Ново място: БДС (Балкански деликатеси на скара)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ново място: БДС (Балкански деликатеси на скара)

Ново място: БДС (Балкански деликатеси на скара)

Стилистиката на интериора и опаковките е ретро с намигване към стара София

49090 прочитания

© Цветелина Белутова


Виктор Ангелов, който с ресторантите си Chef´s печели три пъти титлата "Ресторант на годината" на "Бакхус" и който оглавяваше журито на MasterChef България, отвори ново заведение.

Този път за изненада на всички известният готвач отваря място за бързо хранене. Целта му е да реабилитира българската скара и да създаде български fast food, но с акцент върху качеството – "без консерванти, набухватели, оцветители, стабилизатори". БДС – абревиатурата на Балкански деликатеси на скара, отвори врати на 6 септември и веднага предизвика опашка на тротоара на ул. "Раковски" (номер 96). Цялостната стилистика на интериора и опаковките е ретро с намигване към стара София.

Предлага се основно скара, като освен свински има и изцяло телешки кебапчета и кюфтета. За вегетарианците вариантът е кюфтета от боб с японска галета (панко), според Виктор Ангелов тя е по-добра. И, разбира се, салати – неизменната шопска, но с печена чушка. Салата от боб и печена чушка със самардала. Супите се приготвят два пъти на ден, за да има прясно приготвена до вечерта. Шкембе чорба, доматена, пилешка и таратор.

Бургерът с хляб, който се пече специално за БДС в стара пекарна на пещ на бул. "Дондуков", е от брашно без добавки и единствените съставки на хляба са мая, брашно, сол, захар, олио. Лютеницата също се приготвя специално за заведението в старозагорско село. "В нея има само домати, печен патладжан, печена чушка, сол, захар, олио. Дори не е пържена, а готвена на вакуум на 65 градуса. Няма нишесте, моркови и подобни", казва Виктор Ангелов.

Мястото е сравнително малко и няма маси, само висок барплот. Предполага да си вземете храната за вкъщи или офиса. Идеята е БДС да се превърне във верига.

Q&A

Виктор Ангелов, готвач и ресторантьор

Защо решихте да отворите заведение за бързо хранене?

- Дадох си сметка, че моите два ресторанта, които са висок клас, съответно са за аудитория от не повече от 5000 души. А в София живеят вече два милиона и е несериозно да предлагам продукт само за 5000 от тях. Отдавна искам да създам нещо по-достъпно и разпознаваемо, но, на първо място, сто процента качествено, с хубави съставки.

Как избрахте менюто?

- Кюфтетата и кебапчетата са типични за българския вкус, но за съжаление добиха лоша слава през последните години, защото целта досега винаги е била цената да е ниска. Издигнах ги в култ, според мен това е българският фаст фууд.

Какво харесват българите, вие имате вече 25-годишен опит?

- Хората са зажаднели за нещо истинско и за продукт, зад който някой застава с името си и гарантира, че е добър. Противно на схващането, че трябва да се продават евтини неща за масовата аудитория, последните три седмици доказаха точно обратното - виждате опашката. Хората ценят качеството, кебапчетата и кюфтетата, които разработихме, са съвършени по съдържание и технология, не е просто, но и затова не са евтини.

Казвате, че хората са зажаднели, как утолявате жаждата им?

- Освен качествена храна имам и качествени напитки. Например лимонадата е напълно истинска: фреш от лимон, оцветена с шафран, подсладена със захар, а не аспартам. Айрянът е на държавната фирма "Елби". Направих дегустация на сляпо и от девет напитки избрах техния, без въобще да знам какво пия. Виното го произвеждат мои близки приятели, гарантирам, че използват добро грозде. Бирата е "Шуменско", защото това е най-добрата от старото време, към което препраща цялостната визия на БДС.

Каква е следващата стъпка?

- В момента разработвам втори обект около НДК и съм в преговори за трети. Искам БДС да се превърне във верига.

Виктор Ангелов, който с ресторантите си Chef´s печели три пъти титлата "Ресторант на годината" на "Бакхус" и който оглавяваше журито на MasterChef България, отвори ново заведение.

Този път за изненада на всички известният готвач отваря място за бързо хранене. Целта му е да реабилитира българската скара и да създаде български fast food, но с акцент върху качеството – "без консерванти, набухватели, оцветители, стабилизатори". БДС – абревиатурата на Балкански деликатеси на скара, отвори врати на 6 септември и веднага предизвика опашка на тротоара на ул. "Раковски" (номер 96). Цялостната стилистика на интериора и опаковките е ретро с намигване към стара София.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
  • 1
    ljv20528162 avatar :-|
    montale

    Браво, успех!

  • 2
    legaltk avatar :-|
    legaltk

    Отдавна беше време!

  • 3
    chitatelsz avatar :-|
    Читател

    Браво! Поздравления за шеф Ангелов!

  • 4
    mondiana avatar :-|
    Мондиана

    На добър час! И дано наитина е различно и по-добро!

  • 5
    cuam4o avatar :-?
    Ангел

    Нужно е! Хората могат да си позволят да си купуват качественхрана, стига да има кой да я предложи. Чакаме го и във Варна..

  • 6
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina

    Много неприятен готвач. Искал да "акцентира" върху българската храна, обаче кръстил ресторанта си "балкански деликатеси на скара", а не "български деликатеси на скара". Най-накрая ще готви известната само в България като "сръбска скара".

  • 7
    sylt avatar :-|
    sylt

    "кебапчетата и кюфтетата, които разработихме, са съвършени по съдържание и технология"

    Уважавам Виктор Ангелов и съм негов клиент от първия му ресторант в Пасарел. Това, което ни предлага сега обаче, няма нищо общо със съвършенство. БДС (много далече от деликатеси) е една прилично изглеждаща закусвалня, в която се предлагат кебапчета и кюфтета, направени от месо, което е със същото качество като готовата кайма в Метро. С изключение на лютеницата всички храни в менюто са посредствени.
    Ако очаквате, че ще получите качество близко до това в Шефс, не си правете труда да опитвате.

  • 8
    stefania.genova avatar :-|
    stefania.genova

    Нищо особено - кебапче за 1.60лв/бр., със същото качество като кебапче на Женския пазар за 0.80лв - плаща се по-скъпо за локацията и опаковката, не за качество.
    Предпочитам кебапчето да струва 3лв/бр, но да е от качествено месо.

  • 9
    iavorski avatar :-|
    iavorski

    За последно хубави кебапчета съм ял ето тук:

    https://tinyurl.com/y9vqk4p8

    но беше преди 7-8 години. Един сприхав и вечно намусен дядка си ги прави сам.

  • 10
    misho73 avatar :-|
    misho73

    До коментар [#9] от "iavorski":

    Продаваше и агнешки главички :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.