Андалусия: една добра седмица
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Андалусия: една добра седмица

Пласа де Испания. Севиля. Трябва да станете неприлично рано, за да пропуснете тълпите

Андалусия: една добра седмица

Жега, история и гамбас в Южна Испания

41813 прочитания

Пласа де Испания. Севиля. Трябва да станете неприлично рано, за да пропуснете тълпите

© Иван Чавдаров


Самолетът София - Малага каца към 22 ч. местно време. На много други места по света бих препоръчал, след като вземете колата под наем от летището, да спите някъде наблизо и да продължите по пътя си на следващата сутрин. Не и в Андалусия. Тук всичко е наблизо.

Най-добрите коли под наем като съотношение цена - качество предлагат MalagaCar.com. Изберете тази, която най-добре пасва на самочувствието ви, но нека да не е голяма. На първата от многото тесни, каменисти улички ще си благодарите за този избор. Наскоро от приятел получих съвет, свързан с пътуванията. Ако не бързаш, задай в навигацията маршрут без тол-системи. Така, освен че не плащаш, виждаш едни от най-красивите места, които иначе остават скрити в бясното препускане по многолентов и скучен асфалт.

Резервирайте място за спане близо до El Pimpi - тапас ресторант, в който може да се загубите. Кухните на заведенията в града затварят към полунощ, тоест имате време за първия си избор. След като хапнете, на стотина метра от вас се намира roof top барът La Terraza de la Alcazaba. Там ще ви посрещнат гледка към замъка на Малага и прохладен вятър, за който ще си спомняте с носталгия през следващите няколко дни.

Може би в началото на пътуването е добре да спомена, че повечето испански сервитьори притежават суперсилата дори след години работа да не разбират нито един друг език освен собствения си.

Андалусия, освен да заспива късно, не обича да се буди рано. Това със сигурност ще се хареса на по-поспаливите в компанията. Но дори и те е добре към 10 да са избрали къде да закусят, за да може към 12 да тръгнете към втората спирка по пътя си. Остатъка от Малага ще имате време да разгледате няколко дни по-късно, преди с нежелание отново да се качите на самолета.

В Гранада е добре да спите около катедралата. Не на последно място, защото ще сте близо до Ibericos & Alhambra. Деликатесен магазин с няколко малки масички, който предлага продуктите си под формата на тапас. Южна Испания има досадния навик да става ужасно гореща следобед. Затова изчакайте да стане към 17 ч. и поемете към основната цел на спирката ви в града - Alhambra. За да влезете вътре, задължително купете билет предварително на alhambra.org.

Да опишеш на някого какво ще види в Аламбра е невъзможно - там се запознавате с резултата на това, което се случва, когато някой с практически неограничени финансови и човешки ресурси, огромен проблем с егото и чудесно въображение решава да си построи дворцов комплекс. Няколко века по-късно при изпълнени същите условия, но без въображението Карлос V завършва картинката със собствен замък.

Удивително е не само това, което ще видите, но и фактът, че още преди 1000 години две от основните световни религии са ни показали как могат да съжителстват заедно. Урок, който напоследък старателно се опитваме да забравим.

Тъй като нищо не е по-благоприятно за философските размишления от обилната вечеря, точно под Аламбра се намира Los Diamantes. Не се подвеждайте по името. След чакане на неизбежната опашка ще попаднете в един от най-добрите рибни ресторанти наоколо. Дългите маси с насядали различни компании безпроблемно се обслужват от една сервитьорка. За да ви е най-лесно да се разберете, поръчайте си гамбас (скариди).

Освен всичко останало, което сте видели в Аламбра, сте забелязали и квартал на отсрещния хълм. Казва се Сакромонте, но е по-популярен като циганският квартал. Втори ден сте в Андалусия и е крайно време за фламенко. И то фламенко, танцувано от цигани в пещера. Макар вече да е повече туристическа атракция, отколкото автентично преживяване, ще е едно от първите неща, за които ще се сетите, когато ви попитат "как изкара".

От Аламбра през деня ще сте видели още и площадка на отсрещния хълм с голям кръст. Препоръчвам ви да се насочите към нея за финал на вечерта. Единственото, което може да направи гледката към нощна Аламбра по-хубава, е, ако успеете отнякъде да се сдобиете и с бутилка изстудено бяло вино.

На следващия ден ще си тръгнете от Гранада с усещането, че има много неща, които не сте успели да видите. Ще сте напълно прави. Скоро ще свикнете с него, защото то ще ви изпраща след всеки град. Това ще е е една от многото причини да поискате да се върнете.

Пътят към Кордоба минава през Zuheros. Ще видите белите къщи на селото вляво от себе си, високо над пътя. Отбивката е само 6 километра. Спрете на паркинга в началото на селото и се разходете към замъка. Не пропускайте нито една от табелите "Mirador" по пътя си. Освен гледките и спокойствието може съвсем неочаквано да се натъкнете на фенклуб на "Реал Мадрид". А всъщност какво по-хубаво място за привърженици на белия балет от чисто бяло село.

По всяка вероятност към този момент ще сте доста гладни. Ресторантчето под замъка работи и по време на сиестата. Освен селекцията местни сирена, с които е известно мястото, ще откриете много снимки на собственика на заведението с бивши и настоящи звезди на "Реал Мадрид". С гледката, която се открива под вас, е напълно разбираемо защо Роналдо, Зидан и сие са решили да се отбият за малко. Над селото освен още малко гледки има и пещера с прилепи.

Худерия е името на стария еврейски квартал на Кордоба. Оставете настрана гидовете, приберете мобилните си телефони с отворена карта на града в джоба и просто се пошляйте из него. Да се потопите напълно в духа му, ще ви помогнат статуята на Маймонид, старата синагога и музеят Casa de Sefarad. В последния ще разберете за живота на евреите тук преди изгонването им от католиците през XIII век. Преселение, което е дали начало на голяма част от българското еврейство. Ще научите още и за крипто евреите - тези, които са избрали да останат в Кордоба, преструвайки се на католици, но тайно изповядващи юдаизма.

Основният експонат, който ще видите в този музей на открито, обаче е La Mezquita. Думата означава джамия, но всъщност е стара вестготска базилика, върху която е построена джамия, в която е построена католическа катедрала. Още с влизането в двора на джамията, осеян с портокалови дръвчета, ще усетите, че вътре ви очаква нещо, която ще ви напомни за величието на Аламбра.

Никой не знае кога е строена базиликата, но мюсюлманите я купуват заедно със земята под нея и в периода 768 - 991 г. кипи строеж, подчинен като че ли на едно-единствено желание: да направим нещо, което да кара хората и след хиляда години да онемяват, когато го видят. Точно така и става, когато влезеш и видиш пред себе си безкрайната поредица от червено-бели арки. Сякаш омагьосан, тръгваш през тях, за да видиш докъде стигат, и откриваш огромен орган, олтар и пейки за литургия.

Срещу La Mezquita се намира Bar Santon. Малко местенце, предлагащо едни от най-големите тортии в света. Средният размер е 4 кг и 14 см височина. Тъй като ресторантчето почти няма седящи места, хапнете на стълбите на джамията. После може да минете под триумфалната арка, намираща се точно зад нея, и да се разходите по римския мост. В Музея на фламенкото ще се запознаете с едни от най-известните фламенко изпълнители и ще пробвате сами да потактувате с ръце на специално създаден за целта симулатор. Ако жегата ви го позволява, разходете се и до Plaza de la Corredera, старият градски площад, на който някога са се намирали кметството и затворът. Сега пространството се споделя от пазар, няколко таверни и неизменния магазин за сувенири. Докато се разхождате, много ресторанти ще успеят да привлекат окото ви.

Casa de Pedro Ximenez няма да е един от тях. Традиционното за Андалусия десертно вино е един от по-находчивите подаръци, които може да върнете вкъщи. В ресторанта освен местна храна ще може да опитате виното, произведено от една от най-добрите винарни в региона. За десерт може да помолите да ви пуснат кратко презентационно филмче за процеса на приготвянето му и да разберете смисъла на декорациите по стените.

Добре е да не прекалявате с виното, защото на следващата сутрин ви чака дълъг път до Севиля. Не като километри, а заради две места, където ви съветвам да се отбиете.

Medina Azahara се намира на 9 километра от Кордоба и е била столицата на първия Кордобски халифат. Спрете на паркинга преди руините и отделете 17 минути в информационния център да изгледате филма, който разказва за построяването и разрушаването на града. После автобусче ви откарва да видите каквото е останало от някогашната столица на мюсюлманска Испания.

След още 16 км се намира значително по-запазеният замък над Almodovar Del Rio. Възстановен е почти напълно в началото на миналия век. Толкова добре, че да заслужи да се превърне в декор на 7-ми сезон на Game of Thrones. Ако сте го позабравили, не се притеснявайте. Пана със сцени от филма ще ви съпътстват по време на цялата ви разходка. Друго, което ви очаква, е гледка към близкото градче и река, както и меч, забит в камък по неясно каква причина. Ако успеете да го извадите, може да станете новият крал на Англия. Но по-вероятно е охраната да ви изгони и да трябва да платите немалка глоба.

Два дни няма да ви стигнат да разгледате Севиля, но може да опитате. Има два начина да подходите. Старият и новият. Старият е да започнете разходката си от катедралата на Севиля. Както La Mezquita, тя също е построена на мястото на джамия с основната разлика, че тук от джамията е останало само минарето, понастоящем камбанария. Освен в третата по големина църква в света и първа по големина сред готическите църкви ще се озовете и на мястото, където лежат останките на Христофор Колумб. Според някои историци последното никак не е сигурно, но пък наскоро направен ДНК анализ го потвърждава.

След като се впечатлите от вътрешността на катедралата, може да се насочите към една от най-добрите гледки, откриващи се над града. Тази от бившето вече минаре. Вътрешността му е планирана така, че догоре да може да се качи човек на кон. Това не означава, че няма да ви се наложи да катерите, а че няма да бъде по стълби. Las Setas, или Гъбите, е новият начин да стартирате посещението си в града. Построена на мястото на пазар, това е най-голямата дървена постройка в света. До върха й стигате с асансьор. Макар и не толкова високо, гледката е не по-малко внушителна.

Където и да сте били на фламенко досега, по всяка вероятност туристическите гидове са ви уверявали, че по-скоро става дума за капан за туристи. Няма да намерите гид, който да казва подобно нещо за изпълнението в Музея на фламенкото. Цената 22 евро е ниска за това, което ще видите и усетите по време на представлението.

Plaza de Toros е арена за бикоборство с капацитет 12 000 зрители. Преди това ще минете през музей, посветен на едни от най-почитаните мъже и животни в Испания. Задължителният аудиогид ще се погрижи да се потопите напълно в атмосферата, преди да излезете на работното място на матадорите. "Почти всички матадори са религиозни. Защото няма как да не повярваш, че това, което ти се случва, изправен сам срещу бика, е нещо по-малко от чудо." Думите са на един от най-великите матадори в историята. Спомнете си ги, когато стигнете до арената и застанете срещу портата, от която излиза бикът.

Идете и до далеч по-миролюбивата Plaza de España. Наричана още Севилската Венеция, тя е построена през 1929 г. за Иберо-Американското експо. Както подобава при такива събития, всичко е подвластно на принципа "да не се изложим пред гостите". Първото, което ще ви привлече погледа, е огромната сграда в мавърско-готически стил. Ако не вярвате, че има какво още да ви впечатли тук след катедралата, в този момент ще осъзнаете, че сте сбъркали. По цялата й дължина с разноцветни плочки са представени всички испански провинции. Лесно ще разпознаете испанските туристи, които настървено се снимат пред места, на които малко други посетители биха обърнали някакво внимание. В парка около площада има много павилиони, останали от експото, които сега са превърнати в музеи. Към този момент ходенето може да започне да ви идва в повече. Наемете си лодка и избягайте от жегата в 500-метровия канал. Един час би трябвало да ви е достатъчен, за да стигнете от единия до другия край. Оттук пътищата към центъра на града отново са два. Пеша или с някоя от спрелите в началото на парка карети.

