С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Места

1 3 авг 2018, 9:03, 24429 прочитания

Ново място: Spice Station

Нещо ново, нещо люто, нещо старо

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Нещо ново, нещо люто, нещо старо: новото е ароматният магазин за подправки, който преди две седмици отвори изненадващо врати до пазара на Римската стена, лютото е в изобилие, а и старото не липсва – традиционните мерудии, като чубрица например.

Собственикът Павлин Петров е зад щанда и е готов да сподели опит коя подправка на какво ястие отива: "Имам дълги години опит в ресторантьорския бизнес и отдавна исках да продавам подправки. Един ден минах покрай пазара, видях, че помещението се отдава под наем, и след ден-два вече брат ми, който е професионален карикатурист, изрисува стените като космос, пълен с подправки."


Фотограф: Цветелина Белутова

Доставчиците са от Сирия и Египет, които го снабдяват директно. Предлагат се няколко вида масала: тика масала, гарам масала, заатар, тандури масала. Тук ще откриете и сместа "Рас ел Ханут" от Северна Африка, която се използва в Мароко, Алжир и Тунис и е много наситена, с пъстър аромат и вкус. Буквалният й превод е "тарторът на магазина" и е бленд от приблизително 25 - 30 подправки. Всеки собственик си прави микса по негов вкус. Тази е вкусна масала, която съдържа кардамон, кимион, кармафил, канела, индийско орехче, куркума, бахар, сух джинджифил, бял пипер, люти чушки, къри, семена от кориандър, пипер, сладък и лют кайенски червен пипер, семена от анасон, сминдух, сушени розови листенца и др. Подходяща е за ястия с месо, за ястия с ориз. Важно е да се знае, че съставките първо се изпичат на тиган (за кратко) и след това се намачкват в хаванчето.

"По мои наблюдения много от хората имат необходимите знания и знаят точно какво търсят. Определено има голямо търсене на подправките за лечебни цели." В момента в магазина се предлагат повече от 100 подправки и билки. С идеята да се увеличат скоро до 150. Ще има и пресни билки и подправки, както и насипни чайове. Чубрицата и някои други подправки са български, но шафранката например е американска. "Това е вариация на шафрана, която е много по-достъпна, но с добри вкусови качества и не трябва да се подценява", казва Павлин Петров.

Барбекю сосовете също са от САЩ на Seet Baby Ray’s, захарта е кафява белгийска, произведена от захарна тръстика "Касонада". Павлин Петров препоръчва черния кимион като подправка, която не само използва в ястия, но и е полезен и за имунната система. На едната стена са наредени и всякакви съдове за и стъкленици за съхранение: одправките не трябва да бъдат държани в дървен съд, най-добре е стъклен или в краен случай пластмасов."



Най-новите попълнения в магазина ще са подправки за пуканки, които не са популярни в България, но им придават съвсем различен вкус.

Адресът на Spice Station е жк "Лозенец", ул. "Стара стена" 1, до пазара на Римската стена. Работно време: понеделник до петък от 9 до 19 ч., в събота от 9 до 18 ч.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Лято в Пулия 1 Лято в Пулия

Дългата сиеста е закон, часовниците не пазят реалното време, а духът на общността е заложен в миналото

17 авг 2018, 10425 прочитания

Ново място: "Хралупата" Ново място: "Хралупата"

През последните месеци "Хралупата" стана едно от основните места за българската литературна сцена

20 юли 2018, 19608 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Ново място: Diagonal

Барът работи от края на пролетта и подсилва младата крафт сцена във Варна

Технологични съвети за родители

Има различни решения и приложения, за да бъде интернет по-приятно, безопасно и полезно място за малчуганите

Когато улицата изкрещя "Стига!"

Опитите на управляващите за овладяване на правосъдната система и цялата държава вече будят опасения, че Румъния върви по стъпките на Унгария и Полша

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Годината на DENA

Изпълнителката за новия си албум и живота след Cash, Diamond Rings, Swimming Pools

За хората и костенурките

"Геа Челониа" – единственият център за опазване на сухоземните костенурки в България, учи на грижа към природата и хуманност

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 33

Капитал

Брой 33 // 18.08.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Ралица Агайн вече не е в КФН, стартът на Търговския регистър е отложен

Емисия

DAILY @7PM // 21.08.2018 Прочетете