на сладолед, които също допринесоха за популярността им, използват специални кутии – в тях отделните вкусове могат да се пренасят, без да се смесват и без да се разтопят.
Мястото е малко, но отвън има маси, а точно отсреща е Къщата с ягодите.

Ул. "Сан Стефано" 9. Сайт за поръчки: www.savini.bg
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ново място: Manzo Ново място: Manzo

Зад Manzo е екипът, познат ни от Il Teatro и Forno Cipollini

15 юни 2018, 24457 прочитания

Два дни яли, пили и се веселили Два дни яли, пили и се веселили

Второто издание на "Бакхус StrЕАТ Fest" е този уикенд с повече площ, многобройни участници и по-добра организация

7 юни 2018, 16857 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Амазония, мръсна приказка

Пътуване до Екватора звучи като откъс от хрониките на Индиана Джоунс, но вече е възможно и не особено скъпо

Повече светлина за софийския боклук

Столицата е напът да задвижи един от най-скъпите си проекти - за изгаряне на RDF в "Топлофикация", без да предостави пълната информация а него

Продава се хъб

Създаването на газовия разпределителен център може да отвори за приватизация газовата мрежа в България

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Докато YouTube ни раздели

Какво ни казва най-гледаното напоследък видео в света

Паметник на незнайния фотограф

Изложба припомня забравеното творчество на един от майсторите на българската фотография – арх. Николай Попов

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 24

Капитал

Брой 24 // 16.06.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Европейците остават в Лондон след Brexit, Италия се скара с Германия за бежанците

Емисия

DAILY @7PM // 21.06.2018 Прочетете