Ако не сте се заседели прекалено в някой от многото тапас барове, може би ще ви е останало време за финалния щрих на престоя ви в Севиля. Alcazar de Seville е най-старият все още обитаван замък в света. Освен от кралското семейство, когато решат да останат в града, и от героите в Game of Thrones. Ако не сте гледали сериала или вече не си спомняте пети сезон, подгответе се за поредната порция строителство "замъкът ми ще стане по-хубав от замъка ти". Очакват ви сводове, арки, арабски елементи, фонтани, огромна градина и поне едно изгубване из многобройните коридори, докато сащисани се чудите тавана или стените да гледате.

Ронда е първата ви спирка по пътя от Севиля към Малага и този малък град заслужава отделен материал. Puente nuevo е мостът, който разделя старата от новата част на града. Паркирайте до него. Тъй като се намирате в родното място на съвременното бикоборство, може да започнете разходката си от Plaza de Toros, или градската арена. Около вас навсякъде ще виждате името на Педро Ромеро. Както правилно ще се досетите, това е един от най-славните местни матадори. Повече за него ще намерите в по-пълните пътеводители. Този ще ви насочи отново към Puente nuevo. Уличката, която минава от едната му страна, се казва с необичайното за тази част на света име Казунори Ямаучи.

Всичко си идва по местата, когато разберете, че това е създателят на Gran Turismo. Игра, чието действие се развива и по улиците на града. От края на уличката се открива гледка към малка платформа много по-ниско, от която може да видите моста отдолу. Лесно ще откриете пътя към нея. Ако се чудите дали стръмното слизане е за вас, ще ви помогна, като кажа, че в гледката под моста ви очаква изненада. Разходете се по уличките на стария град, които освен в електронна игра присъстват и на страниците на "За кого бият камбаните" и в "Дон Кихот" - останалият само като сценарий филм на Орсън Уелс. Учудващо е, че все още няма заснет тук епизод на Game of Thrones, но сигурно е въпрос на време.

Ако искате да видите хора, които се снимат пред чужди коли, чужди яхти и магазини, от които няма да си купят нищо, отбийте се в Марбея.

В случай че предпочитате да прекарате времето си в класическо бяло испанско селце, дом на най-малката арена за бикоборство, но и най-голямото голф игрище в Испания, завийте към Михас.

Каквото и да решите, в края на деня ви чака Малага. Към този момент със сигурност ще сте се ориентирали какви места за хранене предпочитате - тапас, риба, местни или друго. В Малага ще намерите по нещо за всеки вкус. А може просто да се върнете в El Pimpi да пробвате за последно тяхната Mojama. На следващия ден в зависимост от настроението ви може най-сетне след толкова жега да отидете на плаж. На всички плажове има душове. Така няма да трябва да изстъргвате солта от себе си на летището.

А ако окото ви може да понесе още гледки, насочете се към замъка Гибралфаро. Оттам се разкрива чудесна гледка към града и пристанището. Тъй като все още се намирате в града, в който е роден Пикасо, може да разгледате къщата, в която е израсъл. Не очаквайте най-голямата изложба на негови творби. Повече от изложбата в музея за съвременно изкуство. Започвайки с двете стени зад него на D*Face и Шепърд Феърли.

Самолетът София - Малага каца към 22 ч. местно време. На много други места по света бих препоръчал, след като вземете колата под наем от летището, да спите някъде наблизо и да продължите по пътя си на следващата сутрин. Не и в Андалусия. Тук всичко е наблизо.

Най-добрите коли под наем като съотношение цена - качество предлагат MalagaCar.com. Изберете тази, която най-добре пасва на самочувствието ви, но нека да не е голяма. На първата от многото тесни, каменисти улички ще си благодарите за този избор. Наскоро от приятел получих съвет, свързан с пътуванията. Ако не бързаш, задай в навигацията маршрут без тол-системи. Така, освен че не плащаш, виждаш едни от най-красивите места, които иначе остават скрити в бясното препускане по многолентов и скучен асфалт.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    wpo34378687 avatar :-|
    wpo34378687

    За всяко местенце описано в статията спокойно може да заделите и 'месец'. Няма друго място в Европа където можете да се чувствате толкова близо до нашия манталитет.
    За билетите за Алхамбра -непременно вижте àса за посещение ,ако не го спазите няма да ви пуснат. А за Малага-- града на удоволствието от живота,на песните и танците.Много са клиповете в Ютуб, и не е скъпо,ако не е през август...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.