С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Места

2 3 авг 2018, 9:03, 36592 прочитания

Ново място: Spice Station

Нещо ново, нещо люто, нещо старо

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Нещо ново, нещо люто, нещо старо: новото е ароматният магазин за подправки, който преди две седмици отвори изненадващо врати до пазара на Римската стена, лютото е в изобилие, а и старото не липсва – традиционните мерудии, като чубрица например.

Собственикът Павлин Петров е зад щанда и е готов да сподели опит коя подправка на какво ястие отива: "Имам дълги години опит в ресторантьорския бизнес и отдавна исках да продавам подправки. Един ден минах покрай пазара, видях, че помещението се отдава под наем, и след ден-два вече брат ми, който е професионален карикатурист, изрисува стените като космос, пълен с подправки."



Фотограф: Цветелина Белутова

Доставчиците са от Сирия и Египет, които го снабдяват директно. Предлагат се няколко вида масала: тика масала, гарам масала, заатар, тандури масала. Тук ще откриете и сместа "Рас ел Ханут" от Северна Африка, която се използва в Мароко, Алжир и Тунис и е много наситена, с пъстър аромат и вкус. Буквалният й превод е "тарторът на магазина" и е бленд от приблизително 25 - 30 подправки. Всеки собственик си прави микса по негов вкус. Тази е вкусна масала, която съдържа кардамон, кимион, кармафил, канела, индийско орехче, куркума, бахар, сух джинджифил, бял пипер, люти чушки, къри, семена от кориандър, пипер, сладък и лют кайенски червен пипер, семена от анасон, сминдух, сушени розови листенца и др. Подходяща е за ястия с месо, за ястия с ориз. Важно е да се знае, че съставките първо се изпичат на тиган (за кратко) и след това се намачкват в хаванчето.

"По мои наблюдения много от хората имат необходимите знания и знаят точно какво търсят. Определено има голямо търсене на подправките за лечебни цели." В момента в магазина се предлагат повече от 100 подправки и билки. С идеята да се увеличат скоро до 150. Ще има и пресни билки и подправки, както и насипни чайове. Чубрицата и някои други подправки са български, но шафранката например е американска. "Това е вариация на шафрана, която е много по-достъпна, но с добри вкусови качества и не трябва да се подценява", казва Павлин Петров.

Барбекю сосовете също са от САЩ на Seet Baby Ray’s, захарта е кафява белгийска, произведена от захарна тръстика "Касонада". Павлин Петров препоръчва черния кимион като подправка, която не само използва в ястия, но и е полезен и за имунната система. На едната стена са наредени и всякакви съдове за и стъкленици за съхранение: одправките не трябва да бъдат държани в дървен съд, най-добре е стъклен или в краен случай пластмасов."



Най-новите попълнения в магазина ще са подправки за пуканки, които не са популярни в България, но им придават съвсем различен вкус.

Адресът на Spice Station е жк "Лозенец", ул. "Стара стена" 1, до пазара на Римската стена. Работно време: понеделник до петък от 9 до 19 ч., в събота от 9 до 18 ч.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Хумус сапиенс Хумус сапиенс

Заведение от европейската верига Hummusbar отвори врати в София

22 фев 2019, 1993 прочитания

Ново място: Амок Ново място: Амок

Клубът иска да разнообрази алтернативната сцена в София

14 фев 2019, 2958 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Ново място: Diagonal

Барът работи от края на пролетта и подсилва младата крафт сцена във Варна

Министерство на околната вреда

Под надзора на Нено Димов, МОСВ губи смисъла на съществуването си, а вътре тече свирепа битка за територия и влияние между ВМРО и ГЕРБ

Мариан Колев: През 2019 г. "Хиполенд" ще направи дебюта си на борсата

Собственикът на веригата магазини за играчки и детски стоки пред "Капитал"

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Кино: "Трафикантът"

Митът няма възраст в най-негероичния филм на Клинт Истууд

30 something

"30" на Симона Костова беше представен на Международния филмов фестивал в Ротердам и в Берлин

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 8

Капитал

Брой 8 // 23.02.2019 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 23.02.2019 Прочетете