Ново място: Savini Gelato

Ванилията идва от малка ферма в Мадагаскар, а шамфъстъкът от семейна плантация в Сицилия

Капитал
Капитал    ©  Цветелина Белутова
Капитал
Капитал    ©  Цветелина Белутова

Когато сладоледът е с мляко вместо заместители, а сорбето - с истински плодове, вкусът е коренно различен и не може да се сбърка. Създателите на Gelateria Naturale (на ул. "Шишман"), които от три години се придържат към първоначалното си обещание да правят чист и качествен продукт, вече предлагат занаятчийския си сладолед на още един адрес в София.

Savini Geato се намира на ул. "Сан Стефано" 9 и носи името на вдъхновителката на семейния бизнес, Савина Николова. Отварянето на новата джелатерия съвпадна с раждането на първото й дете, което позволи на собственичката да обобщи философията им така: "Създаваме продукт, който с чиста съвест да дадем на собственото си дете."

Концепцията тук е по-различна от тази на Gelateria Naturale, защото в Savini работят само с биосуровини, голяма част от които внасят сами. Ванилията идва от малка ферма в Мадагаскар, шамфъстъкът е от семейна плантация в Сицилия и пристига директно, без посредници. Червените плодове, които използват, са чисто български, отгледани чрез принципите на биоземеделието. Стремят се да слагат минимално количество захар, предпочитат суперхрани и сироп от маниока вместо масовата декстроза. Във всеки сладолед има добавени фибри от бамбук, които свалят гликемичния индекс.

"Ние сме място без никаква пластмаса, което означава не само, че не предлагаме пластмасови опаковки, а водата и всички напитки са в стъклени шишета, опитваме да образоваме клиентите", казва Савина. Чашите и лъжиците за сладоледа са 100% биоразградими. Все още не предлагат фунийки, защото всички на пазара били с палмова мазнина. Намерили са алтернатива и съвсем скоро чакат да получат фунийки със зехтин.

Савина Николова се е усъвършенствала в правенето на сладолед на курсове в Италия, където е живяла до неотдавна. Още в началото на семейния бизнес решават, че при никакви обстоятелства няма да използват готови и индустриални смеси. "Правим всичко изцяло сами. Например нашият сладолед тирамису се приготвя от биомляко, прясно маскарпоне от Алто Адидже, захар демерара (сурова кафява захар - бел. ред.), марсала, жълтъци, сурово какао и занаятчийски бишкоти "Савоярди".

Истинският сладолед се топи по-бързо, затова, като влезете в бялото помещение, тук ще видите хладина витрина като от едно време, в която в големи цилиндри се съхраняват различните вкусове. Витрината е с гликол и може да държи съдържанието замразено до 48 часа дори да няма ток.

За доставките на сладолед, които също допринесоха за популярността им, използват специални кутии – в тях отделните вкусове могат да се пренасят, без да се смесват и без да се разтопят.

Мястото е малко, но отвън има маси, а точно отсреща е Къщата с ягодите.

Ул. "Сан Стефано" 9. Сайт за поръчки: www.savini.bg

Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


8 коментара
  • 1
    owr34566661 avatar :-|
    owr34566661

    Стига с тия тъпотии гелато, мелато, сладолед има и преди жабарите, пред които така се прехласвате, да решат че са го измислили. Сложете си нормално име и пуснете нормален сладолед по БДС от социализма, с натурални продукти без изгъзици от типа на "малка ферма от Мадагаскар" и на прилични цени. То бива селска жълтопаветна снобария, ама в българския ѝ вариант удря всекакви тавани по нелепост.

  • 2
    fidodido avatar :-|
    fidodido

    Браво! Много добре казано.
    До коментар [#1] от "
    owr34566661
    ":

  • 4
    koz avatar :-|
    koz

    [quote#1:"owr34566661"]Стига с тия тъпотии гелато, мелато, сладолед има и преди жабарите, пред които така се прехласвате, да решат че са го измислили. Сложете си нормално име и пуснете нормален сладолед по БДС от социализма[/quote]

    Тебе какво те боли някой какъв сладолед прави и как го е кръстил? На пазара има предлагане на всякакви видове сладоледи за всички вкусове, включително и "нормален" сладолед от соца - Ескимо. Той достатъчно нормален ли ти е? Или трябва да се казва "На баба", "На дядо", "На Тато"?
    А "жабари" подсказва само дълбок комплекс за малоценност.

  • 5
    zumz avatar :-|
    zumz

    Ако е вярно писаното в статията - поздравления за Савина Николова.

  • 6
    sylt avatar :-|
    sylt

    Сладоледът не е лош, но очаквах повече, имайки предвид обявените съставки.

  • 7
    yunona_s avatar :-|
    yunona_s

    До коментар [#6] от "sylt":

    За съжаление храните с изцяло натурален състав понякога могат да разочароват във вкусово отношение. Поне в началото.Твърде сме привикнали към изкуствените аромати, подсладители, подобрители и други, щедро добавяни в храните. Затова, когато се срещнем с нещо натурално и направено по правилата, вкусът може да ни се стори блед, консистенцията - странна и т.н.

  • 8
    lrq1593095236667565 avatar :-|
    Клаудия Мартинес

    Абе ей тъпако ти знаеш ли че има деца които са болни от цюлиакия и не могат да ядат пшеница и такива брашна тоест не могат да ядат глутен и това означава да не ядат нищо от това което ти ядеш има си специални брашна и продукти за тези деца затова е по скъпо защото в България има около 20 такива места и са малко ако децата си хапнат малко глутен и такива продукти може да ги убие така че ай да си направиш сметката другия път да се замислиш малко какво да пишеш


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал