С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Места

12 28 сеп 2018, 9:05, 40795 прочитания

Ново място: БДС (Балкански деликатеси на скара)

Стилистиката на интериора и опаковките е ретро с намигване към стара София

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Виктор Ангелов, който с ресторантите си Chef´s печели три пъти титлата "Ресторант на годината" на "Бакхус" и който оглавяваше журито на MasterChef България, отвори ново заведение.

Този път за изненада на вси
чки известният готвач отваря място за бързо хранене. Целта му е да реабилитира българската скара и да създаде български fast food, но с акцент върху качеството – "без консерванти, набухватели, оцветители, стабилизатори". БДС – абревиатурата на Балкански деликатеси на скара, отвори врати на 6 септември и веднага предизвика опашка на тротоара на ул. "Раковски" (номер 96). Цялостната стилистика на интериора и опаковките е ретро с намигване към стара София.


Предлага се основно скара, като освен свински има и изцяло телешки кебапчета и кюфтета. За вегетарианците вариантът е кюфтета от боб с японска галета (панко), според Виктор Ангелов тя е по-добра. И, разбира се, салати – неизменната шопска, но с печена чушка. Салата от боб и печена чушка със самардала. Супите се приготвят два пъти на ден, за да има прясно приготвена до вечерта. Шкембе чорба, доматена, пилешка и таратор.

Бургерът с хляб, който се пече специално за БДС в стара пекарна на пещ на бул. "Дондуков", е от брашно без добавки и единствените съставки на хляба са мая, брашно, сол, захар, олио. Лютеницата също се приготвя специално за заведението в старозагорско село. "В нея има само домати, печен патладжан, печена чушка, сол, захар, олио. Дори не е пържена, а готвена на вакуум на 65 градуса. Няма нишесте, моркови и подобни", казва Виктор Ангелов.

Мястото е сравнително малко и няма маси, само висок барплот. Предполага да си вземете храната за вкъщи или офиса. Идеята е БДС да се превърне във верига.



Илюстрация



Q&A
Виктор Ангелов, готвач и ресторантьор


Защо решихте да отворите заведение за бързо хранене?
- Дадох си сметка, че моите два ресторанта, които са висок клас, съответно са за аудитория от не повече от 5000 души. А в София живеят вече два милиона и е несериозно да предлагам продукт само за 5000 от тях. Отдавна искам да създам нещо по-достъпно и разпознаваемо, но, на първо място, сто процента качествено, с хубави съставки.

Как избрахте менюто?
- Кюфтетата и кебапчетата са типични за българския вкус, но за съжаление добиха лоша слава през последните години, защото целта досега винаги е била цената да е ниска. Издигнах ги в култ, според мен това е българският фаст фууд.

Какво харесват българите, вие имате вече 25-годишен опит?
- Хората са зажаднели за нещо истинско и за продукт, зад който някой застава с името си и гарантира, че е добър. Противно на схващането, че трябва да се продават евтини неща за масовата аудитория, последните три седмици доказаха точно обратното - виждате опашката. Хората ценят качеството, кебапчетата и кюфтетата, които разработихме, са съвършени по съдържание и технология, не е просто, но и затова не са евтини.

Казвате, че хората са зажаднели, как утолявате жаждата им?
- Освен качествена храна имам и качествени напитки. Например лимонадата е напълно истинска: фреш от лимон, оцветена с шафран, подсладена със захар, а не аспартам. Айрянът е на държавната фирма "Елби". Направих дегустация на сляпо и от девет напитки избрах техния, без въобще да знам какво пия. Виното го произвеждат мои близки приятели, гарантирам, че използват добро грозде. Бирата е "Шуменско", защото това е най-добрата от старото време, към което препраща цялостната визия на БДС.

Каква е следващата стъпка?
- В момента разработвам втори обект около НДК и съм в преговори за трети. Искам БДС да се превърне във верига.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Шведска маса в гората 1 Шведска маса в гората

Три места в Швеция, където отглеждат и събират храната си сами по устойчивата формула "от земята в чинията"

18 окт 2019, 1970 прочитания

Ново място: "Преди 10" 2 Ново място: "Преди 10"

11 окт 2019, 5456 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Ново място: Kulture Knot

Барът акцентира върху културни събития – представяния на книги, прожекции на стари и нови филми, дискусии

Още от Капитал
Втори живот за старата техника

Къде се приемат електроуредите и как става рециклирането им

Земеделецът, който не оре

Александър Китев си поставя за цел да образова земеделците за ползите от нулева обработка на почвата с "Агримат БГ"

Лесният паник бутон на гетата

В ромската "Надежда" в Сливен почти всички са във фейсбук, а евангелски църкви заместват държавата срещу 10% "плосък данък"

Германия си иска парите

Започва сагата с приемането на бюджета на ЕС за периода 2021 - 2027

Спорният Петер Хандке

Нобеловата награда за литература за 2019 г. предизвика възмущение и полемика относно ролята на писателя

Книга: Олга Токарчук - "Бегуни"

Една от ключовите книги на полската писателка, която получи Нобелова награда за литература

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10