Лято в Пулия

Дългата сиеста е закон, часовниците не пазят реалното време, а духът на общността е заложен в миналото

Трулите са варосани – начин да се отблъсква слънчевата светлина
Трулите са варосани – начин да се отблъсква слънчевата светлина    ©  Мартина Ганчева
Трулите са варосани – начин да се отблъсква слънчевата светлина
Трулите са варосани – начин да се отблъсква слънчевата светлина    ©  Мартина Ганчева

Лек намек за бриз. Възрастни хора, които играят карти на късното следобедно слънце. Камион пчеличка, който пъпли по нанагорнище, за да достави пресни плодове и зеленчуци. Очукана Vespa, зарязана на ъгъла. 38-градусова жега, която отеква във вълнообразния пейзаж от маслинови гори и каменни стени. Добре дошли на тока на Ботуша, в Пулия, Южна Италия, където средиземноморски пинии дискретно крият морето, а под безоблачното небе цикади изнасят цели симфонии. Дългата сиеста е закон, часовниците не пазят реалното време, а духът на общността е заложен в миналото.

Матера – поезия от камъни

Матера, известен още като Мъртвия град или Града от камък, ни отвежда 9000 години назад във времето. Някогашен символ на упадък и нищета, с жилища, издълбани в скалите, днес Матера е любима снимачна площадка за Холивуд. Оживяла приказка на Толкин. Хитовите продукции го превръщат в популярен туристически маршрут и двигател на местната икономика. За "Страстите Христови" Мел Гибсън използва 6000 статисти, или една девета от местното население. Кинопродукцията инжектира в бедната доскоро Матера над 2 милиона евро. Мястото толкова много прилича на древна Палестина, че е използвано за декор на над 40 филма, сред които "Цар Давид" с Ричард Гиър и "Бен Хур".

Матера е рекордьор по липса на престъпност и по най-голям брой туристически информационни центрове. Местните свирят на гайди и готвят боб в гювече. Всяка жена пече хляб и си има дървен печат, с който го щампова, преди да го пусне във фурната. Парченца от този хляб могат да се озоват и в типичната за града салата cialledda – с домати, зехтин, червен лук, чесън, черни маслини, босилек и черен пипер. А името на областта – Лукания, кара някои да мислят, че оттук произлиза думата "луканка". И макар че дотук влакове не стигат, през 2019 г. Матера ще бъде Европейска столица на културата (заедно с Пловдив). Градът е под закрилата на ЮНЕСКО.

Алберобело – приказното село

Алберобело също е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Селцето с бели къщички с островърхи шапки разказва интересна приказка за хитрост и не само. Когато кралят на Неапол обявил данък върху всяка нова къща, група селяни се обърнали за помощ към граф Аквавива. Те искали да избегнат високите данъци и да живеят спокойно. Той им предложил да се заселят в долината на Итрия и по-специално в Алберобело – гора от средиземноморски дъбове. Поставил едно-единствено условие – да не строят къщи, а трули (каменни жилища с конусовидни покриви). Веднъж в годината данъчен инспектор от Непаол идвал, хората дърпали камъка ключ, който държал конструкциите, и така нямало село, нямало данък.

След време обаче граф Аквавива загубил контрол над областта, а наследникът му – граф Джанджеро, увеличил данъците до небесата. Гневни, селяните отишли в Неапол. Разкрили измамата и поискали да строят къщи. Графът бил обесен, а тяхното желание било удовлетворено. Когато се върнали в Алберобело, отново си построили трули, но със свързващ материал.

Днес в трула живеят и дон Паскуале, жена му и двете им котки Мелъди и Мелани. "Какво ли не съм виждал тук! Кой ли не е минавал!", споделя Паскуале и разлиства пожълтелите страници на албум. От корицата се усмихват той и съпругата му. Албумът се оказва стар туристически гид на Алберобело. "Хубаво е. Идват хора от цял свят, дивят се на нашите къщи и си отиват. Роден съм в Алберобело и никъде не искам да ходя", категоричен е Паскуале. И макар че домът му е скромен, изглежда щастлив.

Щастлив, макар и не толкова усмихнат, е Джино. Гордата му осанка вероятно се дължи на факта, че е виден член на Асоциацията на slow food. И за да затвърди имиджа си, ме посреща с домашни сладки, ликьор и шушулка carrube - рожков. Енотеката му е пълна с всевъзможни подправки, паста от трюфели, сладко от червен лук и вкусни напитки. Избирам тюркоазеносиня и забелязвам, че Джино се хили под мустак. Оказва се, че съм се спряла на италианската виагра – ликьорът с лют черен пипер и анасон.

И като стана дума за вкусове, точно срещу Джино, на Via Monte San Michele 25/29, с типични за района манджи ще ви нагости Доменико. Освен задължителните морски дарове и паста в менюто има фокача, домашен хляб и сирене и неописуемо семифредо с бадеми. Затова не е изненада, че заведението има звезда "Мишлен".

Ако вместо тристепенно меню искате просто да изпиете едно хубаво еспресо и да го допълните с италиански десерт, продължете нагоре по същата улица. На номер 57 се намира сладкарница Martinucci, отворила през 1950 г. Списъкът е дълъг, трудно ще изберете между безброй многото видове пастичоти, торти и джелато.

Локоротондо – градът на балконите

Най-малкото и най-красиво градче в Пулия е кацнало на хълм, висок 400 метра. Локоротондо държи рекорда на Гинес за най-много букви "о". Това странно име означава "кръгло място". Когато се гмурнете в морето от снежнобели къщи и тесни улички, ще се изумите от чистотата – кметството финансира варосването на къщите. А белият цвят разчупват балконите с невероятните цветя, отглеждани от тукашните домакини.

Остуни – бялата бонбониера

Усещането, че стъпвате върху бяла картина, ще се затвърди, когато посетите Остуни – Белият град на тока на Ботуша. Построен на три хълма от варовик, които се издигат на 229 м над морското равнище, той разкрива невероятна гледка към голямото синьо море. Създаден през неолита, подобно на едър диамант, градът преминава от едни ръце в други средно веднъж на всеки сто години. Красив лабиринт с тесни улички, където можете да прекарате векове, да се изгубите, да се влюбите.

Лече – бароковият шедьовър

Трайна следа в сърцето ви ще остави и Лече. Наричан Флоренция на юг, той е един от най-големите градове в Пулия. Известен с бароковата си архитектура, леденото си кафе Caffè in ghiaccio и с фигурите от папиемаше. Може да го обиколите с trenino – влакче, а по обед ви препоръчвам да сте на централния площад. Тогава кметът пуска избрана от него класическа музика, а Часовникът на чудесата отмерва безвремието на юга.

Авторката е журналист от Bulgaria ON AIR.

Още от Капитал