С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Места

7 8 юни 2018, 8:45, 41998 прочитания

Ново място: Savini Gelato

Ванилията идва от малка ферма в Мадагаскар, а шамфъстъкът от семейна плантация в Сицилия

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Когато сладоледът е с мляко вместо заместители, а сорбето - с истински плодове, вкусът е коренно различен и не може да се сбърка. Създателите на Gelateria Naturale (на ул. "Шишман"), които от три години се придържат към първоначалното си обещание да правят чист и качествен продукт, вече предлагат занаятчийския си сладолед на още един адрес в София.

Savini Geato се намира на ул. "Сан Стефано" 9 и носи името на вдъхновителката на семейния бизнес, Савина Николова. Отварянето на новата джелатерия съвпадна с раждането на първото й дете, което позволи на собственичката да обобщи философията им така: "Създаваме продукт, който с чиста съвест да дадем на собственото си дете."


Концепцията тук е по-различна от тази на Gelateria Naturale, защото в Savini работят само с биосуровини, голяма част от които внасят сами. Ванилията идва от малка ферма в Мадагаскар, шамфъстъкът е от семейна плантация в Сицилия и пристига директно, без посредници. Червените плодове, които използват, са чисто български, отгледани чрез принципите на биоземеделието. Стремят се да слагат минимално количество захар, предпочитат суперхрани и сироп от маниока вместо масовата декстроза. Във всеки сладолед има добавени фибри от бамбук, които свалят гликемичния индекс.

"Ние сме място без никаква пластмаса, което означава не само, че не предлагаме пластмасови опаковки, а водата и всички напитки са в стъклени шишета, опитваме да образоваме клиентите", казва Савина. Чашите и лъжиците за сладоледа са 100% биоразградими. Все още не предлагат фунийки, защото всички на пазара били с палмова мазнина. Намерили са алтернатива и съвсем скоро чакат да получат фунийки със зехтин.

Савина Николова се е усъвършенствала в правенето на сладолед на курсове в Италия, където е живяла до неотдавна. Още в началото на семейния бизнес решават, че при никакви обстоятелства няма да използват готови и индустриални смеси. "Правим всичко изцяло сами. Например нашият сладолед тирамису се приготвя от биомляко, прясно маскарпоне от Алто Адидже, захар демерара (сурова кафява захар - бел. ред.), марсала, жълтъци, сурово какао и занаятчийски бишкоти "Савоярди".



Истинският сладолед се топи по-бързо, затова, като влезете в бялото помещение, тук ще видите хладина витрина като от едно време, в която в големи цилиндри се съхраняват различните вкусове. Витрината е с гликол и може да държи съдържанието замразено до 48 часа дори да няма ток.

За доставките на сладолед, които също допринесоха за популярността им, използват специални кутии – в тях отделните вкусове могат да се пренасят, без да се смесват и без да се разтопят.
Мястото е малко, но отвън има маси, а точно отсреща е Къщата с ягодите.

Ул. "Сан Стефано" 9. Сайт за поръчки: www.savini.bg
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ново място: "Компанията" 1 Ново място: "Компанията"

На брънч между "Оборище" и "Черковна"

7 дек 2018, 3870 прочитания

Ново място: Republica Ново място: Republica

Барът отвори със заявка за сезонни коктейли, работилници и изложби

30 ное 2018, 4252 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Амазония, мръсна приказка

Пътуване до Екватора звучи като откъс от хрониките на Индиана Джоунс, но вече е възможно и не особено скъпо

Краят на митата върху износа на ток

Съдът на ЕС реши, че е незаконно държавите членки да налагат такси при износа на електроенерегия. Бълагрия единствена все още прави това

Как да изберем въздухопречиствател

Какво трябва да знаем, когато купуваме уред за пречистване на въздуха за вкъщи или офиса

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

20 въпроса: Калоян Илиев – Кокимото

Новата му изложба, (You Love Kokimoto), е в Gifted до 4 януари

Книга: "Малка история на философията"

Найджъл Уорбъртън запазва лаконичния си стил, за да въведе по разбираем начин читателите дори в най-оплетените философски школи

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 50

Капитал

Брой 50 // 15.12.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Пазарите пак потънаха, Жирардели бил собственик на "Юлен" още от 2016 г.

Емисия

DAILY @7PM // 18.12.2018 Прочетете